Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367683 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1425 dnia: 18 Lipca 2022, 16:28:06 »
Różnica w EXE między szybami przednimi a tylnymi jest bardzo duża. Mam porównanie z innymi markami, bo obok na parkingu mam np Audi Q5 z tylnymi przyciemnionymi, więc w Rav są dwa razy mocniej przyciemnione.

Według mnie to przyciemnienie w ravce jest słabe. Jak ktoś zajrzy przez okno, to doskonale widać, co jest w środku. Ja w swojej zrobiłem dodatkowe przyciemnienie

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1426 dnia: 18 Lipca 2022, 17:51:53 »
Według mnie to przyciemnienie w ravce jest słabe.
A coś nie jest "słabe"? :) Aaaaa, hybryda, tylko ta wtyczka...
Pytanie - dlaczego ludzie kupują, w tym i ja?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1427 dnia: 18 Lipca 2022, 17:55:59 »
Ulegli magii reklamowanej  bezawaryjności ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1428 dnia: 18 Lipca 2022, 19:27:48 »
Według mnie to przyciemnienie w ravce jest słabe.
A coś nie jest "słabe"? :) Aaaaa, hybryda, tylko ta wtyczka...
Pytanie - dlaczego ludzie kupują, w tym i ja?

Nie przesadzajmy... Nie ma aut bez wad, a jeśli tymi wadami mają być dla o przyciemnione szyby, czy brak podświetlenia na przyciskach, to mi to odpowiada

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #1429 dnia: 18 Lipca 2022, 19:55:47 »
Jeśli ktoś pyta o szyby, to mówię że dla mnie osobiście wypadają słabo, bo przednia szyba jak dla mnie przepuszcza za dużo promieni słonecznych i dodatkowo szyby niedostatecznie tłumią dźwięki zewnętrzne, oczywiści dla kogoś innego odczucia mogą być inne, tak samo jak różne i odmienne są odczucia w przypadku porównywania głośności opon.
Jeśli ktoś by mnie zapytał, czy kupiłbym ponownie - tak, kupiłbym ponownie.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1430 dnia: 18 Lipca 2022, 20:20:36 »
Nie przesadzajmy... Nie ma aut bez wad, a jeśli tymi wadami mają być dla o przyciemnione szyby, czy brak podświetlenia na przyciskach, to mi to odpowiada
Prowokujesz minie? Prowokujesz mnie? Tak, tylko przyciemniane szyby ;)
Nie miałem Toyoty, opieram się na tym, co na forum przeczytałem. Główny "plus", to akcje serwisowe, przy czym pierwsze już w trakcie transportu (!)
Jeszcze nadzieję budzą forumowicze, którzy kupili ponownie. No i fakt, że u innych jest gorzej. Tylko coś ten rozwój chyba nie idzie w tę stronę co trzeba...
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1431 dnia: 18 Lipca 2022, 20:26:49 »
Prowokujesz minie? Prowokujesz mnie? Tak, tylko przyciemniane szyby ;)
Nie miałem Toyoty, opieram się na tym, co na forum przeczytałem. Główny "plus", to akcje serwisowe, przy czym pierwsze już w trakcie transportu (!)
Jeszcze nadzieję budzą forumowicze, którzy kupili ponownie. No i fakt, że u innych jest gorzej. Tylko coś ten rozwój chyba nie idzie w tę stronę co trzeba...

Znajdź mi forum dowolnej marki i dowolnego modelu, na którym użytkownicy nie mają żadnych problemów ze swoimi autami i nie widzą w nich żadnych wad. Podejmiesz się tego?

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1432 dnia: 18 Lipca 2022, 22:42:38 »
Znajdź mi forum dowolnej marki i dowolnego modelu, na którym użytkownicy nie mają żadnych problemów ze swoimi autami i nie widzą w nich żadnych wad. Podejmiesz się tego?
Powiem tak - nie jestem zainteresowany, aby udowodnić, że mam rację. Nawet chciałbym sromotnie przegrać przygwożdżony argumentami, że RAV4 is the best. N-ty temat i "no niestety z tym to jest lipa". Ale wystarczy wymienić/dodać/zamontować i już będzie OK. To wygląda na RAV4 (DIY) - dla 50+ - wersja Słodowy :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1433 dnia: 18 Lipca 2022, 23:15:15 »
Powiem tak - nie jestem zainteresowany, aby udowodnić, że mam rację. Nawet chciałbym sromotnie przegrać przygwożdżony argumentami, że RAV4 is the best. N-ty temat i "no niestety z tym to jest lipa". Ale wystarczy wymienić/dodać/zamontować i już będzie OK. To wygląda na RAV4 (DIY) - dla 50+ - wersja Słodowy :)

Ok, to takie moje zdanie na podsumowanie: nie twierdzę, że rav4 jest najlepszym autem świata, ale twierdzę, że jest najlepszym w swojej klasie w porównywalnym budżecie. Co więcej - twierdzę, że również tak uważasz, bo w końcu właśnie ten model wybrałeś analizując wszystkie wady i zalety. Oczywiście, że ma wady, jak wszystko, ale w porównaniu do innych podobnych aut są one nieznaczące (poza korozją przewodu hybrydowego, co wyszło już po moim zakupie - liczę, że toyota stanie na wysokości zadania i coś w tym temacie zrobi). Nie zgodzę się natomiast, że to DIY - o ile brak podświetlenia przycisków uważam za wtopę w dzisiejszych czasach i w tej klasie auta, to osobiście nie widzę potrzeby, żeby je dokładać. Multimedia? Może i są przestarzałe, ale dla mnie to temat trzecioplanowy - liczy się komfort jazdy, na który w żaden sposób nie wpływają. Przyciemnienie szyb owszem - miałem ochotę i zrobiłem, co kosztowało mnie 500zl - można doliczyć do kosztu zakupu:-P kolega wyżej pisał, że w audi jest jeszcze gorzej, więc o czym w ogóle rozmawiamy?:,-)

PS: czuję, że masz ochotę napisać o podwyższającym się poziomie oleju, więc skomentuje z góry: jak dla mnie problem czysto teoretyczny. Toyota oficjalnie poinformowała, że to nie wpływa na żywotność silnika, a na forach próżno szukać informacji o usterkach tym spowodowanych... Na wszelki wypadek zgłosiłem to w serwisie i poprosiłem o pisemne potwierdzenie tego faktu wraz z oświadczeniem, że według toyoty jest ok - takie pisemko dostałem i śpię spokojnie

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1434 dnia: 19 Lipca 2022, 09:35:21 »
Pewnie, że nie ma aut idealnych. W/g mnie problem Toyoty w pewnych segmentach aut polega na tym, że zaczyna się kanibalizować z Lexusem i przez to jego wyposażenie w pewne drobiazgi jest niekompletne, bo zarezerwowane dla Lexusa jako marki premium.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #1435 dnia: 19 Lipca 2022, 10:17:18 »
Prawda jest taka, że kupujemy samochody sercem, a potem robimy wszystko, żeby sobie uzasadnić zakup.  :cool: A to że najrozsądniejszy zakup, a to że najtańszy, a to że największy za te pieniądze, najszybszy, a to że taniej nie będzie, że to Niemiec,  a to że nie Japończyk, a to że manual, a to że DSG, że się najmniej psuje, albo najmniej pali, albo serwis blisko, albo że nikt ze znajomych nie ma itd. Inaczej, w każdej klasie byłby tylko jeden model, i wszyscy by brali, bo najlepszy. Nie ma czegoś takiego „najlepszy za te pieniądze” , jest za to „według mnie jest najlepszy za te pieniądze”. Najlepiej sprzedającym się modelem w 2021 była Corolla 1,1 mln sztuk (z ok 70 mln nowych samochodów). Czyli oba stwierdzenia są prawdziwe: „najczęściej kupowanym nowym modelem w 2021 była Corolla” oraz „98 % kierowców nie kupiło nowej Corolli w 2021 roku” Zależy gdzie ucho przyłożyć   :grin: . Sto lat temu (jeszcze jaj byłem młodziakiem) zapytali Jerzego Iwaszkiewicza (tego dziennikarza) jaki samochód by sobie kupił. I on uchylił się od bezpośredniej odpowiedzi, ale powiedział, że na pewno by nie kupił nowego modelu, dopiero po facelifcie (większość pierdół usunięta). I coś w tym jest . Choć wielu chce mieć pierwszy nowy model, i też to rozumiem. A i żeby nie było RAV4 według mnie jest najlepszy za te pieniądze  :cool:

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #1436 dnia: 19 Lipca 2022, 12:33:35 »
Cytuj (zaznaczone)

Nie czaje, po co kupiłeś ten samochód? Żeby wylewać żale na forum? Inne marki się skończyły?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1437 dnia: 19 Lipca 2022, 13:39:51 »
twierdzę, że jest najlepszym w swojej klasie w porównywalnym budżecie.
To jeszcze zależy na co patrzymy.
Większość ludzi patrzy na auta głównie przez przymat wyglądu, podprogowego przekazu jaki niesie za sobą model/marka (toyota - niezawodna, volvo - klasyczny styl i bezpieczeństwo, klasa G - auto gangster wannabe).
Tu na forum, jest określoną grupa osób, która w dużej mierze wybrała ten samochód inaczej.
Jeśli odejmiemy aspekt hybrydy i niezawodności (która według mnie jest domeną danej generacji i konkretnego silnika, a nie całej marki) oraz przyrównamy ceny (a one mniej więcej są podobne), zostaje nam jedynie kwestia budowy auta, czyli przestronności, dostępnych udogodnień i jakości wykonania.
W tych kategoriach najlepszym autem w tym segmencie jest skoda kodaiq i kia Sportage. Obydwie oferują dużo przestrzeni, są jednymi z najlepiej wykonanych i oferują dodatki i funkcje niedostępne w innych autach.
Ogólnie najlepsza byłaby skoda, bo jest też najlepiej wyciszona, ale kia oferuje podobna ilość miejsca dla 5 pasażerów, niewiele mniejszy bagażnik, ale jest dużo krótsza, dzieki czemu lepiej się nią jeździ po mieście itp.
Oczywiście jest jeszcze aspekt osiągów - skoda ma wersję RS, co prawda ona ma trochę gorsze osiągi od rav4 prime, ale wersja 2.0 190KM jest jednym z szybszych aut w tej cenie.
Zarówno skoda jak i kia mają bliźniacze konstrukcje (tiguan all Space, tarraco z kodiaq oraz tucson z kia) ale pod względem wyposażenia, oraz przemyślanego wnętrza są najlepsze.
Ale dwa wyżej wymienione auta mają dużą wadę - spalanie, wersja 1.6 180KM awd w kia, przy 120kmh pali 9l, przy 140 - 10, skoda jest minimalnie lepsza. Kia ma też dyskusyjny design, a skoda obecnie ma wielki problem z dostawami aut (większy niż toyota) i ten sam problem co toyota - nie da się zamówić najlepiej wyglądającej z zewnątrz wersji sportline ze wszystkimi dodatkami np. kamerami 360, czy lepszym nagłośnieniem z wersji L&k (co można było zrobić przez problemami z dostawą elektroniki).
No i tu dochodzimy z powrotem do aspektu ceny, wyglądu i kosztów utrzymania. Tu skoda łapie prawie same minusy, poza wyglądem, bo to oceni osobie każdy z was. Kia jest tańsza, ale jeszcze więcej spala, nawet hybryda, która w mieście pali znośnie, poza miastem nadal pali te same 9-10l.
No i tutaj wchodzi dwójka, cała na biało - rozreklamowana wszędzie rav4 i cichy bohater kuga hev.
Kuga pali jeszcze mniej w mieście i na trasie, ale to różnica rzędu 0,2-0,3l/100km.
Są też jeszcze marki, które wybierają ludzie, którzy następne auto wybierają zawsze z tej samej marki  np. Toyota, albo bmw i Mercedes.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2022, 13:53:12 wysłana przez lol19pl »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1438 dnia: 19 Lipca 2022, 13:43:44 »
Kompletnie pokićkałeś z tymi bliźniaczymi konstrukcjami. Hyundai i Kia to bliźniaki, Tak jak Skoda Seat i Tiguan.

« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2022, 13:47:15 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1439 dnia: 19 Lipca 2022, 13:53:54 »
Kompletnie pokićkałeś z tymi bliźniaczymi konstrukcjami. Hyundai i Kia to bliźniaki, Tak jak Skoda Seat i Tiguan.

O to mi chodziło, myślałem, że na tym forum każdy to wie/domyśli się.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl