Autor Wątek: Rav4 5 generacji - tempomat  (Przeczytany 15498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Rav4 5 generacji - tempomat
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Grudnia 2023, 14:47:21 »
Tak, minusem też nie zejdziesz poniżej 30 km/h.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Grudnia 2023, 14:58:50 »

Już kilka razy tu w Toyocie zauważyłem, że jadąc z ustawionym tempomatem (np powyżej 40 km  ) drogą w dół samochód mi przyśpiesza i rozpędza się .  Naciskam więc na hamulec on( tempomat) się wyłącza po czym ponownie go aktywuję na tę samą prędkość i jedzie z wyznaczona prędkością. Oczywiście jak dogonię poprzedzający mnie samochód radar to "wyłapuje" i samochód zwalnia do odpowiedniej odległości ale jak nic nie ma to gna w dół coraz szybciej (co dziwne nie zawsze) dalej.  Co o tym sądzicie?

P.S.
Na równej drodze lub w górę jedzie równomiernie.

Jechałem wczoraj A4 z Katowic do Krakowa i są tam zjazdy ale nie takie strome, żeby samochód mógł przyśpieszać. Jak miałem włączony tempomat to przy 130 km/h jak zjeżdzałem to na zegarach widziałem jak żadne koło się nie kręciło, a to by oznaczało, że jak jedzie pojazd z ustawioną prędkością to jeśli jest zwiększanie prędkości to wtedy system nie pozwala na napędzanie kół przednich i tylnych. O ile to co mi pokazuje na zegarach to jest rzeczywiste odzwierciedlenie, że jest przenoszony napęd na przednie i tylne koła.
Z mojego doświadczenia ciężko spotkać takie strome zjazdy, żeby samochód zaczął przyśpieszać przy zadanej prędkości (bez dodawania gazu lub z ustawionym tempomatem). Może jak się wybiorę w Bieszczady. Jest tam kilka takich zjazdów. A tak to przetestuję trasę z Krakowa do Katowic przez Dąbrową Górniczą. Jak wykonam test do dam Ci znać.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Grudnia 2023, 15:32:54 »
Zdaje się, że JKrakus ma benzynę i tam może być nieco inaczej ponieważ tam jest inny układ przeniesienia napędu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Grudnia 2023, 16:40:25 »
Zdaje się, że JKrakus ma benzynę i tam może być nieco inaczej ponieważ tam jest inny układ przeniesienia napędu.
Ma manualną skrzynię, pamiętam, bo sam go namawiałem by "nie szedł tą drogą", nie w tym modelu. ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Grudnia 2023, 16:41:38 »
To ma zupełnie inny układ przeniesienia napędu.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Grudnia 2023, 10:42:00 »
Ma manualną skrzynię, pamiętam, bo sam go namawiałem by "nie szedł tą drogą", nie w tym modelu. ;)
Zgadza się, zresztą mam to w opisie przy nicku. Tu raczej chodzi przy bardziej stromych górkach jakie są już w okolicach Krakowa i na południu kraju. 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Grudnia 2023, 10:54:50 »
Norma.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Grudnia 2023, 20:32:07 »
Dziś też jeszcze raz sprawdziłem - nie da się ustawić niższej prędkości a tempomacie niż 30 km/h ani podczas stania na światłach ani podczas wolnej jazdy, np. 20 km/h.
W każdym przypadku po uaktywnieniu wskakuje 30 km/h. Nie wiem jak się to Krismanowi udało ?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Grudnia 2023, 20:34:57 »
On ma chyba benzynę?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Grudnia 2023, 20:58:04 »
JKrakus: hybryda przy hamowaniu odzyskuje energię, dlatego ma to sens. W silnikach benzynowych system musiałby używać hamulców, czyli marnować energię/paliwo. Mnie osobiście by to irytowało i chyba takich, jak ja jest więcej:)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Grudnia 2023, 21:53:53 »
A przede wszystkim manual ma ograniczone mozliwości hamowania inaczej niz hamulcami. W sumie jedyne auto z tempomatem adaptacyjnym którym jeździlem to było Subaru z CVT i tam pieknie trzymał prędkość, hamulców używał bardzo rzadko, a jeździłem tym po dość ambitnych górach.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Grudnia 2023, 07:28:39 »
@Krissman: ja jeszcze raz powtórzę - według mnie nie ma oddzielnych trybów A i C. To jest dokładnie to samo

@JKrakuss: masz silnik benzynowy? Jeśli tak, to hamowanie w takiej sytuacji nie ma sensu i auto przyspiesza. Nie wiem, czy tak jest w toyocie, ale sporo aut tak ma
W Subaru z CVT i napedem benzynowym dosc aktywny tempomat dosc dobrze trzymal predkosc bez wzgledu, czy to jazda z gorki, po plaskim , czy tez pod gorke. W Toyocie tylko raz jechalem w gorach i nie zauwazylem, zeby mi sie specjalnie rozpedzala z gorki.
Takie cos mozliwe jest tylko przy recznej skrzyni biegow. Niestety utrzymanie predkosci przy jezdzie z gorki wymaga redukcji biegow.
Predkosc minimalna do ustavienia na tempomacie to 30 km/h potwierdzam.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2023, 07:31:53 wysłana przez Gregoriuss »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl