Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367734 razy)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #660 dnia: 24 Stycznia 2022, 11:04:47 »
zdecydowałem się na maksymalnie wyposażoną rav exe hybid za 187 tys z hakiem holowniczym, JBL, SkyView i jeszcze kilkoma dodatkami.
Jak uzyskałeś tak niską cenę?
Ja na Selection z JBL uzyskałem 181000

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #661 dnia: 24 Stycznia 2022, 11:12:15 »
Jak uzyskałeś tak niską cenę?
Ja na Selection z JBL uzyskałem 181000
Rabat flotowy, kupuję w ramach dużej grupy, z którą współpracuję.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #662 dnia: 24 Stycznia 2022, 12:26:24 »
Szkoda tylko, że nie da się wziąć executive z lakierowanymi listwami, albo chociaż czarnymi felgami, a wyposażenie w wersji selection albo adventure jest dla mnie za słabe. No cóż, to nie audi, że da się wszystko konfigurować pod siebie, w skodzie jest podobny problem, albo bierzesz pełne wyposażenie i wersję L&K, albo sportline z czarnymi wstawkami.
Masz rację. Z lakierowanymi listwami i czarnymi felgami + czarny dach jak w Selection wyglądałby lepiej w Executive. Te srebrne naklejki na klamkach zewnętrznych też mogliby sobie darować. A co do Kodiaqa brałem pod uwagę wersję RS 245 kM, ale cena wychodzi ponad 250 tys i nie ma rabatu, bo samochód do produkcji. To dużo za skodę z silnikiem 2,0. Ja dalej uważam, że w tak dużym samochodzie, silnik 2,0 wysilony to proszenie się o problemy po 50 tys km. A 2,5 litra w Ravce, bez turbo daje gwarancję bezproblemowej eksploatacji.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #663 dnia: 24 Stycznia 2022, 13:05:03 »
Nie wiem jak sprawa wygląda z waszymi zamówieniami RAV4 MY22 ale na forum brytyjskiej Toyoty pojawiają się już informacje od klientów, który zamówili samochody w październiku/listopadzie 2021 r. o przesunięciach pierwotnych terminów odbioru kwiecień/maj na sierpień/wrzesień.
Dlatego też dziwię się kampanii telewizyjno/radiowej - po co ona jest robiona? - czy tylko po to aby wydać pieniądze na reklamę i dać zarobić Zientarskiemu a klient i tak auto dostanie pod koniec roku?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #664 dnia: 24 Stycznia 2022, 13:12:38 »
asz rację. Z lakierowanymi listwami i czarnymi felgami + czarny dach jak w Selection wyglądałby lepiej w Executive.
dlatego wybrałem Selection Royal Grey. Obędę się bez kamery 360 i martwego pola. Wygląd zdecydowanie ciekawszy. Selection jeszcze ma materiałowe środki siedzeń które to siedzenie nie będą się przyklejać to ciała jak np. w Adventure. Tak wiem Exe ma wentylacje ;)

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #665 dnia: 24 Stycznia 2022, 13:14:38 »
Nie wiem jak sprawa wygląda z waszymi zamówieniami RAV4 MY22 ale na forum brytyjskiej Toyoty pojawiają się już informacje od klientów, który zamówili samochody w październiku/listopadzie 2021 r. o przesunięciach pierwotnych terminów odbioru kwiecień/maj na sierpień/wrzesień.
Dlatego też dziwię się kampanii telewizyjno/radiowej - po co ona jest robiona? - czy tylko po to aby wydać pieniądze na reklamę i dać zarobić Zientarskiemu a klient i tak auto dostanie pod koniec roku?
Jak już pisałem - niektórym produkcja ruszyła, a zamawiali pod koniec listopada. Innym nie, a zamawiali wcześniej. Wszystko zależy od wersji wyposażenia.
A 2,5 litra w Ravce, bez turbo daje gwarancję bezproblemowej eksploatacji.
Może nie gwarancja, większa szansa :)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #666 dnia: 24 Stycznia 2022, 13:56:48 »
Tak wiem Exe ma wentylacje
No właśnie. Ma wentylację foteli i pamięć ustawień, fotel pasażera regulowany elektrycznie w 8 kierunkach, lusterko wsteczne z kamerą, skórę naturalną na siedziskach, podgrzewane skrajne siedzenia z tyłu, automatyczne hamowanie przy ruchu poprzecznym z tyłu. Niby nie dużo, ale z tym wyposażeniem już dorównuje konkurencji, a w porównaniu z ceną, przebija ją.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #667 dnia: 24 Stycznia 2022, 14:10:34 »
A na kiedy macie termin gwarantowany na umowie? Podejrzewacie, że Toyota może przesunąć ten termin z umowy?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #668 dnia: 24 Stycznia 2022, 14:36:13 »
A jest coś takiego, jak termin gwarantowany? Toyota gwarantuje utrzymanie ceny z dnia zamówienia. Odnośnie terminu dostawy piszą enigmatycznie : "Przewidywana data wydania Samochodu to ......................................., a o konkretnej dacie KUPUJĄCY zostanie poinformowany przez SPRZEDAJĄCEGO niezwłocznie po otrzymaniu stosownych informacji od producenta." Więc jak producent poinformuje dealera o opóźnieniu, dealer przekaże to klientowi. Takie mamy czasy:(

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #669 dnia: 24 Stycznia 2022, 14:48:49 »
w wersji AWD-i jest 120KM z samego elektryka
W AWDi jest 120KM na przedniej i 54KM na tylnej osi z silników elektrycznych.
Pewnie masz rację, ale i tak pewnie wszystko rozbija się o wydajność baterii, bo moc szczytowa układu to tylko 4KM więcej niż w fwd.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #670 dnia: 26 Stycznia 2022, 18:07:49 »
Mam pytanie, czy są różnice w wymiarach pomiędzy różnymi wersjami RAV 4?

Jeździłem RAV 4 Black Edition i wizualnie samochód wydaje się bardzo duży. Dzisiaj na mieście widziałem RAV 4 w kolorze chyba Royal Grey. Jak na moje oko wersja Active i samochód wydaje się mniejszy. Tył tak jakby był niżej posadzony. Nie wiem czy kolor ma tutaj wpływ chociaż raczej czarny powinien pomniejszać.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #671 dnia: 26 Stycznia 2022, 18:11:45 »
Nie ma różnic w wymiarach, jest minimalna w prześwicie w zależności od napędu. Ravka jest krótsza od Corolli, więc nie przesadzajmy z tą wielkością. Jest za to szersza i wyższa i to potęguje wrażenie "kloca"
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #672 dnia: 26 Stycznia 2022, 18:22:05 »
w wersji AWD-i jest 120KM z samego elektryka
W AWDi jest 120KM na przedniej i 54KM na tylnej osi z silników elektrycznych.
"W  Toyota Hybrid System (THS/HSD) moc silnika spalinowego i trakcyjnego nie może być sumowana arytmetycznie, ponieważ THS nie jest czysto równoległą hybrydą, ale szeregowo-równoległą hybrydą. Gdy silnik benzynowy i silnik elektryczny współpracują ze sobą, znaczna część mocy silnika spalinowego jest zużywana na napędzanie generatora MG1, który wraz z akumulatorem dostarcza niezbędną energię do silnika MG2.
Łatwo zauważyć, w większości przypadków jest to w przybliżeniu równa sumie mocy silnika MG1 i połowie mocy maksymalnej ICE. Ponadto, w przypadku modeli z napędem e4WD, Toyota nie przewiduje możliwości dodania mocy tylnego silnika do całkowitej ilości."
https://toyota-club.net/files/faq/21-12-01_faq_hybrid_tr_en.htm

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #673 dnia: 26 Stycznia 2022, 18:53:37 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie ma różnic w wymiarach, jest minimalna w prześwicie w zależności od napędu. Ravka jest krótsza od Corolli, więc nie przesadzajmy z tą wielkością. Jest za to szersza i wyższa i to potęguje wrażenie "kloca"
Rozumiem, że wersja benzynowa z "prawdziwym" AWD posiada większy prześwit?

A rozmiar opon nie ma wpływu na wysokość samochodu?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #674 dnia: 26 Stycznia 2022, 20:31:57 »
Cytuj (zaznaczone)
Rozumiem, że wersja benzynowa z "prawdziwym" AWD posiada większy prześwit?

A rozmiar opon nie ma wpływu na wysokość samochodu?
Żadna nowa rav'ka nie ma centralnego mechanizmu różnicowego, więc "prawdziwe" AWD to troszkę na wyrost (oczywiście są możliwości blokowania obu osi przyciskami błoto i śnieg do 40km/h i skała i piach do 25km/h.
Wersja moja ma 195mm (benzyna) typowa hybryda 190mm, wersja Adventure 200mm, a plug-in  też 190mm. różnice raczej kosmetyczne.
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2022, 20:37:07 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl