Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367677 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #480 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:14:49 »
Jak poczytasz wątek o nagłośnieniu czy też modyfikacjach, to niestety dojdziesz do wniosku, że JBL nie wiele zmienia, a na pewno nie jest warty dodatkowej dopłaty.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #481 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:35:05 »
Katalogowych 6k pewnie bym za to nie dał, bo wiem, że można poprawić sporo taniej,ale w negocjacjach wyszła mi różnica 4k między selection, a Black edition, a ta druga zdecydowanie bardziej mi się podobała...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #482 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:35:46 »
Jak poczytasz wątek o nagłośnieniu czy też modyfikacjach, to niestety dojdziesz do wniosku, że JBL nie wiele zmienia, a na pewno nie jest warty dodatkowej dopłaty.
Ja wziąłem JBL, to powiem wam, jak wiele zmienia w stosunku do mego standardowego nagłośnienia, które mam teraz w rav 4 IV :)) Myślę, że w moim przypadku, nawet ze względu na ilość głośników, będzie to duża różnica:))

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #483 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:54:22 »
Cytuj (zaznaczone)
Ok a jaki jest koszt takiej wymiany? I najważniejsze pytanie czy takie rzeczy robią w serwisie? Majsterkowanie nie jest moją mocną stroną....

Mówimy o czymś takim? https://allegro.pl/oferta/jbl-stage-3-607c-glosniki-toyota-rav4-mr2-przod-10067442131?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_telefony_akcesoria_pla_ss&ev_adgr=akcesoria&ev_campaign_id=14376671485&gclid=Cj0KCQiAzfuNBhCGARIsAD1nu-_1CtkQWKSgdJeNiuLvpe8XvXQWV2wgPgLIhusaTt0_rilCBkBbUBAaApD2EALw_wcB

Subwoofer w bagażniku nie koniecznie jest mi potrzebny. Z tyłu zazwyczaj śpi dziecko więc muzyka i tak leci cicho. Ważne żeby dźwięk było wyraźny.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 22:03:45 wysłana przez dejmieno »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #484 dnia: 19 Grudnia 2021, 22:08:44 »
co do JBL bo temat też wałkuje i wałkuje.

Jedno jest pewne i nie podlega dyskusji - nie jest to warte 6000 zł, ale BEZAPELACYJNIE gra to lepiej niż standardowe nagłośnienie.
Dalej - podoba mi się dźwięk z JBL. Jeżdzilem testówką Slection z JBL i to na prawdę gra fajnie i robotę robi subwoofer. Basik jest przyjemny, pełny.
Audio bez JBL słuchałem w samochodzie postawionym w salonie - no po prostu gra, wnikliwie jakoś też nie testowałem.
Dalej - nie chcę żałować przez kilka lat że nie wziąłem JBL, a auta na gwarancji nie będę rozkręcał, modyfikował i szukał tuby basowej obitej dywanem do bagażnika itd więc dla mnie sprawa jest raczej jasna.
JBL to nie tylko sub, piszczałki na słupkach, inne głośniki ale inny wzmacniacz z tego co wiem.

Komuś kto nie zależy na dźwięku, kto jeździ głównie z innymi osobami z rodziną i nie traktuje auta jako miejsca do upajania się muzyką to oczywiście bez sensu ta dopłata i to rozumiem.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #485 dnia: 20 Grudnia 2021, 00:07:17 »
Dalej - nie chcę żałować przez kilka lat że nie wziąłem JBL, a auta na gwarancji nie będę rozkręcał, modyfikował i szukał tuby basowej obitej dywanem do bagażnika itd więc dla mnie sprawa jest raczej jasna.

właśnie o to chodzi - jeśli ktoś nie chce rozkręcać nowego auta (bo boi się, bo nie umie, albo nie, bo nie) to JBL jest dobrą opcją na poprawę dźwięku, bo gra lepiej niż zwykłe audio, mimo tego co niektórzy próbują innym wmówić; a że jest drogo... nic dokładanego w salonie nie jest warte ceny, którą Toyota (i nie tylko ona, ale większość producentów) chce - nie jest ważne czy to audio, felgi, stopnie boczne, nakładki na progi, chlapacze, czujniki parkowania, nawigacja itd, kupienie fabrycznej opcji praktycznie zawsze będzie droższe niż ogarnięcie czegoś we własnym zakresie

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #486 dnia: 20 Grudnia 2021, 00:12:21 »
kupienie fabrycznej opcji praktycznie zawsze będzie droższe niż ogarnięcie czegoś we własnym zakresie
No niestety:-\ gdyby te opcje były droższe o 20, a nawet 50%, nie byłoby źle, ale np nakładki progowe za 8 stów to już dramat:-|

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #487 dnia: 20 Grudnia 2021, 11:33:29 »
Komuś kto nie zależy na dźwięku, kto jeździ głównie z innymi osobami z rodziną i nie traktuje auta jako miejsca do upajania się muzyką to oczywiście bez sensu ta dopłata i to rozumiem.

Wręcz przeciwnie. Jeżeli komuś zależy na dźwięku, to JBLa nie kupi. Wystarczy wymiana elementów nie mających wpływu na gwarancję + wygłuszenie i za 6k dostaje się całkiem inną jakość.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #488 dnia: 20 Grudnia 2021, 11:40:00 »

Wręcz przeciwnie. Jeżeli komuś zależy na dźwięku, to JBLa nie kupi. Wystarczy wymiana elementów nie mających wpływu na gwarancję + wygłuszenie i za 6k dostaje się całkiem inną jakość.
Zgadzam sie, aczkolwiek glosniki wysokotonowe w slupku A daja calkowicie inne brzmienie niz na podszybiu. Ale mozna zakupic oslone slupka z modelu JBL i wsadzic tam twitery.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #489 dnia: 20 Grudnia 2021, 12:56:35 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 11:33:29

Cytat: CiapekTor w Wczoraj o 22:08:44

Zgadzam sie, aczkolwiek glosniki wysokotonowe w slupku A daja calkowicie inne brzmienie niz na podszybiu. Ale mozna zakupic oslone slupka z modelu JBL i wsadzic tam twitery.

Tak, bo tweetery są kierunkowe. Swojego czasu widziałem na Alle całe oryginalne słupki z tweeterami za 150pln/szt. Wisiały, wisiały, potem 150 za komplet i dalej wisiały... Najlepszy efekt będzie jak wstawi się indywidualne gniazda tweeterów w słupki zamiast tych oryginalnych i np. pociągnie całe słupki flockiem. Kiedyś tak robiłem i efekt był super. Tylko trzeba się trochę pobawić w znalezienie optymalnego kąta.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #490 dnia: 20 Grudnia 2021, 13:10:54 »
Panowie jeszcze kilka pytań co do Executive:

- czy w Exe siedzi się wyżej niż w Selection? Na oko widać, że fotele w Exe so inaczej wyprofilowane tzn. w Selection jest większe zagłębienie (albo wersja demo była wysiedziana ;)).
- czy Exe pali więcej w katalogu jest podane spalanie 0.1L więcej, ale konfigurator jest na rok 2021 a tam Selection ma 18 calowe koła, może to stąd różnica? Na 2022 Selection będzie również na 19.
- po jakiego grzyba w EXE są łopatki przy kierownicy? Przecież to eCVT...

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #491 dnia: 20 Grudnia 2021, 13:17:37 »
słyszałem w internetach dwie różne wersje - jedna to przełączanie "wirtualnych biegów", a druga to regulacja stopnia hamowania rekuperacyjnego

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #492 dnia: 20 Grudnia 2021, 13:38:08 »
słyszałem w internetach dwie różne wersje - jedna to przełączanie "wirtualnych biegów", a druga to regulacja stopnia hamowania rekuperacyjnego
Jedno i drugie jest prawdziwe, bo to jedno i to samo:,-) bez łopatek robi się to fajchą na skrzyni

Co do spalania: exe pewnie jest trochę cięższe przez większe koła i dodatkowe systemy, może stąd ta różnica?

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #493 dnia: 20 Grudnia 2021, 13:42:52 »
Cytuj (zaznaczone)
Jedno i drugie jest prawdziwe, bo to jedno i to samo:,-) bez łopatek robi się to fajchą na skrzyni
Korzystacie z tego na codzień? Rozumiem, że przez to można mocniej hamować silnikiem?

Cytuj (zaznaczone)
Co do spalania: exe pewnie jest trochę cięższe przez większe koła i dodatkowe systemy, może stąd ta różnica?
No tak, tyle że nowy rocznik Selection również jest na 19 więc pewnie teraz będzie bez różnicy.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #494 dnia: 20 Grudnia 2021, 13:59:02 »
Cytuj (zaznaczone)

Korzystacie z tego na codzień? Rozumiem, że przez to można mocniej hamować silnikiem?

Przydaje się przy dłuższych zjazdach. Gdyby nie było, to bym nie płakał.
W Audi to całkiem inna sprawa - tam do dynamicznej jazdy łopatki się zdecydowanie przydają.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl