Autor Wątek: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości  (Przeczytany 29241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nononsense

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Sierpnia 2021, 19:08:35 »
Elektryka pod hak jest chyba montowana przez fabrykę ale sam hak jest zakładany przez ASO. Mnie hak kosztował 1.6k pln. Nie było opcji montażu haka składanego elektrycznie tylko manualnie. To było niezłe zaskoczenie. Może gdzieś poza ASO się da ale tego nie sprawdzałem.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Sierpnia 2021, 19:58:54 »
Elektryka pod hak jest chyba montowana przez fabrykę ale sam hak jest zakładany przez ASO. Mnie hak kosztował 1.6k pln. Nie było opcji montażu haka składanego elektrycznie tylko manualnie. To było niezłe zaskoczenie. Może gdzieś poza ASO się da ale tego nie sprawdzałem.
Fabryka nic nie przygotowuje...i dlatego co inny dealer to inny montaż...jeden zrobi to lepiej inny gorzej (u mnie na przykład zamontowali tak że po podniesieniu klapki od gniazda nie szło włożyć wtyczki...ręce mi opadły)... różne haki różne wiązki...różne ceny...niestety...inni producenci samochodów w tej kwestii robią to 1000 razy lepiej

Gesendet von meinem Pixel 4a mit Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2021, 20:02:30 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Sierpnia 2021, 21:26:47 »
ja do Tourana długo szukałem, długo się wahałem. Padło na najwyższą wersję Westfalii A40V wypinana pionowo, gniazdo wiązki chowane/wysuwane. Montował mi serwis Boscha.
Wyszło mega!! Aby cokolwiek zobaczyć trzeba się schylić mocno, całość jest dobrze wykonana. Dodatkowo kupiłem wiązkę uzupełniającą o ładowanie. To nawet często nie jest montowane przez fabryki.
Hak kosztował chyba ponad 2000 zł w tym wiązka plus moduł Westfalii. Montaż już nie pamiętam ale ok. 1200 zł.
Jeżeli będzie można założyć taki zestaw to fajnie - inna sprawa jak serwis to zrobi.

@strzmiele
Źle wycieli w zderzaku dziurę? Przecież tam jest szablon.
No ale w ASO to wiem, że często "dzbany" niestety pracują.

Serwis VW wykręcił mi taki cyrk, że sprawa skończyła się w Poznaniu. Oczywiście nawet słowa "przepraszam" nie usłyszałem. To była moja ostatnia wizyta w VW. Boscha bardzo sobie chwalę.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2021, 21:28:18 wysłana przez CiapekTor »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Sierpnia 2021, 21:33:08 »

Na szczęście dziura ok...mam wpinany Brinka...a po wypięciu zaslepka....gniazdo nie jest chowane .. ale gdzieś na forum pisali że niektórym spartaczyli....Jakby Toyota nie mogła fabrycznie tego oferować...gdzie elektronika tez działa jak powinna...ale chyba nie można mieć wszystkiego ;)

Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline mirek_s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Sierpnia 2021, 21:34:54 »
Tapicerka materiałowa jest wysokiej jakości - eko skóra ze skórą nie ma nic wspólnego. Jedyna zaleta to wentylacja w bardzo gorące dni - ale przy tej pseudoskórze, to pewnie gdyby tego nie było, to byś się kleił do siedzenia...
Wentylacji przy ekoskórze nie ma. Nie wiem czemu niektórzy tak demonizują ekoskórę, trochę już z nią przejeździłem (upały i dłuższe trasy również) i do niczego się nie kleiłem - polecam czyścić wnętrze samochodu ;)
Przy mojej wersji wyposażenia co prawda nie miałem wyjścia (Selection) ale z czasem zauważam zalety tej ekoskóry. Nie wiem tylko jaka będzie jej trwałość.
Nawigacji nie brałem - android auto działa dobrze.
Samochód użytkuję w cyklu mieszanym. Nie narzekam na wyciszenie ale rzadko poruszam się z wyższymi prędkościami.
Kwestie oświetlenia (brak podświetlenia, zastosowane tradycyjne żarówki) mi nie przeszkadzają za bardzo ale jednak zapisują się na minus toyoty.
Roleta rzeczywiście nie ma dziury, funkcjonalnie jest ok ale wygląda jakby ktoś zapomniał o uchwycie.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Sierpnia 2021, 21:43:53 »

Na szczęście dziura ok...mam wpinany Brinka...a po wypięciu zaslepka....gniazdo nie jest chowane .. ale gdzieś na forum pisali że niektórym spartaczyli....Jakby Toyota nie mogła fabrycznie tego oferować...gdzie elektronika tez działa jak powinna...ale chyba nie można mieć wszystkiego ;)

Ja jestem w stanie bardziej zrozumieć brak podświetlenia schowka niż to że fabryka nie montuje haka :)
W Hiluxie też nie montują? W to już nie uwierzę :)

P.S.
Powiedzcie zatem co to za hak oni w katalogu reklamują? Wszystko pięknie wygląda jakby fabryka to montowała, a tu niestety...
(Westfalia to na pewno nie jest)

Tapicerka materiałowa jest wysokiej jakości - eko skóra ze skórą nie ma nic wspólnego. Jedyna zaleta to wentylacja w bardzo gorące dni - ale przy tej pseudoskórze, to pewnie gdyby tego nie było, to byś się kleił do siedzenia...
Wentylacji przy ekoskórze nie ma. Nie wiem czemu niektórzy tak demonizują ekoskórę, trochę już z nią przejeździłem (upały i dłuższe trasy również) i do niczego się nie kleiłem - polecam czyścić wnętrze samochodu ;)
Przy mojej wersji wyposażenia co prawda nie miałem wyjścia (Selection) ale z czasem zauważam zalety tej ekoskóry. Nie wiem tylko jaka będzie jej trwałość.
Nawigacji nie brałem - android auto działa dobrze.
Samochód użytkuję w cyklu mieszanym. Nie narzekam na wyciszenie ale rzadko poruszam się z wyższymi prędkościami.
Kwestie oświetlenia (brak podświetlenia, zastosowane tradycyjne żarówki) mi nie przeszkadzają za bardzo ale jednak zapisują się na minus toyoty.
Roleta rzeczywiście nie ma dziury, funkcjonalnie jest ok ale wygląda jakby ktoś zapomniał o uchwycie.

Jak już mam mieć skórę to wolę eko niż naturalną, to na pewno.

Jak jest komfort do 140 km/h to ok. Więcej też mi nie trzeba.
Ciekawi mnie też blokada prędkości 180 km/h. Czym to jest podyktowane.
Nie mam zamiaru również bić rekordów prędkości, ale jeżeli zdecyduje się na Ravke to Touran pozostanie moim rekordzistą. 200 km/h zaliczone (oczywiście w Niemczech ;) )

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Sierpnia 2021, 22:03:34 »
Co prawda Ravkę miałem ale poprzednią generację więc co do samego samochodu się nie wypowiem ale:
1. Też nie przepadałem za skórą, chciałem mieć Priusa plugina z JBL i nie miałem wyjścia, w Camry to samo. Szybko się przyzwyczaiłem, nie przyklejam się itp.
2. Jeżdżę 4 hybrydą więc nie mam odniesienia.
3. Nawigację sobie odpuść, rzadko mapy aktualizują.
Z tym hakiem to lipa. Toyota montuje Brinka tylko z ich logo. O jakieś instalacji, większej chłodnicy to zapomnij, takie rzeczy tylko w autach DE. Podobno są już wiązki odłączające tylne czujniki parkowania.
Ja polecam Ci Westfalię, łatwo się to wpina, kostka też jest ruchoma.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Sierpnia 2021, 08:39:22 »
Tu założony jest hak Westfalii, zderzak był wycinany.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Sierpnia 2021, 21:14:16 »
@Kiełek bardzo dobrze to wygląda.
Jakie wiązki brałeś i jaki sterownik?

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Września 2021, 00:29:30 »

Jak już mam mieć skórę to wolę eko niż naturalną, to na pewno.

a jakie właściwości przemawiają, wg Ciebie, za postawieniem eko ponad naturalną?

Ciekawi mnie też blokada prędkości 180 km/h. Czym to jest podyktowane.

nie ma ograniczenia do 180 km/h (chyba, że mówimy o GPS to może tak wyjdzie)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Września 2021, 09:28:22 »
Erich Jaeger sygnowana przez Steinhof. To było rok temu, może teraz są ciekawsze.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Września 2021, 19:18:10 »
rol

Wiem, że jeszcze roleta bagażnika nie ma uchwytu do łapania - łapie się całą - też dziwne. To są rzeczy które w autach koncernu VAG występują od zawsze, myślę, że Toyota może być w tej kwestii małym szokiem po przesiadce z VAGA.

Tak, ja wiem, że to nie fabryka, ale na pewno warto się do tego odnieść :) Link poniżej!

https://www.youtube.com/watch?v=ajQbML-JMoE&list=WL&index=41&ab_channel=Rav4Gen5

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Września 2021, 21:55:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Jest, rozpędziłem się do odcieńcia. Licznikowo 195 (czyli 180 rzeczywiste).

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Września 2021, 07:53:58 »
Cytuj (zaznaczone)
Jest, rozpędziłem się do odcieńcia. Licznikowo 195 (czyli 180 rzeczywiste).

czyli jest dokładnie tak jak napisałem? :D

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Września 2021, 12:08:12 »
Jest ograniczenie prędkości wynikające z max prędkości obrotowej silnika trakcyjnego. Mówi o tym prof J. Kelly z Weber.... na YT.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl