Ja wybrałem Executive ze skyview. Dlaczego? Po pierwsze kupiłem auto na więcej niż na 5 lat, docelowo może 10-15 (chyba że mi się odmieni w międzyczasie) i chciałem mieć wersję ze wszystkim co było oferowane. Kamery 360 się przydają przy parkowaniu (oczywista oczywistość) w takim aucie. To moje pierwsze auto z taką funkcją i jest wygodna. Nie wiem, jak jest w niższym wyposażeniu przy parkowaniu, ale przecież ludzie dają radę. Lusterko cyfrowe użyłem może jeden raz, ale gdy masz zapakowany samochód po dach (a właśnie jeden raz miałem), to się może przydać (wiozłem jakieś graty do PSZOKu). BSM - można jeździć bez, zawsze patrzę w lusterka i obracam głowę przed zmianą pasa i nie zdarzyło się, żeby uratowały mi skórę, ale nigdy nie wiadomo. Informowanie o nadjeżdżających pojazdach z boku przy cofaniu - przyjemna funkcja, która ułatwia życie gdy dużo się dzieje dookoła pojazdu. Podgrzewane/wentylowane fotele. W lecie przyjemnie chłodzi, w zimie daje ciepło (chociaż grzeję, jak mam zimne auto i jest minus kilka stopni, więc jeszcze w pełni nie wykorzystałem potencjału. Dla żony średnio przydatne (fotel pasażera), bo ma długie palta:). Natomiast obniżanie i podwyższanie fotela pasażera dla niej się przydało (obniżyła na zimę, ze względu na pompon na czapce ;P - "problemy" ludzi w obecnych czasach). Nie korzystałem z funkcji zapamiętywania ustawień fotela kierowcy - nikt oprócz mnie nie jeździ. Podgrzewane tylne fotele - dzieci kiedyś wyrosną z fotelików i z pewnością będą chciały mieć ciepło w pupy. Grzanie kierownicy (zawsze jeździłem w rękawiczkach) dla mnie jest spełnieniem marzeń. Skyview cały czas otwarty, bo lubię mieć jasno w aucie. Gdyby nie ograniczenie finansowe teraz kupiłbym rav4 w wersji plugin (chociaż najwyższa wersja plugin nie ma wszystkiego tego, co w executive niestety).