Autor Wątek: Corolla E21 pierwsze wrażenia.  (Przeczytany 40110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Corolla E21 pierwsze wrażenia.
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Października 2021, 12:37:47 »
Niby mam instrukcję, ale coś mi się tam nie zgadza
Masz papierową którą dostałeś z samochodem, czy pełną w wersji elektronicznej?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Października 2021, 12:48:45 »
Czy da się całkiem wyłączyć automatyczne włączanie się świateł głównych tak, żebym je sobie sam włączał? Chodzi mi o te światła mijania, co się same włączają, często niepotrzebnie.
A to nie jest tak samo jak w Aurisie?  Na końcu przełącznika kierunkowskazów masz obrotowe pokrętło, w którym oprócz trybu AUTO masz opcje włączenie świateł mijania, pozycyjnych lub dziennych.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Października 2021, 12:56:00 »
do czego konkretnie służy ten przycisk z malutką diodą pod kierownicą po lewej stronie, taki z literką A? Włączałem go i wyłączałem i nie widzę różnicy w ręcznym sterowaniu światłami :(
Do aktywacji systemu automatycznego przełączania pomiędzy światłami mijania i drogowymi.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Października 2021, 15:01:12 »
Możesz tylkoczulosc ustawić. A ten przycisk służy do automatycznego przełączania świateł drogowych do mijania jest to w instrukcji opisane

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Października 2021, 17:15:13 »
Masz papierową którą dostałeś z samochodem, czy pełną w wersji elektronicznej?

Tylko papierową, książeczkę. A jak zdobyć elektroniczną?

A to nie jest tak samo jak w Aurisie?[/quote

Jest tak, jak w Aurisie i jest dodatkowo tryb auto, z tym że nie da się chyba świateł całkiem wyłączyć, żeby nie włączały się automatycznie, bo robią to za często niepotrzebnie, np. jest jasny dzień i wjadę między drzewa, gdzie jest cień i światła się zapalają, za chwilę gasną, jak wyjadę z cienia, czy wjeżdżam do garażu, gdzie jest całkiem widno tylko że jest cień i światła znów się zapalają i czuję wtedy lekki dyskomfort, że nie mam pełnej władzy nad autem

Do aktywacji systemu automatycznego przełączania pomiędzy światłami mijania i drogowymi.

A ten przycisk służy do automatycznego przełączania świateł drogowych do mijania jest to w instrukcji opisane

Aha, ok, rozumiem, wypróbuję przy okazji w nocy jak to działa. Panowie, ja powoli dojdę do wszystkiego, ale jestem czasem w gorącej wodzie kąpany i się tak dopytuję za prędko, a potem z czasem wszystko opanuję i robi mi się głupio, że zadawałem takie pozornie błahe pytania. Z Aurisem taż tak miałem, jak dopytywałem sie o automatyczną klimatyzację, którą miałem pierwszy raz w życiu. Dziękuję za wyrozumiałość i wyjaśnienia :):)
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2021, 17:25:55 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Października 2021, 17:44:45 »
A jak zdobyć elektroniczną?

na przykład stąd:
https://carmanuals2.com/toyota/corolla-2021-instrukcja-obslugi-117991#google_vignette

Albo się zarejestrować na stronie Toyoty i wtedy udostępnią wg numeru VIN
https://www.toyota.pl/#/publish/my_toyota_login

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Października 2021, 17:51:44 »
Jest tak, jak w Aurisie i jest dodatkowo tryb auto, z tym że nie da się chyba świateł całkiem wyłączyć, żeby nie włączały się automatycznie, bo robią to za często niepotrzebnie, np. jest jasny dzień i wjadę między drzewa, gdzie jest cień i światła się zapalają, za chwilę gasną, jak wyjadę z cienia, czy wjeżdżam do garażu, gdzie jest całkiem widno tylko że jest cień i światła znów się zapalają i czuję wtedy lekki dyskomfort, że nie mam pełnej władzy nad autem
W Aurisie też jest tryb auto tylko nie w każdym.  Tak jak pisałem, możesz go nie używać, tylko wtedy trzeba pamiętać o wyłączeniu świateł mijania wysiadając, ale jest sygnał ostrzegający ja się drzwi otworzy.

te wszystkie automaty są dość pomocne i pozwalają się skupić na prowadzeniu i obserwacji otoczenia.  W szczególności doskonale działa w nocy automat drogowe/mijania.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Października 2021, 17:52:37 »
Ok, dzięki za wszystko, a z instrukcji elektronicznej z chęcią skorzystam :) Ooo, widzę, że to w języku obcym, więc nie skorzystam :( Zobaczę na stronie Toyoty :)
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2021, 17:57:43 wysłana przez fynooh »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Października 2021, 17:54:52 »
W Aurisie też jest tryb auto tylko nie w każdym.

W moim Active nie było.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Października 2021, 18:13:17 »

Akurat konto na stronie Toyoty już miałem, bo przy Aurisie się zarejestrowałem. Teraz dodałem VIN Corolli i już mam świetną instrukcję. Gdyby nie twoja podpowiedź, to nie wpadłbym na to, przynajmniej nie teraz, dzięki Zbig :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 04 Października 2021, 19:06:49 »

Akurat konto na stronie Toyoty już miałem, bo przy Aurisie się zarejestrowałem. Teraz dodałem VIN Corolli i już mam świetną instrukcję. Gdyby nie twoja podpowiedź, to nie wpadłbym na to, przynajmniej nie teraz, dzięki Zbig :)

Nie ma za co :-)

Zajrzałem do tej instrukcji i widzę że w Corolli jest trochę inaczej, obrotowy przełącznik świateł ma tylko trzy pozycje, auto, pozycyjne i mijania, czyli jak nie chcesz trybu auto to musisz cały czas jeździć na światłach mijania.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #56 dnia: 04 Października 2021, 19:25:06 »
bardos.1979, możesz napisać coś o światłach głównych? Niby mam instrukcję, ale coś mi się tam nie zgadza. Czy da się całkiem wyłączyć automatyczne włączanie się świateł głównych tak, żebym je sobie sam włączał? ....

Widzę że koledzy już odpisali.
Dodam tylko że ideą Toyoty - modele Hybrydowe mają być w pełni automatyczne jak tylko się da.
Te samochody mają same wszystko robić za kierowcę.
Już od modelu Auris I wersja hybrid w najtańszej wersji była seryjnie wyposażona w automatyczną skrzynię biegów i automatyczną klimatyzacje.
I tak z modelu na model coś dodawali automatycznego.
W nowej Corolli padło już na automatyczne światła bez możliwości ręcznego ich włączania i wyłączania.
Ja cieszę się że automatyczne wycieraczki działają (jeszcze) dopiero po załączeniu Auto.
Światła są Ledowe to żarówki się nie zużywają od częstego automatycznego wyłączania i załączania.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 04 Października 2021, 20:41:57 »
jak nie chcesz trybu auto to musisz cały czas jeździć na światłach mijania.

Ale mnie nie o taki tryb auto chodzi, nie o automatyczne przełączanie świateł drogowe - mijania tylko o autowłączanie się świateł w ogóle. Chciałbym, żeby pokrętło miało czwartą pozycję - ręczne włączanie świateł, nie przełączanie, tylko włączanie i wtedy każdy by sobie wybierał co woli, czy auto ma włączać światła, czy kierowca.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 04 Października 2021, 21:17:58 »
Chciałbym
Ale nie ma .Może trzeba było sobie kupić coś starszego to byś miał.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 04 Października 2021, 22:05:52 »
jak nie chcesz trybu auto to musisz cały czas jeździć na światłach mijania.

Ale mnie nie o taki tryb auto chodzi, nie o automatyczne przełączanie świateł drogowe - mijania tylko o autowłączanie się świateł w ogóle. Chciałbym, żeby pokrętło miało czwartą pozycję - ręczne włączanie świateł, nie przełączanie, tylko włączanie i wtedy każdy by sobie wybierał co woli, czy auto ma włączać światła, czy kierowca.

Tryb AUTO służy wyłącznie do automatycznego przełączania pomiędzy światłami do jazdy dziennej i mijania, sterowanego przez czujnik zmierzchowy (taki grzybek na desce pod przednią szybą).  Automatyczne przełączanie drogowe / mijania realizuje funkcja AHB, sterowana przez kamerę, którą jak rozumiem aby w Corolli włączyć, trzeba wcisnąć ten klawisz z literką A pod kierownicą i przesunąć dźwignię kierunkowskazów do przodu.  Nie wiem po co dali ten klawisz, chyba aby można było używać AHB zarówno przy ustawieniu przełącznika świateł na AUTO jak i w pozycji świateł mijania.  W Aurisie AHB działa jak przesuniesz do przodu dźwignię przy ustawieniu AUTO.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl