Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367781 razy)

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1290 dnia: 28 Kwietnia 2022, 19:49:46 »
czyli konkretnie jak jeździć w górach?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1291 dnia: 28 Kwietnia 2022, 20:44:28 »
czyli konkretnie jak jeździć w górach?
Zależy jakich - jak masz kilkaset metrów to po prostu przyhamowujesz - jedynie lepiej przyhamować kilka razy mocniej, niż lekko, ale na całej długości, chociaż przy systemie hybrydowym, bardziej oszczędnie było by jechać odzyskując energię. Przy większej górce po prostu przesuwasz skrzynię w tryb s/manualny i zrzucasz wirtualny bieg" na tak niski, żeby samochód się nie rozpędzał - wtedy auto hamuje silnikiem. W innych hybrydach korzystasz wtedy z trybu B, a w starych automatach można zablokować bieg wrzucając na pozycję np. "3" czy "2".

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #1292 dnia: 28 Kwietnia 2022, 21:49:02 »
Dobrze by było jakby znawcy nie mącili innym w głowach, którzy będą szukać położenia B lub S lub łopatek przy kierownicy i ich nie znajdą.
Mogę się wypowiedzieć co do RAV4 hybrydy exe, mam łopatki przy kierownicy i mogę regulować nimi siłę hamowania silnikiem w położeniu D, ponadto poprzez wybieranie zakresu przełożeń w trybie S mogę również kontrolować siłę hamowania silnikiem – tak mówi instrukcja (chyba każdy takową posiada do swojej wersji), i robię tak to również w praktyce z preferowaniem łopatek w D.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1293 dnia: 29 Kwietnia 2022, 08:18:52 »
Według mnie jeździć jak wygodniej i znać możliwości. Przerzucanie łopatkami na D nie znam, bo nie mam exe, podejrzewałem, że będzie działać jak S, ale może jest inaczej - nie wiem.
Hybryda myśli za użytkownika. Jedynie nie popieram gwałtownego okazjonalnego hamowania z góry vs ciągłe ale lżejsze hamowanie. Gwałtowne jest na pewno mniej korzystne dla odzysku i stanu ciernych hamulców.

Tu kupa osób jak czytam zmienia auta co 3-4 lata, a woskuje podwozia, złącza AWDi, pucuje, czy szczypie się z hamowaniem jakby nie wiem co miało się dalej kolejnemu przydarzyć :). Zabawne to trochę ;). W 4 lata katując auto nie ma szans na zajechanie w trupa samochodu, a potem się inny martwi przecież ;).
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2022, 08:20:29 wysłana przez hardtmuth »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1294 dnia: 29 Kwietnia 2022, 09:18:42 »
Łopatki na D prawdopodobnie (mam C+S a tu ich nie ma) zmieniają stopień odzysku energii (zwalniania) przy odpuszczeniu pedału gazu.
Zaś zmiany +/- na S zmieniają symulowane przełożenia przekładni pozwalając na hamowanie silnikiem spalinowym np. w razie zjazdu z pochylenia gdy sam odzysk energii elektrycznej jest za słaby lub gdy akumulator trakcyjny się naładuje i już nie ma gdzie "chomikować" energii.

Trochę poszukałem w sieci i jakoś nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: czy tryb B w np. Priusie i tryb S w np. RAVce to to samo ? Wydaje mi się, że tak.
Myślę, że dobrze i dokładnie tłumaczy działanie trybu B mechanik z kanału Car Care Nut: https://www.youtube.com/watch?v=0RqR14yJbMc&t=747s
Z materiału wynika, że w trybie B napęd hamuje silnikiem spalinowym i nie jest to wcale ekonomiczne (silnik elektryczny napędza spalinowy wytracając w ten sposób energię) - gdyby ktoś miał zamiar stosować ten tryb w celu obniżenia spalania - ale jest skuteczne w takich sytuacjach jak długie zjazdy w górach, gdy liczy się nie tyle niskie spalanie co oszczędność hamulców.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2022, 09:29:44 wysłana przez Markid »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1295 dnia: 29 Kwietnia 2022, 10:26:03 »
Jedynie nie popieram gwałtownego okazjonalnego hamowania z góry vs ciągłe ale lżejsze hamowanie. Gwałtowne jest na pewno mniej korzystne dla odzysku i stanu ciernych hamulców.
Tylko tutaj nie chodzi o korzyści dla stanu hamulców, tylko dla naszego bezpieczeństwa.
Gdybyś zjeżdżał z bardzo nachylonego i długiego zjazdu, na którym nie pomaga hamowanie silnikiem i auto pomimo niskiego biegu ciągle się rozpędza, a co gorsza musisz co chwilę hamować, bo jak to zazwyczaj bywa - z takich gór zjeżdża się serpentynami i dla przykładu, optymalna prędkość, to 50km/h, przy 70km/h już czujesz się niepewnie. Żeby utrzymać prędkość 50km/h musisz po zakręcie trzymać hamulec - lekko bo lekko, ale żeby auto się nadmiernie nie rozpędzało i oczywiście znacznie zredukować prędkość przed każdym zakrętem. Taka strategia zapewnia, że przez 50% czasu trzymasz hamulec na 20% i przed samym zakrętem dociskasz dużo mocniej - żadne auto tego nie wytrzyma i po 2-3 mocniejszym hamowaniu się podda (może z ceramicznymi hamulcami przejedzie zakręt czy dwa więcej). Dlatego zjeżdżając z górki, kiedy oczywiście hamowanie silnikiem nie pomaga, powinno przyjąć się strategię - hamujesz jednorazowo mocniej, do niższej prędkości (oczywiście jeśli wiesz, że auto będzie się nadal rozpędzać, czyli na prostej, a nie w zakręcie), po czym dajemy autu możliwość swobodnego rozpędzania się, bez dotykania hamulca, ponieważ w tym czasie hamulce mają kilkanaście - kilkadziesiąt sekund, żeby się ochłodzić, bo rozgrzane hamulce niestety nie hamują.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Zanik_hamowania

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1296 dnia: 29 Kwietnia 2022, 10:44:59 »
Jestem nizinnym człowiekiem, więc góry widzę 1-2x w roku max :). I to niskie. Ostatnio kończyło się to naładowaniem akumulatora do pełna, potem podnoszeniem prędkości obrotowej silnika i na koniec cierne czuć było, że się włączają jak już na S2/3 nie szło wytrzymać wycia silnika. Nic się nie zagrzało, bo i zjazdy były krótkie. Wszystko przede mną, a może i nie ;).

Przyznaję rację temu co napisałeś, ale w naszych górach takich zjawisk nie odczułem, a za granicą wole niziny, niż góry.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1297 dnia: 29 Kwietnia 2022, 11:45:30 »
Hybryda myśli za użytkownika. Jedynie nie popieram gwałtownego okazjonalnego hamowania z góry vs ciągłe ale lżejsze hamowanie. Gwałtowne jest na pewno mniej korzystne dla odzysku i stanu ciernych hamulców.
Z tym bym polemizował. Ciągłe lekkie hamowanie może spowodować silne rozgrzanie hamulców co z całą pewnością nie jest korzystne dla tarcz. Dotyczy to ogólnie samochodów, a nie tylko tych z konwencjonalnm napędem. Oczywiście że w hybrydzie do pewnego momentu hamują nie klocki tylko elektryka ale w końcu aku sie naładuje a zjazd może być i tak za stromy i bedziemy powolutku palić hamulce.
Dawno temu w innym aucie przypaliłem w ten sposób tak mocno że plastikowy kołpak się zdeformował. Wtedy się nauczyłem jak to w górach hamować.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1298 dnia: 29 Kwietnia 2022, 12:07:03 »
To jak nie mamy łopatek to hamujemu D +/-?
I drugie pytanie.
Cobra czy BLE? Co wybrać?

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1299 dnia: 29 Kwietnia 2022, 12:37:51 »
Gdy zamawiałem w marcu, do wyboru było tylko BLE. Więc to zabezpieczenie wybrałem. Zamierzam założyć jeszcze zabezpieczenie elektroniczne o którym gdzieś wcześniej była mowa na sekwencje przycisków (pin). Ponoć sprawdza się.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1300 dnia: 29 Kwietnia 2022, 12:51:31 »
Cobra czy BLE?
Ponoć ble lepsze, chociaż to bardziej immobiliser a nie alarm. Podobno ostatnio cobre poprawili, ale teściowie mają w corolli i ponoć wystarczyło stanąć gdzieś przy transformatorze czy pod przewodami wysokiego napięcia i już wył alarm.
Chociaż od któregoś serwisu nic się nie dzieje, chociaż ostatnio teść wziął kluczyki zapasowe bez doczepionej cobry i jeździł tak cały dzień i samochód tego nie zauważył.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1301 dnia: 29 Kwietnia 2022, 16:11:14 »
Znaczy, że cobra wisi i nie uzbraja się wcale... Poza tym działa immo z kluczyka T (zawsze).

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1302 dnia: 29 Kwietnia 2022, 18:39:26 »
Znaczy, że cobra wisi i nie uzbraja się wcale... Poza tym działa immo z kluczyka T (zawsze).
I pewnie tak jest, w razie kradzieży nikt nie będzie pytał, czy był alarm uzbrojony, bo tak na prawdę jedyne zadanie tych alarmów to jest obniżenie stawki AC.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1303 dnia: 29 Kwietnia 2022, 18:55:28 »
To jak nie mamy łopatek to hamujemu D +/-?

Wtedy tylko S +/-
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1304 dnia: 29 Kwietnia 2022, 20:01:11 »
żadne auto tego nie wytrzyma i po 2-3 mocniejszym hamowaniu się podda

To pytanie: jak często widzisz/słyszysz o aucie, które wypadło na takich zjazdach z drogi? Gdyby było jak piszesz, to takie wypadki byłyby codziennością

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl