Autor Wątek: Corolla E21 pierwsze wrażenia.  (Przeczytany 40060 razy)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Corolla E21 pierwsze wrażenia.
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Sierpnia 2021, 17:52:22 »
Jak kiedyś zmienię Aurisa na Corolle to będę tęsknił za dźwigienką zmiany biegów i klasycznym hamulcem ręcznym.

Kwesta przyzwyczajenia.
Na plus hamulca elektrycznego jest to że w zimie linka nie zamarznie.  :grin:
Spróbuj na elektrycznym ręcznym nawrót o 180st. zrobić...

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Sierpnia 2021, 18:17:08 »
Jak kiedyś zmienię Aurisa na Corolle to będę tęsknił za dźwigienką zmiany biegów i klasycznym hamulcem ręcznym.

Kwesta przyzwyczajenia.
Na plus hamulca elektrycznego jest to że w zimie linka nie zamarznie.  :grin:

Do takich zabaw na analogowym ręcznym mam Yariske żony. 
W Corolli wolę cyfrowy ręczny. :grin: :grin: :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Sierpnia 2021, 21:25:31 »

Ja, jak kiedyś peugeotem wiozłem rodzinę, żona siedziała z tyłu za mną i jak tak zrobiłem wjeżdżając na obszerne podwórko na wilgotnej trawie, to od razu od żony od tyłu w łeb dostałem, tak się wystraszyła, że nie zapanowała nad swoją ręką  :grin:
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Sierpnia 2021, 21:35:09 »
Czy da się w tym wirtualnym kokpicie w Corolli wyłączyć bezsensowny klasyczny obrotomierz  i zamiast niego ustawić wskaźnik zużycia mocy podobny jak w Aurisie? Inaczej podczas jazdy w trybie EV pokazuje 0. Jak dla mnie kompletnie nie przydatna funkcja.

Obrotomierz jest analogowy i nawet jest przydatny choćby w trasie ale i w mieście lepiej się rzuca w oczy kiedy silnik wyłączony a kiedy załączony.
A Wskazania zużycia mocy można dodatkowo załączyć na wyświetlaczu elektronicznym w formie paska pokazującego tryb zużycia mocy.
Czyli można mieć naraz i obrotomierz, i wskaźnik zużycia mocy i prędkościomierz zarówno cyfrowy jak na zdjęciu jak i w formie analogowej wskazówki mimo że na wyświetlaczu elektronicznym.

Dla mnie ten kokpit to jest pseudo wirtualny skoro o wskaźniki po obu stronach są analogowe i tylko w środku jest ekranik. Czekam na prawdziwy kokpit jak np jest w Wieswagenie :) Może jak będzie lift Corolli to przestaną oszczędzać na kokpicie i pelny ekran. Koszt takiego ekranu to przecież kilka USD ...

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Sierpnia 2021, 21:38:47 »
Będziesz mega zadowolony.

Wiem :) jeździłem zastępczą corollą. Ja swoją zamówiłem z listwami bocznymi. Ciekawe, czy nie będzie to szpeciło, bo nigdzie nie widzę listew bocznych na Corollach. Na Aurisie też miałem listwy i było elegancko i praktycznie.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Sierpnia 2021, 22:23:50 »
Czy da się w tym wirtualnym kokpicie w Corolli wyłączyć bezsensowny klasyczny obrotomierz  i zamiast niego ustawić wskaźnik zużycia mocy podobny jak w Aurisie? Inaczej podczas jazdy w trybie EV pokazuje 0. Jak dla mnie kompletnie nie przydatna funkcja.

Obrotomierz jest analogowy i nawet jest przydatny choćby w trasie ale i w mieście lepiej się rzuca w oczy kiedy silnik wyłączony a kiedy załączony.
A Wskazania zużycia mocy można dodatkowo załączyć na wyświetlaczu elektronicznym w formie paska pokazującego tryb zużycia mocy.
Czyli można mieć naraz i obrotomierz, i wskaźnik zużycia mocy i prędkościomierz zarówno cyfrowy jak na zdjęciu jak i w formie analogowej wskazówki mimo że na wyświetlaczu elektronicznym.

Dla mnie ten kokpit to jest pseudo wirtualny skoro o wskaźniki po obu stronach są analogowe i tylko w środku jest ekranik. Czekam na prawdziwy kokpit jak np jest w Wieswagenie :) Może jak będzie lift Corolli to przestaną oszczędzać na kokpicie i pelny ekran. Koszt takiego ekranu to przecież kilka USD ...
Nie wiem czego oczekujecie od wyświetlacza Hybrydą trzeba się nauczyć jeździć a nie patrzyć na wskaźniki

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Sierpnia 2021, 22:31:42 »
Dla mnie każdy kokpit jest dobry, byleby był czytelny, a auto niezawodne. Żadne choinkowe bajery mnie nie kręcą :)

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Sierpnia 2021, 00:09:24 »
Jeździłem Lexusem CT200H i tam jest świetne rozwiązanie, w trybie ECO i normalnym jest wskaźnik stanu napędu hybrydowego jak w Aurisie a po przełączeniu na tryb POWER zegary zmieniają kolor na czerwony i zamiast wskaźnika pojawia się obrotomierz. Szkoda, że w Corolli nie poszli w tę stronę, bo usunięcie wskaźnika stanu napędu to zbrodnia nr 2 w Corolli wobec Aurisa.

Zbrodnią nr 1 jest zastąpienie tego świetnego "joysticka" do wyboru trybu jazdy siermiężną dźwignią....

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Sierpnia 2021, 06:19:58 »
Nowy model Yaris Cross ma wskaźnik napędu zamiast obrotomierza więc może i Corolla po-lift go dostanie :)

Yaris, Rav4 i Camry tez go maja. W przypadku Corolli inżynierowie Toyoty chyba zapomnieli że tu chodzi o hybrydę.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2021, 06:23:30 wysłana przez faciulula »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Sierpnia 2021, 09:12:49 »
Szkoda, że w Corolli nie poszli w tę stronę, bo usunięcie wskaźnika stanu napędu to zbrodnia nr 2 w Corolli wobec Aurisa.

Zbrodnią nr 1 jest zastąpienie tego świetnego "joysticka" do wyboru trybu jazdy siermiężną dźwignią....

Zwyczajna próba przyciągnięcia bardziej konserwatywnej klienteli porzucającej diesle...  Podobnie jak rezygnacja z dobrej aerodynamiki na rzecz designu...

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Sierpnia 2021, 10:13:43 »
I w ten sposób Toyota przestaje być firma innowacyjną jaką była przez ostatnie 20 lat. Wszystkie koncerny samochodowe mają w swojej ofercie elektryki tylko nie Toyota a przeciez jej najłatwiej było to zrobić bo ma w tym ponad 20 letnie doświadczenie. Taki Auris czy Corolla to w zasadzie auto elektryczne tylko ze głównym źrodłem energii jest silnik spalinowy. Klimatyzacja jest elektryczna, cofanie jest tylko w trybie elektrycznym, jest pelny tryb EV a w Corolli nawet jazda EV przy 115 km/h. Pewnie dało by rade szybciej ale wtedy jest za duże zużycie energii a bateria mała. Ale jak wiadomo Toyota mocno broni samochodów spalinowych bo za dużo zainwestowała w fabryki (w szczególności te produkujące skrzynie e-CVT), żeby teraz je przestawiać na produkcje elektryków. Widać to nastawienie w tym, że nie ma Corolii Plug-in a jest jedynie Rav4 Plug-In, która kosztuje wiecej niż dobrze wyposażony Vieśwagen ID.4 czy Skoda ENYAQ. I do tego jeszcze sie cofają w rozwoju instalując obrotomierze. A potem konczy sie tak :) https://elektrowoz.pl/transport/autonomiczny-bus-toyoty-potracil-niepelnosprawnego-sportowca-to-sie-nazywa-miec-rosnacego-pecha/

I taki Vieśwagen ją przegonił nie wiadomo kiedy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Sierpnia 2021, 12:33:11 »
I w ten sposób Toyota przestaje być firma innowacyjną jaką była przez ostatnie 20 lat. Wszystkie koncerny samochodowe mają w swojej ofercie elektryki tylko nie Toyota a przeciez jej najłatwiej było to zrobić bo ma w tym ponad 20 letnie doświadczenie. Taki Auris czy Corolla to w zasadzie auto elektryczne tylko ze głównym źrodłem energii jest silnik spalinowy.
Hybrydy Toyoty to jednak wciąż auta spalinowe, na płytach podłogowych zaprojektowanych pod auta spalinowe, z pewnymi modyfikacjami pod potrzeby hybryd, ale te płyty podłogowe kompletnie nie nadają się do zastosowania w elektrykach.  Toyota wyraźnie chce maksymalnie wykorzystać biznesowo technologię hybrydową i dopiero potem przeskoczyć w elektryki, taka strategia może okazać się ryzykowna, bo w międzyczasie konkurencja zbiera bezcenne doświadczenia z rzeczywistego użytkowania kolejnych modeli.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Sierpnia 2021, 14:42:05 »
Ja sobie cenię i analogowe zegary, i analogowy system ustawiania klimy, gałki w radio, itp. To się nie psuje i jest zwyczajnie wygodne. A moda... pamiętam że kiedyś były modne plastikowe meble i skaj.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Sierpnia 2021, 15:59:23 »
Faktycznie dziwne że Toyota nie wypuściła jeszcze samochodu elektrycznego.
Dziwię się też że nikt w dachu nie montuje baterii słonecznej która ładowała by baterie.
Taka Corolla TS z silnikiem elektrycznym 200KM z większym zestawem baterii a jeszcze ze solarem w dachu z zasięgiem łącznym do 700km jeszcze w cenie hybrydy..... ech fantazjuje...  :grin:
Ale może za parę lat. Kto wie.  :cheesy:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Sierpnia 2021, 16:01:03 »
Jest solar w Prius Plug-in ale mało daje. Chyba zwiększa zasięg EV max o 5 km :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl