Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367677 razy)

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #645 dnia: 20 Stycznia 2022, 14:30:19 »
I jeszcze takie coś - auto po FL jest już zwykle dopracowane i dodatkowo coś tam jeszcze polepszą,

normalnie to cykl jest taki, ze po wypuszczeniu nowego modelu i usunieciu wszystkich wad po pewnym czasie jego sprzedazy nastepuke tzw PCO (product cost optimization) tzn. szuka sie mozliwosci jak dalej oszczedzac na produkcji - np. poprzez zastosowanie tanszych materialow...
Sam pracujac w branzy samochodowej przy projektowaniu nowych rzeczy tak mialem..zalecenie np. zeby wiazka samochodowa byla mozliwie droga tzn. np przewody w komorze silnikowej ciagniete w rurkach karbowanych gdzie sie da...a po PCO zostawaly tylko tam gdzie albo klient powinien widziec ze sa...a jak oko nie siega to juz zwykla tasma...
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #646 dnia: 20 Stycznia 2022, 14:33:39 »
Zanim zamówiłem nową RAV4 zastanawiałem się długo. Z obecnej 2.2 D4D 150 kM jestem bardzo zadowolony, ale szukałem czegoś bardziej fantazyjnego, a nie takiego pospolitego jak RAV4. Nie czarujmy się, ten samochód nie wzbudza ochów i achów. Oglądałem Q5, Volvo xc60, Bmw X3, Alfę Romeo Stelvio.  Każdy z nich na wygląd i pewnie wykończenie bije RAV na głowę. No ale ceny nie udało mi się na żadnym zrobić poniżej 250 tys.(oprócz Alfy, ale tu uległem starym stereotypom o awaryjności). A jakoś nie mam potrzeby wydawać takiej kasy na samochód. Poza tym, zadecydował silnik. Każdy z wymienionych samochodów ma 2 litrową turbo benzynę(diesla nie brałem już pod uwagę). Uważam, że za mały silnik do takiego samochodu. Oczywiście, można zamówić w Audi czy BMW V6, ale wtedy cena 300 tys. I dlatego rozważając wszystkie plusy i niedostatki RAV4, zdecydowałem się na maksymalnie wyposażoną rav exe hybid za 187 tys z hakiem holowniczym, JBL, SkyView i jeszcze kilkoma dodatkami. Może rzeczywiście nie jest to samochód premium, ale mam zamiar znów 8 lat cieszyć się bezawaryjną jazdą. I dlatego biorę te stare multimedia w tym samochodzie, bo i tak są dużo lepsze od obecnego mego zestawu i mają AA, chociaż po kablu:))

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #647 dnia: 20 Stycznia 2022, 14:36:09 »
Zanim zamówiłem nową RAV4 zastanawiałem się długo. Z obecnej 2.2 D4D 150 kM jestem bardzo zadowolony, ale szukałem czegoś bardziej fantazyjnego, a nie takiego pospolitego jak RAV4. Nie czarujmy się, ten samochód nie wzbudza ochów i achów. Oglądałem Q5, Volvo xc60, Bmw X3, Alfę Romeo Stelvio.  Każdy z nich na wygląd i pewnie wykończenie bije RAV na głowę. No ale ceny nie udało mi się na żadnym zrobić poniżej 250 tys.(oprócz Alfy, ale tu uległem starym stereotypom o awaryjności). A jakoś nie mam potrzeby wydawać takiej kasy na samochód. Poza tym, zadecydował silnik. Każdy z wymienionych samochodów ma 2 litrową turbo benzynę(diesla nie brałem już pod uwagę). Uważam, że za mały silnik do takiego samochodu. Oczywiście, można zamówić w Audi czy BMW V6, ale wtedy cena 300 tys. I dlatego rozważając wszystkie plusy i niedostatki RAV4, zdecydowałem się na maksymalnie wyposażoną rav exe hybid za 187 tys z hakiem holowniczym, JBL, SkyView i jeszcze kilkoma dodatkami. Może rzeczywiście nie jest to samochód premium, ale mam zamiar znów 8 lat cieszyć się bezawaryjną jazdą. I dlatego biorę te stare multimedia w tym samochodzie, bo i tak są dużo lepsze od obecnego mego zestawu i mają AA, chociaż po kablu:))
O nx nie myslales?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #648 dnia: 20 Stycznia 2022, 14:40:58 »
O nx nie myslales?
Myślałem, ale o modelu zeszłorocznym. Przegrał bagażnikiem. NXa mógłbym mieć jako drugi samochód w rodzinie, tak na miasto. Ale jako jedyny- nie zapakowałbym się z rodziną na wakacje. No i NX z takimi opcjami jak RAV to też grubo ponad 250 tys. Podoba mi się RX 450H, ale on ma jeszcze mniejszy bagażnik od nowego NX, bo ledwie 450 l. Na samochód rodzinny się nie nadaje.

Offline filnak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #649 dnia: 21 Stycznia 2022, 05:58:27 »
A ja mam pytanie, oglądałem wczoraj filmik tego wesołego sprzedawcy: https://www.youtube.com/watch?v=Ay_ddmftZt0

Czy RAV4 z 2021 ma w Polsce podswietlane przyciski na kierownicy czy nie? bo to akurat przydatne

Offline felemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #650 dnia: 21 Stycznia 2022, 09:31:22 »
Hejka. Ja w swojej z pażdziernika 2020 wersja comfort mam podświetlane przyciski w kierownicy ,a  w drzwiach kierowcy tylko szyba, pasażer ma macanego...yyy przycisk.. Pozdro.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #651 dnia: 21 Stycznia 2022, 09:58:45 »
Ma podświetlane przyciski kierownicy. Najbardziej mi przeszkadza brak podświetlenia przycisków lampek sufitowych.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #652 dnia: 21 Stycznia 2022, 10:29:02 »
Ma podświetlane przyciski kierownicy. Najbardziej mi przeszkadza brak podświetlenia przycisków lampek sufitowych.
No właśnie. ten luxus dopiero od 2022. Toyota umie stopniować napięcie. Takie oczywiste rzeczy jak rarytasy. Mam kolegę, który pracuje w salonie Subaru. Oglądałem kilka lat temu Forestera, kiedy miał jeszcze wiele twardych materiałów na desce rozdzielczej. Kiedy zwróciłem mu na to uwagę, to powiedział mi, że na szkoleniu w Japonii ktoś z japońskich oficjeli spytał go: " co Europejczycy mają z tym stukaniem po desce rozdzielczej jak dzięcioł w drzewo? Przecież deska ma wytrzymać długo, nie zmieniać koloru, nie pękać, nie trzeszczeć na wybojach i dawać się łatwo myć. Ile razy w czasie jazdy dotykasz deski rozdzielczej? Miękkie to mają być elementy, do których dotykasz". Taka jest filozofia Japończyków i może rzeczywiście coś w tym jest?

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #653 dnia: 21 Stycznia 2022, 14:57:36 »
Nie wiem jak sprawa wygląda z waszymi zamówieniami RAV4 MY22 ale na forum brytyjskiej Toyoty pojawiają się już informacje od klientów, który zamówili samochody w październiku/listopadzie 2021 r. o przesunięciach pierwotnych terminów odbioru kwiecień/maj na sierpień/wrzesień.  Oby przyczyną był Brexit a nie powszechne problemy branży motoryzacyjnej.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #654 dnia: 21 Stycznia 2022, 16:18:43 »
Niższe wersje wyposażenia już się dla niektórych produkują :)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #655 dnia: 23 Stycznia 2022, 20:58:48 »

Ja właśnie zamówiłem do produkcji - executive z jbl, ale bez dachu panoramicznego. U mnie miało być audi a5, ale jak w zeszłym roku poszły tak do góry i zaczęli blokować niektóre pakiety i silniki, tak, że z ceny 250k - rabat zrobiło się 320k bez rabatu. Potem miała być cupra leon st - bo już mamy leona 5f i jesteśmy zadowoleni, a miejsca jest tam dużo i bagażnik większy niż w rav4 - cena ~200k bez rabatów, dużo nowszy infotainment i systemy (najbardziej mi zależało na kombinacji -acc z asystą korków i lane keeping assist a w leonie lka odróżnia nawet krawężnik od linii ciągłej i przerywanej) no i 310KM. Przy cenie paliwa wyszło by +- to samo co toyota, bo najem w toyocie ceny ma drakońskie. Ale przy obecnym wiborze, rata za cupre już jest taka sama jak przy stałym oprocentowaniu w toyocie+ czas produkcji ponad 12m. Lexusa NX też oglądałem, ale za f-sporta 270k po rabacie, więc rata 1/3 większa niż w cuprze i rav4. Po drodze miało być jeszcze q5 i a4, najem jeszcze tańszy niż przy cuprze, ale też brak stałego oprocentowania. Z grupy vag patrzyłem jeszcze taracco i kodiaqa. Kodiaq po fl fajny, ale cały volkswagen ma najem ze zmienną stopą oprocentowania, więc odpadł. Volvo ma stałe oprocentowanie, ale dostępne tylko xc60 wrzesień - październik a xc40 lipiec, reszta modeli już wyprzedana na ten rok. XC40 w podobnej cenie co rav4 wyszła 15% większa rata przy tych samych warunkach - toyota trzyma lepiej wartość. To jest w ogóle absurdalne - bmw 5 za 320k po 4 latach i 80kkm ma niższą wartość niż rav4 i kodiaq przy cenie z konfiguratora +-200k.
Ogólnie rav4 to było ostatnie auto na liście, chociaż narzeczonej się bardzo podobało mi mniej, bo auto raczej nie jest młodzieżowe, a sam nie mam nawet 25 lat. Jak wsiadłem do wersji executive z kremową skórą, to wyglądało to bardzo fajnie i byłem zaskoczony jakością materiałów. Szkoda tylko, że nie da się wziąć executive z lakierowanymi listwami, albo chociaż czarnymi felgami, a wyposażenie w wersji selection albo adventure jest dla mnie za słabe. No cóż, to nie audi, że da się wszystko konfigurować pod siebie, w skodzie jest podobny problem, albo bierzesz pełne wyposażenie i wersję L&K, albo sportline z czarnymi wstawkami.
Przejechałem się na jeździe próbnej i te 220KM daje radę przy tej masie, e-cvt nie wyje, ogólnie byłem mocno zaskoczony, bo po jeździe corollą hybrydą 122km, gdzie już przy 145kmh silnik jest na wysokich obrotach prawie cały czas. Z wyciszeniem też nie jest najgorzej, przy 120 jest na pewno lepiej niż w leonie 5f, bardzo podobnie jak w megane IV, które jest jest bardzo dobrze wygłuszone i ma bajery typu akustyczna przednia szyba (w tej klasie na pewno w octavi z wygłuszonymi szybami jest podobnie, ale nie jeździłem golfem). To auto szybciej niż 140 i tak jeździć nie będzie, ale pewnie po odbiorze wygłuszę wnękę bagażnika. Ja jeździłem wersją executive, może ona ma trochę lepsze wygłuszenie (w megane wszystkie wersje typu handlowiec i handlowiec na b2b mają mniej wygłuszenia niż dwie najwyższe wersje)?

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #656 dnia: 23 Stycznia 2022, 22:12:47 »
Cytuj (zaznaczone)
Przejechałem się na jeździe próbnej i te 220KM daje radę przy tej masie, e-cvt nie wyje, ogólnie byłem mocno zaskoczony
Ja poszedłem na jazdę próbną z nastawieniem, że samochodu nie kupię bo głośne, e-cvt wyje a samochód prowadzi się tragicznie. Takie miałem wyrobione zdanie po obejrzeniu kilku testów i komentarzy na YT. Obecnie jeżdżę KIA Proceedd 1.6 T-GDI 204km i jest to niski twardy kombi  i po prostu chciałem spróbować jazdy SUVem ponieważ nigdy nie jeździłem. Po jeździe próbnej zastanawiałem się czy może jeździłem inną wersją samochodu. Nie wiem gdzie ta skrzynia 'wyje' no chyba że z butem w podłodze, ale wtedy każdy samochód 'wyje'.  Podczas normalnej jazdy ani razu nie pomyślałem, że coś 'wyje'. Jeśli godzi o moc to mój obecny na suchym setke robi poniżej 7 sekund. RAV 4 zapewne około 8.5 sekundy. Ruszając spod świateł pewnie różnica będzie wyczuwalna ale normalnie nie czuć tej 1.5 sekundy. Nawet podczas normalnego użytkowania RAV 4 wydawała mi się bardziej elastyczna, lepiej reagowała na gaz.

Cytuj (zaznaczone)
Z wyciszeniem też nie jest najgorzej, przy 120 jest na pewno lepiej niż w leonie 5f,
Sam nigdy nie jeździłem markami premium więc nie mam porównania, ale faktycznie porównując do innych samochodów z segmentu nie wypada źle. W obecnej KIA różnica w aerodynamice jest kolosalna, a nie ma jakiejś ogromnej różnicy z hałasem w kabinie przy prędkościach 130km/h.

Cytuj (zaznaczone)
chociaż narzeczonej się bardzo podobało mi mniej, bo auto raczej nie jest młodzieżowe, a sam nie mam nawet 25 lat

Taka jest prawda, jeszcze na mieście nie zobaczyłem nikogo młodszego za kierownicą tego samochodu. Ja sam mam 30 lat i przez długi okres czasu śmiałem się z ludzi w takich samochodach. Byłem pewien że samochód pokroju RAV 4 kupię jak będę miał 60 lat. Sytuacja życiowa mi się zmieniła... dziecko, wyjazdy na wakacje z rowerami na bagażniku, spokojniejsza jazda i nawet nie zauważyłem kiedy spojrzałem na jakiegoś Tuscona i pomyślałem "bardzo fajny samochód, praktyczny" ;).

Czemu nie testowałeś nowego Sportage? Zbiera bardzo dobre opinie, ludzie są nim zachwyceni. Wykończenie bardziej nowoczesne i lepiej celuje w gusta młodszego pokolenia. Cena za HEV zbliżona a i terminy realizacji znośne, wersje z automatem max do 6 miesięcy.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #657 dnia: 23 Stycznia 2022, 23:12:54 »
Jeśli godzi o moc to mój obecny na suchym setke robi poniżej 7 sekund. RAV 4 zapewne około 8.5 sekundy. Ruszając spod świateł pewnie różnica będzie wyczuwalna ale normalnie nie czuć tej 1.5 sekundy. Nawet podczas normalnego użytkowania RAV 4 wydawała mi się bardziej elastyczna, lepiej reagowała na gaz.

to jest własnie magia hybryd;) ludzie patrzą na przyśpieszenie 0-100km, bo to jest łatwo porównywalne, ale w życiu nie ma kompletnie znaczenia. liczy się jak szybko przyśpieszysz chcąc kogoś wyprzedzić jadąc np 90km i potrzebując 130km/h - tutaj silnik elektryczny daje natychmiastowego kopa;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #658 dnia: 24 Stycznia 2022, 01:08:27 »
Nawet podczas normalnego użytkowania RAV 4 wydawała mi się bardziej elastyczna, lepiej reagowała na gaz.
Bo w wersji AWD-i jest 120KM z samego elektryka, przez co moment dostępny natychmiast jest olbrzymi + silnik wolnossący, bez turbo dziury.

W obecnej KIA różnica w aerodynamice jest kolosalna, a nie ma jakiejś ogromnej różnicy z hałasem w kabinie przy prędkościach 130km/h.
No niestety, z tego co wiem, to kia ma wyciszenie na podobnym poziomie co w leonie. Mnie bardzo zależało, no ale 90% to jazda po mieście, więc trudno.

Czemu nie testowałeś nowego Sportage? Zbiera bardzo dobre opinie, ludzie są nim zachwyceni. Wykończenie bardziej nowoczesne i lepiej celuje w gusta młodszego pokolenia. Cena za HEV zbliżona a i terminy realizacji znośne, wersje z automatem max do 6 miesięcy.
Bo narzeczona nie chciała jeździć ropuchą. Mnie też się nie podoba, no ale faktycznie nowsze multimedia.

Ja auto biorę na 4 lata i raczej nie wykupię (chyba, że przez 4 lata będziemy mieć inflację rzędu 10-15% to nawet mi się opłaci), więc się bardzo nie martwię, następne auto kupię sobie inne, jak mi się nie spodoba.

Sytuacja życiowa mi się zmieniła... dziecko, wyjazdy na wakacje z rowerami na bagażniku, spokojniejsza jazda i nawet nie zauważyłem kiedy spojrzałem na jakiegoś Tuscona i pomyślałem "bardzo fajny samochód, praktyczny"
To prawda, u mnie to samo, odbiór auta zbiegnie się z porodem i nie wyobrażam sobie mieć mniejszego auta.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #659 dnia: 24 Stycznia 2022, 08:47:28 »
w wersji AWD-i jest 120KM z samego elektryka
W AWDi jest 120KM na przedniej i 54KM na tylnej osi z silników elektrycznych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl