Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367742 razy)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1260 dnia: 24 Kwietnia 2022, 18:29:26 »
Czytałem opinie o tym starcie i uślizgu kół, szczególnie skręconych. Trzeba będzie uważać z gazem.
Mam takie zjawisko w małej C1 (Aygo). Faktycznie nieciekawie się startuje. Skaczą koła. Natomiast w vanie fwd 170KM automat nie zdarzyło mi się to ani raz. Mimo tych opinii nie zdecydowałem się na dopłatę do awd, wolałem dopłacić do Skyview. :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2022, 18:36:32 wysłana przez EliotNes »
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1261 dnia: 25 Kwietnia 2022, 14:03:28 »
No już nie przesadzajmy. Może w wawie nie myją ulic, ale w trójmieście, póki nie mam skręconych kół to na FWD rusza dynamicznie i nie ślizga się, tym bardziej nie skacze (jak poprzednie auto).
Zresztą - ponad 200 KM i napęd na jedną oś (przednią) to już i tak jest dość dużo. Ruszam często spod świateł na 100%, czasami sport włączam dla funu (rozpędzanie to przepisowych 50-60...:P).

Zadowolony jestem z FWD, ale kolejną rav kupiłbym z AWD, po bo by móc wyjechać z zaspy jak się głupoty robi w stylu: "suvem nie przejadę?"

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1262 dnia: 25 Kwietnia 2022, 15:39:44 »
A ja w sobotę kolejny raz pożałowałem swojego zgredztwa, tzn. oszczędności 10k przy zakupie - ostatnio trochę padało, miękko się jakoś zrobiło, a mam na wsi (tak, tak z informatyka zmieniam się w rolnika ;) ) leciutki podjazd z podwórka do bramy i ... ruszam, a koła w miejscu, ruchu brak. Z rozpędu musiałem atakować ;) Wstyd by było żeby SUVa  po prawie płaskim traktorem wyciągać. I żeby to choć zima była. ;) No cóż muszę zainwestować w wywrotkę żwiru. Niestety na Ali... tego się nie dokupi. Tak, że jak się jeszcze wahacie to bierzcie AWDi.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2022, 15:41:48 wysłana przez Markid »

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1263 dnia: 25 Kwietnia 2022, 16:28:57 »
To jakaś kicha z tą Ravką, żeby na takiej bzdurze się wykładała. To wygląda na wadę napędu.
Mam vana fwd 2. tonowego i latem dożo jeżdżę po górach i w deszczu i w słońcu i nigdy jeszcze nie ślizgałem się na podjazdach. Zdarzyło się sporadycznie zimą załączenie esp na starcie ale nie jakieś ślizganie kół. 
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2022, 16:30:54 wysłana przez EliotNes »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1264 dnia: 25 Kwietnia 2022, 18:22:01 »
Jak utknąłem pod skosem oparty o bandy śniegu na podjeździe w Austrii, miejscowi mnie popchnęli i mówią żebym łańcuchy założył. Wyciągam, a oni że nie tu tylko kawałek wyżej, bo blokuję. No to ja że nie mogę podjechać wyżej i dlatego mnie w końcu postawiło skosem i że to jest FWD. Popatrzyli z politowaniem na mojego Tucsona, stwierdzili, że szajs i poczekali aż go zakułem w łańcuchy.
Jak ja wtedy kłąłem na zaoszczędzone 12k....  no i jaki wstyd.
Ruszanie na mokrym czasmi ze skaczącym kołem czasmi nie, też mnie wkurzało. Na 2 i 3 biegu mogłem zerwac przyczepność a tam było tylko 136KM, nie 218...
Wiadomo że mowa o dynamicznym ruszaniu, a nie takim spokojnym ale zdecydowanie wolę mieć ta możliwość niż jej nie mieć.
IMHO w ciężkim SUVie musi być AWD i tyle.  :cool:
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #1265 dnia: 25 Kwietnia 2022, 18:55:57 »
IMHO zwiększenie przyczepności poprawia bezpieczeństwo....mogę oszczędzać na różnych rzeczach, ale nie na tym

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1266 dnia: 25 Kwietnia 2022, 20:12:07 »
co racja to racja!

To takie proste:
-jak Toyota to tylko hybryda
-jak SUV i większy prześwit to tylko AWD do tego

Dla tych opcji wybiera się Ravke.

Przycebulić można właśnie na jakimś skyview czy JBL, ale nie przy tych opcjach które mają wpływ na podstawową funkcję samochodu czyli - przemieszczanie się.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1267 dnia: 25 Kwietnia 2022, 21:11:48 »
Jak zwykle zdania są podzielone.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1268 dnia: 25 Kwietnia 2022, 22:04:08 »
To jakaś kicha z tą Ravką, żeby na takiej bzdurze się wykładała. To wygląda na wadę napędu.
Mam vana fwd 2. tonowego i latem dożo jeżdżę po górach i w deszczu i w słońcu i nigdy jeszcze nie ślizgałem się na podjazdach. Zdarzyło się sporadycznie zimą załączenie esp na starcie ale nie jakieś ślizganie kół. 
Jedz do Markid-a , i zobacz czy twój van da radę . Góry górom nie równe , i można pod sam pensjonat wjechać droga asfaltową , to na .......napęd na 4 koła
RAV4 2.5 hybrid

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1269 dnia: 25 Kwietnia 2022, 22:19:06 »
Tu gdzie jeżdżę w zupełności jak do tej pory wystarcza mi fwd ale jak czytam, że na byle podjeździe Ravka się wykłada, to nie powinni w ogóle robić wersji 4x2. Oby się nie okazało, że szybciej ją sprzedam niż kupiłem.  :grin:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1270 dnia: 25 Kwietnia 2022, 22:27:12 »
Jak utknąłem pod skosem oparty o bandy śniegu na podjeździe w Austrii, miejscowi mnie popchnęli i mówią żebym łańcuchy założył.
Nawet mi nie mów, prawie musiałem bieliznę wymieniać, gdy raz w okolicach Solden podjeżdżałem pod trochę bardziej stromą górkę przed wejście do hotelu, żeby już odebrać walizki, a jednak dodatkowe 3cm śniegu spowodowały, że auto w połowie zamieliło kołami i stanęło ukosem, 40cm od barierek. Każde, nawet najlżejsze próby odpuszczenia sprzęga skutkowały zsuwaniem się w stronę barierek. Na szczęście udało się zsunąć na luzie do tyłu, ale było gorąco szczególnie, że auto rodziców.

Ale zjeździłem w zimie Tyrol i dolomity wzdłuż i w szerz S-Maxem w manualu fwd i poza felernym podjazdem, nie było miejsca, gdzie bym nie wjechał, ale moim zdaniem, AWD przydaje się znacznie częściej niż tylko zimowe wyjazdy.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1271 dnia: 25 Kwietnia 2022, 22:36:32 »
U mnie RAVka wymiękła wcale nie pod jakaś tam górkę, prawie płasko było, tyle, że wjechałem nieopatrznie na nieubitą ziemię (niby trawka), gdzie koła po prostu wbiły się prawie po felgi w grunt.
Chodząc tam na nogach miało się wrażenie jak by po gąbce lub materacu chodzić. Gdy ruszyłem - koła bez większych oporów sfrezowały trawkę i zaczęły lekko buksować w mazi, która była pod spodem.
Nawet lampka TRC się nie zapaliła, tak lekko koła się obracały w miejscu. By się nie zakopać po chwili odpuściłem i delikatnie ruszyłem z górki kilka metrów, zmieniając przy tym ślad po których toczyły się koła, a następnie z miejsca gdzie było trochę lepiej rozpędziłem się i jakoś tam wyjechałem z rozpędu.
Mając AWD pewnie łatwiej by poszło wyjechanie z tego pechowego miejsca, a tak musiałem trochę pokombinować.
Najbardziej się obawiałem tego, że całkiem się zakopię i będę musiał startować do sąsiada z ciągnikiem by poratował.
To by dopiero chłopy mieli uciechę - o przyjechał miastowy, SUVa se kupił i na prostej drodze się zakopał, a taki był ładny amerykancki, szkoda, he he he ;).
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2022, 22:50:02 wysłana przez Markid »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1272 dnia: 25 Kwietnia 2022, 23:59:54 »
To takie proste:
-jak Toyota to tylko hybryda
-jak SUV i większy prześwit to tylko AWD do tego
Heh, zgadzam się w 100% ja wiedziałem, że wezmę 4x4 jak tylko zdecydowałem się na suva. Później wybierałem konkretny model i hybryda przekonała mnie do toyoty.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1273 dnia: 26 Kwietnia 2022, 01:00:11 »
Jak zwykle zdania są podzielone.
Oczywiście, że część osób jeździ w takich miejscach, że brak AWD może doskwierać wyłącznie jak trzy razy w roku nawali śniegu i nawet w mieście będzie biało. Ja kupując pierwszego SUVa (Tucsona) przyoszczędziłem - choć chciałem AWD - bo z kasą było na styku, a trochę założyłem że w sumie duże koła, kontrole trakcji i takie tam to dadzą radę i będzie lepiej niż w Corolli czy Focusie które wcześniej miałem. Z mojej naiwności to nie wiedziałem czy się smiać czy płakać, bo pomijając ciut większy zapas do zakopania się na amen to lepszej trakcji na śliskim nie było w ogóle. Wiele razy udało mi się odkopać bez niczyjej pomocy i zakładania łańcuchów ale kupując ravkę powiedziałem, że zdecydowanie i absolutnie ma być AWD i koniec.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1274 dnia: 26 Kwietnia 2022, 08:03:14 »
No jeżeli piszecie, że Ravka byle gdzie nie daje radę, no to awd jest konieczne. Wersja fwd to nieporozumienie i kolejne niedopatrzenie Japońców. Ja nie mając nigdy problemów z fwd w vanie, Ravkę też zamówiłem z fwd. Zamówienia nie da się zmienić. Pozostaje tylko zrezygnować z tego gniota jakim jest Rav4 V fwd.
Zdrówka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl