Autor Wątek: Camry - pytania / spostrzeżenia  (Przeczytany 125981 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Camry - pytania / spostrzeżenia
« Odpowiedź #330 dnia: 24 Lutego 2024, 13:30:45 »
Można wogóle nie zwracać uwagi na wskaźnik eco i jeździć tak jak się lubi unikając wciskania gazu do dechy, bo wtedy jest chwilo mniej przyjemnie.
Ja najczęściej jeżdżę w trybie sport wtedy reakcja napędu na wciskanie gazu jest bardziej zdecydowana.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #331 dnia: 24 Lutego 2024, 13:38:50 »
Można wogóle nie zwracać uwagi na wskaźnik eco i jeździć tak jak się lubi unikając wciskania gazu do dechy, bo wtedy jest chwilo mniej przyjemnie.
Ja najczęściej jeżdżę w trybie sport wtedy reakcja napędu na wciskanie gazu jest bardziej zdecydowana.
A jakie masz średnie spalanie wtedy?

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #332 dnia: 24 Lutego 2024, 20:02:03 »
W zimie 8, w lecie 6

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #333 dnia: 24 Lutego 2024, 21:33:05 »
W zimie 8, w lecie 6
a ja myślałem, że 0,6l lato/zima to dużo :)

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #334 dnia: 25 Lutego 2024, 08:12:53 »
Dla mnie 8 to już za dużo
Kupuje hybrydę po to żeby już nie musieć krzyż na LPG mam nadzieję że będę miał lżejszą nogę

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #335 dnia: 25 Lutego 2024, 08:13:48 »
Kupuje hybrydę po to żeby już nie musieć krzyż na LPG mam nadzieję że będę miał lżejszą nogę

Kolega ma RAV4. Z oczywistych wzgledow pne pala odrobine wiecej.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #336 dnia: 25 Lutego 2024, 08:38:23 »

Kolega ma RAV4. Z oczywistych wzgledow pne pala odrobine wiecej.
Ok to wiele zmianie...
W Tapatalk to się nie pokazuje a myślałem że w dziale Camry piszemy o Camry
Dzięki za wyjaśnienie

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
  • Samochód:: Camry 2021 Exec
« Odpowiedź #337 dnia: 25 Lutego 2024, 16:51:04 »
Tryb normal, miasto: lato 7, zima 8. Jazda z reguły spokojna, ale jak trzeba to wciskam. Czasem kilka dni średnia jest 5.5, ale ostatecznie nie da się takiej długo utrzymać.
Mam trasy po 10-20 km lub krótsze, nie da rady bardzo zaoszczędzić, silnik musi się rozgrzać.
Trasa: 5.6.
Autostrada: 7.1, szybkości dozwolone, z rzadka 160.
To pomiary wg tankowań pod korek. Poszczególne pomiary bardzo bywają różne, różnice często o pół litra, a nawet o litr.
Komputer pokładowy zaniża wyniki typowo o około 0.2 litra.

Gdyby to kogoś bardzo interesowało, choć to nudne, to dodam, że dla pomiarów miasto, trasa, autostrada, lato, zima osobno prawie zawsze wolno liczyć średnią. Dla wszystkich pomiarów razem średnia nie ma sensu, bo rozkład wyników nie jest normalny (jest skośny, składa się z wielu różnych rozkładów itp.).

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2024, 16:52:35 wysłana przez lchmiel »
LChmiel

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #338 dnia: 25 Lutego 2024, 20:06:59 »
Dość wysokie jak na hybrydę średnie spalania z tankowań u mnie wynikają z tego, że w ciągu dnia robię kilka krótki tras (po 3 ... 4 km) na takich trasach zwłaszcza w zimie spalanie pikuje.
Od wiosny do jesieni prawie codziennie robię poza tymi krótkimi wcześniej opisanymi trasy - dłuższe po ok 2 x 30 km. Na tych dłuższych trasach często mam spalanie nawet poniżej 5 l/100km ale te krótkie powodują, że średnia nie jest tak dobra jak by mogła być gdybym codziennie robił tylko 2 x 30 km.
Poza tym to RAVka - jak ktoś kiedyś napisał - to kiosk na kółkach, więc gdy się trochę szybciej pojedzie to mimo identycznego napędu jak w Camry spalanie wyższe.
Szczególnie to widać przy jeździe autostradą - 100-120 spalanie przyzwoite, 140 znacznie wzrasta.
I na koniec kupiłem RAVkę nie dla niskiego spalania ale dla wygodnej i przyjemniej jazdy.
ps. ... i oczywiście dla uniwersalności - box lub drabiny na belkach na dachu, rowerki lub przyczepa na haku, dość duży bagażnik, szczególnie gdy się jedzie w 2 osoby i złoży tylną kanapę.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2024, 20:12:41 wysłana przez Markid »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #339 dnia: 25 Lutego 2024, 20:37:39 »
Ja już "wjeździłem się" w samochód i regularnie na dystansie 30-50km osiągam średnie spalanie w okolicach 4,8-5,6 l/100km. Oczywiście trasy poniżej 10 km to inna bajka.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #340 dnia: 03 Marca 2024, 20:32:15 »
czesc

Moze ktos  z was tez mial/ma taki problem ze "strzelaniem" przy kreceniu kolami?
Jakos 1,5 roku temu mialem to samo, potem bylo gorzej bo kierownica sie blokowala - od czasu do czasu, bez wizyty na goraco w serwisie nie mogli ustalic co. w koncu jak z usterka przyjechalem to ok zrobili na gwarancji cala kolumne kierownicy. Niestety minal czas i objawy takie same, wiec znow pozostaje mi czekac kiedy kierownica sie zablokuje. Pojechac na serwis nie ma sensu bo znowu jej przeszlo strzelanie i znow musze czekac do wystapienia usterki.
Zastanawiam sie czy moze ktoś podmienil częśc od innego modelu i jest ok? Dziwi mnie tez fakt ze druga nowa czesc a raczej zestaw czesci i mimo wszystko problem powraca - przeciez gdyby kazda część byla wadliwa to kazde camry by to mialo . Pomocy :)

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #341 dnia: 03 Marca 2024, 21:53:24 »
czesc

Moze ktos  z was tez mial/ma taki problem ze "strzelaniem" przy kreceniu kolami?
Jakos 1,5 roku temu mialem to samo, potem bylo gorzej bo kierownica sie blokowala - od czasu do czasu, bez wizyty na goraco w serwisie nie mogli ustalic co. w koncu jak z usterka przyjechalem to ok zrobili na gwarancji cala kolumne kierownicy. Niestety minal czas i objawy takie same, wiec znow pozostaje mi czekac kiedy kierownica sie zablokuje. Pojechac na serwis nie ma sensu bo znowu jej przeszlo strzelanie i znow musze czekac do wystapienia usterki.
Zastanawiam sie czy moze ktoś podmienil częśc od innego modelu i jest ok? Dziwi mnie tez fakt ze druga nowa czesc a raczej zestaw czesci i mimo wszystko problem powraca - przeciez gdyby kazda część byla wadliwa to kazde camry by to mialo . Pomocy :)

i co wtedy wymieniono? czy temperatura ma wpływ na trzaski? jaki miałeś przebieg przy pierwszym wystąpieniu i jaki masz dziś?

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #342 dnia: 10 Marca 2024, 18:25:41 »
Czy w Camry podobnie jak w Corolli też tak jest że po włączeniu świateł mijania np w czasie mgły to one dalej świecą po wyłączeniu auta?

Offline craft888

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2023
« Odpowiedź #343 dnia: 11 Marca 2024, 11:22:48 »
Niestety świecą i trzeba je wyłączać ręcznie. W ogóle dziwie się, że auta japońskie i koreańskie mają ten sam problem czyli praktycznie w standardzie światła automatyczne z czujnikiem deszczu a nie jest to w żaden sposób zsynchronizowane.
Ogólnie przy dzisiejszym zaawansowaniu i wyposażeniu samochodu w kamery, radary i inne takie, to nawet nie byłoby problemem zaimplementować oprogramowanie, które w trakcie mgły automatycznie przełączały by światła i nawet dodatkowo włączały światła przeciwmgłowe z tyły przy bardzo złej widoczności.

Mam też pytanie odnośnie numerów części - czy ktoś z Was się orientuje/ma dostęp i wie jakie są numery podświetlenia przednie nóg oraz podświetlenia klamek? W tym ostatnim nie wiem czy samo oświetlenie występuje osobno czy trzeba je zamówić razem z całą obudową klamki?

Online Piwo

• Toyot Chodzacy
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2024, 19:09:14 wysłana przez Piwo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl