Autor Wątek: Pytanie o olej i bagnet i filtry.  (Przeczytany 13882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Pytanie o olej i bagnet i filtry.
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Października 2021, 16:40:53 »
Czyli szeroko przez Ciebie przebadany i jak pisałeś "przestudiowany" pod każdym aspektem zastosowania w silniczku toyoty, względem "gorszego" oleju OEM. Gratuluję świadomego wyboru i decyzji, bo najważniejsze jest dobre samopoczucie.
Ja przepłaciłem w ASO, bo nie chciało mi się kupić jakiejś bańki oleju samemu, do tego wlali mi wodę 0W16 i walę teraz w lustro łbem co rano przy goleniu, jak Żyd przy Ścianie Płaczu i krzyczę, co ja zrobiłem, co ja zrobiłem.
A gdybym nie czytał tych wywodów, byłbym w błogostanie nieświadomości.
 :shock:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Października 2021, 17:13:05 »
Słuchajcie, proponuję temat oleju do Toyotowych hybryd  wrzucić na Quora Forum.
Jest tam dział moto. Zasięg globalny. Może się czegoś nowego dowiemy (albo świat od nas)?
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Października 2021, 17:45:04 »
akurat ja temat oleju do swojego Auris'a grubo przestudiowałem, fora zagraniczne, publikacje testów, karty produktów...
to wszystko dlatego, że mam benzynowe 1.33 i te silniki lubiły odkładać nagar i potem robić psikusy w postaci pierścieni olejowych, brania oleju, utraty mocy... teoretycznie poprawili ten silnik, ale wolę dmuchać na zimne, dlatego kupuje Amsoil'a bo wg. testów i karty specyfikacji jest to olej praktycznie zero popiołowy i ma świetne właściwości smarne, a to nadal mimo wszystko 0w20 czyli trochę tłusta woda, ale lepszy taki 0w20, niż jakiś badziewny 5w30 ;)

Gdybym miał 1.6 Valvematic, nawet bym się nie przejmował jaki olej, aczkolwiek też jak miałem "jedynkę" z 1.6 Dual to lałem lepszego Liqui Moly 5w30 ;)
Co do hybryd się nie wypowiem bo tam już nawet zalecają 0w16

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Października 2021, 17:57:44 »
Co do hybryd się nie wypowiem

Czyżby?  A kto na pytanie zadane przez założyciela wątku jako pierwszy odpowiedział:
mówiąc w skrócie.. oleje Toyoty są be. przejdź na 0w20 np. Eneos Sustina, Amsoil Signature, Royal Purple

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Października 2021, 18:27:44 »
akurat ja temat oleju do swojego Auris'a grubo przestudiowałem, fora zagraniczne, publikacje testów, karty produktów...
to wszystko dlatego, że mam benzynowe 1.33 i te silniki lubiły odkładać nagar i potem robić psikusy w postaci pierścieni olejowych, brania oleju, utraty mocy... teoretycznie poprawili ten silnik,
Nie kolego, nie wiem co i jak długo studiowałeś, gdyż na koniec jak każdy co studiował wie, liczy się obrona, a ta wypada słabo ;-)

Owe "psikusy" pierścieni, tłokowych oczywiście a nie olejowych :-) to była oddzielna wada fabryczna silników 1.33 Dual VVT-i 1NR-FE z początkowego okresu produkcji, która z tendencją do odkładania nagaru na gniazdach zaworowych nie miała kompletnie nic wspólnego, o czym łatwo przeczytać w rozlicznych publikacjach na ten temat.

Zaś problem z nagarem wziął się głównie stąd, że stosowanie oleju o specyfikacji 0W20, który w tamtym czasie był pewną nowością, budziło sprzeciw zarówno mechaników jak i użytkowników, wiedzących lepiej na zasadzie "jak od 20 lat leję 5W30 i jest dobrze to dlaczego teraz miało by być źle?" co w połączeniu z wrażliwością konstrukcji, stosującej rozwiązania sprawdzone w F1, na zachowawczy i nadmiernie oszczędny styl jazdy, popularnie określany jako PSJ, powodowało ww. skutki.  Reasumując, wystarczy stosować olej zgodny ze specyfikacją producenta i zasady użytkowania nie obciążające nadmiernie jednostki napędowej, a problemów nie będzie, i żadne cudowne specyfiki nie będą potrzebne.
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2021, 18:30:02 wysłana przez Zbig »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Października 2021, 18:30:43 »
ale koniec końców jak mam za 200zł olej A i za 200zł olej B, to wybiorę ten lepszy jakościowo ;)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Października 2021, 18:43:28 »
Oprócz hybrydowej Corolli mam jeszcze stare auto popularnej marki rocznik 2009. Służy teraz jako drugie auto w rodzinie. Ale wcześniej był to jedyny samochód. W ciągu 8 lat przejechałem nim ok. 140 tys. km. Silnik 1.4 niecałe 100 KM. Olej Total 5W30 wymieniany co 15 tys. (cena w granicach 90PLN za 4L). Jakie wnioski? Otóż autko ma teraz niemal 200tys. km. Ma trochę drobnych bolączek, ale silnik chodzi jak nowy. Żadnych problemów. Pod korkiem oleju widać, że aluminiowe elementy głowicy mają kolor miodowy. Uważam, że auto skończy się za 6-8 lat ze względu na korozję. Natomiast nie wierzę, że padnie silnik. No może głowica... I nie jest to Toyota. Także wyluzujcie z tym olejem.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Października 2021, 19:58:51 »
To jest bardziej kwestia świadomości tego co się kupuje ;) po co mam kupować TGMO skoro w tej samej cenie mam o wiele lepszy olej?

ale koniec końców jak mam za 200zł olej A i za 200zł olej B, to wybiorę ten lepszy jakościowo ;)

A to nie jest takie pewne czy ten A na pewno jest lepszy jakościowo.
Może to tylko bardzo dobry marketning małych firm które też chcą zarobić grube miliony na olejowym biznesie.
Większość tych marek "premium" nawet nie produkują oleju !!!

TGMO też nie. To przecież olej dużego koncernu i nie wierzę że robią dla Toyoty kiepski olej - wyobrażacie sobie żeby Toyota przy tak wyśrubowanych normach jakościowych i dbałości o niezawodność pozwoliła sobie na słaby olej który będzie np. po 200 tyś oblepiał głowicę nagarem albo skracał żywotność silnika albo np. jak w Renault ukręcał panewki po 100 tyś km ?  :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Października 2021, 20:13:21 »
doskonale wiem ze TGMO produkuje Exxon Mobil ;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Października 2021, 21:59:56 »
wlali mi wodę 0W16

0w20 czyli trochę tłusta woda

Nie znoszę, jak ktoś nazywa markowy olej o niskiej lepkości wodą. Jeśli już ktoś chce z niego drwić, to już prędzej wypadałoby nazwać go oliwą, która jest rzadka, no bo jaka to znowu woda?? To, że jest "rzadki" ma swoje uzasadnienie w dzisiejszych, precyzyjnych konstrukcjach i nie zasługuje na nazywanie go wodą :(
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Października 2021, 22:04:48 »
Kompletnie nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi? Sarkazm, ironia

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Października 2021, 22:50:46 »
fynooh dlatego wolę już porządny olej 0w20 i trzymam się przy tym zaleceń producenta ;) wolę to niż "marketowe" 5w30 ;) a niestety TGMO to jakościowo na równi taki sklepowy Shell, Mobil, Total itp...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Października 2021, 01:42:12 »
TGMO to jakościowo na równi taki sklepowy Shell, Mobil, Total itp...
Co za bzdury.  Niby jakich to norm jakościowych nie spełnia TGMO 0W20?  I co to znaczy sklepowy?  Są jakieś oleje, które nabywa się gdzieś indziej niż w sklepie? W kawiarni, na festynie ? ;-)

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
  • Samochód:: Auris II HSD
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Października 2021, 08:04:44 »
fynooh dlatego wolę już porządny olej 0w20 i trzymam się przy tym zaleceń producenta  wolę to niż "marketowe" 5w30  a niestety TGMO to jakościowo na równi taki sklepowy Shell, Mobil, Total itp...
Tutaj trochę przesadziłeś, nie chcę mi się wierzyć że taka marka jak Toyota stosowała by olej zły jakościowo. Tak jak napisał "Zbig" co Twoim zdaniem znaczy "marketowy?" a co "porządny" - to Twoje słowa. Czy robiłeś analizę porównawczą tych olejów w laboratorium? Czy tylko gdzieś przeczytałeś jakieś sponsorowane artykuły.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Października 2021, 08:27:44 »
Dziwne że nie ma testu porównawczego (tak jak w przypadku testu porównawczego opon) w którym porównano by oleje czyli analiza po danym przebiegu w takim samy siniku w takim samych warunkach pracy.
Bez takich testów to są tylko opinie, wrażenia domysły i czytanie bełkotu marketingowego że mój olej jest najlepszy z najlepszych a inne to syf. (każdy chce zarobić miliony na tym olejowym biznesie).
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2021, 08:32:30 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl