Autor Wątek: RAV4 Hybrid 4gen - podsumowanie po 3 latach  (Przeczytany 13198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 Hybrid 4gen - podsumowanie po 3 latach
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Sierpnia 2021, 12:30:49 »
Ja też uległem żonie ale na inny sposób ;)
Kilka poprzednich aut to były kombi, w tym ostatnie Mondeo. Jeździło się nimi dobrze i wcale nie myślałem o SUVach mimo zaistniałej w międzyczasie mody.
3 lata temu żona zmieniała auto i spodobała jej się Mokka, taki nieduży SUV.
Trochę nim od czasu do czasu jeździłem i powiem tak, że przy wymianie mojego auta rok temu już byłem zdecydowany, że też wybiorę SUVa.
Po wielu jazdach padło na RAVkę.
Mnie się po prostu lepiej jeździ takimi autami, choć wiem, że jeździ się inaczej.
Mam te 50+ więc wybór uzasadniony ;)
Jak kupiłem to szwagier skomentował, że babskie auto, no cóż faktem jest że może nie 9/10 ale 3/4 widuję w nich kobiety (jak i w innych, często większych SUVach ) ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2021, 12:35:11 wysłana przez Markid »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Sierpnia 2021, 13:06:48 »
boziu jak dobrze ze ja mam dopiero 42 lata :)
dajcie spokoj z tymi podzialami. kazdy wybiera co mu pasuje i dobrze.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Sierpnia 2021, 13:28:40 »
Mam rowniez Rav4 4gen i w zakretach jest dramat. Jak ktos kojarzy Zakopianke i jej krete drogi to wie o czym pisze. Na zakretach buja. Dopiero nowa Rav4 5gen daje rade.

Mam podobne odczucia przy prowadzeniu RAV4 4gen, nie chodzi tu, że jest jakoś szczególnie niebezpieczne (ESP nie reaguje) tylko czuję się trochę niepewnie - wszystko przy zwykłej jeździe nie jakimś ekstremum czy łamaniu przepisów. Jako, że jeżdżę spokojnie nie jest szczególnie uciążliwe i takich sytuacji mam bardzo mało. Samochód kupiony dla napędu hybrydowego i tu jestem zadowolony. Jeśli chodzi o awaryjność to u mnie słabo (gdyby nie gwarancja producenta i przedłużona) musiałbym sporo zapłacić. Subaru XT też mam ...   

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Sierpnia 2021, 13:29:40 »
Mam rowniez Rav4 4gen i w zakretach jest dramat. Jak ktos kojarzy Zakopianke i jej krete drogi to wie o czym pisze. Na zakretach buja. Dopiero nowa Rav4 5gen daje rade.

Mam podobne odczucia przy prowadzeniu RAV4 4gen, nie chodzi tu, że jest jakoś szczególnie niebezpieczne (ESP nie reaguje) tylko czuję się trochę niepewnie - wszystko przy zwykłej jeździe nie jakimś ekstremum czy łamaniu przepisów. Jako, że jeżdżę spokojnie nie jest szczególnie uciążliwe i takich sytuacji mam bardzo mało. Samochód kupiony dla napędu hybrydowego i tu jestem zadowolony. Jeśli chodzi o awaryjność to u mnie słabo (gdyby nie gwarancja producenta i przedłużona) musiałbym sporo zapłacić. Subaru XT też mam ...
Mozesz napisac co sie psulo?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Sierpnia 2021, 13:34:42 »

Mozesz napisac co sie psulo?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

- radar od martwego pola (zbiegło się z drobną stłuczką padł po naprawie) ok. 80kkm
- pompa "wody" - koło 125kkm (przedłużona gwarancja - albo 1500PLN)
- moduł do kamer 360 (przedłużona gwarancja - albo 12000PLN)  przebieg coś koło 130kkm

innych usterek brak, nawet małych. Może coś skrzypi w zawieszeniu po deszczu (przy okazji serwisu do sprawdzenia)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Sierpnia 2021, 20:26:23 »
boziu jak dobrze ze ja mam dopiero 42 lata :)
dajcie spokoj z tymi podzialami. kazdy wybiera co mu pasuje i dobrze.
Dokładnie. Ja to dopiero przedwczoraj osiągnąłem 43 lata  :grin: :grin: :grin:

- radar od martwego pola (zbiegło się z drobną stłuczką padł po naprawie) ok. 80kkm
- moduł do kamer 360 (przedłużona gwarancja - albo 12000PLN)  przebieg coś koło 130kkm
innych usterek brak, nawet małych. Może coś skrzypi w zawieszeniu po deszczu (przy okazji serwisu do sprawdzenia)

Ile dałeś za przedłużoną gwarancję? mnie wołali o 5000zł na 2 lata więc lekka przesada. W tej chwili mam te 4 lata niecałe 70 tys.km przebiegu. Jak zorientowałeś z pompą wody?

To nie był zły samochód, ale dla rodziny 2+2 w tym budżecie są po prostu lepsze auta na rynku. Zwłaszcza, jeśli to ma być główne/jedyne auto, a nie drugie/trzecie w domu.
No ale najwyraźniej nie za bardzo można tu wylewać takie przemyślenia, bo gdy jedni twierdzą, że RAV4 prowadzi się świetnie i wcale się nie buja - a ja odpisuję, że znam auta prowadzące się lepiej (w tym SUVy), to drudzy zaraz się oburzają, że co ja porównuję RAV4 do aut sportowych. I nagle się okazuje, że się nie znam na motoryzacji, że nie wiedziałem co biorę, że nie umiem prowadzić SUVa. Paranoja!
Proponuję niektórym wyjąć kijek z 4 liter i czasem zdjąć klapki z oczu tojociarza.

Jakbyś podzielił wrażenia innych , ale mowa o SUV. Przetestowałem prawie wszystkie marki tylko wyłącznie hybrydą (często jeżdżę po mieście). Najlepiej mi wypadł CRV ze znanym silnikiem 2.0 nie do zdarcia, gdyby nie ta cena by zabijała to bym brał.  Subaru dopiero zbiera swoje doświadczenia , ale spalanie to masakra nieporozumienie. Mazda nie chce, bo musi zrobić pełnego elektryka tak żeby produkować min. ilość produkcji elektryków w % w całej produkcji Mazdy gdzie wymaga UE by mieć dopuszczenie do rynku. Auta zachodnie to dopiero początek ery elektryków szczególnie większą kampanię robił VW , ale nie na nasze drogi gdzie jest bardzo słaba infrastruktura i ładowanie tylko dla cierpliwych (ja bym zgodził na 10 minut pełnego ładowania, a nie przez kilka godzin). Hybrydy? ciężko co tu porównywać z Toyotą, bo prawie wszystkie zachodnie auta mają Pluginy co niestety Toyota przegrywa z taką ceną , ale doświadczenia? to byłbym pewny bezawaryjności Toyoty która pokazała dużo dużo wcześniej niż pozostali konkurenci.

(mi się nie spodobało, ale żona nawet lubiła jeździć RAVką - co mnie jakoś nie dziwi, bo co widzę RAVkę na ulicach Szczecina to jakieś 9/10 jest prowadzone przez kobiety).

No to u nas to samo zachodnie marki też jakieś 9/10 to kobiety  :grin: :grin: :grin: prawie żadnego faceta nie widać.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Sierpnia 2021, 20:33:46 »
Mam porównanie w rodzinie i rzeczywiście różnica jest duża i w prowadzeniu czwórki  z piątą gen.i w spalaniu (tu to szok!) ale to akurat toyocie "chwała" znaczy że się mocno rozwija napędowo.
Zgadzam się też w 110%, że masa ludzi kupuje suvy i pochodne ze względu na modę ( bawi mnie to zawsze, jeśli do tego biorą FWD, ba, niektóre firmy już nawet nie oferują AWD do tego typu aut ze względów na mniejszą podaż przez wyższą cenę...ja się pytam PO CO takie auto? gorsze prowadzenie, droższe, droższy serwis, wynaturzona idea pojazdu 4x4, jedynie fajne wsiadanie i "ustawne" wnętrze :) Ktoś ma ochotę, potrzebę i kasę...kto mu zabroni? ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Sierpnia 2021, 07:28:46 »

Ile dałeś za przedłużoną gwarancję? mnie wołali o 5000zł na 2 lata więc lekka przesada. W tej chwili mam te 4 lata niecałe 70 tys.km przebiegu. Jak zorientowałeś z pompą wody?

Cena jakaś podobna 4500PLN za 2 lata (liczone od końca gwarancji fabrycznej u mnie mniej bo 100kkm miałem poniżej 3 lat) czy jakoś tak, wszystko zależy ile się jeździ - zwykle kupuję takie gwarancje i jestem do przodu. Przy mniejszych przebiegach faktycznie chyba się nie opłaca. Co do pompy to zaobserwowałem spadek poziomu płynu na minimum, po dolewce tak samo po jakimś czasie. Na przeglądzie poleciłem zwrócić na to uwagę i wyszło.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Sierpnia 2021, 07:37:17 »
Mam porównanie w rodzinie i rzeczywiście różnica jest duża i w prowadzeniu czwórki  z piątą gen.i w spalaniu (tu to szok!) ale to akurat toyocie "chwała" znaczy że się mocno rozwija napędowo.
Zgadzam się też w 110%, że masa ludzi kupuje suvy i pochodne ze względu na modę ( bawi mnie to zawsze, jeśli do tego biorą FWD, ba, niektóre firmy już nawet nie oferują AWD do tego typu aut ze względów na mniejszą podaż przez wyższą cenę...ja się pytam PO CO takie auto? gorsze prowadzenie, droższe, droższy serwis, wynaturzona idea pojazdu 4x4, jedynie fajne wsiadanie i "ustawne" wnętrze :) Ktoś ma ochotę, potrzebę i kasę...kto mu zabroni? ;)

Jest jeszcze nico większy prześwit co dość często się przydaje. Ale faktycznie bez 4x4 to nie wiadomo po co. Do mnie bardziej przemawia koncepcja uterenowionego kombi coś w stylu Subaru Outback, Audi Allroad itp. Ale chciałem spróbować hybrydy i mam. 

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Sierpnia 2021, 19:31:32 »
Ale wiem, że dla wielu użytkowników forum wypowiadać się krytycznie o Toyocie to grzech.

Wypowiedziałeś się rzeczowo więc spokojnie. Lubimy czytać opinie o aucie a nie czyjeś wynurzenia o całym świecie w odniesieniu do jego samochodu.

Natomiast za jedno muszę podziękować Toyocie - skutecznie wyleczyła mnie i moją żonę z aut typu SUV.

To stwierdzenie pokazuje jak każdy z nas jest inny bo nie znam zbyt wiele osób które z wysokiego auta przechodziły na niskie bo im się nie podobało.

moim zdaniem, jest to auto dla osób które interesują się motoryzacją, mieli już kilka wozów spod znaku tdi, tsi oraz pochodne z poważnymi problemami skutkującymi lawetą, potrzebują czegoś niezawodnego do transportu rodziny, oraz posiadają w garażu inny pojazd dający frajdę z samej jazdy; już niekoniecznie bezawaryjny. tak napisałem dobre pięć lat temu tutaj, na tojotowym forum..

Dokładnie tak jest u mnie w garażu  :-)

Offline Baniu84

• Początkujący
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Października 2021, 19:45:46 »
W naszym pięknym kraju to trzeba czołg kupić bo ludzie jeżdżą jakby im ktoś płacił za ryzykowną i niezgodna z przepisami jazdę. Ja kupiłem RAV4 bo chciałem mieć solidne auto, które skręca hamuje nawet przyśpiesza i robi to bardzo dobrze.zależało mi na wersji z pakietem safety. Po minivanie prowadzenie tutaj jest dużo lepsze , spalanie 3 litry niższe niź w słynnym 2.0hdi a mocy 60koni więcej! Dla mnie przepaść.Oglsdslem m.in. corolle i stwierdzam że fo aut typu kombi raczej nie wrócę bo w środku brak przestrzeni na nogi nad głową oraz dramatycznie się wsiada o widoczności nie wspomnę. Nie jestem 50+ nawet 40+ ale preferuje skandynawski rozsądny styl jazdy. Hybryda pasuje mi idealnie. I ta cisza bez trajkotania i telepatia budą;)

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Października 2021, 22:54:18 »
w samochodzie z silnikiem na PB , tez nie masz żadnego terkotania i telepania. .
RAV4 2.5 hybrid

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Października 2021, 08:21:15 »
Wiitaj
Co masz na myśli "terkotania i telepania"?

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Października 2021, 09:52:03 »
Wiitaj
Co masz na myśli "terkotania i telepania"?
Nie jechałeś nigdy starym dieslem , z silnikiem przed erą common rail  ??
RAV4 2.5 hybrid

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Października 2021, 10:58:19 »
 :-)  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl