Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367740 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #540 dnia: 22 Grudnia 2021, 23:08:15 »
około 200 rg pracy
To ile to trwało  :shock:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #541 dnia: 22 Grudnia 2021, 23:11:49 »
Tu macie warunki gwarancji https://pdf.sites.toyota.pl/warunki_gwarancji_producenta_toy.pdf.
Można rozkręcać do woli…
Przy okazji na korozję powoerzchniową są tylko 3 lata. W reklamach Toyota tym się nie chwali :).
Po 3 latach musi być dziura na wylot, żeby uznali.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #542 dnia: 22 Grudnia 2021, 23:16:21 »
To ile to trwało
Długo ... ale byłem cierpliwy. Żona trochę mniej, zwłaszcza, że okupowałem w tym czasie jej Mokkunię ;)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #543 dnia: 23 Grudnia 2021, 00:31:55 »
Tak jak pisałem wcześniej, pracuje w branży automotive i moja firma nie uwzględni gwarancji na żadne podzespoły rozkręcane i skręcane w czasie trwania gwarancji poza autoryzowana stacja obsługi. Dotyczy to w szczególności wszystkich połączeń /1\. gdyż maja wpływ na bezpieczeństwo ludzi. Samochód to nie taczka…..po okresie gwarancji możesz sobie robić co chcesz to już twoja sprawa. Moim zdaniem po takiej zabawie Twoje auto nie ma już gwarancji TMP na całe zawieszenie. Niech Ci się wspomaganie sypnie za rok….to moim zdaniem naprawa nie podlega gwarancji bo ktoś tam grzebał i w nieuzasadnionym sposób rozbierał samochód. Zwykła wymiana głośników na podszybiu powoduje utratę gwarancji na audio w samochodzie…..Taka rzeczywistość. A jak Pan z warsztatu dał pisemna gwarancje i np. sypnie się maglownica z jakiegoś powodu to ciekawe czy wymianę za 10 tyś weźmie na siebie.
A co do ASO to jak sama nazwa wskazuje ma on autoryzacje na wykonywanie napraw….a Pan od zabezpieczeń jej nie ma i tu jest różnica. A jak on dokreca śruby tego nie jest w stanie udokumentować, jak mi udowodni ze np. nie przeciągnął gwintu, czy wyszyscil stary klej, nałożył nowy ? On nie ma autoryzacji TMP na takie działania podczas gwarancji, po może robić sobie co już chce a jak się coś urwie, odpadnie to nie będzie to skutkowało np. re-callem z serwisów z powodu ze ktoś czegoś nie poskładał jak należy.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2021, 00:41:35 wysłana przez Skonek1976 »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #544 dnia: 23 Grudnia 2021, 07:36:52 »
A możemy rozmawiać po polsku?
Korporacyjny bełkot (automotive, re-call) można zostawić w pracy.
Jesteś w błędzie. Dziś gwarant musi udowodnić, że np. wymiana głośników miała wpływ na awarię auta.
Nie zanudzam nas z tą autoryzacją, bo to muz nie obowiązuje. Od kilku lat producent ma obowiązek udostępniasz dokumentacje techniczną napraw i wszyscy to robią.
A z tą autoryzacja jest taj jak z transportem ponad normatywnym. Masz zgodę zarządcy drogi to już Twój pojazd jej nie niszczy, nie masz zgody na przejazd czytaj nie zapłaciłeś, to już drogę niszczysz.
Miałem w nowej Ravce założony gaz poza ASO, naprawiali wszystko od skrzyni biegów przez silnik po hamulce, bo nie znaleźli biegłego, który by im napisał, że za awarie odpowiada gaz…

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #545 dnia: 23 Grudnia 2021, 08:42:42 »
Ja wszystkich inwestujących takie pieniądze w samochód na gwarancji traktuję jak pasjonatów. I szacun za to. Jeżeli to sprawia wam radość i poprawia samopoczucie, to róbcie to dalej. Swojej Ravki modyfikował nie będę, ani w kwestii wymiany fabrycznego JBL, ani w kwestii poprawiania fabryki od strony konserwacyjnej. I mam nadzieję, że pomimo archaicznego systemu multimedialnego, jaki dostanie Rav 2022, będę wiele lat cieszył się tym samochodem. Tak naprawdę do tej pory najbardziej mi brakowało Android Auto, a moja nowa Ravka już to ma. Słabe, bo słabe, ale na codzień da radę. TMP potwierdziło mi mailowo, że rzeczywiście nowy Yaris Cross i Corolla Cross mają szybsze systemy z możliwością aktualizacji online, ale Rav 4 najprawdopodobniej dostanie nowe multimedia dopiero przy zmianie modelu. Natomiast dealer nie był pewien i powiedział, że jeżeli pański samochód przyjedzie z nowymi multimediami, to będzie to nieoczekiwany bonus:)). Także panowie. Usprawniajcie swoje bryki i cieszcie się radością z jazdy.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #546 dnia: 23 Grudnia 2021, 10:26:01 »
Dzięki, za tego pasjonata, lepiej się poczułem ;)
ps. na tę okoliczność zapisałem się na AA Wireless, to też wymaga cierpliwości - dostawa w marcu.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2021, 10:35:28 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #547 dnia: 23 Grudnia 2021, 11:35:04 »
ps. na tę okoliczność zapisałem się na AA Wireless, to też wymaga cierpliwości - dostawa w marcu.
Mówisz o tym pudełeczku podłączanym pod USB, żeby nie podłączać telefonu za każdym razem kablem do radia? To już sprawdzone? Bo pierwsze opinie były, że niestabilne i zrywa połączenie. Też zastanawiałem się nad tym.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #548 dnia: 23 Grudnia 2021, 12:43:44 »
Tak o AA Wireless. Codzienne podłączanie kabelka jest irytujące. W trasie to bez znaczenia bo mam tel bez ładowania indukcyjnego.
Wielu kolegów z forum już tego używa. Urządzenie jest na rynku od ok roku, sprzedali tego jakieś z 50 tys szt, co jakiś czas pojawiają się aktualizacje firmware i apki.
Opinie są generalnie pozytywne. Problemy (nieliczne) prawdopodobnie dotyczą tylko określonych telefonów lub marek.
Chyba jest to dobre i stabilne rozwiązanie.

Jest jeszcze drugi produkt Carsifi ale jest krócej na rynku i na razie ciężko powiedzieć czy to dobre / stabilne rozwiązanie.
Cenowo podobne, funkcjonalnie też (choć Carsifi ma ponoć przełączanie telefonów), deklarowany czas dostawy też podobny - ok 3 mc, Carsifi jest trochę mniejsze od AA Wireless.
Na naszym forum jeszcze chyba nikt tego nie ma.

Offline Rogi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #549 dnia: 23 Grudnia 2021, 13:07:17 »
Ja zamówiłem Carsifi, ale dopiero na luty.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #550 dnia: 23 Grudnia 2021, 13:32:23 »
To jak dotrze - podziel się koniecznie uwagami.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #551 dnia: 23 Grudnia 2021, 13:38:33 »
Ja się zastanawiałem nad AAW i nadal się zastanawiam. Nie mam telefonu z ładowaniem indukcyjnym, więc w trasie do nawigacji przez AA i tak używam kabla. Natomiast w dojazdach do pracy i w koło komina po prostu łączę się bezprzewodowo przez BlueTooth. To jest wystarczające do słuchania i obsługi radia internetowego przez Replaio, działa telefon, działa yanosik choć tylko dźwiękowe komunikaty. W telefonie mam ustawiony automatyczny start Replaio i Yanosika w momencie uzyskania połączenia przez BT i wyłączania się po rozłączeniu BT. Dlatego w moim przypadku chyba nie potrzebny mi ten AA Wireless. Android auto potrzebne mi tylko gdy chcę uruchomić nawigację, ale to gdy gdzieś dalej jadę ale wtedy nie kłopot podłączyć się kablem. To pudełko jednak też miejsce zajmuje i się pląta.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #552 dnia: 23 Grudnia 2021, 13:57:17 »
Lubię mieć Yanosika na ekranie nawet na codziennych miejskich trasach.
Rzut oka i wszystko widać, a jak potrzeba można szybko zgłosić zdarzenie.
Na moich typowych trasach nader często stoją Misiaczki lub coś się dzieje.
Ponadto telefonowanie z AA działa lepiej niż to fabryczne.
Często też włączam w AA inne nawigacje (GM, Sygic, AmiGo, Waze, Navigator) aby być na bieżąco z tym co się w nich zmienia. ;) No takie hobby.

Edit: co do instalacji AA-W to zamierzam to zrobić podobnie jak TomekSp: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48044.msg732128.html#msg732128
Pudełko wtedy nie przeszkadza i mało co go widać, a jak potrzeba przejść na kabel to wystarczy wyjąć wtyczkę od AA-W.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2021, 14:11:18 wysłana przez Markid »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #553 dnia: 23 Grudnia 2021, 14:05:33 »
Dlatego ciągle się waham. Gdyby kosztowało trochę mniej to pewnie bym kupił dla czystej ciekawości.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #554 dnia: 23 Grudnia 2021, 14:08:17 »
Dlatego ciągle się waham. Gdyby kosztowało trochę mniej to pewnie bym kupił dla czystej ciekawości.
Ja tak się wahałem 0,5 roku ale w końcu mi się znudziło wpinanie kabelka. A jak patrzę na cenę 100 to jakoś łatwiej przełknąć (tyle że w domyśle USD) ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl