Autor Wątek: Camry - pytania / spostrzeżenia  (Przeczytany 125759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Camry - pytania / spostrzeżenia
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Lutego 2022, 14:13:12 »
w nawiązaniu do kolizji klapy - wymianie podlegała uszczelka.
stara 64461-33120
nowa 64461-33140

Obecnie klapa jest dużo sztywniejsza - nie ugina się tak lekko.
Masz numer jakiejs akcji naprawczej czy cos?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Lutego 2022, 14:45:52 »
stara 64461-33120
nowa 64461-33140

Obecnie klapa jest dużo sztywniejsza - nie ugina się tak lekko.
Masz numer jakiejs akcji naprawczej czy cos?

niestety nie. Jedynie zgłoszenie naprawy gwarancyjnej z potwierdzeniem wykonania.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Lutego 2022, 14:52:36 »
Jestem zaskoczony. Zawsze myślałem, że to zadanie spoczywa na odbojnikach. A na plastikowym progu bagażnika widzę ślady uderzania odbojników.
Obawiam się że to jakiś półśrodek wymyślony na poczekaniu, do załatania głębszego problemu. No ale grunt że działa.

kierownik zakładu blacharskiego wprost powiedział, że te auta mają dużą podatność do sprężystego odkształcenia. Podobno jak krzywo stoi na krawężniku i otworzy się drzwi to jest szansa, że któreś otrą ;). Między innymi dlatego camry nie może mieć haka - brak sztywności konstrukcji.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2022, 14:55:32 wysłana przez aks »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Lutego 2022, 14:55:00 »
Jestem zaskoczony. Zawsze myślałem, że to zadanie spoczywa na odbojnikach. A na plastikowym progu bagażnika widzę ślady uderzania odbojników.
Obawiam się że to jakiś półśrodek wymyślony na poczekaniu, do załatania głębszego problemu. No ale grunt że działa.

kierownik zakładu blacharskiego wprost powiedział, że te auta mają dużą podatność na elastyczne odkształcenia. Podobno jak krzywo stoi na krawężniku i otworzy się drzwi to jest szansa, że któreś otrą ;). Między innymi dlatego camry nie może mieć haka - brak sztywności konstrukcji.
IMHO glupota. Camry jest na TNGA. Jest to ta sama platforma co RAV4. Rav4 moze miec hak. Camry w US tez. Moim zdaniem to po prosti niedopatrzenie ze strony TME ze nie mozna ciagnac ciezszej przyczepki na haku niz 750kg.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Lutego 2022, 14:57:09 »

kierownik zakładu blacharskiego wprost powiedział, że te auta mają dużą podatność na elastyczne odkształcenia. Podobno jak krzywo stoi na krawężniku i otworzy się drzwi to jest szansa, że któreś otrą ;). Między innymi dlatego camry nie może mieć haka - brak sztywności konstrukcji.
IMHO glupota. Camry jest na TNGA. Jest to ta sama platforma co RAV4. Rav4 moze miec hak. Camry w US tez. Moim zdaniem to po prosti niedopatrzenie ze strony TME ze nie mozna ciagnac ciezszej przyczepki na haku niz 750kg.

zrób z auta kabriolet zobaczysz czy Ci się nie złoży, podwozie to nie wszystko. Zresztą powtarzam tylko to powiedział.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Lutego 2022, 15:01:13 »
Na pewno Camry cabrio bedzie bardziej zwarte niz pierwszy RAV4 z lat 90 do ktorego montowalo sie hak.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Lutego 2022, 15:50:44 »
te auta mają dużą podatność do sprężystego odkształcenia
Mam właśnie takie podejrzenia  :embarassed:. Po długim postoju na chłodzie, delikatny zjazd z krawężnika często powoduje zaskrzypienie szyby czy czegoś w kokpicie. W poprzednim samochodzie (podobnej długości) przez wiele lat identycznego parkowania, niczego podobnego nie zaobserwowałem. Brak wystarczającej sztywności to główny powód skrzypienia plastików. Zobaczymy jak będzie dalej.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2022, 15:59:36 wysłana przez surrender »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Lutego 2022, 22:20:14 »
kierownik zakładu blacharskiego wprost powiedział
Ale jak się chwilę zastanowić... czy Pan kierownik sugeruje :shock: że samochód ugina się podczas zamykania bagażnika?...
Na poczatku lat 90" miałem Fiata Tipo hatchbacka i postój częściowo na chodniku powodował tak duże skręcenie karoserii, że nie dało się normalnie zamknąć bagażnika. Ogólnie samochody z tamtych lat lubiły grzechotać i miały podatność na odkształcenia skrętne, co nie przeszkadzało w montowaniu haków. Maluch ciągnął przyczepkę campingową Niewiadów, no to Camry też chyba da radę :roll:.
Od dawna nie jeździłem innym nowym samochodem na tyle, żeby analizować takie rzeczy. Ale ta sprężystość karoserii może nie jest wadą, tylko elementem pochłaniającym energię zderzenia?...

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Lutego 2022, 15:37:45 »
https://www.youtube.com/watch?v=uMgH9OIjGWU&t=154s
https://www.youtube.com/watch?v=XhTG76B551k
Należałoby zagłębić się w warunki obu testów i różnice przeciążeń na ciałach pasażerów. Ale czyżby w w Camry sztywność karoserii była niewystarczająca?.. Dach jest pofalowany i nawet klapa bagażnika przestała pasować do reszty.

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
  • Samochód:: Camry 2021 Exec
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Lutego 2022, 16:38:26 »
W ogólności surrender dobrze myśli, to ciekawa ścieżka. Jednakże. Otarłem się dość blisko o mechanikę ciała stałego, nie jestem wprawdzie specjalistą, ale coś mogę napisać. Otóż podatność (odwrotność sztywności) na skręcanie nie jest proporcjonalna do dobrych właściwości w zgniocie. Podatne na skręcanie są profile otwarte (100 razy bardziej niż zamknięte). Otwarty to np. rura zwinięta z blachy, ale jeszcze nie zespawana wzdłuż, a zamknięty to po prostu rura. Karoseria to coś pośredniego, bo ma otwory na drzwi i klapy. Dobrze, to znaczy równomiernie, z małymi skokami sił, zgniatają się równomiernie się składając profile zamknięte, np. rura zgniatana wzdłuż się symetrycznie faluje, a nie zgina. Tak się pofalowuje dach zgniatanej Toyoty. Czyli zbyt mała sztywność na skręcanie nie idzie w parze z dobrym, bezpiecznym zgniataniem się.

Gdzieś mi się obiło o uszy, że brak homologacji na hak, a także na bagażnik dachowy, to są rozgrywki eko. Może jakieś wojenki europejskich producentów przeciwko monopoliście z Azji? Raczej nie chodzi o sztywność. W USA byłyby sztywniejsze?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

LChmiel

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Lutego 2022, 17:26:51 »
Czytałem,  że ta cała "większa sztywność TNGA" Toyoty,  to bujda na resorach. Na ruskim forum tematycznym twierdzą, że po testach wylano wiadra pomyj na te obietnice Toyoty, co do sztywnosci.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Lutego 2022, 17:29:49 »
Przyjmowanie energii zderzenia bardzo dobrze widać w passacie w ujęciach z boku. Szpara między drzwiami znika do zera, po czym wraca na swoje miejsce.
Prawdopodobnie dach sam w sobie nie ma dużej wytrzymałości i w Camry poddał się, ponieważ nastąpiło nadmierne przekoszenie szkieletu. Nie wiem, czy w tym przypadku jest to wada. Zgniot w fazie początkowej to pochłonięta energia zderzenia, która być może w mniejszym stopniu będzie wtedy oddziaływać na pasażerów.
No i nie pomyślałem, że test Passata to 56km/h, a Camry to 64km/h. Jaka to różnica ,to jednak czuć jak się te 8km/h dołoży na tempomacie.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Lutego 2022, 18:51:42 »
Czyli jakie wnioski? Ja nigdy nie umiałam wyciągać wniosków z testów zderzeniowych. Camry jest mniej bezpieczne od innych w tym segmencie? Np Camry vs Volvo S80/90 nie wiem które bardziej odpowiada Camry. Albo Camry vs superb lub właśnie wspomniany VW?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Lutego 2022, 21:21:09 »
Dla mnie takie wróżenie z fusów… dwa różne testu z dwoma różnymi przeszkodami… co tu w ogóle porównywać? Ważne, że nie zmiażdżyło nóg pasażera. Czy pogięło dach i klapę, to się martwią reanimatorzy trupów. W cywilizowanym świecie takie auto idzie na złom, a nie do dalszej odsprzedaży.
TNGA jest sztywna, kto nie wierzy niech się przejedzie poprzednią generacją Camry, że jest ich mało to łatwiej porównać na Rav4, miałem poprzednią generację i była miękka jak guma, raz przejechałem się nowąi tu mamy przepaść, na prawdę jest to sztywne auto. Co tam ruskie piszą to mi to lotto, na ich rynek większość modeli jest robiona u nich z ich poziomem jakości…

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Lutego 2022, 21:24:44 »
… dwa różne testu z dwoma różnymi przeszkodami… co tu w ogóle porównywać?
W punkt  :cool:
Co tam ruskie piszą to mi to lotto, na ich rynek większość modeli jest robiona u nich z ich poziomem jakości…
Nie do końca ;) Ale też mam taką nadzieję :)
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2022, 21:27:01 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl