Autor Wątek: Cobra pro rozbraja się bez karty  (Przeczytany 19620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
Odp: Cobra pro rozbraja się bez karty
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Kwietnia 2023, 15:34:05 »
Nic nie robiłem z alarmem. Kupiłem kartę i przystąpiłem do kodowania. Wszystko przebiegało jak w instrukcji. Po zakończeniu procesu sprawdzam, a tu zaskakiwajka. Karta nie odblokowała alarmu, a gdy chciałem wpisać kod to było zero reakcji. Na szczęście oryginalna karta działała. Jeszcze tego samego dnia rozmawiałem z ASO i po uzgodnieniu przyjechałem do nich. Auto na warsztat, maska w górę, coś tam pokombinowali i za chwile przychodzi serwisant i mówi, że mam zmieniony kod PIN. I z tym nic nie zrobią. Jedyne wyjście to wysłać centralkę alarmu do producenta w celu przeprogramowania. Tak tez zrobiłem i przy okazji zamówiłem drugą kartę Proxy. Pilot/kartę którą kupiłem odesłałem. Nowy pilot i kodowanie to koszt 300 PLN, plus przeprogramowanie centralki(147PLN), choć nie jestem pewien czy przeprogramowali, czy założyli nową(PIN też mam teraz inny).

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Czerwca 2023, 12:54:05 »
Informacyjnie dla wszystkich. Byłem w serwisie doprogramować drugą kartę proxi do Cobry. Serwisant ją zaprogramował, a po powrocie do domu okazało się, że nowa działa( bo przecież jechałem), a oryginalna nie. Na szczęście udało mi się samodzielnie dodać kartę. Po prostu, postępując zgodnie z instrukcją, należy przy drugim wpisywaniu pinu dłużej przytrzymywać wciśnięty przycisk (serwisant mi to podpowiedział), a w punkcie dodawania karty, dodać obie po kolei. Dopiero wtedy zakończyć procedurę. Czujnik otwarcia klapy mam zintegrowany z zamkiem (na wyświetlaczu zegarów widać otwartą klapę na czerwono). Mam chyba najnowszą Cobrę, bo wszystko wygląda jak fabryczne. Podsumowując wszystko działa bez najmniejszych problemów. Polecam jednak na wszelki wypadek wozić nową baterię 2032 np. GP. Pozdrawiam wszystkich Toyotów ;).
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline seti

• Początkujący
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Kwietnia 2024, 08:52:48 »
Czy komuś udało się samodzielnie zaprogramować dodatkową kartę proxy w alarmie i mógłby opisać tę procedurę w szczegółach?

Mi się to nie udaje. Wykonuję takie kroki:
1. Otwieram drzwi kierowcy.
2. Otwieram maskę.
3. Włączam zapłon.
4. Wprowadzam PIN.
5. Kierunkowskazy migają 1x sygnalizując przejście do kolejnego etapu procedury.
6. Wyłączam zapłon i włączam go ponownie.
7. Kierunkowskazy migają 2x sygnalizując przejście do kolejnego etapu procedury.
8. Wprowadzam PIN.
9. Kierunkowskazy migają 5x sygnalizując przejście do etapu programowania karty.
10. Wciskam (i trzymam) przycisk na dotychczasowej karcie proxy. Po ok. 5s powinna mignąć dioda na przycisku od alarmu (potwierdzając zaprogramowanie karty). Nic takiego się nie dzieje.
11. Wciskam (i trzymam) przycisk na nowej (dodatkowej) karcie proxy. Po ok. 5s powinna mignąć dioda na przycisku od alarmu (potwierdzając zaprogramowanie karty). Nic takiego się nie dzieje.
12. By zakończyć procedurę zamykam maskę oraz wyłączam zapłon.

Teraz wciskając przycisk w pierwszej karcie mogę tak jak dotychczas uzbrajać i rozbrajać alarm, natomiast nie ma żadnej reakcji na wciskanie przycisku w drugiej karcie. Zgodnie z obserwacjami z p.10 i p.11 żadna karta nie została zaprogramowana. Co ciekawe nie nastąpiło też wyprogramowanie pierwszej karty pomimo iż wszedłem do etapu programowania (co zostało potwierdzone mignięciem kierunkowskazów 5x) i wyszedłem z niego nie programując żadnej karty (powinno to wykasować wszystkie zaprogramowane karty).

Co robię nie tak?

W dokumentacji alarmu (podlinkowanej przez kogoś na tym forum w innym wątku) jest podany jeszcze jeden krok:
2a. Podłączyć niebieski przewód centralki alarmu do masy (tylko gdy zainstalowana jest syrena bezprzewodowa).

Może to jest przyczyną problemu? Ktoś wie czy ma to zastosowanie w naszych Toyotach? Ktoś wie czy syreny w Toyotach z Cobrą są bezprzewodowe, gdzie jest umiejscowiona centralka alarmu i gdzie można znaleźć ten niebieski przewód?

� Udało mi się rozwiązać ten problem. Przyczyną był niekontaktujący czujnik otwarcia maski.

Może komuś pomoże, ja też miałem problem z zakodowaniem karty (wykodowała mi się sama, musiałem podawać kod pin żeby odpalić auto), powyższa procedura nie działała, nie przechodził do funkcji programowalnych. Okazało się, że w moim aucie RAV4 zamontowali syrenę bezprzewodową, co wymaga dodatkowo zwarcia niebieskiego kabla od centrali alarmu do masy podczas programowania (w punktach gdzie jest mowa o otwarciu maski to zwierałem ten kabel z masą samochodu). U mnie na szczęście nie musiałem dokopywać się do centralki, żeby do tego kabla dotrzeć, kabel był wyprowadzony z centralki i kończył się pod plastikową osłoną po lewej stronie kierownicy na dole - tam gdzie jest kontrolka alarmu i ten przycisk do wprowadzania kodu PIN. Wystarczyło zdjąć tą osłonę i przy kablu od tego przycisku w niedalekiej odległości był taśmą przymocowany ten przewód niebieski + drugi przewód żółto niebieski - właściwy to cały niebieski. Po zwarciu tego kabla do masy zaczęły mrugać kierunkowskazy tak jak w procedurze jest, a bez zwarcia w ogóle nic się nie działo.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Kwietnia 2024, 09:12:04 »
Fajne te Cobry, stanowią większy problem dla właściciela niż dla złodzieja  :grin:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Kwietnia 2024, 09:32:41 »
Toyota wiedząc, ze auta są do bólu bezproblemowe, zrobiła gest i dała klientom inne formy "zabawy". Uzupełnianie braków podświetlenia, wyciszenia czy też "walki" z alarmem ;) A całkiem serio, mam cobrę 2.5 roku i u mnie po falstarcie w dniu wydania, ZERO problemów.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piotr.qovtax

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Września 2024, 12:36:55 »
Witam wszystkich.W mojej rav4 jak najbardziej zdaje egzamin opisana procedura kodowania dwóch kart proxy z jednym wyjątkiem. W punkcie 2 procedura kodowania rozpoczyna się po podpięciu niebieskiego kabla do masy(J17 w centralce). Taka procedura obowiązuje gdy nie został podłączony przez instalatora dodatkowy czujnik otwarcia maski. U mnie ten kabel został owinęty izolacją przy kostce wpiętej do syreny(ważne-dotyczy to syreny przewodowej)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Września 2024, 13:14:24 »
rozpoczyna się po podpięciu niebieskiego kabla do masy(J17 w centralce). Taka procedura obowiązuje gdy

obowiązuje w starych modelach wiązek, sprzed 2020 roku produkcji wiązek oraz z syreną bezprzewodową

powyżej tego roku otwiera się maskę (zamontowana krańcówka) a powyżej ~2021 sygnał otwarcia maski był brany po CANie w niektórych modelach
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Piotr.qovtax

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Września 2024, 14:16:19 »
Rok produkcji mojej rav4 2024,alarm Cobra pro montowano u mnie dwa tygodnie temu. Syrena w moim alarmie jest przewodowa. Schemat który znalazłem w necie jasno mówi o podpięciu kabla blue do masy aby alarm mógł przejść w tryb programowania. https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/cobra/4627/instrukcja

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Września 2024, 14:21:13 »
otwórz maskę i sprawdź
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Piotr.qovtax

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Września 2024, 14:25:01 »
 Co mam sprawdzić?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Września 2024, 15:37:12 »
Czy po otwarciu maski wchodzi w tryb programowania.... Po co rozbebeszać i pchać się do centralki gdy można to zrobić w 10 sekund

Offline Piotr.qovtax

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Września 2024, 15:47:42 »
Colin.wyobraź sobie, że właśnie tak na początku robiłem jak opisywała procedura. Jednak nowa karta nie dopisywała się, a stara cały czas działała. Dlatego w swoim pierwszym poście napisałem że opisana procedura u mnie działa po korekcie 2 punktu.

Offline Tapatik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Marca 2025, 19:18:04 »
ASO Katowice-karta+zakodowanie 300 PLN

Karta 80 zł na allegro plus kodowanie za darmo u mnie. Ciekaw kto przebije ;)

Gdzie najlepiej kupić pilota? Chcę zaprogramować samodzielnie.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2025, 19:22:45 wysłana przez Tapatik »

Offline DominoJapan

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla hyb 22
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Września 2025, 15:26:06 »
Cześć Wszystkim! Jestem nowy na forum. Do założenia konta skłonił mnie ten wątek. Chciałbym zamieścić tutaj swoje spostrzeżenia, które być może pomogą kolejnym użytkownikom.

Po pierwsze:
nie należy się spieszyć! Tak - podczas procedury kodowania kart 30s to czas na wciśnięcie przycisków na kartach i wyłączenie zapłonu. Piszę o tym ponieważ przeczytałem na forum, że 30s jest na całą procedurę a instrukcja (oryginalna) wyraźnie wskazuje, że dotyczy to procedury od przejścia na „page 2" i po wpisaniu drugi raz pinu.

Po drugie:
W nawiązaniu do pierwszej uwagi - poczekajmy chwilę aż migacze migną 2 lub 5 razy, za pierwszym razem pojedyńcze mrugnięcie następuje dość szybko, po wprowadzeniu PINu drugi raz u mnie było małe opóźnienie.

Po trzecie:
W Corolli sedan hybrid 2022 niebieski przewód znalazłem przy przewodowej syrenie przy prawym nadkolu (widać, że jest zawinięty nie wchodzi do kostki). Co ważne - u mnie to była przewodowa syrena a nie jak w instrukcji jest opisane "wireless". Wcześnie zdążyłem wyjąć kokpit. Podsumowując - zacznijcie poszukiwania od komory silnika!

Powodzenia!

Offline Viwaldi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Aygo
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Grudnia 2025, 10:29:41 »
Trafiłem na ten ciekawy temat i skorzystam z wiedzy fachowców. Mam dopisaną drugą kartę - działa. Moje pytanie: używając kluczyka z pilotem karta działa automatycznie, czy używając drugi kluczyk bez pilota (zwykły) karta powinna też działać automatycznie przy otwieraniu, czy tak ja teraz otwieram przyciskiem karty?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl