Autor Wątek: Android Auto - Aplikacje  (Przeczytany 28196 razy)

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Android Auto - Aplikacje
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Sierpnia 2022, 10:15:09 »
ja korzystałem kilka lat temu za granicą i działało słabo, przesiadłem się wtedy na mapy google.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Sierpnia 2022, 10:59:42 »
To w takim razie na AA za granicą: GM czy Waze, a może Sygic ?

Offline filnak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Sierpnia 2022, 12:12:20 »
2 tipy ode mnie dla miłosników radia

TUNEIN radio i REPLAIO, polecam

to co mnie wkurza to jak słucham na AA np spotify to jak ktoś do mnei zadzwoni to po skończonej rozmowie muzyka albo podcast  leca przez glosnik telefony i zeby dzwiek wrócił na glosniki samochodowe musze rozlaczyc i wlaczyc ponownie kabel do telefonu (XIAOMI)

macie na to patent?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Sierpnia 2022, 14:04:26 »
No to skoro temat REPLAIO. Uruchamiany przez AA raz na jakiś czas (co ok kilkanaście minut) rozłącza się dźwięk (komunikat Audio wyłączone) i trzeba popchnąć przyciskiem play.  Nie mam takich problemów gdy odtwarzam REPLAIO przez sam bluetooth bez pośrednictwa AA. Telefon Realme GT. Ma ktoś na to patent?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Sierpnia 2022, 14:10:34 »
To w takim razie na AA za granicą: GM czy Waze, a może Sygic ?
To zależy, czy mniej więcej wiesz jaką trasą chcesz jechać. Ja preferuję Google maps, pobieram duży obszar mapy i wyłączam dostęp do internetu dla innych aplikacji. 12h podróż do Austrii zjada jakieś 30-50mb pakietu. Jedyny minus, to taki, że dosyć odważnie planuje omijanie korków na autostradzie, dwa razy zaoszczędziłem dzięki temu ok 1,5h (na 10-12h trasy), a raz dołożyłem 50km, żeby ominąć korek, którego nie było, bo 20 minut wcześniej zanim zjechałem z głównej drogi, odblokowali przejazd, więc straciłem 10 minut.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Sierpnia 2022, 15:31:33 »
@Hardtmuth, a jak się sprawdza NE za granicą ?
W kraju jak widzę korzysta z emapy, a za granicą z jakich map ?
Jest możliwość pobrania map offline czy tylko online ?
Dużo danych pobiera ?

Za granicą tylko G.Maps (nawet nie kupuję licencji NE na za granicę), nie ma możliwości pobierania offline w NE.
Co do zużycia danych, na alfie było ogromne, teraz beta znacznie spadło i robiąc w ostatnim miesiącu min 1h dziennie + urlop 2kkm zużył mi raptem 300 MB transferu.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Sierpnia 2022, 15:57:38 »
Dzięki za porady.
Potestuję sobie NE, pobrałem wersję 14 dniową. Pierwsza trasa, ustawienia domyślne - lekka wtopa ;) - do mojej wiochy każe mi jechać drogą szutrową przez las. Fakt czasem tamtędy jeżdżę i jest najkrótsza (co do czasu to już nie koniecznie) ale żadna inna navi mi jej nie oferuje na dzień dobry, chyba że wymuszę. Trasy alternatywne tez jakieś inne ;) sam bym na nie nie wpadł - ale może, może, trzeba wypróbować.
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2022, 15:59:36 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Sierpnia 2022, 16:08:43 »
Podpowiem, że za punkty z Shell, więc chyba też z Toyota More, można pobrać NaviExpert na 1mc za 300pkt(3zł) lub rok za 4500pkt(45zł)
Mi za granicą to nawet ta wbudowana dobrze działa, ale z zasady stosuję GM.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Sierpnia 2022, 22:20:13 »
NE w AA pokazuje trasy alternatywne ale jak którąś z nich wybrać ? W wersji smartfonowej nie ma z tym problemu.
Ogólnie nawet ładnie działa, choć paru rzeczy brakuje. Nie wiem w czym jest problem z AA, że w każdej navi na AA coś brakuje ?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Sierpnia 2022, 07:37:46 »
Też kiedyś z pkt shella kupowałem NE i tak leciałem 1-3 lata, a potem zacząłem normalnie płacić:).

Co do wyznaczania trasy, z mojego doświadczenia warto zaufać, nie mieszkam na zadupiu, a raczej w centrum, więc moje wyjazdy nigdy nie przebiegają przez polne drogi ;), ale jak wyznacza trasę dziwnie - warto zgłosić do NE ten fakt i poradzić im, wsparcie mają świetne i wszystkie zmiany na drogach najszybciej (na pewno znacznie szybciej wprowadzają roboty drogowe, otwarte drogi od G.maps).

Co do działania NE i AA, niestety NE mocno przespał wprowadzenie AA :(, nad czym sam ubolewam. Świeżo dopiero wypuścili betę z AA, a alfa to była jazda bez trzymanki ;). Jeszcze w samym NE AA w becie brakuje dużo funkcji, będą rozbudowywać, co 1-2 tygodnie wydają nową wersję. Teraz mają chyba urlop (po wypuszczeniu bety oficjalnej na g.play), ale zaraz koniec i będą kolejne rzeczy - np. pokazywanie akt. ograniczenia prędkości dla danego odcinka, zgłaszanie sytuacji na drodze poprawić mają, stabilność aplikacji na różnych telefonach, kabel/aaw, samochody, itd., poprawiać będą też dźwięki i odtwarzanie muzyki po komunikatach, ale ogólnie Toyota chodzi dobrze już na becie, nasz infotainment jest bardziej dopracowany niż z grupy VAG. Nie wiem co jeszcze pisać, siedzę też na ich forum i staram się śledzić co poczynają.

Edit: dlatego właśnie teraz na NE + AA nie da się wybrać trasy alternatywnej, bo jeszcze tego nie wrzucili do AA. Kwestia pewnie poczekania. Do końca tego roku mieli cel, by była podst. funkcjonalność+stabilne działanie na max różnych telefonach i samochodach i prawie im się udało.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Sierpnia 2022, 09:30:24 »
80 pln/rok za przyzwoitą navi to nie jest dużo. Po jednym dniu użytkowania widzę, że jest całkiem przyjemnie zrobiona, no może trochę za dużo gada. ;)
Zgłosiłem do NE tę trasę, prawdopodobnie klasyfikacja drogi jest niewłaściwa, choć w opcjach trasy nie widzę "omijaj drogi gruntowe".

Edit: Ten odcinek na pewno ma złą klasyfikację w danych emapy, przejazd nim wg NE pozwala na uzyskanie średniej 40 km/h, podczas gdy w rzeczywistości 20 km/h jest problematyczne.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2022, 09:36:12 wysłana przez Markid »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Sierpnia 2022, 10:28:53 »
wszystkie zmiany na drogach najszybciej (na pewno znacznie szybciej wprowadzają roboty drogowe, otwarte drogi od G.maps).
Wcześniej miałem okazję mieszkać w takim miejscu, że wszędzie musiałem conajmniej przecinać budowę s7, gdzie co tydzień-dwa zmieniali organizację ruchu, to w google maps wszystko było widoczne na bieżąco, do tego stopnia, że jak jechałem o 8 objazdem, a wracając o 14 prowadziło drogą otwartą o 12:00. To było już 4 lata temu, a teraz w Warszwie jest to samo, ale to duże miasto, więc ciężko porównać.
Nie żebym był jakimś wielkim zwolennikiem Google maps, ale nie wiem jaką szybszą aktualizację chciałbyś mieć?

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Sierpnia 2022, 22:45:42 »
Czy może ktoś udzielić mi informacji jak poradzić sobie z głośnością połączenia telefonicznego przez głośniki? Na samym początku była słychać idealnie tylko po bluetooth. Po podłączeni kabla i AA nic prawie nie słychać. Po odłączeniu kabla od AA również cicho. Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Sierpnia 2022, 08:57:58 »
80 pln/rok za przyzwoitą navi to nie jest dużo. Po jednym dniu użytkowania widzę, że jest całkiem przyjemnie zrobiona, no może trochę za dużo gada.

Częstotliwość komunikatów można sobie dowolnie ustawić. U siebie mam 200 m, 2000 m i jeszcze coś po środku. Na mieście działają te dwa krótkie, a na trasie mam 3 komunikaty. Wystarczające :). Do tego możesz wyłączyć zwrot "skręć" i będzie tylko za 200 m w prawo. Zawsze krócej.

Nie żebym był jakimś wielkim zwolennikiem Google maps, ale nie wiem jaką szybszą aktualizację chciałbyś mieć?

Jestem akurat bardzo dużym przeciwnikiem Google, ale zanim tak się stało, to musiałem używać G.maps (2 lata temu). Testowałem NE i G.maps na autostradzie A1 i okolicy, w rejonie południowym. NE prowadził pięknie wszystkimi objazdami, przejazd coś koło 6h wyliczony, gmaps, ładował jakąś słabą boczną drogą omijając wszystkie otwarcia nowych odcinków i czas >7h. W drugą stronę przejazd był podobny. Wtedy jeździłem z AA z gmaps w Toyocie, wyłączone dźwięki, a w tle NE same komunikaty. To mnie nauczyło trochę. W NE widzę, że mają ludzi, którzy śledzą komunikaty o ważnych zmianach drogowych i wprowadzają je dokładnie zgodnie z newsami kiedy nastąpi jakieś otwarcie, zmiana. Wyglądało to dobrze. Wiem, że zachwalam NE. Pewnie to jest podobnie jak z Toyotą, wiem, że ma wady, ale zalety przeważają :-).

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Sierpnia 2022, 22:13:28 »
Spotify ma jedną wadę - nie odtwarza plików lokalnych....

Jest na to obejście
Zrób playlistę na komputerze z plików lokalnych i potem mając telefon podłączony do tej samej sieci zsynchronizuj sobie tą playlistę na telefonie i będziesz mógł odtwarzać swoje pliki
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl