Autor Wątek: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości  (Przeczytany 29257 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Przed wizytą u dealera. Selection? Black JBL? i inne wątpliwości
« Odpowiedź #75 dnia: 06 Grudnia 2021, 19:44:35 »
Firek. A czego nie dostajesz w Toyocie, co miałeś w Fordzie i co Cię skłoniło do przesiadki z lepszego forda na gorszą Toyotę? Pamięć fotela jest, podświetlenie z lusterek jest, podświetlenie ledowe wewnątrz jest, trzy USB z przodu, dwa z tyłu, automatyczne hamowanie z wykrywaniem pieszych i rowerzystów, hamowanie przy wykryciu ruchu poprzecznego z tyłu. Mogę wrzucić Ci konfigurację mego samochodu, tylko nie wiem, jak na tym forum załączacie zdjęcia. Nie mogę tego rozkminić.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #76 dnia: 06 Grudnia 2021, 20:13:34 »
Nie twierdzę, że jest gorsza. Ma swoje zalety i dlatego się na nią zdecydowałem... Pamięć fotela jest tylko w executive i to samego fotela. W fordzie w wersji titanium (którą nie jest najwyższa) miałem nie tylko fotel, ale też lusterka i kierownice, więc cały komplet dla kierowcy. Jak wyłączałem zapłon, to fotel odsuwał się do tyłu, a.kierownuca szła do góry - mała rzecz, a cieszy. Pamięć dla 3 kierowców z możliwością przypisania ustawień do kluczyka

Podświetlenie lusterek - że zdziwieniem dowiedziałem się, że tylko w exe... Przecież to standard w prawie golasach. Podświetlenia przycisków nie ma za to nawet w najbardziej wypasionej wersji, a w suficie wsadzają zwykle żarówki (to oczywiście akurat mały problem). Toyota nie zapala też świateł przy otwieraniu...

USB - jasne, jest kilka, ale tylko do ładowania. W fordzie każde miało transmisję danych.

Byłem też nieźle zszokowany jak dowiedziałem się, że pierwsze roczniki z 5gen nie miały AA/CP. Bez tego w ogóle nie kupiłbym auta, no ale to już wyeliminowali. Częściowo, bo działa tylko po kablu, gdzie w mondeo jest bezprzewodowe od zdaje się 4 lat...

To wszystko detale, ale właśnie takie detale sprawiają wrażenie nowoczesnego auta. Czego i w jakim stopniu będzie mi brakowało, to jak pisałem, powiem za jakiś czas. Jeszcze nie odebrałem swojej ravki:-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Grudnia 2021, 20:23:40 »
dzie w mondeo jest bezprzewodowe od zdaje się 4 lat...
Od 2 lat i to częściowo :) " Oczywiście pojawi się również obsługa Android Auto i Apple CarPlay. W przypadku tego drugiego rozwiązania możliwe będzie połączenie bezprzewodowe. Pasażerowie będą mogli skorzystać z udostępnionej sieci Wi-Fi. Udoskonaleń doczekał się także system rozpoznawania głosu, który teraz ma rozumieć bardziej naturalny język."
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #78 dnia: 06 Grudnia 2021, 21:04:10 »
Ok, faktycznie przesadziłem z 4 latami (widzę, że sporo im zeszło od zapowiedzi:-P), ale AA działa bezprzewodowo: https://www.ford.com/support/how-tos/sync/sync-4/how-do-i-activate-android-auto-using-sync-4/

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 06 Grudnia 2021, 21:43:41 »
W USA być może, na 17 fordów w firmie, w żadnym :) W najnowszych zaś, smartfon nie będzie potrzebny, bo ford integruje infotainment  z Google :)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #80 dnia: 07 Grudnia 2021, 15:36:25 »
Podświetlenia przycisków nie ma za to nawet w najbardziej wypasionej wersji, a w suficie wsadzają zwykle żarówki (to oczywiście akurat mały problem). Toyota nie zapala też świateł przy otwieraniu...
W roczniku 2022 wszystkie przyciski podświetlane, zapala światła przy otwieraniu. I masz rację, rzeczywiście wszystkie możliwe wodotryski są tylko w exe, dlatego właśnie taką wersję brałem. Lista wyposażenia jest tak długa, że znudziło mi się ją czytać. Są podgrzewane dysze spryskiwacza, ładowarka indukcyjna do telefonu, oświetlenie wnętrza led z oświetleniem przestrzeni na nogi i wiele innych.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 07 Grudnia 2021, 17:01:40 »
A przyciski na podsufitce też są podświetlone?

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 07 Grudnia 2021, 18:44:23 »
Czy możemy zrobić ankietę kto jaką wersję Rav posiada bądź zamówił? Bardzo jestem ciekawy ile jest. Mi akurat szkoda było kasy i wziąłem selection ale zgodzę się, że takie rzeczy jak podświetlanie pod lusterkami wyłącznie w najwyższej wersji to śmiech na sali.
Ogólnie toyota ma kilka takich zabawnych smaczków. Pamietam jak jeździłem firmowym avensis z 2017 roku, który miał w tylnich drzwiach szyby na korbki :grin:
Nazywaliśmy ją „wersja amisz”
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2021, 18:46:04 wysłana przez seamon »

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 07 Grudnia 2021, 19:13:05 »
takie rzeczy jak podświetlanie pod lusterkami wyłącznie w najwyższej wersji to śmiech na sali.
W mojej kalkulacji Adventure widnieje, że takie podświetlenie będzie zainstalowane, a zatem nie tylko w Executive jest ta funkcjonalność. Wreszcie doczekałem się możliwości sprawdzenia nowego cennika dla RAV4 MY22 i porównania go z moją kalkulacją od dealera. Według cennika RAV4 na 2022 rok Adventure ma mieć tapicerkę ze skóry naturalnej i syntetycznej (jak w Executive). W necie natomiast było info, że tapicerka w RAV4 Adventure będzie tylko ze skóry syntetycznej. Zapytam handlowca czy to nie błąd w cenniku.
Kolejna rzecz: według cennika wszystkie kolory lakieru dostępne w Adventure są bez dopłaty (nawet najdroższy lakier Tokyo Red). A teraz najlepsze: dwukolorowe malowanie Urban Khaki / Dynamic Grey też jest bez dopłaty, pod warunkiem wykupienia pakietu Pakiet Bitone. W pierwszy odruchu myślałem, że handlowiec naciągnął mnie na 2000 zł za dwukolorowe malowanie. A tu ciekawostka w polskim stylu: chcesz dwukolorowy lakier bez odpłaty? Nic prostszego. Wystarczy, że dopłacisz  2000 zł i będzie bez dopłaty. A myślałem, że polska pomysłowość na wyciągnięcie dodatkowej kasy od klienta mnie już nie zaskoczy.

« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2021, 19:31:59 wysłana przez krzysp3 »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #84 dnia: 07 Grudnia 2021, 19:52:31 »
Wreszcie doczekałem się możliwości sprawdzenia nowego cennika dla RAV4 MY22
Czy możesz zdradzić, gdzie znalazłeś cennik na MY 2022? na stronie Toyoty Rav4 nadal jest tylko 2021.

Offline Krisman

• Toyot Spamer

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #87 dnia: 07 Grudnia 2021, 20:47:55 »
Tak ze 3 ekrany w dół na stronie RAV4 pojawił się cennik 22 oraz dalej jest 21.
Z pobieżnej analizy cennika 22 wyszło mi, że w C+S coś tam dodali (przeciwmgielne LED), a coś ujęli (ogrzewane fotele przednie, dynamiczne linie w kamerze cofania), a przy tym ja rok temu zapłaciłem 30k mniej ;)
Więc dalej chodzę zadowolony.
W sumie to w wer 22 ciekawi mnie to samo co kolegę Kiełka - czy w podsufitce są podświetlane przyciski do lampek ?
Chętnie bym podmienił jak już taki cud się pojawi. ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2021, 20:51:21 wysłana przez Markid »

Offline totes

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #88 dnia: 07 Grudnia 2021, 20:52:01 »
Rzeczywiście pojawił się cennik. Ciekawe bo zgodnie z nim konfiguracja mojego aamochodu zamowionego w listopadzie (comfort + style) jest troche inna niz w zalacznikub do umowy. W specyfikacji umowy mam np. kamere cofania z dynamicznymi liniami a w cenniku są statyczne. Ktora specyfikacja wiążąca?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #89 dnia: 07 Grudnia 2021, 20:53:09 »
To może być błąd w specyfikacji w cenniku, o ile dobrze pamiętam to u mnie też to nie było zaznaczone rok temu w cenniku, a fizycznie było.
Edit: Sprawdziłem bo mam zapisany cennik z przed roku - jest tak samo - tzn. dynamiczne linie cofania są tylko w Exe, a w C+S i wyższych jednak są.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2021, 20:56:15 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl