Autor Wątek: Camry - pytania / spostrzeżenia  (Przeczytany 125857 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Camry - pytania / spostrzeżenia
« Odpowiedź #510 dnia: 29 Września 2025, 12:13:46 »
Ale też masz przy wciśnięciu gazu w podłogę takie chwilowe zawahanie ?
Tak ale na Sport krótsze.

To raczej Twoja autosugestia. Niezależnie od trybu samochód reaguje tak samo na gwałtowne wciśnięcie gazu do oporu. Zresztą te "tryby" to głównie marketing. Użytkowo właściwie niczego nie zmieniają. Różnica między nimi jest taka, że tak samo wciśnięty gaz na eco oznacza obroty nieco niższe niż na normal, a na sporcie nieco wyższe. Ale możesz to sam osiągnąć po prostu mniej lub więcej wciskając gaz. Wciskanie gazu do oporu - efekt zawsze ten sam. Dodatkowo na sporcie częściej  kręci się silnik spalinowy (zaróno przyspieszanie i hamowanie) no i kierownica się trochę "utwardza".

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #511 dnia: 29 Września 2025, 12:26:04 »
Wykres dotyczy czegoś innego ale zasada ta sama. Na osi X stopień fizycznego wciśnięcia gazu, na osi Y wartość podawana do komputera. Krzywe odpowiednio negative=ECO, linear= Normal, positive=SPORT.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #512 dnia: 29 Września 2025, 12:46:35 »
Dla mnie realia są takie że po 2 miesiącach w Corolli z Vgen ciężko jeździ mi się Aurisem w innym trybie niż Power. A i tak czuć różnicę mimo że niby moc powinna być zbliżona. Suche podawanie mocy w KM nie ma sensu przy hybrydzie IMO bo odczucia jazdy po mieście kompletnie nie współmierne do tej liczby.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #513 dnia: 29 Września 2025, 17:27:54 »
Ja dostałem corolle jako auto zastępcze. 9tys przebiegu, niecały rok auto, mocniejsza wersja. Ja pitolę. Jedno z najgorszych aut jakim jeździłem. A dodam że jeżdżę yariska z 2017 z 1,6 manuał.
Kilka rzeczy wręcz po prostu rozwala system.
Pierwsze to okna które zniekształcają obraz. I dzieje się to przez przednią jak i tylnia szybę. Masakra. Dalej wspawane jakieś profile białe w drzwi. Nigdy czegoś podobnego nie widziałem. Koszmar jakiś przypominający polonezy i maluchy. Kolejna rzecz jakiś pedał gazu chodzący płynnie do 80% by potem był jakiś opór haczenie by móc wcisnąć więcej. O co kaman? Kolejne rzeczy to dziwne hałasy przy wciskaniu gazu na niskich prędkościach,. Pukania jęki, skrzypienia. Szuranie przy hamowaniu jakby tarcza hamulcowa miał 100tys km i była cała porysowana a klocków nie bylo. Dalej hałas przy szybie też dość ciekawy. Ogólnie nie tak głośno ale szum przy szybie wkurwia. Hebel jakoś gwałtownie bierze. Jak się daje w palnik by nagle zacząć hamować to dawno noga zeszła z gazu już na hamulcu a auto jeszcze przyspiesza. O co kaman? Można skrzyżowanie przestrzelić. Auta turbo tak wolno przepustnicy nie zamykają a może to elektryk przeciąga? Jedyne co było w miarę ok to zawias bardzo fajnie zacieśnia na szybkich łukach po wciśnięciu gazu choć czuć że to robi elektronika. I jeszcze te samo wyhamowywanie choć po dodaniu gazu samo wyhamowywanie przy dojeździe do aut ustępuje. Ogólnie te auto to masakra. Tak zlym autem na prawdę dawno nie jeździłem. Nowa camry nie wydawała mi się takim gównem. Chyba muszę to auto wziąć na dłużej by być pewny tego auta.
Tym co kupują corolle współczuję wyboru.
I to nie jest hejt bo na prawdę byłem zawsze za camry i wszędzie jej broniłem. Yariska 1,6 manuał 2017 też jeżdżę od lat i spoko autko. Może nie rewelacyjne ale bez jakichś większych wad a i zalety swoje auto ma. Ale ta corolla? Masakra. Na prawdę współczuję kupującym wyboru.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2025, 17:51:24 wysłana przez Piwo »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #514 dnia: 29 Września 2025, 20:37:24 »
Ale też masz przy wciśnięciu gazu w podłogę takie chwilowe zawahanie ?
Tak ale na Sport krótsze.

To raczej Twoja autosugestia. Niezależnie od trybu samochód reaguje tak samo na gwałtowne wciśnięcie gazu do oporu. Zresztą te "tryby" to głównie marketing. Użytkowo właściwie niczego nie zmieniają. Różnica między nimi jest taka, że tak samo wciśnięty gaz na eco oznacza obroty nieco niższe niż na normal, a na sporcie nieco wyższe. Ale możesz to sam osiągnąć po prostu mniej lub więcej wciskając gaz. Wciskanie gazu do oporu - efekt zawsze ten sam. Dodatkowo na sporcie częściej  kręci się silnik spalinowy (zaróno przyspieszanie i hamowanie) no i kierownica się trochę "utwardza".
Wciskanie gazu do dechy nie trwa 0 sekund, tylko jakiś czas, a w tym czasie jest różnica po które krzywej kolegi Przemola się poruszamy.
Zresztą może to autosugestia ale samochód inaczej reaguje na sport i na eco. A gaz do dechy nie zdarza sie często.
Przynajmniej ja tak nie jeżdżę - gaz do dechy / hamulec do dechy.

Offline ticzer1

• Prawie Toyot
  • Samochód:: avensis
« Odpowiedź #515 dnia: 21 Października 2025, 10:42:16 »
Przymierzam sie do zakupu Camry z okolic 2022-2024roku. Na co powinienem zwracac uwage żeby trafić w jaknajlepiej wyposazony egzemplarz? Intrygują mnie lampy przednie, widzę, że są dwa rodzaje paskow ledowych - te z pojedynczym i potrójnym. Które to wyższy model? Kolejna rzecz to ekran główny. Byly rożne opcje wielkosci?

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #516 dnia: 21 Października 2025, 15:53:03 »
Ja szukałem wersji executive to czy chcesz pakiet VIP zależy od Ciebie, generalnie pakiet ten ma same plusy i jeden minus (jak dla mnie) tylna kanapa się nie składa. Najłatwiej rozpoznać executive po tych właśnie lampach chyba trzy rzędy ledów tak po ukosie vs jeden pionowy w wersjach business i prestige. I rzuć okiem czy tylna klapa nie ociera o zderzak

Jeśli chodzi o ekran to wersja business na mniejszy a prestige i executive większy

Offline ticzer1

• Prawie Toyot
  • Samochód:: avensis
« Odpowiedź #517 dnia: 22 Października 2025, 08:28:51 »
I rzuć okiem czy tylna klapa nie ociera o zderzak
Co?! To jest rzecz w tych autach? :) Brzmi jak żart :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #518 dnia: 22 Października 2025, 09:40:33 »
No jakieś wady mieć musi…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #519 dnia: 22 Października 2025, 14:14:50 »
Ale za jedyne 500 zł możesz kupić inną lepszą uszczelkę która dużo lepiej amortyzuje i chyba wtedy nie ma tego problemu (testuje)

Offline komisarzryba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #520 dnia: 09 Listopada 2025, 10:21:18 »
na pierwszy rzut oka executive ma chromowana koncowke wydechu i inne felgi, a tylne swiatla maja dwa swiecace paski, zamiast jednego (gornego) w nizszych wersjach. vip najpredzej z zewnatrz poznac po glosnikach wysokotowych w przednich slupkach z logo jbl.
trzy ledwowe paski w reflektorach, o ktorych wspominali poprzednicy, sa takie jak na moim zdjeciu po lewo.
                                                                                                                                         <------
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2025, 10:23:30 wysłana przez komisarzryba »
béton brut

Offline kylo86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #521 dnia: 17 Listopada 2025, 06:59:01 »
Witam. Szukałem nie znalazłem ale jeśli jednak gdzieś jest to sory. Zmiana kół na zimówki. Przedllift. Na pewno wcześniej były już zakodowane wszystkie 8 czujników. Czy muszę coś robić w ustawieniach TPMS?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #522 dnia: 17 Listopada 2025, 07:05:38 »
Tak. Na zegarach musisz wybrać drugi zestaw kół.

Offline kylo86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #523 dnia: 17 Listopada 2025, 08:02:04 »
Tak. Na zegarach musisz wybrać drugi zestaw kół.
Dzięki. I tylko to czy jeszcze jakieś zatwierdzanie cisńień?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #524 dnia: 17 Listopada 2025, 08:03:12 »
Według instrukcji obsugi chyba trzybrszy naciskasz OK i za ostatnim razem dłużej ptrzytrumuejsz. Musisz doczytać instrukcję obskugi bo dawno tego nie robiłem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl