Witam wszystkich Forumowiczów,
mój Prius 3 ma obecnie 170 tys. km przebiegu. Od jakiegoś czasu słyszałem stuki przy jeździe przez niskie nierówności (np. kocie łby, droga szutrowa z mini dziurami itp.).
Było jasne dla mnie, że gumki stabilizatora są do wymiany bo wg informacji wytrzymują ok. 150-160 tys. km.
Udało się kupić dwie oryginalne sztuki i wymienić. Swoją drogą obserwując jak mechanik to wymienia to ta czynność wydaje mi się, że jest bardzo prosta, bo dostęp do gumek jest łatwy, gdyż odkręca się od spodu takie grube blaszki, do który dostęp jest wyśmienity.
Wracając do rzeczy, po wymianie stuki ustały, ale nadal zwłaszcza z lewej strony słyszę pewne hałasy w trakcie wolnej jazdy przez nierówności. Mam wrażenie, że końcówka drążka kierowniczego ma luzy.
Jak mogę się upewnić, że to jest to i jak łatwo jest to wymienić bez garażu/kanału? Czy zastosować podejście jeździć i obserwować?
Podejrzewam jeszcze, że te pionowe drążki stabilizatora mogą być do wymiany. Czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami w tym zakresie?