Autor Wątek: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości  (Przeczytany 29303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Grudnia 2021, 21:30:25 »
Poza tym skórzana tapicerka w RAV4  również nie ma sensu . To nie jest prawdziwa skóra, lecz imitacja. W lecie pocisz się na tej tapicerce, a w zimie marźniesz .
Więc, mam to od 3 lat i w nie potwierdzam twoich obaw. Nie specjalnie się nagrzewa ani nie jest zimna jak prawdziwa skóra.
Za to śmierdziała na potęgę plastikiem szczególnie w lecie, na początku to było nie do zniesienia (konieczne było przewietrzanie samochodu) tak przez 1.5 roku.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Grudnia 2021, 21:43:01 »
Uparłem się na model 2022 więc JBL odpadło na dzien dobry bo tej wersji już nie ma.
Z drugiej strony wybiłem sobie także z głowy nagłośnienie JBL. Jest różnica, ale to nie przepaść. Szkoda kasy.
Comfort + Style to trochę wg. mnie przepaść, a brak przednich czujników parkowania i podgrzewanych siedzeń w takim aucie to jakiś żart.
Jest inny dylemat. Czy Selection czy Adventure.

Wykumałem, że Adventure (6000 zł dopłaty ponad Selection) ma takie opcje jak:
-kamera 360
-system monitorowania martwego pola
-system ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu pojazdu
-cyfrowe lusterko wsteczne
-lusterka zewnętrzne z funkcją oświetlania przestrzeni wokół pojazdu
-jakieś kombinacje które nie do końca rozumiem z lakierowaniem tylnego spojlera i wykończenia drzwi bagaznika (w Selection jest to inaczej opisane)

Są to kuszące dodatki za niezbyt wielką dopłatę.
Nie podoba mi się za to kolor Urban. Chciał bym royal Grey który jest w cenie.
Ale! Kurcze nie potrafię sobie wyobrazić jak ta wersja będzie dokładnie wyglądać z kolorze Royal Grey i jak wyglądają te matowe felgi. Jakoś do końca nie przekonuje mnie ten wygląd. Poszerzone nadkola, podkreślony terenowy charakter. Zwiększony prześwit.
Szkoda, że nie ma innych zdjęć. Boje się sytuacji, że zamówię to auto a zobaczę szary "czołg" :)
Do tego z tego co widzę siedzenia są pokryte w całości eko-skórą. Selection fajnie chociaż miała materiałowy środek.
Dziwnie jest decydować się na auto nie wiedząc jak wygląda :)
Tak na prawdę Selection też będzie miała minimalnie zmieniony przód ale to ze względu na inne światła. Dodatkowo ten czarny dach, słupki itd są nam znane od kilku lat. Wiemy jak to wygląda.

Także takie dylematy.
Od stycznia 2022 wzrost ceny modeli 1000 zł lub 2000 zł.

Co myślicie?
Za chwilę się okaże, że może Executive będzie dla mnie odpowiednia. :P $$$$$$
To info od polskie dilera, bo wiesz specyfikacje pomiędzy krajami mogą się różnić.
No i  czy "Adventure" jest podniesiony bo w USA maja inne sprężyny.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 02 Grudnia 2021, 00:12:30 »
pomijając biały dach (który przy Royal Grey byłby szary) i "wysokie" relingi to Adventure w kolorze Royal Grey powinna wyglądać tak:

nie jest źle ;) swoj drogą szkoda że nie można mieszać tych kolorów dach/słupki/reszta. :(

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 02 Grudnia 2021, 10:41:34 »
Możesz mieszać , zlecasz oklejenie folią na dowolny kolor . Fole zawsze możesz ściągnąć , a lakier zostaje  oryginalny.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 02 Grudnia 2021, 12:11:47 »
Standardowy zestaw audio działa w mojej RAV4 zaskakująco dobrze. Dźwięk jest czysty i wyraźny . Dlatego nie ma sensu płacić dodatkowo za zestaw JBL. Kupując go stracisz miejsce na koło zapasowe w bagażniku.  Poza tym skórzana tapicerka w RAV4  również nie ma sensu . To nie jest prawdziwa skóra, lecz imitacja. W lecie pocisz się na tej tapicerce, a w zimie marźniesz .

Masz jakieś doświadczenia, czy tylko sobie tak fantazjujesz?
Z jednym się zgodzę, że nie ma sensu płacić dodatkowo za zestaw JBL. Za tą cenę można kupić i zamontować z wygłuszeniem nieporównywalnie lepszy zestaw.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Grudnia 2021, 12:31:04 »
Możesz mieszać , zlecasz oklejenie folią na dowolny kolor . Fole zawsze możesz ściągnąć , a lakier zostaje  oryginalny.
a to niegłupie jest!
Zapomniałem o takiej opcji.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Grudnia 2021, 10:06:55 »
Co do tapicerki pseudo-skórzanej, to w Executive na siedziskach jest skóra naturalna, tylko boczki są sztuczne. Do tego wentylacja foteli, więc powinno być ok. No i w 2022 wszystkie przyciski podświetlane, lampy przednie projektorowe, ale nie wiem, czy to oznacza, że doświetlają zakręty.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Grudnia 2021, 12:15:09 »
w Executive na siedziskach jest skóra naturalna
To jest mielonka, a swoja nazwę, że jest naturalna zawdzięcza tylko UE. Tak samo jak marchewka, która też w/g UE jest owocem.

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Grudnia 2021, 12:54:40 »
Mielonka czy nie, najważniejsze by była wygodna i wytrzymała. W dobie tego co się teraz tworzy uważam, że jest całkiem nieźle.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 03 Grudnia 2021, 13:54:00 »
Mielonka czy nie, najważniejsze by była wygodna i wytrzymała.
No to taka nie jest.

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 03 Grudnia 2021, 14:24:45 »
Mielonka czy nie, najważniejsze by była wygodna i wytrzymała.
No to taka nie jest.

Wiem jam wyglądają fotele rav4 po roku. Na YT widziałem ostatnio jak pięknie pęka skóra w nowym Audi S8 po kilku miesiącach używania z tym, że tamto kosztowało 1M pln. Podtrzymuje zatem, że nie jest źle.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 03 Grudnia 2021, 14:46:00 »
Wiem jam wyglądają fotele rav4 po roku.
A ja wiem od kumpla z ASO ile mają reklamacji.

Offline Nononsense

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 03 Grudnia 2021, 15:38:44 »
Ja po paru miesiącach użytkowania RAV4 exe mam czarna skórę porysowaną od guzików u spodni/kurtki/torebki itp. Nie są to jakieś duże ryski ale idealnie już nie jest. Dla mnie ta skóra jest trochę „papierowa” i w porównaniu do BMW to jest zupełnie inna jakość. Nie mniej jednak zgadzam się ze czas pokaże. Jak będzie trwała i po 4 latach nie będzie jakoś zniszczona to zwrócę honor :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #73 dnia: 06 Grudnia 2021, 19:02:01 »
Czytam waszą krytykę tapicerki i innego wyposażenia Rav4 i zastanawiam się, czy moja nowa RAV 2022 exe będzie gorsza od obecnej Prestige Safety. Nie wiem, czy dokonaliście właściwego wyboru, kupując Toyotę, a nie inną markę. Ja używam od nowości  samochodu przez 8 lat i nie narzekam ani na "mielonkę" na siedzeniach, ani na inne wyposażenie. Poszycie siedzeń przednich wymieniono mi na gwarancji chyba po 3 latach chociaż ja nawet tego nie zgłaszałem. Zadzwonił pan z serwisu, jak samochód stał na wymianę oleju i klocków i spytał, czy w ramach kampanii chcę wymienić skórę( mielonkę?) na przednich siedzeniach, bo on widzi rysy. Spytałem, czy nie wpłynie to na ogrzewanie foteli. Dostałem odpowiedź, że nie i wymienili. Obecnie samochód nosi lekkie ślady użytkowania, ale jeżeli tak miałbym zniszczoną naturalna skórę w np. BMW za pół miliona, to byłbym zadowolony. Samochód nigdy mnie nie zawiódł na zasadzie takiej, że nie zastartował rano, albo nie dowiózł mnie do celu. Koszty utrzymania są przyzwoicie niskie. Dlatego zdecydowałem się świadomie na kolejną ravkę, po odbyciu jednodniowego testu. Może i BMW, Mercedes czy Audi to większy prestiż, ale konfigurując tak jak mój egzemplarz, czyli exe ze skywiew, JBL, hakiem itp musiałbym wydać 350 tys. I miałbym zwykły samochód bez żadnych nowości technologicznych. Silnik poniżej 2 litrów, z pięcioma turbinami i kilkoma kompresorami, pozwalającymi z małej pojemności wycisnąć 265 kM. Dlatego świadomie wziąłem samochód bezawaryjny, z silnikiem wolnossącym, który jeżeli będę chciał tyle lat go trzymać, przejedzie milion kilometrów. I akceptuję jego doskonałości i niedoskonałości. Na tą chwilę widzę jedną niedoskonałość, na którą nie mam wpływu, a są to archaiczne multimedia. 

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #74 dnia: 06 Grudnia 2021, 19:19:03 »
No to ja napiszę, że właśnie też nie wiem, czy zdecydowałem się na odpowiednią markę:-)

Jeżdżąc przez lata fordami, w każdym kolejnym miałem coś lepszego. I nie mam tu na myśli faktu, że kupowałem większe, z lepszym silnikiem, czy ogólnie większym komfortem. Mam tu na myśli raczej szczegóły, na które przy zakupie zwraca się niewielką uwagę jak jakieś dodatkowe podświetlenie z lusterek, pięknie podświetlone ledy w mondeo przy otwieraniu, pamięć fotela z lusterkami i kierownicą, kilka USB z transferem danych (do wyboru gdzie pasuje)... To są takie rzeczy, że gdyby ich nie było, to i tak pewnie kupiłbym to auto... Ale były i mi się spodobały. Teraz kupując ravke po prostu cofam się w tych detalach. Czy się do tego przyzwyczaję i zaakceptuje? Pewnie się okaże za kilka miesięcy... Jak nie, to sprzedam to auto i kupię inne

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl