Autor Wątek: Silnik oszalał po zatankowaniu czerwonego Shella?...  (Przeczytany 10004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Silnik oszalał po zatankowaniu czerwonego Shella?...
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Sierpnia 2021, 07:17:38 »
A miałeś D czy R?
Po prostu bateria była na tyle rozładowana, że silnik się włączył z pełną mocą.
Olej to jak Ci ASO mówi i tak nic nie ustalisz.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Sierpnia 2021, 09:11:39 »
Takie wskazania pojawiły się już w momencie uruchomienia, potem delikatny wyjazd spod dystrybutora (wskazania bez zmian). Bateria była po niezbyt wysilonej trasie. Tak myślę, że nic się nie mogło wydarzyć. Komputer coś tam sobie wymyślił i zrobił.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Sierpnia 2021, 12:00:45 »
Takie wskazania pojawiły się już w momencie uruchomienia, potem delikatny wyjazd spod dystrybutora (wskazania bez zmian). Bateria była po niezbyt wysilonej trasie. Tak myślę, że nic się nie mogło wydarzyć. Komputer coś tam sobie wymyślił i zrobił.

Pierwsza rada to nie słuchaj głupot  forumowych znaffcuf reklam. Druga rada jedź do aso chociażby po to żeby mieć podkładkę na zgłoszenie awarii.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Sierpnia 2021, 13:37:13 »
Myślę, że ta wizyta w ASO nie rozwieje wątpliwości. Silnik zachował się zdecydowanie nietypowo, a jednak chek nie zaświecił i nie było żadnego komunikatu.
Jakieś niespalone paliwo w katalizatorze czy inne niedyspozycje... przy tak zaawansowanym napędzie coś takiego musiałoby być zasygnalizowane kontrolką błędu. Czyli raczej wszystko odbyło się w normie (dla tego napędu). Obecnie samochód jeździ bez uwag, więc na tę chwilę serwis nie ma się do czego przyczepić. Mechanik wypowie standardową formułę "jeździć i obserwować". Od tego się nie zatrze, a na resztę jest gwarancja.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2021, 13:45:01 wysłana przez surrender »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Sierpnia 2021, 15:00:11 »
Myślę, że ta wizyta w ASO nie rozwieje wątpliwości. Silnik zachował się zdecydowanie nietypowo, a jednak chek nie zaświecił i nie było żadnego komunikatu.
Jakieś niespalone paliwo w katalizatorze czy inne niedyspozycje... przy tak zaawansowanym napędzie coś takiego musiałoby być zasygnalizowane kontrolką błędu. Czyli raczej wszystko odbyło się w normie (dla tego napędu). Obecnie samochód jeździ bez uwag, więc na tę chwilę serwis nie ma się do czego przyczepić. Mechanik wypowie standardową formułę "jeździć i obserwować". Od tego się nie zatrze, a na resztę jest gwarancja.
Jak uważasz, znam dokładnie taki sam przypadek z aso toyoty. Zgłoszono telefonicznie chwilowe problemy, przez telefon było info "skoro nie ma czek endżina jeździć dalej". Za kilka dni była powtórka zakończona lawetą. A potem już grubo bo sprawa skończyła się w sądzie gdyż aso nie chciało uznać awarii na gwarancji. Z jednej strony "bo kierowca się nie zgłosił" z drugiej strony "pozwolono mi jechać". A jak bylby papierek i zgłoszenie temat pozamiatany.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Sierpnia 2021, 16:30:32 »
Odpowiedź mam pisemną (mailową). W gestii ASO pozostaje jeszcze udowodnić, że prawdziwa usterka ma związek z tą chwilową, którą opisał klient który na mechanice się nie zna. Chętnie bym pojechał do ASO, ale szczególnie teraz po prostu nie mam kiedy.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Sierpnia 2021, 23:19:37 »
Słuchaj fanboy?a, on wszystko wie, nawet spotkał się z takim przypadkiem.
A Toyota taka bezawaryjna, że zgłoszenie naprawy gwarancyjnej to już droga przez mękę.
Na poważnie, to sam sobie odpowiedziałeś. W ASO stracisz 2-3 godziny i się dowiesz, że napęd sprawdzono i nie ma żadnych usterek.
Ja zgłaszałem parę razu różne rzeczy, szkoda czasu i nerwów.
Albo lepiej od razu idź do prawnika, bez niego nic nie zdziałasz.
No i gwarantem nie jest ASO tylko TMP :).
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2021, 23:28:47 wysłana przez KubaCamry »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Sierpnia 2021, 13:37:58 »
Słuchaj fanboy?a, on wszystko wie,
A co ma do tego bycie fanbojem albo nim nie bycie ? Zgłasza żeby była podkładka w razie problemów. W związku że nie wiem jaka syt.spotkała autora tematu to się nie silę na wiedzę tylko mówię o zabezpieczeniu paierowym.
Autor ma potwierdzenie mailowe i jest git.

A Toyota taka bezawaryjna,
A co ma piernik do wiatraka? Toyota więcej sprzedaje rocznie aut niż masz włosów na głowie więc jest chyba prawdopodobieństwo trafienia awarii ?
No i gwarantem nie jest ASO tylko TMP
Ścieżkę zdrowia zaczynasz od aso.

nawet spotkał się z takim przypadkiem.
Powiem Ci coś w tajemnicy pracuje w branży motoryzacyjnej i dokument wielokrotnie uratował mi tyłek. Jeżeli myślisz że w aso toyoty są problemy to dowiedz się jak jest w innych markach.
Dzięki dokumentom toyota którą do niedawna jeździłem zyskała nowy silnik a inna toyota miała robioną bardzo drogą naprawę na koszt aso co ciekawe auto było sprowadzone i miało około 9lat.

A Toyota taka bezawaryjna
I nie musisz tego tak ciągle powtarzać bo zapominasz chyba że chwaliłeś chęcią zakupu najgorszego kibla we współczesnej motoryzacji więc mało "inteligentne" jest mówienie o bezawaryjności.

No jeszcze taka mała dygresyja poczytaj sobie o bmw i3 i o zestawie usterek które zafundował producent kierowcom + jak wychodziły realne parametry auta vs katalogowe.

Więc teraz nam powiedz (krótko i zwięźle) czy liczysz na to że przy i4 będzie różnica względem i3 ? Tak/NIe
Dawaj mundralo czekamy na męską odpowiedź.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Sierpnia 2021, 13:49:09 »
Tutaj masz pouczający filmik odnośnie zbieractwa papierów
https://m.youtube.com/watch?v=AgZ1CUFtp7A

Różnica między nami jest taka, że Ty traktujesz auto jak relikwię, a dla mnie to zwykła zabawka na 2-3 lata.
W BMW i4 nie będę miał silnika spalinowego, wiec przynajmniej oleju nie będzie mi przybywać :).

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Sierpnia 2021, 16:20:06 »
Tutaj masz pouczający filmik odnośnie zbieractwa papierów
https://m.youtube.com/watch?v=AgZ1CUFtp7A

Różnica między nami jest taka, że Ty traktujesz auto jak relikwię, a dla mnie to zwykła zabawka na 2-3 lata.
W BMW i4 nie będę miał silnika spalinowego, wiec przynajmniej oleju nie będzie mi przybywać :).
No wiesz Kuba myślisz że jak nie będzie silnika to nie będzie innych problemów? Te dwa trzy lata o których piszesz też może dać w tyłek jak się będzie auto pruć

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Sierpnia 2021, 17:18:40 »
mnie po wczorajszej przygodzie z autem juz nic nie zdzwi. jedno co wiem ze od wczoraj boje sie pozarow. i elektryki i baterii tym bardziej,
https://www.mazdaspeed.pl/forum/download/file.php?id=196212&t=1
https://www.mazdaspeed.pl/forum/download/file.php?id=196215&t=1

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Sierpnia 2021, 17:22:41 »
A to nie Punto?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Sierpnia 2021, 17:30:23 »
punto 4 letnie. przede wszystkim zdanych elektrycznych drzwi zadnych domykanych elektrycnzie drzwi. tylko linki i zwykle klamki. i jak najmniej elektryki ktora pwoduje zwarcia na kazdym kroku. a bateria pod kanapa to juz totalna mina w razie pozaru. na ale nawjazniejsze moc sie wydostac
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2021, 17:41:21 wysłana przez Piwo »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Sierpnia 2021, 17:52:50 »
W Camry sie tak nie zapali. Ma aku w bagazniku.

Wiem, slaby zart?

Przykra sprawa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Sierpnia 2021, 18:18:30 »
Mnie się kiedyś duży Fiat zapalił. Chwilę po naprawie u elektryka.
A ten z fotki... osłona silnika najbardziej ucierpiała z przodu. Czyżby zapaliła się chłodnica :o. Może życzliwy sąsiad?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl