Mnie chyba najbardziej irytuje w rav4 taki ogólny brak pomyślunku z kategorii user-friendly. Porównując do mondeo:
1. Jak jest zimno, to muszę włączyć: a) nawiew na max, b) podgrzewanie przedniej szyby, c) podgrzewanie tylnej. Każdy przycisk gdzie indziej, zwłaszcza ten do przedniej szyby. w mondeo był jeden, który załączał to wszystko
2. Jak jest ciepło, a auto jest nagrzane, to muszę przestawić klimatyzacje na FAST. No po co? Po to mam automat, żeby AUTOMATYCZNIE schładzają wnętrze do określonej temperatury najszybciej jak to możliwe
3. Jak słucham muzyki z AA, a w kolejnej podróży go nie podłączam, to nic nie leci. Mondeo włączał FM jeśli nie było AA (ten problem zniknął po zakupie AAW)
4. Jak otwieram bagażnik w zamkniętym samochodzie, to otwieraja się wszystkie drzwi, które nie blokują się po zamknięciu bagażnika
5. Włączenie tempomatu aktywnego to stanowczo za dużo kliknięć. Również zmiana ustawionej prędkości (np. w mondeo było tak, że tempomat dajmy na to na 90, przyspieszam nogą do 120, naciskam + i wskakuje 120. Tu wskoczy mi 95 i muszę kliknąć jeszcze 5razy...)
Pewnie bym jeszcze kilka przykładów wymyślił, ale chyba te obrazują o co mi chodzi. Tak po prostu nie przykładają tam uwagi do robienia ułatwień. Jakkolwiek wszystkie te rzeczy to pierdulki, bez których można żyć, a zalet samochodu dostrzegam zdecydowanie więcej
EDIT: dopisalbym jeszcze pamięć ustawień fotela tylko w najwyższej możliwej wersji (serio?) I w dodatku wybrakowaną (bez pamięci ustawień lusterek). W mondeo (wcale nie najwyższej wersji), nie dość, że pamiętał mi 3 komplety ustawień wszystkiego, to jeszcze przy wyłączeniu zapłonu odsuwał fotel do tyłu i kierownicę do góry, a po włączeniu ustawiał według zapamiętanej konfiguracji - niby dla łatwości wsiadania, w praktyce dla mnie zbędny, ale bardzo przyjemny "wodotrysk"