Autor Wątek: Jak uruchomić Auris II Hybrid  (Przeczytany 9999 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
Odp: Jak uruchomić Auris II Hybrid
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Lipca 2021, 11:04:12 »
Dziękuję za odpowiedź. Czyli jest ratunek jeśli to akumulator do rozruchu a nie ten "napędowy". Przeczytałem gdzieś słuchając o hybrydzie Aurisa, że z wymianą aku to też nie tak prosto... i ludzie jeżdżą do serwisu + montowany jest jakiś za 800 zł nieznanej mi firmy, czyli przy ewentualnym rozładowaniu aku 12v nie ma opcji żebym go odpiął i zabrał naładować i później ponownie podpiął? W garażu nie mam prądu więc pytam o różne opcje w sytuacji gdybym wybrał hybrydę zamiast tradycyjnego 1,6 w benzynie.
Nie zrozumiałeś. W hybrydzie akumulator 12V nie służy do uruchamiania silnika tylko do zasilania instalacji 12V tak jak w normalnym samochodzie. Jeżeli padnie to mozesz go wyjąć, naładować, zamontować z powrotem .
Do uruchamiania służy akumulator trakcyjny, który za pomocą silnika/generatora uruchamia silnik spalinowy.
Dodatkowo z tego akumulatora , za pomocą przetwornicy, jest zasilana w czasie jazdy instalacja 12V oraz ładowany akumulator 12V.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline bebus17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Lipca 2021, 21:10:50 »
Dziękuję za odpowiedź. Czyli jest ratunek jeśli to akumulator do rozruchu a nie ten "napędowy". Przeczytałem gdzieś słuchając o hybrydzie Aurisa, że z wymianą aku to też nie tak prosto... i ludzie jeżdżą do serwisu + montowany jest jakiś za 800 zł nieznanej mi firmy, czyli przy ewentualnym rozładowaniu aku 12v nie ma opcji żebym go odpiął i zabrał naładować i później ponownie podpiął? W garażu nie mam prądu więc pytam o różne opcje w sytuacji gdybym wybrał hybrydę zamiast tradycyjnego 1,6 w benzynie.
Nie zrozumiałeś. W hybrydzie akumulator 12V nie służy do uruchamiania silnika tylko do zasilania instalacji 12V tak jak w normalnym samochodzie. Jeżeli padnie to mozesz go wyjąć, naładować, zamontować z powrotem .
Do uruchamiania służy akumulator trakcyjny, który za pomocą silnika/generatora uruchamia silnik spalinowy.
Dodatkowo z tego akumulatora , za pomocą przetwornicy, jest zasilana w czasie jazdy instalacja 12V oraz ładowany akumulator 12V.

Wygląda, że tak. Ogólnie te artykuły były w sensie, że są dwa akumulatory na zasadzie normalny 12v i akumulator z ogniwami, do tego informacja, że nie odpalę auta bez aku 12v bo dzięki niemu mogę uruchomić spalinowy, a jak padnie ten napędowy to tylko laweta. Czyli wychodzi, że ten 2 gi jest do odpalenia silnika benzynowego. W takim układzie czy łatwo rozładować akumulator trakcyjny co skutkowałoby unieruchomieniem auta i lawetą (chyba, że są inne opcje). W zasadzie w hybrydzie martwi mnie tylko ta kwestia - laweta z uwagi na rozładowaną baterię.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Lipca 2021, 22:02:06 »
Silnik spalinowy jest uruchamiany przez jeden z silników elektrycznych. Małe aku w bagażniku jest tylko do prądu w aucie radio, szyby itp. Ale jak ten mały padnie do odcina możność uruchomienia silnika elektrycznego do odpalania motoru spalinowego.

Offline bebus17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Lipca 2021, 22:32:18 »
Ale mały można wyjąć bez kłopotu i naładować to tyle dobrze, czyli grunt żeby ten trakcyjny był odpowiednio naładowany. Nic poszukam informacji czy komuś padł bo np. poleciał na 2 tyg. urlopu :D Właśnie wylot do Hiszpanii, Grecji pewnie ktoś z Was był. Toyota przetrwała wycieczkę ;> ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Lipca 2021, 22:45:17 »
Przecież napisałem parę postów wyżej o możliwości rozładowania akumulatora trakcyjnego.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lipca 2021, 00:16:33 »
W takim układzie czy łatwo rozładować akumulator trakcyjny
Bardzo trudno.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lipca 2021, 11:22:24 »
A czy ktoś poda szacunkowo okres przez który hybryda może stać nieuruchamiana? Zakładam że oba akumulatory są w przeciętnie dobrym stanie.
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Lipca 2021, 12:33:56 »
Przypuszczam, że kilka tygodni. Może nawet miesiąc albo dwa. Dwa tygodnie urlopu nie powinny być problemem :)

Uwaga, jak rozładuje się akumulator 12V to system nie uruchomi się i auto nie będzie jeździć. Także chociaż sam akumulator 12V nie napędza rozrusznika to jest niezbędny do pracy całego układu hybrydowego.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Lipca 2021, 12:50:46 »
No to, to już chłopak zakumal. Chodzi mu pewnie o to czy aku trakcyjny można do cna długim postojem rozładować. A jeśli tak to ciekawe co wtedy trzeba zrobić.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Lipca 2021, 14:02:24 »
Znam przypadek rozladowanej baterii trakcyjnej. Bateria zmęczona życiem (340 tys.km na taxi), auto nieuruchamiane przez dwa tygodnie podczas tegorocznych, kilkudniowych mrozów -20st. Uruchomienie auta niemożliwe, ASO jedyne co mogło zrobić to odplatnie wymienić baterię na nową (ładowarki podobno nie posiadają). Skończyło się na wymianie baterii przez mobilny serwis baterii hybrydowych na uzywan, sprawną z bodajże 6-cio miesięczną gwarancją. Koszt 2500zl, czas wymiany 40 minut. Można było baterie wyjąć z auta, rozebrać, podładować ogniwa ładowarką modelarską ale znajomy nie zdecydował się na ten wariant.
Moim zdaniem warto przed dłuższym postojem zostawić baterię trakcyjną w stanie naładowanym a nie z dwiema kreskami.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2021, 14:04:17 wysłana przez przmor »

Offline bebus17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Lipca 2021, 17:44:41 »
Jeśli chodzi o mnie wszystko jasne :-) Jeśli chodzi o teorię i obawy związane z hybrydą, bo nie znam nikogo w okolicy kto by miał nawet w Toyota Yaris, bo jednak Aurisy są średnio popularne a w kombi to w mieście może 2 razy widziałem na obcych rejestracjach :-)

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Lipca 2021, 18:28:49 »
Eee Prudnik to nie taka dziura żeby hybrydy nie jeździły  <taniec>

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Lipca 2021, 10:42:53 »
Moje auto tej zimy miesiąc stało na polu bez ruszania i bez problemu opaliła hybryda. Chyba godzinę śnieg ogarniałem bo bardziej to przypominało iglo aniżeli samochód. Kupa śniegu i ani kawałka metalu nie było widać

Offline krzyiekgrwn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Sierpnia 2021, 18:05:30 »
Ja byłem teraz na wakacjach jeśli o to pytasz, auto stało bite 15 dni na parkingu, odpalił bez mrugnięcia, ale mój ma dopiero 30k przejechane, także nie wiem czy to też ma znaczenie.Tez miałem obawy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl