Autor Wątek: RAV4 - kilka pytań przed zakupem  (Przeczytany 14242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: RAV4 - kilka pytań przed zakupem
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Sierpnia 2021, 12:32:07 »
No i co do włączania napędu, jak zostawić włączony na P, to ładuje akumulator i 12V i trakcyjny 200-250V (nie pamiętam) za pomocą MG1 trakcyjny, i 12V za pomocą przetwornicy HV->12V.

A co do oleju, jeździć i obserwować co jakiś czas. Po wymianie miałem wydaje mi się, że w miarę pełne wskazanie oleju, a kilka dni temu rzuciłem okiem (po długiej trasie - 3,5kkm zrobionej miesiąc temu) wychodzi, że mam poniżej maxa. Idealnie ;).

Na pewno są już auta z tym silnikiem co przejechały ponad 200kkm. Amerykaniec jakiś śmiga hybryda (prawie na 100%, sorry, że pewnych źródeł nie mam) i robi miesięcznie ok 10.000 mil... i nic mu się nie psuje. Drobne jakieś serwisy (pompa wody chyba poszła przy 150kmil).

W porównaniu do TSI to jeszcze przepaść jest taka, że w T nie ma żadnego paska klinowego/wielorowka/cokolwiek. Jedynie łańcuch projektowany na całe życie silnika.

Pompa wody silnika - elektryczna z 12V
Pompa wody falownika - jw
Sprężarka kllimy - elektryczna z trakcyjnego (klima chodzi przy zgaszonym silniku, bardzo długooo)
Pompa oleju - chyba mechaniczna, na pewno w skrzyni jest mechaniczna i działa cały czas (nawet jak elektryk jest wyłączony), a w spalinowym - też pewnie jakaś prosta pompka.

Nie ma się co psuć.

Z wad to jest 2x więcej wtrysków, więcej może być do serwisu za xx lat.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Sierpnia 2021, 12:51:49 »
Pan Mularczyk sie 2 miesiace temu chwalil ze Toyota ma wszystkie czesci i ze fabryki nie staną: https://youtu.be/KdH3_AWFo-8

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Sierpnia 2021, 12:59:20 »
Też rozważam różne opcje przed zakupem  RAV4 ale w przyszłym roku i stąd pytanie od której wersji  RAV4 ma na wyposażeniu wyświetlacz head-up display ?

Jakoś nie mogę do tego dojść :(

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Sierpnia 2021, 14:40:26 »
Na pewno są już auta z tym silnikiem co przejechały ponad 200kkm.
Ale jak ktoś robi rocznie tak dużo km to mu raczej oleju nie przybywa bo ma dogrzany silnik.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Sierpnia 2021, 14:41:49 »
ciii, bo nie kupi rav4 i nie będzie narzekał na skrzypiące plastiki :D

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Sierpnia 2021, 14:48:36 »
Kolega RAV490 wspominał, że większość jazdy to trasy, więc mu przybywanie oleju nie grozi. Może brać w ciemno.

Offline RAV490

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Sierpnia 2021, 15:24:46 »
Skrzypiące plastiki :) :) ? O czymś nie wiem? Siedząc w środku, najbardziej newralgiczne miejsca (uchwyty drzwi) solidne. Gdzie coś skrzypi?

Sprostowanie, kilometrowo to raczej 60/40 miasto / trasa z czego trasa to więcej krajówek więc prędkości 90-100 maks.
Z tym, że trasa raz na jakiś czas, a w mieście bywa, że w tygodniu same krótki odcinki 3-4,  5-7 km. Także jak to się będzie sprawowało?

Offline htw110

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Sierpnia 2021, 16:25:09 »
Z Skodzie nie masz pewności czy samochód dostaniesz. Po 6 miesiącach dealer oświadczył, że nie ma szans na dostarczenie MY2021 więc muszę złożyć nowe zamówienie na MY2022 z większą ceną. Termin dostarczenia - może grudzień, może styczeń. Pomimo naprawdę dobrego rabatu w VAGu zdecydowałem się jednak na RAVkę, przebolałem stratę paru bajerów oraz wyższą cenę. Podczas negocjacji sprzedawcy mówili że od września RAV idzie 3 tys do góry więc warto temat zamknąć szybko jeżeli ma to znaczenie.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Sierpnia 2021, 16:28:12 »
Skrzypiące plastiki   ? O czymś nie wiem? Siedząc w środku, najbardziej newralgiczne miejsca (uchwyty drzwi) solidne. Gdzie coś skrzypi?
Prawie w  każdym  aucie  po jakimś czasie coś może ,,szemrać, , jakoś dziwnie o wszystko wypytujesz , zamiast pojeździć jednym i drugim autem ,sprawdzić gdzie sie lepiej czujesz ,i samemu zdecydować o zakupie.
Na forum skody też założyłeś temat Rav vs Skoda ?????
RAV4 2.5 hybrid

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Sierpnia 2021, 18:54:27 »
Ja tu tylko wpadłem ci doradzić, żebyś się trzymał od VAGa z daleka. Sam zamówiłem RAV4 plug-in i przesiadam się z Tiguana 2.0 w dieslu z DSG z 2017 roku. Kultura pracy DSG przy niskich prędkościach i mieście, to jest taka porażka, że jeżeli nie jesteś motoryzacyjnym ignorantem, to nie będziesz mógł spać po nocach przez te hałasy. Na trasie - bajka, poniżej 60km/h - dramat. Stuka, puka, chrobocze - idź pan w ****.

Zdaję sobie sprawę, że przesiadając się do Toyoty w środku będzie downgrade (porównuje do Tiguana plug-in), ale nie mam wątpliwości co do jednostki napędowej i trwałości tego auta. Zastanów się dwa razy zanim zdecydujesz się na kurę, zwłaszcza, że szukasz auta na dłużej. Ostatecznie zrobisz jak zechcesz, ja zostałem psychicznie zniszczony przez DSG i nie kupię już auta z taką skrzynią.

« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2021, 18:58:37 wysłana przez wpisdu »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Sierpnia 2021, 19:41:50 »
Ja bym tam wolał żebyście zaczęli odradzać rav4.  Po jasną cholerę budzić taki popyt. Ceny polecą w górę aut i serwisu, nie wspomnę o kradzieżach. Człowiek się rozmyśla, i dobrze. Za dużo chętnych na rav4. Za dużo.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Sierpnia 2021, 20:13:25 »
Jak poczytasz moje posty, to zobaczysz, że fanboyem obecnej oferty nie jestem. Toyota jest fajna ale nie w UE :).
Ale jak chcesz coś na 10 lat to nie patrz w kierunku taniego odpowiednika VW. Bo czymś takim jest Skoda. Nie porównuj TSI do hybrydy. Tak z tym olejem to jest wpadka, ale jak nie robisz w zimie odcinków 2-5 km non stop, to nawet tego nie zauważysz. Konstrukcja tych silników to przepaść na korzyść Toyoty. Porównanie ecvt do dsg? Co tu porównywać? Układ napędowy, którego nie da się zepsuć, którego koszt utrzymania w ciągu 10-ciu dnia wyniesie Cię 0 pln. W dsg, masz dwa sprzęgła z dwumasami. Sprawdź sobie jaki jest koszt ich wymiany. Jak chcesz zrobić 200 tys. km w 3 lata, po autostradach to Ok, jak planujesz rozłożyć taki przebieg na 10 lat, to zapomnij o tanim DSG.
Niestety, jak chcesz tanio i bezawaryjnie, to zostaje Ci tylko nudna Toyota, z wszystkimi głupimi bolączkami o których już wiesz.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Sierpnia 2021, 21:38:08 »
Też rozważam różne opcje przed zakupem  RAV4 ale w przyszłym roku i stąd pytanie od której wersji  RAV4 ma na wyposażeniu wyświetlacz head-up display ?

Jakoś nie mogę do tego dojść :(

od wersji plug-in selection z pakietem vip

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Sierpnia 2021, 21:53:27 »
Dzięki - wersja plug-in mnie nie interesuje  ( może w roczniku 2022 coś się zmieni w tym zakresie bo to ma być lift).

Albo jak już to trzeba by iść w kierunku nowego Lexusa NX 2022 - ale to trzeba by się finansowo bardziej zmobilizować :)

Offline RAV490

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Sierpnia 2021, 22:13:59 »
Witam,

Dziękuję wszystkim za merytoryczne i sensowne odpowiedzi. Za te mniej sensowne, bez komentarza :) Kto pyta, nie błądzi, wolę przed zakupem wiedzieć mniej więcej co mnie czeka.
Odnośnie przejażdżek - jechałem obydwoma, fakt, w korkach / prędkościach do 50 km/h bez dwóch zdań ECVT działa płynniej. Oglądając samochody, starałem zwracać uwagę na plastiki itp. ale po pierwsze nie wszystko da się sprawdzić, po drugie samochody mają zazwyczaj kilka tysięcy przebiegu więc są praktycznie nowe. Tego, jak samochód zachowuje się po większym przebiegu i 2-3 latach od sprzedawcy się nie dowiemy, dlatego pytam na forum.

Niemniej jednak, raz jeszcze dzięki, kilka rzeczy się rozjaśniło, pozdrawiam!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl