Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367738 razy)

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1230 dnia: 14 Kwietnia 2022, 14:04:14 »
Tez tak uważam. Konserwacja fajna sprawa. Ja osobiście nie oddałbym nowego auta do rozbiórki na elementy żeby zakonserwować.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1231 dnia: 15 Kwietnia 2022, 06:30:17 »
Cały czas się przymierzam, by położyć się pod auto i zrobić kilka fotek dla Was, ale zawsze jestem za dobrze ubrany, by się tarzać ;).

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1232 dnia: 15 Kwietnia 2022, 08:35:03 »
Prawie cały spód jest w osłonach to co chcesz tam zobaczyć ? Plastiki zwykle nie rdzewieją ;)
Ale swoją drogą wczoraj było ładnie, więc wziąłem matę z bagażnika, zaległem na niej i zerknąłem jak tam u mnie.
Spoko praktycznie nic się nie dzieje, choć kilka śrubek lekko zrudziało, jedna od haka i jedna od nadkola, na tulejach zawieszenia tez lekki nalot.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1233 dnia: 15 Kwietnia 2022, 09:18:12 »
Cały czas się przymierzam, by położyć się pod auto i zrobić kilka fotek dla Was, ale zawsze jestem za dobrze ubrany, by się tarzać ;).
Jak będziesz zmieniał koła z zimowych na letnie i samochód  znajdzie sie na podnośniku , to wtedy łatwo możesz zrobić parę fotek. No chyba ze jak ja ,masz już koła zmienione.
RAV4 2.5 hybrid

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1234 dnia: 15 Kwietnia 2022, 10:36:20 »
Mam zawsze zmienione, przez cały rok ;).

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1235 dnia: 15 Kwietnia 2022, 13:05:06 »
Szczerze to jak poczytałem i pooglądałem o rdzewiejących podwoziach w Toyotach to mocno się zastanawiam przed ponownym zakupem Toyoty.
Miałem Corollę 2004r. którą teraz jeździ moja znajoma. Widzę ten samochód codziennie i jestem zszokowany tym co czytam i oglądam o nowych (rocznych) Toyotach. Może Ktoś wrzuci filmik ze Swojej RAVki?
Nie wiem czy zdążę zrobić zdjęcie przed sprzedażą, bo na razie na podnośnik się nie wybieram, ale mam 8 letnią ravkę z przebiegiem 140 tys km(ledwo dotarta). Ostatnio widziałem podwozie przy przedłużaniu dowodu rej czyli przy 130 tys przebiegu i rdzy nie ma. Samochód mam od nowości, nie robiłem żadnego zabezpieczenia antykorozyjnego. Garażuję, dbam o czystość, podwozie po zimie myję na myjni automatycznej. Nie wiem, skąd biorą się te opinie o korozji Toyoty, ale uważam, że to plotki zazdrosnych właścicieli innych marek, albo prawdziwe opinie ludzi, którzy mają toyoty odbudowane po poważnym dzwonie. Wtedy mają prawo rdzewieć. A moja strzała po 8 latach wygląda tak: https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-salon-polska-faktura-vat-pierwszy-wlasciciel-ID6EzLPn.html?isPreview=1
Oby każda 8 letnia Toyota tak rdzewiała:))

Fajnie, że nowe Rav4  nie rdzewieją - niestety w mojej Corolli dosłownie po paru miesiącach użytkowania od nowości - rdza na zawieszeniu już się pojawiła. To tylko zawieszenie ale jednak już tam sobie ruda skrobała.:)

https://www.czp.pl/toyota/konserwacja/2-po%20myciu%20i%20rdza%20zawieszenia/target2.html

https://www.czp.pl/toyota/konserwacja/2-po%20myciu%20i%20rdza%20zawieszenia/target1.html

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1236 dnia: 15 Kwietnia 2022, 13:47:42 »
czp. Sfotografowałeś nie podwozie, a wahacze, elementy wymienne, przy czym bardzo grube. Nie przerdzewieją ci do momentu wymiany na nowe.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1237 dnia: 15 Kwietnia 2022, 14:35:30 »
No tak wahacze - fajnie, że są  grube to mogą rdzewieć do woli :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1238 dnia: 15 Kwietnia 2022, 15:21:53 »
Zobacz jak zardzewiałe są tory kolejowe i jakoś przez dziesięciolecia nie są wymieniane na nowe.

Offline Koozka

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1239 dnia: 15 Kwietnia 2022, 18:22:26 »
Zastanawiam się nad opcją skyview w zamówionym selectionie. Tak z ciekawości.... jak siądzie silnik otwierania dachu to da się awaryjnie go zamknąć ręcznie?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1240 dnia: 15 Kwietnia 2022, 20:21:12 »
Zastanawiam się nad opcją skyview w zamówionym selectionie. Tak z ciekawości.... jak siądzie silnik otwierania dachu to da się awaryjnie go zamknąć ręcznie?
Brak regulacji fotela pasażera góra/dół. Dach masz na głowie bo Skyview obniża dach.
Wg mnie lepiej wydać na JBL.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1241 dnia: 16 Kwietnia 2022, 18:43:36 »
czp. Pewnie, że lepiej byłoby, żeby wahacze nie rdzewiały. Ale nikt nie zabezpiecza ich tak jak nadwozia. Nie wiem nawet, czy wahacze, drążki kierownicze, stabilizatory, i inne elementy zawieszenia nie są robione przez podwykonawcę, który robi to dla kilku marek.

Offline Koozka

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1242 dnia: 17 Kwietnia 2022, 15:18:43 »
Brak regulacji fotela pasażera góra/dół. Dach masz na głowie bo Skyview obniża dach.
Wg mnie lepiej wydać na JBL.

Przy 189cm wzrostu jakoś nie odnotowałem abym szorował gdziekolwiek głową po sufiecie  nawet z tyłu a  było to skyview. Pewnie trochę obniża ale nie sądzę aby różnica była aż tak znacząca. JBL zamówiony bo głośniki podstawowe grały tragicznie. Szczerze jeśli chodzi o komfort to Toyota słabo wypada. Brak regulacji fotela pasażer to już kuriozum w wersji Selection.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1243 dnia: 18 Kwietnia 2022, 07:34:07 »
Przy 189cm wzrostu jakoś nie odnotowałem abym szorował gdziekolwiek głową po sufiecie  nawet z tyłu a  było to skyview. Pewnie trochę obniża ale nie sądzę aby różnica była aż tak znacząca. JBL zamówiony bo głośniki podstawowe grały tragicznie. Szczerze jeśli chodzi o komfort to Toyota słabo wypada. Brak regulacji fotela pasażer to już kuriozum w wersji Selection.
Niżej masz część dachu w którą wchodzi skyview czyli ta czesc ktora nie jest szklana. Z tyłu chyba nad głowami masz tylko skyview a z przodu jednak pasażer jest na styku.
Nie chodzi może o szuranie głową po dachu ale jednak bliskość tego dachu. Zależy kto jakim wcześniej autem jeździł i czego będzie mu brakowało.
Dla mnie Skyview to fajny bajer ale dla dzieci jadących z tyłu. No tak - rozświetla całe wnętrze. Czy to warte takiej ceny? I wożenia dodatkowych 60 kg - bo chyba tyle waży Skyview ponad wagę auta.
Ravką jeździ się komfortowo, trochę nią pojeździłem i jest fajnie (pasażerowie może mają gorzej ;) )
Brak regulacji fotela pasażera to kuriozum całego modelu bo regulacja jest tylko w Executive.
Do tego mogę dodać małą ilość schowków, brak rączki w rolecie bagażnika, brak klimatyzowanego schowka.
Co marka to polityka. Plusów jest jednak znacznie więcej.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1244 dnia: 18 Kwietnia 2022, 11:29:48 »
Dlatego zamówiłem skyview - ze względu na dzieci. No i bajer związany z cyfrowym lusterkiem - też się dzieci cieszyły jak mogły obserwować w lusterku co się dzieje z za pojazdem. To prawda, że dzieci dużo kosztują ;).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl