Zanim zamówiłem nową RAV4 zastanawiałem się długo. Z obecnej 2.2 D4D 150 kM jestem bardzo zadowolony, ale szukałem czegoś bardziej fantazyjnego, a nie takiego pospolitego jak RAV4. Nie czarujmy się, ten samochód nie wzbudza ochów i achów. Oglądałem Q5, Volvo xc60, Bmw X3, Alfę Romeo Stelvio. Każdy z nich na wygląd i pewnie wykończenie bije RAV na głowę. No ale ceny nie udało mi się na żadnym zrobić poniżej 250 tys.(oprócz Alfy, ale tu uległem starym stereotypom o awaryjności). A jakoś nie mam potrzeby wydawać takiej kasy na samochód. Poza tym, zadecydował silnik. Każdy z wymienionych samochodów ma 2 litrową turbo benzynę(diesla nie brałem już pod uwagę). Uważam, że za mały silnik do takiego samochodu. Oczywiście, można zamówić w Audi czy BMW V6, ale wtedy cena 300 tys. I dlatego rozważając wszystkie plusy i niedostatki RAV4, zdecydowałem się na maksymalnie wyposażoną rav exe hybid za 187 tys z hakiem holowniczym, JBL, SkyView i jeszcze kilkoma dodatkami. Może rzeczywiście nie jest to samochód premium, ale mam zamiar znów 8 lat cieszyć się bezawaryjną jazdą. I dlatego biorę te stare multimedia w tym samochodzie, bo i tak są dużo lepsze od obecnego mego zestawu i mają AA, chociaż po kablu:))
Ja właśnie zamówiłem do produkcji - executive z jbl, ale bez dachu panoramicznego. U mnie miało być audi a5, ale jak w zeszłym roku poszły tak do góry i zaczęli blokować niektóre pakiety i silniki, tak, że z ceny 250k - rabat zrobiło się 320k bez rabatu. Potem miała być cupra leon st - bo już mamy leona 5f i jesteśmy zadowoleni, a miejsca jest tam dużo i bagażnik większy niż w rav4 - cena ~200k bez rabatów, dużo nowszy infotainment i systemy (najbardziej mi zależało na kombinacji -acc z asystą korków i lane keeping assist a w leonie lka odróżnia nawet krawężnik od linii ciągłej i przerywanej) no i 310KM. Przy cenie paliwa wyszło by +- to samo co toyota, bo najem w toyocie ceny ma drakońskie. Ale przy obecnym wiborze, rata za cupre już jest taka sama jak przy stałym oprocentowaniu w toyocie+ czas produkcji ponad 12m. Lexusa NX też oglądałem, ale za f-sporta 270k po rabacie, więc rata 1/3 większa niż w cuprze i rav4. Po drodze miało być jeszcze q5 i a4, najem jeszcze tańszy niż przy cuprze, ale też brak stałego oprocentowania. Z grupy vag patrzyłem jeszcze taracco i kodiaqa. Kodiaq po fl fajny, ale cały volkswagen ma najem ze zmienną stopą oprocentowania, więc odpadł. Volvo ma stałe oprocentowanie, ale dostępne tylko xc60 wrzesień - październik a xc40 lipiec, reszta modeli już wyprzedana na ten rok. XC40 w podobnej cenie co rav4 wyszła 15% większa rata przy tych samych warunkach - toyota trzyma lepiej wartość. To jest w ogóle absurdalne - bmw 5 za 320k po 4 latach i 80kkm ma niższą wartość niż rav4 i kodiaq przy cenie z konfiguratora +-200k.
Ogólnie rav4 to było ostatnie auto na liście, chociaż narzeczonej się bardzo podobało mi mniej, bo auto raczej nie jest młodzieżowe, a sam nie mam nawet 25 lat. Jak wsiadłem do wersji executive z kremową skórą, to wyglądało to bardzo fajnie i byłem zaskoczony jakością materiałów. Szkoda tylko, że nie da się wziąć executive z lakierowanymi listwami, albo chociaż czarnymi felgami, a wyposażenie w wersji selection albo adventure jest dla mnie za słabe. No cóż, to nie audi, że da się wszystko konfigurować pod siebie, w skodzie jest podobny problem, albo bierzesz pełne wyposażenie i wersję L&K, albo sportline z czarnymi wstawkami.
Przejechałem się na jeździe próbnej i te 220KM daje radę przy tej masie, e-cvt nie wyje, ogólnie byłem mocno zaskoczony, bo po jeździe corollą hybrydą 122km, gdzie już przy 145kmh silnik jest na wysokich obrotach prawie cały czas. Z wyciszeniem też nie jest najgorzej, przy 120 jest na pewno lepiej niż w leonie 5f, bardzo podobnie jak w megane IV, które jest jest bardzo dobrze wygłuszone i ma bajery typu akustyczna przednia szyba (w tej klasie na pewno w octavi z wygłuszonymi szybami jest podobnie, ale nie jeździłem golfem). To auto szybciej niż 140 i tak jeździć nie będzie, ale pewnie po odbiorze wygłuszę wnękę bagażnika. Ja jeździłem wersją executive, może ona ma trochę lepsze wygłuszenie (w megane wszystkie wersje typu handlowiec i handlowiec na b2b mają mniej wygłuszenia niż dwie najwyższe wersje)?