Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367734 razy)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #525 dnia: 22 Grudnia 2021, 11:59:21 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 11:12:47

Nierdzewka też rdzewieje

Poważnie??? - chyba chińska.

No właśnie o tym piszę. Wiedza z internetów, a nie z "książek".
Po polskiej zimie zardzewieje każda 304. Zresztą na podwoziu nawet na 316 też będą wykwity, i to bez zimy.

A klejona internetowa mądrość to sprawdzanie magnesem, czy stal jest nierdzewką czy nie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #526 dnia: 22 Grudnia 2021, 12:01:38 »
Nikt o tym nie pisze ale bardzo ważny jest też tzw święty spokój. Gdy zabezpieczę podwozie, bo fabrycznie nie budzi zaufania, po prostu lepiej się z tym czuję
Ja mam jedynie problem z rozkręcaniem na części fabrycznie nowego samochodu na gwarancji. Jak oglądam te filmiki to ostatnie włosy jeżą mi się na głowie. Już wolę mieć dwie kropki rdzy, niż rozbebeszyć nowy samochód, a potem usłyszeć, że straciłem gwarancję, albo jeździć po mechanikach, bo coś zacznie stukać czy brzęczeć pod spodem. Także konserwujcie jak wpływa to na wasz spokój ducha, a ja pas. Jeżeli uda się mi jeszcze wejść pod moją ośmioletnią ravkę przed sprzedażą, to wrzucę Wam fotki. Korozja na pewno nie większa jak w tym 8-miesięcznym samochodzie z filmiku.

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #527 dnia: 22 Grudnia 2021, 12:59:53 »
Nikt o tym nie pisze ale bardzo ważny jest też tzw święty spokój. Gdy zabezpieczę podwozie, bo fabrycznie nie budzi zaufania, po prostu lepiej się z tym czuję
Ja mam jedynie problem z rozkręcaniem na części fabrycznie nowego samochodu na gwarancji. Jak oglądam te filmiki to ostatnie włosy jeżą mi się na głowie. Już wolę mieć dwie kropki rdzy, niż rozbebeszyć nowy samochód, a potem usłyszeć, że straciłem gwarancję, albo jeździć po mechanikach, bo coś zacznie stukać czy brzęczeć pod spodem. Także konserwujcie jak wpływa to na wasz spokój ducha, a ja pas. Jeżeli uda się mi jeszcze wejść pod moją ośmioletnią ravkę przed sprzedażą, to wrzucę Wam fotki. Korozja na pewno nie większa jak w tym 8-miesięcznym samochodzie z filmiku.
Zdecydowanie popieram! A na malkontenctwo jestem niezwykle uczulony. Czuję się trochę jak w budowlance. Remontuję łazienkę i przychodzi "pan Józek": - Panie kto panu to robił?
I się zaczyna: że to się tak nie robi, a robi się tak i w ogóle to chyba ślepy robił.
A ja słucham i mam tylko ochotę powiedzieć: ano pan Józek robił, panie! Tylko inny.

PS. Cały szacunek dla wszystkich Józków. Mój ojciec, też Józef :grin:
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2021, 13:01:58 wysłana przez seamon »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #528 dnia: 22 Grudnia 2021, 13:20:57 »
Korozja na pewno nie większa jak w tym 8-miesięcznym samochodzie z filmiku.
Technologie się zmieniają, niekoniecznie na te trwalsze. ;)
Dla ilustracji - 15 lat temu miałem lakierowany parkiet dębowy porządnym lakierem dwuskładnikowym, do dziś widać tylko lekkie zarysowania.
U syna 5 lat temu był lakierowany parkiet lakierem eko. Na ten moment wygląda już trochę gorzej niż mój.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #529 dnia: 22 Grudnia 2021, 13:26:29 »
Ja mam jedynie problem z rozkręcaniem na części fabrycznie nowego samochodu na gwarancji.
Bo są fachowcy i "fachowcy". W moim całe zawieszenie było rozkręcone do ostatniej śrubki, a po odbiorze auta nic nie stuka, nic nie trzeba było poprawiać, żaden komunikat serwisowy się nie pojawił, ... itp.
ASO robi (przynajmniej powinno) wg instrukcji serwisowych producenta i mechanik w przyzwoitym zakładzie samochodowym również.
Do instrukcji jest płatny dostęp na stronie toyota tech.
Można ? Można.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #530 dnia: 22 Grudnia 2021, 13:29:28 »
Pomiędzy prostym nałożeniem powłoki antykorozyjnej a rozbieraniem auta do ostatniej śrubki jest jeszcze spory wachlarz możliwości pośredniego rozwiązania. Ta operacja nie jest zero - jedynkowa, czyli albo brak konserwacji albo konserwacja totalna. Dlatego też można to zrobić od 500 zł do 10k w zależności od realizacji, ingerencji, zastosowanych środków.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #531 dnia: 22 Grudnia 2021, 13:42:09 »
Oczywiście, że tak.
Ja uważam, że lepiej nawet w najtańszym wariancie zdjąć tylko osłony podwozia i nadkola, porządnie całość umyć, a potem równie porządnie wysuszyć, a następnie wszędzie gdzie tylko jest dostęp (w szczególności profile zamknięte) zaaplikować przyzwoity wosk.  to na pewno ograniczy problemy na kilka kolejnych lat.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #532 dnia: 22 Grudnia 2021, 14:38:39 »
Każdy ma swoje podejście. Ja nie będę konserwował, bo uważam, że to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Ale, jeżeli ktoś chce rzeczywiście dożywotnio związać się z tym samochodem, to wtedy wydanie kilka dodatkowych tysi i podjęcie ryzyka, że coś uszkodzą przy konserwacji, może być warte zachodu. To tak jak z zabijaniem szczura. Można zabić trutką albo łapką, a można ręcznie wyciągnąć z dziury za ogon, dokładnie wysmarować "maścią na szczury" pod włos i zaczekać dwa tygodnie, a szczur na pewno zdechnie:)) Mój kolega sprzedał swoją 8 letnią ravkę za 70 tys zł. Uważam, że cena jest bardzo dobra i jestem pewien, że kupujący był bardzo zadowolony ze stanu technicznego samochodu. Może nawet go sobie zakonserwuje, ale to już jego zmartwienie. I ja mam właśnie takie podejście, ale Wasze jest też słuszne.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #533 dnia: 22 Grudnia 2021, 19:37:56 »
Ja mam jedynie problem z rozkręcaniem na części fabrycznie nowego samochodu na gwarancji.
Bo są fachowcy i "fachowcy". W moim całe zawieszenie było rozkręcone do ostatniej śrubki, a po odbiorze auta nic nie stuka, nic nie trzeba było poprawiać, żaden komunikat serwisowy się nie pojawił, ... itp.
ASO robi (przynajmniej powinno) wg instrukcji serwisowych producenta i mechanik w przyzwoitym zakładzie samochodowym również.
Można ? Można.

To ja powiem tak rozkrecileś wszystkie śruby /1\ - safety (ich moment dokręcania jest trzymany przez kilka lat w fabryce) jak coś Ci się urwie, odkręci bo śruby są z tzw. PRECOTEM czyli z klejem który po rozkręceniu trzeba usunąć i użyć nowej z tym właśnie klejem. Powiedz mi jak Ci pan macher udowodni ze wszystkie śruby zostały dokręcone z momentem zalecamy przez Fabrykę ? Moim zdaniem zepsułeś nowo odebrany samochód……który po 10 latach może będzie gdzieś tam pojawia się jakieś małe ogniska korozji powstałe po uderzeniach kamieni.
Moim zdaniem takie zabezpieczanie to skrajna głupota w nowo zakupionym samochodzie.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2021, 19:41:01 wysłana przez Skonek1976 »

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #534 dnia: 22 Grudnia 2021, 20:34:37 »
Można ? Można.

To ja powiem tak rozkrecileś wszystkie śruby /1\ - safety (ich moment dokręcania jest trzymany przez kilka lat w fabryce) jak coś Ci się urwie, odkręci bo śruby są z tzw. PRECOTEM czyli z klejem który po rozkręceniu trzeba usunąć i użyć nowej z tym właśnie klejem. Powiedz mi jak Ci pan macher udowodni ze wszystkie śruby zostały dokręcone z momentem zalecamy przez Fabrykę ? Moim zdaniem zepsułeś nowo odebrany samochód……który po 10 latach może będzie gdzieś tam pojawia się jakieś małe ogniska korozji powstałe po uderzeniach kamieni.
Moim zdaniem takie zabezpieczanie to skrajna głupota w nowo zakupionym samochodzie.
I to mnie przekonało (miałem dużą pokusę by robić profilaktycznie konserwację).Żadnego "rozbierania" nowego auta, bo może za rok czy dwa pojawi się rdza.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #535 dnia: 22 Grudnia 2021, 21:29:17 »
Można ? Można.

Większej głupoty nie słyszałem :).
Masz dane techniczne jakim momentem którą śrubę dokręcić. Jaki jest w tym problem?
Strasznie dramatyzujesz. Ale tacy ludzie są potrzebni, można na nich nieźle zarobić machając jakimś tam certyfikatem.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #536 dnia: 22 Grudnia 2021, 21:56:31 »
Pracuje w automotive i wiem jak to działa…..nieautoryzowane ingenerowanie w połączenia /1\ = utrata gwarancji. Moja firma nie uznała by gwarancji na odkręcona cześć i przykręcona w nieautoryzowanym warsztacie….dla mnie sprawa prosta i tyle w tym temacie.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #537 dnia: 22 Grudnia 2021, 22:25:39 »
Na szczęście to nie firma, a przepisy PL i rozporządzenia UE decydują co powoduje utratę gwarancji.
Rozumiem, że w autoryzowanym warsztacie pracują kosmici?
A tak w ogóle rozbierając i składając auto na co tracimy gwarancję?
Na zawieszenie nie, na np. zaciski hamulcowe nie, na amortyzatory nie. Nie wiem na co, może na opony?
Wiem, że niektórzy wzywają elektryka do wymiany żarówki w domu, ale nie dramatyzujmy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #538 dnia: 22 Grudnia 2021, 22:49:38 »
Na szczęście to nie firma, a przepisy PL i rozporządzenia UE decydują co powoduje utratę gwarancji.
Jesli chodzi o gwarancję, to nie masz racji.  Gwarant dobrowolnie i samodzielnie określa swoje obowiązki. Może zatem przewidzieć różne wyłączenia, w zakresie których konsumentowi nie będzie przysługiwało żadne uprawnienie.
Co innego "rękojmia"
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #539 dnia: 22 Grudnia 2021, 23:04:47 »
W instrukcji serwisowej są podane momenty dokręcania wszystkich śrub. Dobry mechanik zrobi to zgodnie ze sztuką.
Po całości prac była kontrola i regulacja geometrii. Otrzymałem pisemne potwierdzenie zakresu wykonanych prac, gwarancję i fakturę.
Co ważne - moje auto nie było pierwszym, w którym był wykonywany taki zakres prac, a zakład działa od wielu lat.
Przed zleceniem prac kilka miesięcy przyglądałem się różnym technologiom, biorąc pod uwagę: zakres, koszt, czas, wiarygodność, opinie.
W moim mniemaniu wybrałem serwis, który spełnia moje kryteria.
Jasne, jak by było to samo ale o połowę taniej to było by fajnie ale nie czarujmy się - jeśli jest około 200 rg pracy, a połowa kosztu to materiały to chyba nie liczmy na to, że ktoś to wykona charytatywnie.
Jeśli coś by było zepsute jak twierdzi kolega Skonek to pewnie już by wyszło po tych 4 tys. km zrobionych od konserwacji.

ps. tak się zastanawiam dlaczego akurat konserwacja podwozia wywołuje takie kontrowersje, przecież przyzwoite wyciszenie, porządne audio, ceramika, czy foliowanie też kosztuje, często podobne pieniądze i tam jakoś nikt się nie stuka palcem w głowę ;)
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2021, 23:12:04 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl