Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 346104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mestido

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 GR Sport
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1755 dnia: 10 Grudnia 2022, 13:53:14 »

Co do pytania o exe vs selection: ja mam (nieprodukowaną już) JBL Black, czyli pod względem wyposażenie pomiędzy tymi wersjami. W moim odczuciu bardzo przydatne są systemy hamowania przed przeszkodami - naprawdę pomaga. Żałuję trochę, że nie mam wentylowanych foteli (choć nie wiem jak to działa w toyocie), a reszta dodatków exe była dla mnie zbędna
[/quote]
Wlasnie, jak to jest z tymi fotelami? Normalnie jak na materialowych czy w lecie jednak mozna sie spocic?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1756 dnia: 10 Grudnia 2022, 13:58:57 »
Wlasnie, jak to jest z tymi fotelami? Normalnie jak na materialowych czy w lecie jednak mozna sie spocic?
Jakoś szczególnie nie narzekam, na pewno nie jest gorzej, niż w moich poprzednich autach, ale mam takie przeświadczenie, że mógłbym tu mieć jakiś super dodatek (a może wcale nie byłby super?). Ja generalnie jestem osobą, która lubi chłodek - ogrzewania foteli w ogóle nie używam, a temperaturę w zimie mam ustawioną na 15 stopni (niżej się nie da)

PS: co do pamięci ustawienia foteli w exe - warto wiedzieć, że jest to tylko pamięć foteli. W mondeo miałem zapamiętywane ustawienia foteli i lusterek i to ma sens, natomiast w toyocie to niestety takie połowiczne rozwiązanie (orientuje się ktoś jak jest w Lexusie?)
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 14:02:47 wysłana przez firek »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1757 dnia: 10 Grudnia 2022, 15:00:28 »
Jeśli są czarne i pseudo/skórzane, to jest fatalnie dla mnie w upalne letnie dni jeśli nie ma wentylacji (doświadczenia nie z RAVki, bo tu mam szmaty).
Dla mnie ta skóra z plastiku to wada.
To moje prywatne zdanie i nikt nie musi się z tym zgadzać czy sugerować.
Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 15:02:54 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1758 dnia: 10 Grudnia 2022, 16:43:12 »
W RAV4 Adventure mam czarne, ekoskórzane fotele. Niestety bez wentylacji. Co do foteli to faktycznie tyłek i plecy latem strasznie się pocą (opinia moja i mojej żony). Jak to w Toyocie bywa aby rozwiązać jakiś problem w samochodzie za prawie 200 tys. zł. trzeba coś dokupić od firm trzecich lub zmodyfikować (co ciekawe Executive z wentylowanymi fotelami byłą tylko 3000 zł droższa). Kupiłem nakładki na fotele AirDrive (dość drogie), które kształtem idealnie pasują do fotela w RAV4. Nawet pomarańczowe obszycia pasują do nici w obiciu Adventure. Dzięki oddzieleniu ciał od foteli problem pocenia został ograniczony do minimum. Producent wspomina, że maty o takiej konstrukcji stosowane są jako antyodleżynowe w szpitalach. Jedyny mankament to zbyt krótkie gumy mocujące (za mocno opinają dość grube fotele RAV4) oraz haczyki ze zbyt cienkiego i miękkiego plastiku, które potrafią się wypinać. Po drobnej modyfikacji maty spełniają swoją rolę.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1759 dnia: 10 Grudnia 2022, 20:59:00 »
Może trzeba pomyśleć o jakiejś firmie/kancelarii która zajmie się sprawą.  Ktoś poniósł koszty nie zrealizowania zamówienia, może ktoś miał jakieś plany zarobkowe co do zamówionego auta może coś tam...
Takie pismo będzie trudniej olać i ktoś się nad tym pochyli a nie zastosuje odpowiedź zgodną z zasadą "kopiuj wklej".

Porada niczym Twoje wpisy na forum. Poza krytyką innych użytkowników, posty wnoszące tyle co zero, byle by coś raz dziennie napisać. :)
Zanim polecisz komuś poradę kancelarii lub co gorsze firm w większości pseudo prawniczych, mających na celu wyciągnięcie kasy, najpierw idź do ASO weź taką umowę przeczytaj, a póżniej pisz.
Masz tam wyraźnie napisane, do czego zobowiązuje się każda ze stron.
Oczywiście nikt nikomu nie każe podpisywać umowy w takiej wersji. Próbujcie negocjować warunki ze swoim prawnikiem :). Ale jak zamawiacie poniżej 100 szt. to nikt nie będzie w Wami rozmawiał. W żadnym ASO w PL. Takie prawa rynku.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1760 dnia: 11 Grudnia 2022, 14:54:10 »
(co ciekawe Executive z wentylowanymi fotelami byłą tylko 3000 zł droższa
Też zwróciłem na to uwagę zamawiając samochód. Miałem eko skórę w poprzedniej ravce i latem brakowało wentylacji. Dlatego teraz wziąłem wersję EXE, żeby już niczego nie dokładać, ani elektryki fotela pasażera, ani kamer 360 stopni, ani dodatkowych głośników. I jak na razie nie mam zastrzeżeń do swojego wyboru.   

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1761 dnia: 11 Grudnia 2022, 15:10:04 »
Przez tą dyskusję zacząłem czytać o problemach firm i jeśli chodzi o MB, to mają jakąś kumulację w tym roku, aż włos się jeży.
Lexus też ma swoje problemy, w Polsce Lexus wzywa do serwisu ponad 5 tys. samochodów. Problem jest poważny . Ciekawe ile jest takich samochodów na całym świecie?
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/lexus-tylko-w-polsce-wzywa-do-serwisu-ponad-5-tys-samochodow-problem-jest-powazny/3nvg38y

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1762 dnia: 11 Grudnia 2022, 15:56:10 »
... I tu i tam to dobrze świadczy o firmach :) Są takie, że problemy "zamiatały pod dywan". Ale skala przeraża.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1763 dnia: 11 Grudnia 2022, 16:34:35 »
Przez tą dyskusję zacząłem czytać o problemach firm i jeśli chodzi o MB, to mają jakąś kumulację w tym roku, aż włos się jeży.
Lexus też ma swoje problemy, w Polsce Lexus wzywa do serwisu ponad 5 tys. samochodów. Problem jest poważny . Ciekawe ile jest takich samochodów na całym świecie?
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/lexus-tylko-w-polsce-wzywa-do-serwisu-ponad-5-tys-samochodow-problem-jest-powazny/3nvg38y
Troche słaby przykład :grin:
Nie dotyczy nowych wozów tylko starszych już prawie 5. letnich i starych prawie 12. letnich. Z drugiej jednak strony pełen szacun dla Toyoty, która wzywa na serwis wozy z rocznika 2011. Jakoś nie wyobrażam sobie tego w MB :-)
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1764 dnia: 11 Grudnia 2022, 16:42:55 »
Słaba wyobraźnia ;) - pierwszy z brzegu art. dotyczący starszych  MB
https://autokult.pl/mercedes-wzywa-do-serwisu-milion-aut-mozliwy-problem-z-hamulcami,6809505791740033a

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1765 dnia: 11 Grudnia 2022, 16:47:40 »
... I tu i tam to dobrze świadczy o firmach :) Są takie, że problemy "zamiatały pod dywan". Ale skala przeraża.

To akurat nie prawda. Robią tak, bo są zobligowani prawnie.
Jedynie co ostatnio nie wyszło z takich akcji, to dodatkowa chłodnica oleju w BMW, bo wiele aut spaliło się, zanim doczekały się naprawy (długi czas oczekiwania na część). A tak to, czy to Ford, Mercedes czy Renault, to wszyscy wzywają tak samo, wystarczy wejść na stronę UOKiK https://uokik.gov.pl/powiadomienia.php.
Po tagach widać, że po prostu Toyota, zaraz za mercedesem, ma najwięcej wpadek jakościowych, no i jedne z większych, bo jeśli nie liczyć samozapłonu bmw, to zacinające się pedały hamulca i gazu (a to było kilka milionów aut na całym świecie) to niezbyt fajna sprawa.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1766 dnia: 11 Grudnia 2022, 17:21:43 »
Troche słaby przykład
Przykład nie jest zły chociaż pojawił się w odpowiedzi na:
To taka bardzo krótka linia oporu na froncie
A co do Mietka, jakość E classe 2021

https://youtu.be/wKC1ayC9rC0

Problem polega na tym że info o akcjach naprawczych nie obejmują chociażby skrzypiących plastików w E clasie z linku wyżej.
Trzeba by jeszcze sprawdzić w jaki sposób jakie awarie trafiają do UOKiK bo tak trochę to dziwnie wygląda.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1767 dnia: 11 Grudnia 2022, 17:27:24 »
@lol19pl... zobligowani są tylko wtedy gdy wykryją wady związane z bezpieczeństwem, ale np. pękające alternatory i szyby w pewnej włoskiej firmie były zamiatane i klienci w większości musieli płacić z własnej kieszeni, więc nie mów, że coś jest nie prawdą, tym bardziej, że takich "rewelacji" było w różnych firmach sporo.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1768 dnia: 11 Grudnia 2022, 17:33:39 »
Słaba wyobraźnia ;) - pierwszy z brzegu art. dotyczący starszych  MB
https://autokult.pl/mercedes-wzywa-do-serwisu-milion-aut-mozliwy-problem-z-hamulcami,6809505791740033a

No proszę. No to jednak są to firmy siebie warte.  :-)
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline mestido

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 GR Sport
« Odpowiedź #1769 dnia: 13 Grudnia 2022, 23:26:31 »
Panowie, dziekuje za odpowiedzi ktore w jakis sposob mi pomogly z decyzja. Dzis zamowiona exe + sky, biala perła, czarne fotele, 4x4

Milego! :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl