Na stronie Toyoty zaktualizowano konfigurator dla RAV 4. Wyleciała wersja Black Edition, selection już na 19 calowych kołach. Ale wersji adventure jeszcze nie ma.
Zaczynam się zastanawiać nad rezygnacją z zamówienia na zakup RAV4 Adventure podpisanego 12.11.2021r. W umowie brak przybliżonej daty odbioru. W aplikacji MyT nie mogę widzieć zamówienia bo jak twierdzi handlowiec mam drugie konto, na które przelałem punkty Toyota More z programu Shell, i kont nie da się połączyć. A teraz w konfiguratorze brak wersji Adventure.
Widać bałagan jaki już ma miejsce z kolejką zamówień na RAV4 w Kanadzie zawitał także do nas. Może miałem pecha i za przykładem Kanadyjczyków:
1. złożyłem zamówienie u niewłaściwego dealera (jeden dealer może dostarczyć ten sam samochód w 4 miesiące, a inny w 12, z powodu niejednoznacznych zasad przyjmowania zamówień od różnych dealerów),
2. wybrałem niewłaściwą wersję (dealer wybiera na początek kolejki te wersje, które przyniosą mu większy zysk),
3. wybrałem niewłaściwy kolor (musi uzbierać się pewna liczba zamówień w tym samym kolorze).
W Kanadzie liczy się dealer a nie klient i o to skarżą się klienci. Co ciekawe w przypadku innych modeli Toyoty zamówienia mogą być realizowane zgodnie z kolejnością składanych zamówień. W przypadku RAV4 dealerzy cieszą się ze wzrostu liczby wkurzonych klientów, którzy rezygnują z zakupu, bo oferują zamówione samochody powyżej MSRP.