Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367816 razy)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #465 dnia: 19 Grudnia 2021, 11:25:27 »
Eee tam kup sobie coś innego i nie będziesz musiał szukać dowodów na Toyotę
Odbieram w kwietniu, ale próbuję rozwiać wątpliwości kolegi, który zastanawia się, czy brać ravkę, bo znalazł na forum tyle złych wpisów:))

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #466 dnia: 19 Grudnia 2021, 15:56:41 »
Nie ma żadnych problemów ze zwrotem zaliczki. Trzeba napisać pismo o rezygnacji i albo zanieść osobiście do salonu gdzie sie zamawiało albo wysłać poleconym. Jedyne co mogą zrobić po złości to oddać zaliczkę dopiero po sprzedaży zamówionego samochodu. Nikt nikogo nie może zmusić do zamówionego auta….czasem zżycie proszę inne scenariusze i pieniądze przeznaczone na suto musi zostać przeznaczone na inny cel.
P.S
Pojawiły sie cenniki na rocznik 2022 na stronie TOYOTY

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #467 dnia: 19 Grudnia 2021, 16:11:12 »
Nie zgadzam się, że nikt nikogo nie może zmusić. Podpisałem świadomie umowę, w której zaakceptowałem fakt, że w razie rezygnacji, dealer może zatrzymac kaucję. Oczywiście zgadzam się z kolegą Hillbilly, że prawdopodobnie udałoby się to załatwić, bo aut brakuje i moja rav4 bez problemu znalazłaby innego nabywcę. Ba: dealer pewnie by jeszcze na tym ,arobil, bo wynegocjowałem chyba niezła cenę:-P jakkolwiek byłaby to tylko i wyłącznie dobra wola dealera

pireus

• Gość
« Odpowiedź #468 dnia: 19 Grudnia 2021, 16:24:11 »
Wręcz dziwne dla mnie jest, że u innych dealerów "kaucja" jest zwrotna. Jaki w tej sytuacji jest w ogóle sens jej wpłacania?
Najczęściej w umowach mamy do czynienia z zaliczką, która jest zwrotna, lub zadatkiem. Ja zamawiając teraz samochód  wolałem dać zadatek i to w jak największej kwocie, bo gdyby dealer nie wywiązał się z umowy, dostałbym zwrot w dwukrotnej kwocie. Do tej pory w MB płaciło się 10% zadatek, teraz jednak nie są oni w ciemię bici i biorą tylko 5 tys.zł. żeby w razie dużych podwyżek ceny samochodu, zerwać umowę i oddać tylko 10 tys., czyli praktycznie z ich strony 5 tys.
e w razie rezygnacji, dealer może zatrzymac kaucję.
A jakie zobowiązanie ma sprzedawca jeżeli nie wywiąże się z umowy? W życiu nie podpisałbym takiej umowy gdzie jest coś takiego jak kaucja
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 16:28:04 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #469 dnia: 19 Grudnia 2021, 16:48:27 »
U mnie też zadatek

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #470 dnia: 19 Grudnia 2021, 18:25:29 »
To jak zrezygnujesz z umowy to zadatek Ci przepadnie :(  - no ale to tylko 5 tyś.zł to tragedii wielkiej jeszcze nie ma.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #471 dnia: 19 Grudnia 2021, 18:28:45 »
E tam gadacie oddają zwracają bez problemu wiem to ze swojego podwórka. Nikt łaski nie robi, życie pisze różne scenariusze tym bardziej za na zamówione auto czeka się po kilka miesięcy. Zawsze możesz np. zmienić prace i wyjechać zagranice….to po co Ci samochód w PL ?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #472 dnia: 19 Grudnia 2021, 18:37:12 »

To jak zrezygnujesz z umowy to zadatek Ci przepadnie
Gorzej jak oni zrezygnują i zerwą umowę, a samochód dużo podrożeje. Ale nie ma co się martwić na zapas, zamówienie przyjęte, produkcja kwiecień- maj, salon czerwiec-lipiec
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 18:39:15 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #473 dnia: 19 Grudnia 2021, 18:58:25 »
A jakie zobowiązanie ma sprzedawca jeżeli nie wywiąże się z umowy? W życiu nie podpisałbym takiej umowy gdzie jest coś takiego jak kaucja

No niestety żadne i to faktycznie jest słabe, ale cóż - myślałem, że to standard w toyocie. Nie przesadalbym z tym "w życiu bym nie podpisał". Z panem Henkiem sprzedającym używkę na pewno nie, ale z dużym salonem, który zarabia na sprzedaży to inna sprawa... Możecie myśleć, że jestem naiwny, ale jakoś nie sądzę, żeby duży dealer narażał swoją reputację, bo może wyciągnąć na jakimś aucie kilka k więcej. Tak się biznesu nie buduje, bo w długim terminie to potężne straty

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #474 dnia: 19 Grudnia 2021, 19:29:37 »
No niestety żadne i to faktycznie jest słabe
Jeśli się nie wywiąże z usługi przy zadatku, musi zwrócić dwukrotność zadatku, w moim przypadku...20kPLN

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #475 dnia: 19 Grudnia 2021, 19:43:49 »
Wiem jak to działa przy zadatku, ale szanse oceniam na minimalne (chyba, że grasz na opóźnienia w produkcji/dostawie:-P)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #476 dnia: 19 Grudnia 2021, 19:48:41 »
.20kPLN
I bardzo dobrze
nie sądzę, żeby duży dealer narażał swoją reputację,
Nie o to chodzi, ale jak wpłacisz zadatek, a najlepiej dosyć wysoki, to jeżeli dealer nie wywiąże się z umowy, np. nie dotrzyma terminu dostawy, to możesz sporo ugrać dla siebie pod względem finansowym.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #477 dnia: 19 Grudnia 2021, 19:52:01 »
Wiem jak to działa przy zadatku, ale szanse oceniam na minimalne (chyba, że grasz na opóźnienia w produkcji/dostawie:-P)
Już dwa razy dealer "dogadywał" się ze mną ( sam zaproponował!) , by nie musieć płacić. W 2009r dostałem dodatkowo komplet opon zimowych gratis, a w przypadku drugiego, dwa razy droższego auta, przedłużona gwarancja o 2 lata gratis. W obu przypadkach mi też zależało na otrzymaniu auta, a nie kasie.
Taki gest firmy w ramach przeprosin.  :-) Miły gest.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 19:54:45 wysłana przez Krisman »

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #478 dnia: 19 Grudnia 2021, 20:04:54 »
Pytanie, czy ktoś z was ma porównanie systemu JBL ze standardem, czy jest naprawdę tak źle? Ja testowałem wersje z JBL, ale moje ucho jest upośledzone.

Zazwyczaj muzyki słucham tylko z radia ewentualnie po bluetooth.

I jeszcze jedno pytanie, widzę w katalogu 2022 że wersja Executive posiada obrotomierz? O co chodzi? Zamiast tego zegara z ECO PWR jest normalny obrotomierz?
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 20:06:45 wysłana przez dejmieno »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #479 dnia: 19 Grudnia 2021, 20:55:59 »
Już dwa razy dealer "dogadywał" się ze mną ( sam zaproponował!) , by nie musieć płacić. W 2009r dostałem dodatkowo komplet opon zimowych gratis, a w przypadku drugiego, dwa razy droższego auta, przedłużona gwarancja o 2 lata gratis. W obu przypadkach mi też zależało na otrzymaniu auta, a nie kasie.
No to faktycznie jest argument. Przy następnym aucie postaram się o zadatek pod tym kątem. Obecne już wiem, że będzie sporo przed terminem, więc i tak nie miałoby znaczenia
Pytanie, czy ktoś z was ma porównanie systemu JBL ze standardem, czy jest naprawdę tak źle? Ja testowałem wersje z JBL, ale moje ucho jest upośledzone.
Ja słyszałem tylko standardowe i tak - jest tragedia, mimo, że też nie jestem melomanem. Już tu pisałem, że w obecnym aucie mam słabe głośniki i chciałem je wymieniać, ale ostatecznie wymieniam auto. Jak wsiadłem do rav4, to .... było sporo gorzej, niż mam obecnie:-|
Ostatecznie zdecydowałem się na wersję JBL Black, więc nagłośnienie dostałem z automatu (nie było to głównym argumentem za tą wersją, ale zakładałem, że jak wezmę bez, to raczej będę wymieniał głośniki)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl