Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367775 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #300 dnia: 11 Grudnia 2021, 18:21:30 »
Saab to było premium
Ale chyba możnaby się spodziewać, że wyposażenie z klasy premium znajdzie się w klasie średniej 20 lat później...

Offline arturowpr

• Początkujący
  • Samochód:: Rav4, ch-r
« Odpowiedź #301 dnia: 11 Grudnia 2021, 22:33:10 »
Ja mam jeden problem z moją rav-4, super auto, ale w ch-r nie brudzi mi się kamera cofania, powiedzmy ze raz na tydzien ja przetre, w rav-4 po 3 kilometrach gowno widac i to nie teraz jak jest juz slabsza pogoda tylko przy byle deszczyku. Czy to jest znany problem? W aucie za 200k, takie niedopatrzenie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #302 dnia: 11 Grudnia 2021, 23:11:48 »
Ja mam jeden problem z moją rav-4, super auto, ale w ch-r nie brudzi mi się kamera cofania, powiedzmy ze raz na tydzien ja przetre, w rav-4 po 3 kilometrach gowno widac i to nie teraz jak jest juz slabsza pogoda tylko przy byle deszczyku. Czy to jest znany problem? W aucie za 200k, takie niedopatrzenie?
Kup sobie spryskiwacz kamery u my friend'ów i po problemie. Opisane na tym forum, poszukaj :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #303 dnia: 11 Grudnia 2021, 23:18:12 »
Ale chyba możnaby się spodziewać, że wyposażenie z klasy premium znajdzie się w klasie średniej 20 lat później...
Żartujesz, prawda? "Janek, nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy Pewex`ami."  cytując klasyka :

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #304 dnia: 11 Grudnia 2021, 23:42:45 »
To nie kwestia ceny tylko pogody i aeorodynamiki SUVa czy kombi. W takich autach zawsze doopa jest brudna.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #305 dnia: 12 Grudnia 2021, 14:22:24 »
Żartujesz, prawda? "Janek, nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy Pewex`ami."  cytując klasyka :

Moim pierwszym samochodem w życiu była skoda favorit. Wersja lux super różniła się od standardowej tym, że... Miała wycieraczkę tylnej szyby:-D

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #306 dnia: 12 Grudnia 2021, 18:34:14 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 09:45:40

Drugi kierowca ma drugie auto :)

No dobrze, ale w takim przypadku pamięć foteli w ogóle nie potrzebna

Właśnie potrzebna, bo jak raz na ruski rok wsiądzie, to potem nie gnieżdżę się przez dwa dni nim znajdę swoją pozycję. To o czym pisałem i piszą koledzy - brak synchronizacji z lusterkami zewnętrznymi to porażka - miałem to w Saabie w 2003r (który był wypuszczony na rynek w 1997).
Inna kwestia, to skóra - czy mielonka, czy nie lepiej mi się na niej siedzi niż na szmacie z Audi. No i musi być wentylowana - to po doświadczeniach z Saaba.
Skóra wegańska

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #307 dnia: 12 Grudnia 2021, 19:55:19 »
"monitoring martwego pola, 360, czujniki z automatycznym hamowaniem, grzanie tylnych siedzeń, wentylacja przednich, pamięć fotela kierowcy, cyfrowe lusterko wsteczne"
Czy to są opcje typu "must have" których będzie się żałować jeżeli nie będziesz ich miał? ciągle właśnie nad tym myślę :/
Masz rację. Konfigurując samochód na podstawie swoich wcześniejszych doświadczeń, konfigurujesz go pod własne potrzeby. więc nie bierzesz opcji, które Ci się nie przydadzą. No i te opcje podnoszą cenę, jeżeli kupujesz samochód za gotówkę i po trzech latach wymieniasz na nowy. Ja miałem poprzednią Ravkę w max wyposażeniu, dlatego brałem w leasingu na taki okres, żeby nie odczuć ciężaru raty. A w racie czasem 100 zł miesięcznie więcej oznacza wyższą wersję wyposażeniową. Dlatego teraz nie żałowałem sobie wersji exe plus skyview, jbl czy kilka dodatków pakietowych. No i w mojej obecnej Ravce przeszkadzał mi brak fotela pasażera z regulacją wysokości, a to oferuje tylko exe.Samochód znów wezmę w leasing, może na 5 lat, a może krócej, jeżeli uda mi się dobrze sprzedać moją obecną Ravkę. I nie odczuję w ratach tej najwyższej wersji wyposażenia.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #308 dnia: 12 Grudnia 2021, 21:14:16 »
To jest właśnie pułapka kupowania na raty:-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #309 dnia: 12 Grudnia 2021, 21:47:08 »

Samochód znów wezmę w leasing, może na 5 lat, a może krócej,
Wiesz już zapewne, że od 2022 tracimy możliwość korzystania z wykupu prywatnego, który pozwalał na sprzedaż samochodu osobowego bez żadnych podatków już po pół od wykupienia go z leasingu?

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #310 dnia: 12 Grudnia 2021, 22:46:34 »

Wiesz już zapewne, że od 2022 tracimy możliwość korzystania z wykupu prywatnego, który pozwalał na sprzedaż samochodu osobowego bez żadnych podatków już po pół od wykupienia go z leasingu?
jak długo będziemy czekać?
To jest właśnie pułapka kupowania na raty:-)
a gdzie ty widzisz pułapkę? Masz określone dochody i wiesz że na tyle cię stać, żeby zapłacić ratę . A nawet jak rata wzrośnie to płace też (w moim przypadku )
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #311 dnia: 12 Grudnia 2021, 22:49:35 »
jak długo będziemy czekać?
By nie zapłacic podatku ( z vatem też jaja) sześć lat, liczone od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu wycofania samochodu z biznesu.
Sporo osób pozbywa się lease teraz, by zdążyć do końca roku. :cool: Nowy ład.
https://www.rp.pl/podatki/art19078991-polski-lad-pit-przy-sprzedazy-auta-po-leasingu
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2021, 22:54:03 wysłana przez Krisman »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #312 dnia: 12 Grudnia 2021, 23:59:46 »
a gdzie ty widzisz pułapkę? Masz określone dochody i wiesz że na tyle cię stać, żeby zapłacić ratę .

"Wezmę drożej, bo i tak będzie to niezauważalne w racie"

Offline jakubek75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #313 dnia: 13 Grudnia 2021, 09:07:26 »

Hmmm już dwa lata temu większosć leasingow nie miała tego w ofercie, tylko wykup na firmę...

Offline filnak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #314 dnia: 13 Grudnia 2021, 10:05:03 »
oglądam sobie taki filmik https://www.youtube.com/watch?v=ie82lJOcMJU&list=WL&index=3 i powiem szczerze że te nowe światła jakoś do mnie nie przemawiaja, czy wersja na PL bedzie zbliżona?

Ekran multimedialny zwiększy się z 8 do 9 cali?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl