Też kiedyś z pkt shella kupowałem NE i tak leciałem 1-3 lata, a potem zacząłem normalnie płacić:).
Co do wyznaczania trasy, z mojego doświadczenia warto zaufać, nie mieszkam na zadupiu, a raczej w centrum, więc moje wyjazdy nigdy nie przebiegają przez polne drogi

, ale jak wyznacza trasę dziwnie - warto zgłosić do NE ten fakt i poradzić im, wsparcie mają świetne i wszystkie zmiany na drogach najszybciej (na pewno znacznie szybciej wprowadzają roboty drogowe, otwarte drogi od G.maps).
Co do działania NE i AA, niestety NE mocno przespał wprowadzenie AA :(, nad czym sam ubolewam. Świeżo dopiero wypuścili betę z AA, a alfa to była jazda bez trzymanki

. Jeszcze w samym NE AA w becie brakuje dużo funkcji, będą rozbudowywać, co 1-2 tygodnie wydają nową wersję. Teraz mają chyba urlop (po wypuszczeniu bety oficjalnej na g.play), ale zaraz koniec i będą kolejne rzeczy - np. pokazywanie akt. ograniczenia prędkości dla danego odcinka, zgłaszanie sytuacji na drodze poprawić mają, stabilność aplikacji na różnych telefonach, kabel/aaw, samochody, itd., poprawiać będą też dźwięki i odtwarzanie muzyki po komunikatach, ale ogólnie Toyota chodzi dobrze już na becie, nasz infotainment jest bardziej dopracowany niż z grupy VAG. Nie wiem co jeszcze pisać, siedzę też na ich forum i staram się śledzić co poczynają.
Edit: dlatego właśnie teraz na NE + AA nie da się wybrać trasy alternatywnej, bo jeszcze tego nie wrzucili do AA. Kwestia pewnie poczekania. Do końca tego roku mieli cel, by była podst. funkcjonalność+stabilne działanie na max różnych telefonach i samochodach i prawie im się udało.