Autor Wątek: Camry - pytania / spostrzeżenia  (Przeczytany 125803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline craft888

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2023
Odp: Camry - pytania / spostrzeżenia
« Odpowiedź #270 dnia: 17 Grudnia 2023, 14:25:33 »
Mam pytanie o aktywny tempomat z utrzymaniem pasa ruchu. Utrzymanie w pasie działa i prowadzi w liniach, ale za każdym razem trzyma się mocniej prawej krawędzi pasa co nie zawsze jest plusem, bo często na dwupasmowych drogach i z ciężarówką na prawym trzeba walczyć z kierownicą - wolę jechać bliżej lewej i nie dostawać kamieniami spod kół i innym syfem. Czy u was też tak to działa czy mam się zgłosić do salonu na kalibrację nastaw kamery?

Dodatkowo może macie informację czy da się uruchomić utrzymanie środka pasa bez załączania tempomatu? Było tak w Hyundai/KIA i było to o tyle fajne, że po mieście praktycznie sam się prowadził, ale miałem pełną kontrolę nad tym kiedy zwalniam a kiedy przyspieszam. W instrukcji nie znalazłem info, że ten tryb można włączyć osobno. Jest tylko info o włączeniu utrzymania w pasie, ale to przy przekraczaniu linii bez kierunkowskazu.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #271 dnia: 17 Grudnia 2023, 14:29:21 »
O ile mi wiadomo jak najbardziej działa to niezależnie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #272 dnia: 17 Grudnia 2023, 14:35:42 »
Mam pytanie o aktywny tempomat z utrzymaniem pasa ruchu. Utrzymanie w pasie działa i prowadzi w liniach, ale za każdym razem trzyma się mocniej prawej krawędzi pasa co nie zawsze jest plusem, bo często na dwupasmowych drogach i z ciężarówką na prawym trzeba walczyć z kierownicą - wolę jechać bliżej lewej i nie dostawać kamieniami spod kół i innym syfem. Czy u was też tak to działa czy mam się zgłosić do salonu na kalibrację nastaw kamery?

Dodatkowo może macie informację czy da się uruchomić utrzymanie środka pasa bez załączania tempomatu? Było tak w Hyundai/KIA i było to o tyle fajne, że po mieście praktycznie sam się prowadził, ale miałem pełną kontrolę nad tym kiedy zwalniam a kiedy przyspieszam. W instrukcji nie znalazłem info, że ten tryb można włączyć osobno. Jest tylko info o włączeniu utrzymania w pasie, ale to przy przekraczaniu linii bez kierunkowskazu.
Dopiero w nowym modelu Camry bedzie wszystko dzialalo niezaleznie. Czasem jest to plus a czasem minus. W Lexusie az czuje jak kierownica jest wyrywana. Nie jest to fajne, szczegolnie jak chcesz ominac cos na drodze. W Camry jak nie masz wlaczonego sterowania w srodku pasa to po prostu jedziesz.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #273 dnia: 17 Grudnia 2023, 20:13:50 »
Czyli że jak się na włączone utrzymanie pasa ruchu i chcę się coś delikatnie skorygować to trzeba się siłować z kierownicą? Wydaje się to nic bardzo niebezpieczne?!

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #274 dnia: 17 Grudnia 2023, 20:17:34 »
Jeśli przekroczysz linie bez kierunkowskazu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #275 dnia: 17 Grudnia 2023, 20:33:21 »
Czyli że jak się na włączone utrzymanie pasa ruchu i chcę się coś delikatnie skorygować to trzeba się siłować z kierownicą? Wydaje się to nic bardzo niebezpieczne?!

Siłować na pewno nie, jest chwila wyczuwalnego oporu ale to wszystko, zresztą wystarczy włączyć kierunkowskaz i jest gładko jak jedwab na maśle... No chyba, że jesteś eteryczną blondynką 1,50 w kapelusz na obcasach i ważysz ze 30kg...
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2023, 21:18:30 wysłana przez topoll »

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #276 dnia: 17 Grudnia 2023, 21:14:42 »

Siłować napewno nie, jest chwila wyczuwalnego oporu ale to wsztstko, zresztą wystarczy włączyć kierunkowskaz i jest gładko jak jedwab na maśle... No chyba, że jesteś eteryczna blondynko 1,50 w kapelusz na obcasach i ważycz ze 30kg...
He he dzięki na pewno nie ważę 30kg chociaż mógłbym 30kg mniej a koloru włosów już nawet nie pamiętam

Czyli w obrębie pasa ruchu można delikatnie manewrować kłopot zaczyna się gdy chce przejechać linie?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #277 dnia: 17 Grudnia 2023, 21:18:55 »
Delikatny opór a nie kłopot...

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #278 dnia: 17 Grudnia 2023, 21:20:55 »

Siłować na pewno nie, jest chwila wyczuwalnego oporu ale to wszystko, zresztą wystarczy włączyć kierunkowskaz i jest gładko jak jedwab na maśle... No chyba, że jesteś eteryczną blondynką 1,50 w kapelusz na obcasach i ważysz ze 30kg...
Masz doświadczenie z systemem w Camry? Dodam tylko ze w RAV4 jest nowszy system. Camry ma TSS 2.0. Rav4 TSS 2.5. Camry nie centruje tylko odbija od lewej do prawej.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #279 dnia: 17 Grudnia 2023, 21:46:59 »
No nie, wciąż zapominam, że w Toyocie co model a czasem wersja to inaczej działa.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #280 dnia: 18 Grudnia 2023, 07:06:32 »

Masz doświadczenie z systemem w Camry? Dodam tylko ze w RAV4 jest nowszy system. Camry ma TSS 2.0. Rav4 TSS 2.5. Camry nie centruje tylko odbija od lewej do prawej.
Nie mam doświadczenia nie mam tego auta w 2024 będę chciał kupić a Camry to mój faworyt na ta chwile.

Offline craft888

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2023
« Odpowiedź #281 dnia: 18 Grudnia 2023, 22:01:20 »
Czyli utrzymanie na środku pasa tylko z włączonym ACC. Trochę szkoda, ale właśnie do sedna - nie trzyma środka tylko mocno trzyma prawą stronę drogi. To jednak tak ma być czy serwis i kalibracja? Jak to u was wygląda? Bo znowu w Hyundai/KIA idzie środkiem jak po szynach.

Dodatkowo dzisiaj chciałem sprawdzić na ścianie w garażu jak działają dwa narożne czujniki z przodu i miałem niemałe zaskoczenie jak na ekranie pokazywał drugą kreskę od dołu z 4, a okazało się, że przedni zderzak z wystającą tablicą był dosłownie z 0,5 cm od ściany :roll: Trzeba mieć to mocno na uwadze przy parkowaniu na mieście między innymi autami. BTW - ten wskaźnik odległości też mogliby zrobić na dużym środkowym tablecie, a nie na ekranie prędkościomierza, bo przy manewrowaniu często zasłania się to kierownicą i ręką. Łatwiej by było zerknąć w bok niż krążyć głową i szukać wskazań.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #282 dnia: 18 Grudnia 2023, 22:04:13 »
Czyli utrzymanie na środku pasa tylko z włączonym ACC. Trochę szkoda, ale właśnie do sedna - nie trzyma środka tylko mocno trzyma prawą stronę drogi. To jednak tak ma być czy serwis i kalibracja? Jak to u was wygląda? Bo znowu w Hyundai/KIA idzie środkiem jak po szynach.

Dodatkowo dzisiaj chciałem sprawdzić na ścianie w garażu jak działają dwa narożne czujniki z przodu i miałem niemałe zaskoczenie jak na ekranie pokazywał drugą kreskę od dołu z 4, a okazało się, że przedni zderzak z wystającą tablicą był dosłownie z 0,5 cm od ściany :roll: Trzeba mieć to mocno na uwadze przy parkowaniu na mieście między innymi autami. BTW - ten wskaźnik odległości też mogliby zrobić na dużym środkowym tablecie, a nie na ekranie prędkościomierza, bo przy manewrowaniu często zasłania się to kierownicą i ręką. Łatwiej by było zerknąć w bok niż krążyć głową i szukać wskazań.
Tak. Te czujniki parkowania to parodia. Takie oszczednosci… 20zl?

Jak patyk w RAV4.

@Colin - dokladasz do Camry po dwa czujniki parkowania ? Bo te 4 narozne to kpina.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #283 dnia: 19 Grudnia 2023, 06:32:20 »
Bo te 4 narozne to kpina.

Prawda. Trzeba zmienić centralkę na rozszerzoną wersję, dołożyć wiązkę i czujniki.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #284 dnia: 19 Grudnia 2023, 11:13:36 »
Bo te 4 narozne to kpina.

Prawda. Trzeba zmienić centralkę na rozszerzoną wersję, dołożyć wiązkę i czujniki.
Czyli nie jest to tylko wpiac dodatkowe czujniki. Masakra jakas.

Nie wiadono czy centralka jest na 4 czy na 8 czujnikow? Gdzie jej ewentualnie szukac?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl