Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367816 razy)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #435 dnia: 17 Grudnia 2021, 20:28:24 »
Najnowsza wersja Tucsona ma wysoką dynamikę wzrostu sprzedaży, jeśli się ten trend utrzyma to w przyszłym roku będzie nr 1 w kategorii średnich / kompaktowych SUV.
Mnie się osobiście tak z wyglądu bardziej podoba poprzednia wersja Tucsona.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

ma wysoką dynamikę, bo jest nowym modelem, a że nowy model przegrywa z 3 letnią Toyotą, to niekoniecznie będzie takim hitem - poprzednia generacja była tańsza niż obecna i to jej pomagało

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #436 dnia: 17 Grudnia 2021, 20:47:26 »
Poprzednia generacja ravki też była tańsza.  Tucson i Sportage to tak naprawdę bliźniaki dwujajowe i dzielą między siebie klientów.
Co do rankingu, w 2020 był stary model Tucsona , pod koniec roku dopiero wszedł nowy, stąd ten skok.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2021, 21:17:59 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #437 dnia: 17 Grudnia 2021, 21:19:22 »
Krasman, gratulacje   :cool: :cool: :cool:, przeskoczyłeś Dziadka Tadeusza  :roll:
Jeśli utrzymasz taką dynamikę wiadomości to za rok wskoczysz na 3 (medalowe) miejsce  :-)
Sorki za offtop  :embarassed:
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2021, 21:24:30 wysłana przez Markid »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #438 dnia: 17 Grudnia 2021, 22:53:43 »
Krasman, gratulacje   :cool: :cool: :cool:, przeskoczyłeś Dziadka Tadeusza  :roll:
Jeśli utrzymasz taką dynamikę wiadomości to za rok wskoczysz na 3 (medalowe) miejsce  :-)
Sorki za offtop  :embarassed:
I zostanie ,,prawdziwym ekspertem,, i w nagrode zaproszą go do telewizji śniadaniowej do TVP1 :roll: :roll: :roll:
RAV4 2.5 hybrid

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #439 dnia: 17 Grudnia 2021, 23:31:44 »
Im bardziej się zagłębiam w tematy na tym forum to tym bardziej się obawiam czy podjąłem dobrą decyzje, przybywanie oleju, zatarte silniki, korozje, skrzypienia, stuki.... brakuje tylko samozapłonów, implozji i ukrytego azbestu  :) :) :)

Na test weekendowy wolny termin był dopiero na styczeń, ale zaliczkę wpłaciłem w obawie że w styczniu jak będę chciał złożyć zamówienie to samochód odbiorę w grudniu ;).

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #440 dnia: 17 Grudnia 2021, 23:53:18 »
Podjąłeś dobrą decyzję - nie martw się jeszcze nikomu się nie zatarł, z korozją można sobie poradzić, a skrzypi i stuka tylko nielicznym ;)
Wymienisz / dołożysz jedynie ze 20 pozycji na liście must have i przy odrobinie szczęścia - będziesz zadowolony ;)
Chyba, że Ci się włamią pod Lidlem przez nadkole lub odpalą na Game Boya i twój obiekt westchnień odpłynie w siną dal ;)
A tak poza tym to miłego weekendu.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2021, 23:55:26 wysłana przez Markid »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #441 dnia: 18 Grudnia 2021, 00:01:28 »
Dokładnie nie martw sie, u mnie jest ok, nic nie puka, nie stuka nie skrzypi, korozji tez nie zauwarzylem. Olej sprawdzałem w ubiegłym roku w zimę i faktycznie było kilka mm ponad stan. Jednak po pierwszym przeglądzie nie wiem czy coś zrobili czy nie ale poziom oleju jest ok, może pierścienie sie ułożyły i jest szczelniej - nie wiem.. Generalnie pod maskę zaglądam tylko aby dolać płyn do spryskiwaczy. Tak ze nie przejmuj sie na zapas będzie ok. No chyba ze masz wątpliwości to zawsze możesz zamienić na Tiguana, Kodiaqa, czy XC60…….tam podobno wszystko perfekto…. :-)
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2021, 00:03:56 wysłana przez Skonek1976 »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #442 dnia: 18 Grudnia 2021, 09:30:47 »
U mnie tylko puka....................sie sąsiad po głowie , jak widzi jak często  zmieniam samochody. Nie ma większej przyjemności jak   wk....sąsiad :cheesy: :cheesy:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #443 dnia: 18 Grudnia 2021, 09:54:30 »
puka....................sie sąsiad po głowie
A już myślałem, że sąsiadkę ;)
Nie ma większej przyjemności jak   wk....sąsiad
A tego to już dalibóg nie rozumie, nie moje klimaty
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2021, 09:57:44 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #444 dnia: 18 Grudnia 2021, 10:05:07 »
I zostanie ,,prawdziwym ekspertem,, i w nagrode zaproszą go do telewizji śniadaniowej do TVP1
Moje gratulacje były szczere, ja autentycznie podziwiam kolegę Krismana za jego wiedzę i chęć dzielenia się praktycznymi uwagami z innymi forumowiczami.
Zresztą nie tylko jego, jest tu wielu kolegów którzy chętnie pomagają innym i dzielą się swoimi doświadczeniami - taki jest chyba sens tego forum.

Natomiast co do telewizji śniadaniowej - to o ile mnie pamięć nie zawodzi jeszcze rok temu byłeś Darku zawziętym wrogiem hybryd, po czym kupiłeś sobie hybrydę.
Wcale bym się nie zdziwił gdybyś za jakiś czas został gorącym wielbicielem tegoż programu śniadaniowego. ;)

ps. znów offtop, sorki, muszę nad sobą zacząć pracować.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #445 dnia: 18 Grudnia 2021, 13:12:23 »
Zobaczyłem te obawy przed zakupem kolegi powyżej i postanowiłem przeczytać post związany z przybywaniem oleju. Ciekawa lektura, zakończona 4 miesiące temu(nikt od tamtej pory nie napisał niczego nowego). A jaki wniosek wyciągnąłem z tego wątku? Że wiele osób zaniepokoiło się podwyższonym stanem oleju w silniku na początku eksploatacji silnika na dotarciu. Nikt nie miał żadnego problemu z awarią tym spowodowaną, a wszyscy po 4 miesiącach zapomnieli o problemie. Więc pisanie, że jest jakiś problem z olejem w praktycznie bezobsługowym, wolnossącym silniku 2,5 L, jest co najmniej niepoważne. Jako swój następny cel, poczytam o korozji i i skrzypieniu i będę cierpliwie czekał na moją białą strzałę:))

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #446 dnia: 18 Grudnia 2021, 13:46:33 »
Przeczytałem wątek o rdzy i zastanawiam się, po co został otwarty? Zobaczyłem jedno zdjęcie żeliwnego zacisku hamulca ze śladami rdzy? Takie zaciski rdzewieją z natury, gdyż nie da się ich pokryć ocynkiem. Nie widziałem żadnego zdjęcia rdzy nadwozia, więc watek uważam za błędnie rozpoczęty i bardziej zasugerowany stereotypem z lat 90 tych, że japońskie samochody muszą rdzewieć, bo nie są cynkowane. Dalej szukam dowodów na to, że nie warto kupować Toyoty:)) Jak znajdę, dam znać.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #447 dnia: 18 Grudnia 2021, 18:33:55 »
Eee tam kup sobie coś innego i nie będziesz musiał szukać dowodów na Toyotę :)

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #448 dnia: 18 Grudnia 2021, 19:33:19 »
Niestety tak działają fora internetowe... przerabiam to samo za każdym razem gdy kupuję nowy samochód. Rezerwuję a później podczas czekania czytam o bolączkach danego modelu i wyobrażam sobie najgorsze scenariusze ;).

Pytanie do posiadaczy wersji Executive, czy ktoś z was zdecydował się na inny kolor tapicerki niż czarny? Jak z praktycznością tych kolorów? Wydaje mi się że na jasnej tapicerce będzie dużo szybciej widać ubytki niż na ciemnej. Plus przebarwienia, czy np. od jeansów skóra nie przebarwia się?

Jakiego koloru jest podsufitka w Executive? To jest biały czy jakiś beżowy? Ciężko poznać po zdjęciach.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #449 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:07:25 »
Co prawda jeszcze nie mam Executive (ale zamówiłem z jasną tapicerką, bo nie lubię mieć ciemno w kabinie), ale w testowym aucie, które miałem na weekend była właśnie jasnoszara tapicerka. Samochód miał przejechane chyba 15 tys. km i wyglądało to dobrze bez żadnych rzucających się w oczy ubytków/wad.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl