Autor Wątek: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości  (Przeczytany 29316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Grudnia 2021, 13:24:11 »
-jakieś kombinacje które nie do końca rozumiem z lakierowaniem tylnego spojlera i wykończenia drzwi bagaznika (w Selection jest to inaczej opisane)
Opis zderzaków faktycznie zrobili taki, że nikt nie wie o co chodzi. Wystarczy obejrzeć Adventure jakie oferowane są od 2019 na rynkach USA / Kanada / Australia (wersja Adventure lub Edge). Lakiery będą prawdopodobnie takie same jak w pozostałych wersjach RAV4. Może poza Dynamic Grey na dachu, którego z tego co mi wiadomo poza Adventure nie ma w ofercie.
A nowe felgi wyglądają tak:
https://www.torquenews.com/6626/first-pictures-new-cavalry-blue-2022-toyota-rav4
Ja już zamówiłem Adventure w wersji dwukolorowej.
Do kół zimowych chciałbym kupić czarno/srebrne felgi OEM (takie jakie są w RAV4 Adventure na rynki USA/Kanada).
Niestety jako OEM Toyoty w PL i w Europie prawdopodobnie są niedostępne. Natomiast ich odpowiedników w wykonaniu  firm "Made in China" wolałbym nie kupować. Znalazłem podobne felgi Carbonado, które mają co prawda certyfikat PIMOT ale nie mają europejskiego TUV.
https://felgeo.pl/product-pol-57419-Felgi-Aluminiowe-18-5x114-3-Carbonado-Uranus-BFP.html

No chyba, że felgi OEM Toyoty to zwykła chińszczyzna więc nie będzie różnicy w jakości między nimi a ich odpowiednikami (aftermarket).
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2021, 13:36:22 wysłana przez pi-ro »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Grudnia 2021, 13:36:20 »
Na moich OEM jest Made in Japan. (Taka ciekawostka, do wyważenia 4 kół zużyto jeden cięzarek)
Na drugich kupionych z autem (zimowe) Made in Poland (firma niemiecka DEZENT)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krzysztof2

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Grudnia 2021, 13:52:55 »
Standardowy zestaw audio działa w mojej RAV4 zaskakująco dobrze. Dźwięk jest czysty i wyraźny . Dlatego nie ma sensu płacić dodatkowo za zestaw JBL. Kupując go stracisz miejsce na koło zapasowe w bagażniku.  Poza tym skórzana tapicerka w RAV4  również nie ma sensu . To nie jest prawdziwa skóra, lecz imitacja. W lecie pocisz się na tej tapicerce, a w zimie marźniesz .

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Grudnia 2021, 14:23:52 »
Standardowy zestaw audio działa w mojej RAV4 zaskakująco dobrze
To ciekawe, bo większość narzeka na zwykłe radio ;)
Mnie w sumie też nie przeszkadza - może słoń mi nadepnął na ucho ?
Choć jak się przesiądę do żony auta to dźwięk jest znacznie lepszy.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Grudnia 2021, 14:52:41 »
Standardowy zestaw audio działa w mojej RAV4 zaskakująco dobrze. Dźwięk jest czysty i wyraźny . Dlatego nie ma sensu płacić dodatkowo za zestaw JBL. Kupując go stracisz miejsce na koło zapasowe w bagażniku.
A zastanawiałem się, czy jeszcze nie zmienić zamówienia i nie dobrać tego JBL...jak widać dobrze zrobiłem nie biorąc go :) Pewnie dlatego ja mam zapasowe koło dojazdowe w konfiguracji, a kolega z forum z JBL nie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Grudnia 2021, 16:16:45 »
Mnie w sumie też nie przeszkadza - może słoń mi nadepnął na ucho ?
Słowa klucz ;) Gra, czysto, wyraźnie i ...dość słabo. (bez żadnych zmian w głośniki itp)  :|

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Grudnia 2021, 16:48:05 »
W wersji z JBL można mieć koło zapasowe. Nie jest dostępne w konfiguratorze, ale miejsce jest. Osobiście JBL nie słyszałem, ale standardowe nagłośnienie tak i niestety uważam je za wyjątkowo kiepskie, mimo, że nie jestem jakimś melomanem...

Offline Nononsense

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Grudnia 2021, 17:12:13 »
Ja również uważam ze standardowy zestaw muzyczny w Rav’ce jest akceptowalny. Wiadomo jest różnica między nim a np. głośnikami Harman Kardon które mam w drogim samochodzie ale jest ona tylko wyraźna jak często przesiadam się z auta do auta. Dużo zależy od punktu odniesienia.
Druga sprawa jest ze jakość zestawu grającego docenić można dopiero po odpaleniu muzyki np z CD. Wtedy lepsze głośniki grają odczuwalnie lepiej. Na codzień gdy muzykę i tak się puszcza przez Bluetooth powiedział bym ze różnica nie jest aż tak gigantyczna. Ja osobiście uważam ze do słuchania radia podcastów i okazjonalnie muzyki standardowy zestaw grający w Rav4 jest ok.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 01 Grudnia 2021, 17:32:23 »
Standardowy zestaw audio działa w mojej RAV4 zaskakująco dobrze. Dźwięk jest czysty i wyraźny . Dlatego nie ma sensu płacić dodatkowo za zestaw JBL. Kupując go stracisz miejsce na koło zapasowe w bagażniku.  Poza tym skórzana tapicerka w RAV4  również nie ma sensu . To nie jest prawdziwa skóra, lecz imitacja. W lecie pocisz się na tej tapicerce, a w zimie marźniesz .
Nie masz przecież innej możliwości niż wybrać tą skórę.
Chyba że masz na myśli skórę która jest w Executive. Tam jest mix syntetyku i natury.
Materiał jest tylko w wersji Active i Comfort

P.S.
Co do CD. szkoda że nie ma czytników płyt. Wg mnie duży błąd. Płyty ciągle są ok.

Felgi z Adventure - kurde nie podobają mi się. Czołgowato jest.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 01 Grudnia 2021, 17:32:59 »
Hmm... Jak czytam takie komentarze, to aż się zastanawiam, czy w tej demowce nie było coś uszkodzone... Zero basów i kompletnie płaski dźwięk:-\ napiszę tak: jestem niezadowolony z audio w obecnym aucie, w poprzednim miałem zdecydowanie lepsze. Chciałem nawet wymieniać głośniki, ale postanowiłem wymienić auto:-P jak posłuchałem tego w Ravce, to się przerazilem, bo było nieporównywalnie gorsze, niż moje obecne...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Grudnia 2021, 17:40:23 »
Jak czytam takie komentarze, to aż się zastanawiam, czy w tej demowce nie było coś uszkodzone
Być może nie było ustawione i do tego soft jakiś stary,ale generalnie masz rację :) Słabe toto, po wymianie na "prawdziwe" głośniki dużo lepsze, a po dodaniu wzmacniacza i głośnika basowego zapewne jeszcze lepsze ;)

Offline Nononsense

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Grudnia 2021, 18:06:41 »
Nie jestem pewny czy są jakieś różnice w audio pomiędzy wersjami wyposażenia ale mój komentarz odnośnie Rav4 tyczy się wersji Executive

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Grudnia 2021, 18:10:30 »
Nie jestem pewny czy są jakieś różnice w audio pomiędzy wersjami wyposażenia ale mój komentarz odnośnie Rav4 tyczy się wersji Executive

Jeśli w pakiecie JBL, to są :) W innych przypadkach poza wersją Active, to to samo.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Grudnia 2021, 18:43:45 »
Być może nie było ustawione i do tego soft jakiś stary,ale generalnie masz rację

Próbowałem coś podbić na equalizerze, ale niewiele to dawało:-|

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Grudnia 2021, 20:23:18 »
A zastanawiałem się, czy jeszcze nie zmienić zamówienia i nie dobrać tego JBL
Też snułem takie rozważania. W moim przypadku TMPL rozwiązała problem. W Adventure pakietu JBL nie uświadczysz. Pozostają samodzielne przeróbki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl