Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367734 razy)

Offline jaqo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1125 dnia: 04 Kwietnia 2022, 18:15:42 »
Nie rozumiem po co te złośliwości. Sam mam 33 lata i nie uważam się za stetryczałego (a jak wnioskuję taki jestem skoro przebywam na forum Toyoty  :-P ). Nie trzeba zbyt długo szukać żeby znaleźć opinie nie downsizing o którym tutaj mówicie przynosi więcej szkody niż pożytku, ale też nie jest powiedziane że dotyka to wszystkich modeli i jednostek silnikowych. Temat jest bardziej złożony i nie dotyczy samego silnika jako stosunku pojemności-moc a jeszcze cała gama rzeczy pobocznych jak oleje longlife czy inne unowocześnienia które raz że mają obniżać emisję, a dwa że mają ciąć koszta produkcji które powodują że sposób użytkowania aut jeszcze bardziej odbija się na trwałości jednostek.

Według mnie w tym miejscu powinniśmy postawić kropkę, bo jest to jeden z tematów rzeka który chyba nigdy nigdzie nie został rozstrzygnięty  :laugh:

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1126 dnia: 04 Kwietnia 2022, 19:51:38 »
Jak myślisz dlaczego takie samochody ;
Ferrari Italia (4,5 l V8, 570 KM)
Lamborghini Gallardo (5,2 l V10, 560 KM)
Ferrari F430 (4,3 l V8, 490 KM)
Audi R8 V10 (5,2 l V10, 525 KM)
Ford Mustang (5,0 l V8, 421 KM)
Mercedes S    ( 6.0 V12  408KM )
Teraz to już z grubej rury dałeś.Zapomniałeś jeszcze o RR, Bentleyu, Aston Martinie, Bugatti, Koenigsegg. Masz Ty chłopie wyobraźnię. I pewnie właśnie one przejeżdżają ten milion kilometrów  :grin:
widzę że nie rozumiesz prostych przekazów ,a samochody które wymieniłeś w większości maja turbine i to nie jedna. Wystarczy podczas czytania włączyć myślenie
RAV4 2.5 hybrid

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1127 dnia: 05 Kwietnia 2022, 06:04:08 »
jest jeszcze mazda cx60 za 229tys zl z 327km silnikiem 2,5l wolnossace plus elektryk. dobre wyposazenie mocny silnik spore wnetrze piekny wyglad cisza podczas jazdy powyzej 120km/h.
mamy porzadne mocne niepsujace sie auto za srednie pieniadze
https://www.youtube.com/watch?v=_czt4Nj20lY&t=799s&ab_channel=Autogef%C3%BChl

a co do silnikow turbo sam mam spore doswiadczenie i silniki z turbo jak uzytjuje sie troche mocniej padaja jak muchy. nie akdy chce jezdzic wolno, a jak uzywa sie wolnnosaka mocniej i turbo silnika mocniej to ten drugi moze przejedzie 10% dystansu wolnossacego. turbo jest gowniane i tyle. daje potencjal mocy ale kosztem zwiekszonego znacznie spalania i wysokich temepratur. zawsze problemy z sterowaniem osprzetem pekajacymi przewodami od cisnieni chlodnicami zaworami sama turbina. chore. oczywiscie jezdza auta ale z duzo wieksza iloscia awarii niz wolnossaki. a to ze komus sie nie psuje takie auto. da sie jezdzic tak by turbina i boost wogole nie wstawal. co za problem i uzywac jak wolnossak wiec jak ma sie ta turbina wtedy psuc ? ale chyba nie o to chodzi. wiele osob tez kupuje auto w leasing na 3 lata i potem sprzedaje i znow nowe. co taka osobe interesuja awarie po 100tys km? nic. ma to gleboko gdzies. najbardziej przerazeni silnikami z turbo sa ludzie kupujacy auta z rynku wtornego, bo wiedza ze to mina finansowa i moze ich czekac za chwile optymistycznie remont wymiana osprzetu do 10tys zl a nieoptymistycznie wymiana uszkodzonego silnika z utopionymi tlokami czy popekanymi glowicami, zatartymi walami cylindrami. wtedy koszt to czesto 40tys zl za wymiane silnika. tak takie kwoty znam (wymiana bmw 2.0t)
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2022, 06:17:56 wysłana przez Piwo »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1128 dnia: 05 Kwietnia 2022, 07:52:29 »
a co do silnikow turbo sam mam spore doswiadczenie i silniki z turbo jak uzytjuje sie troche mocniej padaja jak muchy. nie akdy chce jezdzic wolno, a jak uzywa sie wolnnosaka mocniej i turbo silnika mocniej to ten drugi moze przejedzie 10% dystansu wolnossacego. turbo jest gowniane i tyle. daje potencjal mocy ale kosztem zwiekszonego znacznie spalania i wysokich temepratur. zawsze problemy z sterowaniem osprzetem pekajacymi przewodami od cisnieni chlodnicami zaworami sama turbina. chore. oczywiscie jezdza auta ale z duzo wieksza iloscia awarii niz wolnossaki. a to ze komus sie nie psuje takie auto. da sie jezdzic tak by turbina i boost wogole nie wstawal. co za problem i uzywac jak wolnossak wiec jak ma sie ta turbina wtedy psuc ? ale chyba nie o to chodzi. wiele osob tez kupuje auto w leasing na 3 lata i potem sprzedaje i znow nowe. co taka osobe interesuja awarie po 100tys km? nic. ma to gleboko gdzies. najbardziej przerazeni silnikami z turbo sa ludzie kupujacy auta z rynku wtornego, bo wiedza ze to mina finansowa i moze ich czekac za chwile optymistycznie remont wymiana osprzetu do 10tys zl a nieoptymistycznie wymiana uszkodzonego silnika z utopionymi tlokami czy popekanymi glowicami, zatartymi walami cylindrami. wtedy koszt to czesto 40tys zl za wymiane silnika. tak takie kwoty znam (wymiana bmw 2.0t)
Nie do końca rozumiem, co napisałeś, bo chyba masz jakieś problemy z poprawną pisownią, ale domyślam się, że na rynku samochodowym nastąpi
katastrofa i niedługo  zostanie tylko Toyota z RAV 4. Nawet Jackowski tego w swoich wizjach tego nie przewidział.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1129 dnia: 05 Kwietnia 2022, 07:55:01 »
To akurat tak się tu wstrzelę. Kolega ma VW 1,2 turbo od nowości. Jeździ naprawdę wolno i ekonomicznie i nic mu się z tym silniczkiem nie dzieje. No jedynie gdzieś przy przebiegu 70 tyś km zebrało mu się b. dużo nagaru. W serwisie miał zdejmowaną głowice i czyszczony ten nagar i tyle. Polecono mu jednak aby jeździł trochę bardziej ostro bo znowu go tym nagarem zamuli.

- sory za mały  off top -

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1130 dnia: 05 Kwietnia 2022, 09:50:42 »
widzę że nie rozumiesz prostych przekazów ,a samochody które wymieniłeś w większości maja turbine i to nie jedna. Wystarczy podczas czytania włączyć myślenie
Wielokrotnie czytałem tutaj Twoje mądrości, choćby na temat hybryd, dlatego już daj sobie spokój, i wróć do Yarisa w dieslu

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1131 dnia: 05 Kwietnia 2022, 09:53:19 »

Cholera, ja w czepku urodzony z tym turbo chyba jestem... Raz w życiu turbinę wymieniłem, a i tak okazało się, niepotrzebnie.
Prośba, nie mów o tym nikomu. I ogólnie to dobrze, że to tajmena wiedza. Dobrze, że moi klienci o tym nie wiedzą, bo bym zbankrutował...

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1132 dnia: 05 Kwietnia 2022, 13:08:17 »
a mi wlasnie spawaja popekane zeliwo od strony goracej w Perun turbo. dziwne

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
« Odpowiedź #1133 dnia: 05 Kwietnia 2022, 13:34:24 »
Ostatnie 5 lat jeździłem downsizingowym 1.2 z turbiną od citroena, nie mogę złego słowa powiedzieć o tym silniku. Z czystym sumieniem (i żalem, ale nie potrzebuję dwóch samochodów) sprzedałem kolejnemu właścicielowi. Świetne to było auto i świetny silnik.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1134 dnia: 05 Kwietnia 2022, 14:53:49 »
a mi wlasnie spawaja popekane zeliwo od strony goracej w Perun turbo. dziwne
Jakby kolega mógł pisać w języku polskim to byłbym zobowiązany, nie bardzo wiem co to jest  Perun turbo i już się boję, że przez pomyłkę go kupię

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1135 dnia: 05 Kwietnia 2022, 15:29:27 »
Ten Perun turbo to chyba jest dosłownie to: https://perunturbo.pl/ ;)
Przez pomyłkę tego nie kupisz ;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1136 dnia: 05 Kwietnia 2022, 16:46:59 »
Przez pomyłkę tego nie kupisz
To mnie uspokoiłeś

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CX-5
« Odpowiedź #1137 dnia: 05 Kwietnia 2022, 21:49:07 »
Co można wynegocjować przy zakupie RAV4?
Taniej koła zimowe lub za przysłowiową 1zł?
Coś z ceny można zjechać w dół?
Darmowe ubezpieczenie?
???

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1138 dnia: 05 Kwietnia 2022, 22:18:43 »
To zależy czy umiesz negocjować, chociaż teraz to pewnie trudne, bo aut nie ma, a jeśli przyjmują zamówienia, to poczekasz dość długo. Każdy coś negocjował, ja już nie pamiętam nawet co, bo to było w listopadzie. Chyba tylko jakiś rabat indywidualny ok. 5-6 tys. (nie liczę ekobonusu, bo to "się należy" i wtedy to wyjdzie coś w okolicach 20 tys. zł) i akcesoria, ale to i tak w gratisie dają zawsze. Pewnie przy odbiorze spróbuję jakieś pierdóły wyciągnąć za długi czas oczekiwania, ale jakoś nie jestem mistrzem negocjacji w tym zakresie.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1139 dnia: 05 Kwietnia 2022, 23:12:44 »
IMHO od Toyoty już nic nie dostaniesz, bo dlaczego mieliby coś dać? Teraz wszystko sprowadza się do kilku (3?) procent konsultanta. I patrz wyżej - dlaczego miałby się dzielić? Poszukaj takiego, któremu chce się sprzedać 3 samochody zamiast jednego, żeby zarobić to samo. Ja znalazłem, ale 100km od domu :) Tak to widzę na dzisiaj.
Aaaa, jeszcze to
Taniej koła zimowe lub za przysłowiową 1zł?
Dowcipniś z Ciebie! Na miejscu za darmo "nie dało się" przełożyć opon, a Ty chciałbyś zimówki darmowe :)
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2022, 23:17:28 wysłana przez OBI_FMJ_PL »
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl