Autor Wątek: RAV4 V Reset czujnika ciśnienia opon  (Przeczytany 17178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 V Reset czujnika ciśnienia opon
« dnia: 23 Sierpnia 2021, 09:08:20 »
Hej,

Po dwóch dniach postoju i uruchomieniu silnika włączyła mi się kontrolka czujnika ciśnienia opon. Na pierwszy rzut oka opony są w porządku, ale podjadę sprawdzić ciśnienie. Podpowiedzcie jednak, jak zresetować wskazanie czujnika? Jestem daleko od Polski na wakacjach i nie mam dostępu do instrukcji

Swoją drogą to skandal, że w 2021 roku samochód nie potrafi wyświetlić wskazania ciśnienia w poszczególnych oponach

Offline wist1974

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 V Reset czujnika ciśnienia opon
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia 2021, 09:43:24 »
Hej,

Po dwóch dniach postoju i uruchomieniu silnika włączyła mi się kontrolka czujnika ciśnienia opon. Na pierwszy rzut oka opony są w porządku, ale podjadę sprawdzić ciśnienie. Podpowiedzcie jednak, jak zresetować wskazanie czujnika? Jestem daleko od Polski na wakacjach i nie mam dostępu do instrukcji

Swoją drogą to skandal, że w 2021 roku samochód nie potrafi wyświetlić wskazania ciśnienia w poszczególnych oponach
IMO nic nie będziesz musiał resetować... Po dopompowaniu system dokona odczytu i kontrolka zniknie

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpnia 2021, 09:43:50 »
Z tego co pamiętam nie trzeba nic resetować, jak ciśnienie wróci do normy to alarm zniknie.
Ja złapałem blachowkręt na drugi dzień po odbiorze z salonu, taki peszek.
Możliwe że złapałeś gwoździa, który siedzi na tyle ciasno, że ciśnienie powoli spada dlatego wydaje się, że jest OK.
Ten mój niezbyt ciasno siedział więc było słychać syczenie.

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpnia 2021, 10:05:01 »
A przypomnicie prawidłowe wartości ciśnienia? RAV4 V Hybrid. Podjadę wieczorem na stację i sprawdzę

Dziękuję z góry i z dołu  :-)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpnia 2021, 10:10:36 »
2,3 bara 33 psi, masz to na tabliczce na słupku drzwi, tylko dojazdówka ma inne 4,2 bara 60 psi

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Sierpnia 2021, 17:06:30 »
też mi 2 dni temu dziad wyskoczył .. dopompowałem z przodu jedno bo bylo z 2,2 do 2,3 i nadal świeci … jutro rano posprawdzam na BP wszystkie koła i najwyzej podepne kompa i skasuje błäd..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Sierpnia 2021, 20:00:44 »
też mi 2 dni temu dziad wyskoczył .. dopompowałem z przodu jedno bo bylo z 2,2 do 2,3 i nadal świeci … jutro rano posprawdzam na BP wszystkie koła i najwyzej podepne kompa i skasuje błäd..

W kilku autach miałem, że trzeba było  przejechać choć z 2km z wyższą prędkością (nie pamiętam jaką ;) ) by komunikat zniknął. Miałem już wkręt w oponie ravki, ale nie pamiętam czy komunikat zniknął natychmiast, czy po ruszeniu i jakimś tam dystansie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Sierpnia 2021, 06:07:29 »

ehm…ciemny ja
zniknelo przez opcje TPWS na zegarach

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Sierpnia 2021, 09:09:38 »
Durne to wszystko. Dopompowałem, zresetowałem czujnik, bo kontrolka sama nie zgasła. Dzień przerwy, potem zrobiłem trasę 700 km, wszystko OK. Następnego dnia rana uruchamiam silnik, kontrolka zapala się natychmiast, choć nie przejechałem nawet pół metra.

Jutro jadę na pierwszy przegląd, więc będą mieli co sprawdzać :)

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sierpnia 2021, 10:09:13 »

Nie ma potrzeby żadnego resetowania komputerem (czy tam czymś) jeżeli problem tylko w spadku ciśnienia. Po dopompowaniu i przejechaniu kilku kilometrów z prędkością powyżej 80 km/h kontrolka sama zgaśnie.
Latem/zimą może być problem temperatury (przy stałej objętości stosunek ciśnienia do temperatury w przybliżeniu jest stały).

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Sierpnia 2021, 11:29:34 »

Nie ma potrzeby żadnego resetowania komputerem (czy tam czymś) jeżeli problem tylko w spadku ciśnienia. Po dopompowaniu i przejechaniu kilku kilometrów z prędkością powyżej 80 km/h kontrolka sama zgaśnie.

Przejechałem kilkanaście kilometrów drogą ekspresową i nie zgasła

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Sierpnia 2021, 11:38:54 »

W takim razie to nie problem ciśnienia, a czujnika bądź komunikacji. Warsztat wulkanizacyjny który ma diagnostykę zdalną sprawdzi czy chodzi o jeden czujnik czy o komunikację np. wszystkich.

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Sierpnia 2021, 11:40:04 »

W takim razie to nie problem ciśnienia, a czujnika bądź komunikacji. Warsztat wulkanizacyjny który ma diagnostykę zdalną sprawdzi czy chodzi o jeden czujnik czy o komunikację np. wszystkich.

Jutro i tak jadę na przegląd, więc każę sprawdzić w ASO

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Września 2021, 12:44:46 »
No dobra, okazało się, że w lewą tylną oponę wbiła się mała nakrętka i ciśnienie powoli spadało :)

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Września 2021, 14:08:03 »
No dobra, okazało się, że w lewą tylną oponę wbiła się mała nakrętka i ciśnienie powoli spadało :)

Nauczka oraz dla innych informacja;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl