Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367789 razy)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #885 dnia: 16 Lutego 2022, 20:04:52 »
A poza tym cztery KM więcej mocy przy AWD też może zrobić swoje.
No nie mów, że to 4KM?!?! To już w UX'ie jest 7KM.

Konie nic nie dają, tylko Nm ;]

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #886 dnia: 16 Lutego 2022, 20:16:08 »
na Mieszka nie było zainteresowania sprzedaniem mi auta
W punkt - a już zacząłem myśleć, że to ja jakiś dziwny jestem. No to jutro Struga albo Gorzów.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #887 dnia: 16 Lutego 2022, 20:17:15 »
Sugerujesz diesla ;)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #888 dnia: 16 Lutego 2022, 20:17:52 »
Ciekawa teoria ;)
Krzysztof Hołowczyc tłumaczy, że te, posiadające wysoki moment obrotowy, ale małą moc lepiej ciągną przyczepy, natomiast kiepsko reagują na wciśnięcie gazu. Za to mocne jednostki o niewysokim momencie oferują świetne przyspieszenie, ale łatwo tracą ciąg – z rytmu potrafi je wytrącić nawet niewielka górka. "Ciągnąć takim silnikiem przyczepę to jak zaprząc charta do furmanki." – pisze rajdowiec

Nie wolno wierzyć w tezy o wyższości momentu obrotowego nad mocą – promowane przez popularyzatorów diesli w samochodach osobowych. Także tezy odwrotne nie są właściwe. Auto o dobrych właściwościach jezdnych powinno posiadać porównywalne wartości mocy i momentu.

https://motofocus.pl/informacje/nowosci/14920/co-daje-moc-a-co-moment-obrotowy-jak-wyjasnic-to-najprosciej
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 20:20:24 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #889 dnia: 16 Lutego 2022, 22:21:58 »
wymyśliłem póki co obejście - zainstalowałem apkę automate i zrobiłem flow jak na zdjęciu: https://imgur.com/a/2zg1UAm

Zrobiłem tak samo ale u mnie to nie chce działać, nawet jak ręcznie rozłączę zegarek to za chwilę automatycznie łączy się ponownie z telefonem (Huawei Watch GT2). Przydałoby się jakieś ustawienie priorytetu jak jest połączone więcej niż jedno urządzenie bluetooth. Wydaje mi się że Android nie wie którego użyć i wybiera pierwsze lepsze (albo losowo, albo w kolejności w jakiej zostały połączone) dlatego czasami dźwięk jest odtwarzany przez system audio a innym razem nie.

EDIT: Doczytałem że jednak może zadziałać, wystarczy chwilowe rozłączenie zegarka tylko po to aby połączenie z autem znalazło się na pierwszym miejscu na liście połączonych urządzeń (first come first served). Zobaczymy

EDIT2: Dodatkowo można usunąć zegarek z listy sparowanych urządzeń i ponownie go dodać. Dzięki temu zabiegowi znajdzie się na końcu listy sparowanych urządzeń i to w niektórych przypadkach podobno pomaga. Nie wiem czy mój telefon też tak działa - warto sprawdzić.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 22:53:55 wysłana przez pawaroti »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #890 dnia: 16 Lutego 2022, 22:55:55 »
wymyśliłem póki co obejście - zainstalowałem apkę automate i zrobiłem flow jak na zdjęciu: https://imgur.com/a/2zg1UAm

Zrobiłem tak samo ale u mnie to nie chce działać, nawet jak ręcznie rozłączę zegarek to za chwilę automatycznie łączy się ponownie z telefonem (Huawei Watch GT2). Przydałoby się jakieś ustawienie priorytetu jak jest połączone więcej niż jedno urządzenie bluetooth. Wydaje mi się że Android nie wie którego użyć i wybiera pierwsze lepsze (albo losowo, albo w kolejności w jakiej zostały połączone) dlatego czasami dźwięk jest odtwarzany przez system audio a innym razem nie.

EDIT: Doczytałem że jednak może zadziałać, wystarczy chwilowe rozłączenie zegarka tylko po to aby połączenie z autem znalazło się na pierwszym miejscu na liście połączonych urządzeń (first come first served). Zobaczymy

Niestety, to chyba tak nie działa, przynajmniej w nowszych Samsungach. Ja specialnie przywracałem telefon, żeby pierwsze podłączyć auto, a dopiero zegarek i nadal połączenie bt przekierowywało na zegarek. Na Huawei nie miałem takiego problemu, nawet mogłem odebrać na zegarku lub na ekranie samochodu (android auto) i dziek szedł tam, gdzie odebrałem, ale być może to przez to, że zegarek też z huawei. Aktualnie korzystam z takiego rozwiązania, że gdy odbieram lub wykonuję połączenie, po prostu w ustawieniach telefonu odhaczam opcje pokazaną poniżej i z ekranu samochodu przełączam na przekazywanie na BT. Działa to praktycznie na stałe, jedynie jakieś dłuższe rozłączenia, albo resety telefonu powodują powrót problemu. Niestety wadą rozwiązania jest taka, że jest to wykonalne albo na postoju albo co najwyżej gdy stoimy na czerwonym i poza tym, wyłącza to opcję rozmowy przez zegarek.

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #891 dnia: 16 Lutego 2022, 23:13:33 »
odhaczam opcje pokazaną poniżej

Żadne sposoby się nie sprawdziły, wyłączyłem "Dźwięk telefonu" w ustawieniach połączenia bluetooth i teraz co najwyżej mogę odrzucić na zegarku rozmowę. Odebrać już nie mogę, trudno - niech tak będzie. Może trzeba kupić iPhone?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #892 dnia: 16 Lutego 2022, 23:17:19 »
odhaczam opcje pokazaną poniżej

Żadne sposoby się nie sprawdziły, wyłączyłem "Dźwięk telefonu" w ustawieniach połączenia bluetooth i teraz co najwyżej mogę odrzucić na zegarku rozmowę. Odebrać już nie mogę, trudno - niech tak będzie. Może trzeba kupić iPhone?
Tak jak napisałem, u mnie jest działa albo w samochodzie, albo na zegarku. Oczywiście trzeba to zrobić podczas połączenia.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #893 dnia: 17 Lutego 2022, 00:22:36 »
Pozbyć się zegarka. To wszystko upraszcza. ;)

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #894 dnia: 17 Lutego 2022, 00:46:43 »
Zrobiłem tak samo ale u mnie to nie chce działać, nawet jak ręcznie rozłączę zegarek to za chwilę automatycznie łączy się ponownie z telefonem (Huawei Watch GT2).
To pod tym kątem mój zegarek jest lepszy. Nie połączy się, dopóki nie zrobię tego z poziomu telefonu

Żadne sposoby się nie sprawdziły, wyłączyłem "Dźwięk telefonu" w ustawieniach połączenia bluetooth i teraz co najwyżej mogę odrzucić na zegarku rozmowę.
A tu mam gorzej, bo jak wyłączę rozmowy w połączeniu bt, to na zegarku nie widzę w ogóle przychodzących połączeń (a tylko do tego go używam, bo porozmawiać jednak wolę przez telefon)

PS: a ty masz ten problem zawsze? Tak wnioskuje z intensywności testów... U mnie tak w 4 na 5 przypadków dźwięk idzie poprawnie (w tym oczywiście w 100% sytuacji, gdy sobie testuję:-P)
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2022, 00:52:12 wysłana przez firek »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #895 dnia: 17 Lutego 2022, 09:50:07 »
Ja mam zegarek, mam telefon, mam AA, wszystko sparowane i działa. Ale oprócz Toyoty i Googla to wszystko innych producentów. Niezłe dylematy przed kupnem:).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #896 dnia: 17 Lutego 2022, 10:12:47 »
Ciekawa teoria ;)
Krzysztof Hołowczyc tłumaczy, że te, posiadające wysoki moment obrotowy, ale małą moc lepiej ciągną przyczepy, natomiast kiepsko reagują na wciśnięcie gazu. Za to mocne jednostki o niewysokim momencie oferują świetne przyspieszenie, ale łatwo tracą ciąg – z rytmu potrafi je wytrącić nawet niewielka górka. "Ciągnąć takim silnikiem przyczepę to jak zaprząc charta do furmanki." – pisze rajdowiec

Nie wolno wierzyć w tezy o wyższości momentu obrotowego nad mocą – promowane przez popularyzatorów diesli w samochodach osobowych. Także tezy odwrotne nie są właściwe. Auto o dobrych właściwościach jezdnych powinno posiadać porównywalne wartości mocy i momentu.

https://motofocus.pl/informacje/nowosci/14920/co-daje-moc-a-co-moment-obrotowy-jak-wyjasnic-to-najprosciej

Hołek komentuje to na bazie aut ze spalinowym silnikiem, który nie ma elastycznego przekazywania momentu/mocy na koła przez ciągłe wchodzenie/wychodzenie ze szczytu sprawności.
Elektryczne wsparcie (tutaj w T) powoduje, że Nm dużo dają.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #897 dnia: 17 Lutego 2022, 16:20:14 »
Dla tych którzy z wypiekami na twarzy śledzą mój bolesny proces zamawiania - jutro na 99% podpisuję umowę. Hybryda, AWD, Comfort+Style. Został kolor i zabezpieczenie przed "walizką" czymkolwiek jest. I teraz Vodafone Cobra PRO (alarm) czy jakoby nowszy (lepszy?) Meta System (drugi immobilizer), czy też jeden i drugi bo przecież dlaczego nie? "Te głupie 2 tys. przy 165 to drobnostka" - dobrze zgaduję? ;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #898 dnia: 17 Lutego 2022, 16:32:48 »
Ja zamówiłem z meta za 200 zł. Promocja na te zabezpieczenia się skończyła? W obecnej Corolli mam sam immobiliser, ale dostęp kluczykowy.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #899 dnia: 17 Lutego 2022, 16:35:16 »
Ja zamówiłem z meta za 200 zł. Promocja na te zabezpieczenia się skończyła?
Promocja jest, są po 200, ale z gwiazdką, a gwiazdka mówi, że promocje nie łączą się, czyli jeden 200 a drugi już 1995.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl