Autor Wątek: Corolla E21 pierwsze wrażenia.  (Przeczytany 40122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Corolla E21 pierwsze wrażenia.
« Odpowiedź #90 dnia: 13 Października 2021, 22:15:01 »
W moim przypadku- Jadąc do pracy startuje w garażu- ciemno załączają się mijania(1), potem po drodze mam 4 albo 5 wiaduktów, za każdym razem by się załączały. Czyli powinny się te światła 5 razy włączać i wyłączać nawet w ciągu dnia? I wracając z powrotem kolejne 5 razy? Bez sensu. Ustawiam na sztywno dzienne i nie ma problemu. Niby ledy, nie powinny się zużywać szybciej przy częstszym włączaniu i wyłączaniu- a co z elektroniką w lampie itd...
LEDom krzywdę mogą zrobić silne wstrząsy lub wilgoć.  Ewentualnie przegrzanie. Liczba włączeń jest bez znaczenia.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #91 dnia: 14 Października 2021, 18:59:51 »
Jechałem dziś za taką Corolla, co chwilę rano się świeciły i gasły światła mijania. To jakiś chory pomysł z tym automatem...

startuje w garażu- ciemno załączają się mijania(1), potem po drodze mam 4 albo 5 wiaduktów, za każdym razem by się załączały

Mam tak u siebie i zgadzam się, w takim wydaniu, jaki ma Corolla z tym automatem, to słaby pomysł. W niezbyt ciemnym garażu zawsze włączają mi się główne światła, po wyjeździe z garażu gasną. Potem na trasie jadę przez las, włączają się główne, wyjeżdżam z lasu gasną, w sumie jakikolwiek cień na trasie to światła się włączają. Zmniejszyłem czułość czujnika na -1 i teraz jest lepiej, ale jak zaczyna się robić  wieczór, to znów powtarza się to samo, co wyżej. Najlepiej zmniejszyć czułość czujnika na -2 i jak zrobi się bardziej ciemno to wtedy włączyć ręcznie światła główne i będzie spokój.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #92 dnia: 14 Października 2021, 20:00:16 »
Jechałem dziś za taką Corolla, co chwilę rano się świeciły i gasły światła mijania. To jakiś chory pomysł z tym automatem...

startuje w garażu- ciemno załączają się mijania(1), potem po drodze mam 4 albo 5 wiaduktów, za każdym razem by się załączały

Mam tak u siebie i zgadzam się, w takim wydaniu, jaki ma Corolla z tym automatem, to słaby pomysł. W niezbyt ciemnym garażu zawsze włączają mi się główne światła, po wyjeździe z garażu gasną. Potem na trasie jadę przez las, włączają się główne, wyjeżdżam z lasu gasną, w sumie jakikolwiek cień na trasie to światła się włączają. Zmniejszyłem czułość czujnika na -1 i teraz jest lepiej, ale jak zaczyna się robić  wieczór, to znów powtarza się to samo, co wyżej. Najlepiej zmniejszyć czułość czujnika na -2 i jak zrobi się bardziej ciemno to wtedy włączyć ręcznie światła główne i będzie spokój.

To pachnie kolejną oszczędnością względem Aurisa.  U mnie czułość podświetlenia wskaźników na zmiany natężenia oświetlenia zewnętrznego jest znacznie wyższa niż w przypadku świateł, prawdopodobnie sterują nimi dwa różne algorytmy, ten drugi ze znacznie większą histerezą.

Offline karmel

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris TS Hybrid
« Odpowiedź #93 dnia: 15 Października 2021, 15:15:01 »
Jako ciekawostka dodam, że wersja na Stany ma przełącznik 4 pozycyjny, a taki widziałem ostatnio na youtubie na recenzji jakiegoś hamburgera.
Auris TS Hybrid 2018 Prestige

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #94 dnia: 15 Października 2021, 18:48:06 »
Zmniejszyłem sobie na wyświetlaczu czułość świateł na -2 i teraz włączają się, jak robi się już tak bardziej ciemno i ja wtedy włączam sobie światła manualnie i mam spokój, bo nie włączają i wyłączają się co raz, tak że na tym ustawieniu jest już w miarę ok. W przyszłym tygodniu jadę do ASO na zmianę opon na wielosezonowe, to pogadam o tych światłach. Może mają jakiś sposób, żeby je w oprogramowaniu jakoś ustawić tak, żeby działały tak, jak trzeba.
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2021, 18:49:56 wysłana przez fynooh »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #95 dnia: 15 Października 2021, 19:19:09 »
ASO Toyota niechętnie (czytaj wcale) zmienia coś w ustawieniach fabrycznych ani nic nie chcą przerabiać - przykład: dołożenie świateł do jazdy dziennej czy wyłączenie systemy Start&Stop w Yaris II. Usłyszałem że nie mogą poprawiać fabryki. Tak więc nie spodziewam się że coś będą zmieniać w ustawieniach nowej Corolli.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 20 Października 2021, 08:53:28 »
Ciekawostka w takim razie i oszczędności na częściach, bo automatyczne zmienianie świateł w Aurisie działa perfekcyjnie. Owszem, czasem przy lekkiej szaróweczce załączają się światła główne ale lepiej szybciej niż później no i świetne jest, że zegary działają na osobnym czujniku niż światła zewnętrzne. I jeszcze to wyraźne cyknięcie przekaźnika przy załączaniu świateł... Jakbym w tramwaju siedział. <3 :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #97 dnia: 20 Października 2021, 19:04:32 »
no i świetne jest, że zegary działają na osobnym czujniku niż światła zewnętrzne.

U mnie w Corolli też wyświetlacz działa na osobnym czujniku, bo jak światła cały czas świecą, to wyświetlacz zmienia podświetlenie osobno. A jeśli chodzi o automatyczne zmienianie świateł, to włączyłem to w nocy na chwilę, kawałeczek drogi i mignęli mi światłami z naprzeciwka ze dwa razy, tak jakby za późno zmieniały mi się światła, ale droga była kręta, pagórkowata i przez las. Jak będę jechał w nocy gdzieś dalej, to wypróbuję to dokładnie jeszcze raz, zobaczymy. Mam nadzieję, że jednak będzie dobrze.

ASO Toyota niechętnie (czytaj wcale) zmienia coś w ustawieniach fabrycznych ani nic nie chcą przerabiać

Masz rację. Byłem już w ASO, pytałem o to, powiedzieli, że nie ma takiej możliwości.
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2021, 19:06:15 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Października 2021, 19:13:23 »
Zainteresowanemu bardziej chyba chodziło o zmianę Auto z dziennych na mijania a nie z mijania na drogowe.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Października 2021, 20:18:29 »
A jeśli chodzi o automatyczne zmienianie świateł, to włączyłem to w nocy na chwilę, kawałeczek drogi i mignęli mi światłami z naprzeciwka ze dwa razy, tak jakby za późno zmieniały mi się światła, ale droga była kręta, pagórkowata i przez las.
A masz dobrze ustawione?  Czasami inni kierowcy reagują nerwowo na ledy, które świecą mocniej niż halogeny.  W Aurisie ledy mają automatyczne poziomowanie, w Corolli ta funkcja występuje tylko w ledach matrycowych.  Jak jeździłem w nocy po chorwackich wyspach nikt mi nie mrugał, raz system nie zareagował gdy z boku wyjechało auto tak że widać było tylko jego snop przednich świateł.  Ciekawe jak oni to zrobili, że nigdy się nie myli i nie reaguje nawet na największe znaki odblaskowe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Października 2021, 21:16:18 »
No to ja mam mieszane uczucia. System mijania/drogowe  działa z lekkim opóźnieniem, duże znaki informacyjne potrafią go oszukać i przez rok czasu już kilkukrotnie mi "migano" światłami bym zmienił i sam tez nieraz zmieniam bo nie reagują w mojej ocenie dostatecznie szybko. Inny model (rav4) ale nie sądzę by technologia nie była ta sama.
Światła mam ustawione nawet trochę poniżej prawidłowego widma, bo rzeczywiście ledy robią robotę (choć słabsze niż miałem w Tucsonie z 2016r) i niektórzy kierowcy w niskich autach nawet zjeżdżali na pobocze gdy za nimi jechałem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #101 dnia: 03 Listopada 2021, 23:51:45 »
Możesz uzasadnić dlaczego jeździsz na pozycyjnych zamiast na dziennych LED ?

Strzelam, lubi jak się świeci tył,

To proste, latając mało system ładowania aku BMS uwalał by mi aku. Na LED jest 12.2V i huśtawka przy dolocie 14.7V, a na pozycyjnych stałe 14.2V. Wartości z pamięci. Latając po mieście nie ma tyle dolotów, aby często było 14.7V, więc wybieram stabilną wyższą wartość, która w moich warunkach sprzyja bardziej aku. A skoro wszystko jest w jednych lampach, to nikt się nie czepia.

Ja też się zastanawiałem czy nie jeździc na pozycyjnych w dzień, dlatego że przynajmniej w tunelu nikt by mi w tył nie trzasnął przypadkiem, jakbym zapomniał włączyć mijania, póki nie sprawdzilem, że jednak ledy z przodu świecą wtedy słabiej. No ale niektórzy jeżdżą na chińskich dziennych i się tym nie przejmują, mimo że świeca te chińczyki jeszcze słabiej od tych pozycyjnych ledów w Aurisie z przodu.

Dopakujesz swoje aku fest, ja mam na testerze 100% na 100% już zawsze, a aku 8 lat ma i początkowo tylko 12.11V. Trochę to trwało, od początku lawiruję światłami i nie tylko, od początku jak zczaiłem latam na pozycji, słabiej świeci, ale jak sam piszesz to nie dokładka chinol tylko ori lampa i jak do tej pory nikt od 2019 się mnie nie czepiał.

Auris też, chociaż nie w podstawowej wersji.

Moja wersja jest dopasiona i automat to ręka niestety.

Naprawdę chciałbym mieć w Corolli dodatkowo tryb manualny i sam sobie włączyć światła w odpowiednim dla mnie momencie i sam włączać sobie na ekranie tryb dzienny albo nocny.

Ja mam manualny i względem aku tak jest dobrze, bo można lawirować. Wypadało by były dwa wybory wszędzie. W drugim aucie mam auto i wybory manualne też. Jedyny mankament to taki, że coś musi się świecić zawsze. A w Auris jak odpalam i jest zaciągnięty ręczny, to nic się nie pali.

Automat sam sobie włączy a człowiek zapomina.

Bez automatu identycznie może być.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #102 dnia: 28 Listopada 2021, 18:29:14 »
No i nie będzie żadnego liftingu obecnej Corolli chyba że za lifting ktoś uzna kilka nowych kolorów + kilka nowych wzorów alufelg oraz zaktualizowany system multimedialny w tablecie + asystent głosowy w modelu 2022.

https://autokult.pl/43120,toyota-corolla-zostala-delikatnie-odswiezona-przede-wszystkim-we-wnetrzu
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2021, 18:30:48 wysłana przez bardos.1979 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 28 Listopada 2021, 21:19:24 »
No i nie będzie żadnego liftingu obecnej Corolli chyba że za lifting ktoś uzna kilka nowych kolorów + kilka nowych wzorów alufelg oraz zaktualizowany system multimedialny w tablecie + asystent głosowy w modelu 2022.

https://autokult.pl/43120,toyota-corolla-zostala-delikatnie-odswiezona-przede-wszystkim-we-wnetrzu

Czyli dalej zero schowków w środku.  Chyba trzeba poczekać na jakieś kompaktowe kombi ev...

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #104 dnia: 28 Listopada 2021, 22:26:45 »
Jak zero schowków ? Przedni i w podłokietniku + miejsce na telefon pod deską dla mnie wystarczy.
Ale nie będzie liftingu znanego z Aurisa I i Aurisa II czyli zmieniony przód, zmieniony tył zmodyfikowana deska rozdzielcza czy zmienione lub nowe silniki.
Dla mnie i fynooh dobrze bo jeszcze parę lat będziemy mieć aktualny model a dzięki temu może wyższa cena sprzedaży za X lat.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl