Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367736 razy)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1275 dnia: 26 Kwietnia 2022, 08:42:21 »
No jeżeli piszecie, że Ravka byle gdzie nie daje radę, no to awd jest konieczne. Wersja fwd to nieporozumienie i kolejne niedopatrzenie Japońców. Ja nie mając nigdy problemów z fwd w vanie, Ravkę też zamówiłem z fwd. Zamówienia nie da się zmienić. Pozostaje tylko zrezygnować z tego gniota jakim jest Rav4 V fwd.
Zdrówka
Z gniota?? jeszcze  nie pojeździłeś i po jednym wpisie  Markid-a o zakopaniu sie w  błocie  rezygnujesz?? Pewnie sie dealer ucieszy ze dostanie twoją zaliczkę , i będzie miał ,,wolną,, Ravkę dla innego klienta.
RAV4 2.5 hybrid

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1276 dnia: 26 Kwietnia 2022, 08:57:11 »
Mój wpis to był sarkazm  :cheesy:
Nie mogę się doczekać na moją Panią Selection  :-)
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1277 dnia: 26 Kwietnia 2022, 09:27:22 »
Nie przesadzajmy też z tymi problemami w FWD, na prawie 1,5 roku i prawie 20k km jazdy miałem dotąd tylko 2 razy taki moment, że pożałowałem AWD. To nawet nie promil.
Jak będzie odpowiednio grząski teren to AWDi też nie pomoże i trzeba po chłopa z koniem brykać. ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2022, 09:29:18 wysłana przez Markid »

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #1278 dnia: 26 Kwietnia 2022, 09:34:21 »
Nie przesadzajmy też z tymi problemami w FWD, na prawie 1,5 roku i prawie 20k km jazdy miałem dotąd tylko 2 razy taki moment, że pożałowałem AWD. To nawet nie promil.
Jak będzie odpowiednio grząski teren to AWDi też nie pomoże i trzeba po chłopa z koniem brykać. ;)

Ciekawe - ja mojej octavii 1.4 rok w rok zaluje, ze nie ma AWD. Od pazdziernika do marca.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1279 dnia: 26 Kwietnia 2022, 10:25:51 »
Nic w tym dziwnego, większość tras robię po drogach miejskich, dobrze utrzymanych i nawet przy starcie z pod świateł (no ... to nie jest moja konkurencja ale czasem trzeba, zwłaszcza jak za 200m pas się kończy) nie odczuwam jakoś specjalnie uślizgu kół. Lampka TRC to u mnie rzadkość.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #1280 dnia: 26 Kwietnia 2022, 10:48:49 »
Nic w tym dziwnego, większość tras robię po drogach miejskich, dobrze utrzymanych i nawet przy starcie z pod świateł (no ... to nie jest moja konkurencja ale czasem trzeba, zwłaszcza jak za 200m pas się kończy) nie odczuwam jakoś specjalnie uślizgu kół. Lampka TRC to u mnie rzadkość.

Ja rowniez. Moze to kwestia roznicy mas - skoda jest szczuplejsza o pol tony. W kazdym razie dla mnie mokra/wilgotna nawierzchnia nie jest taka wyrozumiala.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1281 dnia: 26 Kwietnia 2022, 12:04:52 »
Ja rowniez. Moze to kwestia roznicy mas - skoda jest szczuplejsza o pol tony. W kazdym razie dla mnie mokra/wilgotna nawierzchnia nie jest taka wyrozumiala.
Miałem kiedyś busa Mercedesa z tylnym napędem. Pojechałem do znajomego na wieś, coś mu zawiozłem. Jak rozładowałem, to nie mogłem już na mokrej trawie ruszyć z miejsca, musieli mnie pchać. Popatrzyłem na swoje opony, a miałem oryginały kupione z samochodem od Niemca. Bieżnik nie wyglądał źle, był głęboki. Ale jak się potem okazało, opony były z tak twardej gumy, że jak zmieniłem na nowe, samochód zaczął ruszać nawet na mokrej trawie bez ładunku. Także myślę, że w lekkich warunkach opony robią więcej niż 4x4. Aczkolwiek sam zamówiłem 4x4:))

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plugin
« Odpowiedź #1283 dnia: 27 Kwietnia 2022, 00:28:29 »
No ładna ta mazda :)
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1284 dnia: 27 Kwietnia 2022, 22:41:37 »
Nie jest to co prawda dylemat ale zapytam tutaj.
Podczas czytania o napędzie hybrydowym Toyoty zwróciłem uwagę na: "ustawienie dźwigni układu hybrydowego w pozycji B podczas zjeżdżania ze stromego zbocza".
Czy Rav4 V ma taką pozycję? Bo jakoś mi to umknęło podczas oglądania.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1285 dnia: 27 Kwietnia 2022, 23:48:32 »
"ustawienie dźwigni układu hybrydowego w pozycji B podczas zjeżdżania ze stromego zbocza".
Czy Rav4 V ma taką pozycję? Bo jakoś mi to umknęło podczas oglądania.
Tak jest w corolli, w rav4 jest tylko D i S z +/-.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1286 dnia: 28 Kwietnia 2022, 08:42:57 »
I S'ami też można hamować jak z B, ale regulując szmoc. Szczerze - nawet w naszych górach nie korzystałem. Hamulec lekko naciskany tak samo działać powinien.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1287 dnia: 28 Kwietnia 2022, 10:58:50 »
I S'ami też można hamować jak z B, ale regulując szmoc. Szczerze - nawet w naszych górach nie korzystałem. Hamulec lekko naciskany tak samo działać powinien.
Bo nasze góry są na to za niskie, to znaczy miejsca w które można się dostać, mają za małe przewyższenie, żebyś zauważył. Chodzi przede wszystkim o to, że w pewnym momencie akumulator trakcyjny przestanie się doładowywać, a wtedy system będzie musiał wyłączyć opcję odzyskiwania energii. Bez możliwości hamowania generatorem prądu, będziesz się albo rozpędzał, albo hamował zwykłym hamulcem i w normalnym aucie, po kilometrze takiej każdy zagrzejesz hamulce, noga wpadnie w podłogę, a ty możesz co najwyżej ratować się ręcznym. Dlatego w corolli wrzucasz B i auto hamuje silnikiem, w aucie z manualem wrzucasz niższy bieg, w automacie dajesz manual i blokujesz na danym biegu i podobnie powinno się robić w rav4.
Ale tak jak mówiłem, u nas nie ma tak dużych przewyższeń (góry nie są aż tak wysokie, względem średnia wysokość terenu), więc nie ma takiego problemu. W sumie tylko w jednym miejscu musiałem wykonywać taki manwer - diesel 2.0 na drugim biegu nadal się napędzał z górki, ale tam było prawie 20% nachylenia i 2,3km zjazdu.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1288 dnia: 28 Kwietnia 2022, 11:32:41 »
Bo nasze góry są na to za niskie
Dokładnie. Hamowania silnikiem użyłem raz w Alpach gdzie zjazd był chyba z 10km. Co prawda nie odczułem róznicy po pełnym naładowaniu akumulatora ale tez od razu redukowałem biegami, bo zjazd był na tyle stromy że hamulcem trzeba było dość mocno operować. W exe łopatki przy kierownicy robią to też w trybie D. Nie miałem okazji poćwiczyć dłużej i porównać z S ale D ma tą zaletę, że jak się zapomnisz i droga stanie się płaska to samo się przełączy w pełny automat.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1289 dnia: 28 Kwietnia 2022, 15:45:16 »
Hola Hola! Ale S zapina silnik spalinowy. Próbowałem na górkach i jadąc szybciej spalinowy wył coraz wyżej, więc samo hamowanie ICE też jest, a nie tylko elektryczne, hamulce cierne, hamulec ręczny jako ostateczność i ... pedał w podłogę nie idzie po zagotowaniu hamulców (zagrzaniu tarczy) tylko po zagotowaniu płynu chłodniczego/starego z wodą. Zagotowane hamulce miałem w sedanie kiedyś na autostradzie hamując ze 150 km/h prawie do zera. Wtedy nie działały przez chwilę, ale pedał w podłogę nie szedł.

I w naszych górach (słabych, to wiem) bez problemu w moment miałem naładowany trakcyjny i wtedy cierne lub wycie 2,5l.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl