wymyśliłem póki co obejście - zainstalowałem apkę automate i zrobiłem flow jak na zdjęciu: https://imgur.com/a/2zg1UAm
Zrobiłem tak samo ale u mnie to nie chce działać, nawet jak ręcznie rozłączę zegarek to za chwilę automatycznie łączy się ponownie z telefonem (Huawei Watch GT2). Przydałoby się jakieś ustawienie priorytetu jak jest połączone więcej niż jedno urządzenie bluetooth. Wydaje mi się że Android nie wie którego użyć i wybiera pierwsze lepsze (albo losowo, albo w kolejności w jakiej zostały połączone) dlatego czasami dźwięk jest odtwarzany przez system audio a innym razem nie.
EDIT: Doczytałem że jednak może zadziałać, wystarczy chwilowe rozłączenie zegarka tylko po to aby połączenie z autem znalazło się na pierwszym miejscu na liście połączonych urządzeń (first come first served). Zobaczymy
Niestety, to chyba tak nie działa, przynajmniej w nowszych Samsungach. Ja specialnie przywracałem telefon, żeby pierwsze podłączyć auto, a dopiero zegarek i nadal połączenie bt przekierowywało na zegarek. Na Huawei nie miałem takiego problemu, nawet mogłem odebrać na zegarku lub na ekranie samochodu (android auto) i dziek szedł tam, gdzie odebrałem, ale być może to przez to, że zegarek też z huawei. Aktualnie korzystam z takiego rozwiązania, że gdy odbieram lub wykonuję połączenie, po prostu w ustawieniach telefonu odhaczam opcje pokazaną poniżej i z ekranu samochodu przełączam na przekazywanie na BT. Działa to praktycznie na stałe, jedynie jakieś dłuższe rozłączenia, albo resety telefonu powodują powrót problemu. Niestety wadą rozwiązania jest taka, że jest to wykonalne albo na postoju albo co najwyżej gdy stoimy na czerwonym i poza tym, wyłącza to opcję rozmowy przez zegarek.