Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367734 razy)

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1455 dnia: 20 Lipca 2022, 11:29:02 »
Cytuj (zaznaczone)
Każdy rozsądny człowiek , przed zakupem auta , odbywa jazdę testową , jedną, druga, trzecią .........................żeby sie upewnić czy auto mu ,,pasuje,,.
Narzekanie na auto po kupnie to trochę dziecinada, nikt przecież nie zmusza nas do zakupu toyoty , gdy mamy bardzo duży wybór innych aut.
Narzekanie po kupnie to jeszcze nic ponieważ faktycznie niektóre rzeczy mogą wyjść po czasie, ale narzekanie jeszcze przed odbiorem samochodu...

Cytuj (zaznaczone)
psychicznie uwiera mi potencjalna możliwości korozji złącza tylnego napędu
Moja poprzednia KIA miała przypadki padających wtrysków i awarii 7DCT, jak tylko mi coś szarpnęło w samochodzie to przez myśl przechodziła mi jedna z tych awarii...

Cytuj (zaznaczone)
zbyt pionowe ustawienie pedału gazu
Nie wiem czemu w samochodach montuje się coraz częściej podłużne pedały wychodzące z podłogi? Bo rozumiem że tutaj jest problem? Ja dotychczas w każdym samochodzie miałem standardowe pedały owalne montowane od góry i według mnie to lepiej się obsługuje.

Mnie na jeździe próbnej dokuczał podłokietnik w drzwiach... nie wiem czy to kwestia tego że Toyota pożałowała miękkich materiałów, czy sposobu wyprofilowania, ale strasznie odgniatał mi się łokieć.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1456 dnia: 20 Lipca 2022, 12:11:27 »
Skoro tak sobie malkontencimy to się zastanowiłem co mnie po 9 miesiącach drażni. I za wiele na razie tego nie ma, no ale są jakieś takie pierdołki na które mogę sobie ponarzekać.
- stuki (karoserii?) przy przejeżdzie przez garb
- brak możliwości zgaszenia zewn. świateł podczas postoju na włączonym zapłonie
- zbyt wolne otwieranie się tylnej klapy
- zbyt pionowe ustawienie pedału gazu
- psychicznie uwiera mi potencjalna możliwości korozji złącza tylnego napędu
- tapicerka włochaci się na krawędzi siedzenia kierowcy - jestem niski więc wchodząc i wychodząc szuram tyłkiem
- w głupim miejscu zmontowana dioda cobry i słabo świeci, tak że widoczność z zewnątrz bardzo marna i trzeba się postarać żeby zobaczyć czy się uruchamia czy nie
- niewygodny dostęp do włącznika automatycznych świateł drogowych
- kompletnie zbędne podświetlenie na nogi za to brak podświetlenia schowka, półeczki nad schowkiem i przycisków lampek (kiedyś sobie to dorobię)
- niezrozumiały algorytm sterowania automatyką wycieraczek
Skoro tak sobie malkontencimy to się zastanowiłem co mnie po 9 miesiącach drażni. I za wiele na razie tego nie ma, no ale są jakieś takie pierdołki na które mogę sobie ponarzekać.
- stuki (karoserii?) przy przejeżdzie przez garb
- brak możliwości zgaszenia zewn. świateł podczas postoju na włączonym zapłonie
- zbyt wolne otwieranie się tylnej klapy
- zbyt pionowe ustawienie pedału gazu
- psychicznie uwiera mi potencjalna możliwości korozji złącza tylnego napędu
- tapicerka włochaci się na krawędzi siedzenia kierowcy - jestem niski więc wchodząc i wychodząc szuram tyłkiem
- w głupim miejscu zmontowana dioda cobry i słabo świeci, tak że widoczność z zewnątrz bardzo marna i trzeba się postarać żeby zobaczyć czy się uruchamia czy nie
- niewygodny dostęp do włącznika automatycznych świateł drogowych
- kompletnie zbędne podświetlenie na nogi za to brak podświetlenia schowka, półeczki nad schowkiem i przycisków lampek (kiedyś sobie to dorobię)
- niezrozumiały algorytm sterowania automatyką wycieraczek
AD1. Nic mi nie stuka
Ad2. Nie rozumiem, po co to robić?
Ad3. Też mnie irytuje, ale mniej, bo w poprzedniej Ravce 2013 tak samo się otwierała.
Ad4. Dla mego kajaka rozmiar 45 nie przeszkadza
Ad5. Nigdy nie zastanawiam się nad kwestiami, a co będzie jeżeli kiedyś? No chyba że kupując polisę ubezpieczeniową.
Ad 6. Tapicerkę mam skórzaną, ale jak mi kiedyś w Yarisie zapadło się siedzisko, wymienili na nowe w ramach gwarancji.
Ad 7. Nie mam cobry, mam META System. Diodę można zawsze przenieść.
Ad 8. Włączniki na dole po prawej stronie wszystkie są w niewygodnym miejscu, ale to już jakaś japońska filozofia i jestem w stanie z tym żyć po przyzwyczajeniu.
Ad 9. Podświetlenie na nogi i na otwarte schowki jest ok, w zamykanych rzeczywiście brakuje.
Ad 10. Nie zwróciłem uwagi na wycieraczki. Rzeczywiście czasem zbyt późno automat reaguje na pierwsze krople na szybie. Pomaga zwiększenie częstotliwości pokrętłem.

Ja na razie mam 3 tys km przebiegu i bardzo jestem zadowolony z tego wehikułu. Nie będę narzekał. Wiedziałem, że nie kupuję klasy premium i na razie rozczarowuje mnie cały czas na plus.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1457 dnia: 20 Lipca 2022, 12:29:07 »
Każdy rozsądny człowiek , przed zakupem auta , odbywa jazdę testową , jedną, druga, trzecią .........................żeby sie upewnić czy auto mu ,,pasuje,,.
Dwa lata temu może i tak. Obecnie? Albo bierzesz auto z placu, albo wręcz nie ma auta do jazdy próbnej.
Ja jechałem na jazdę rav4 w sumie będąc w 99% pewny, że innego auta i tak nie mogę wziąć innego auta i albo biore rav4 albo zostaję z niemowlakiem i dwoma hatchbackami.
No i koniec końców zostałem z jednym hatchbackiem i rav4, które już powinienem mieć od 2 tygodni, a nawet nie zostało jeszcze wrzucone na produkcję.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1458 dnia: 20 Lipca 2022, 14:52:04 »
Czyli polecasz wsiadanie przegubowe. Nie wiem co na to mój kręgosłup ale spróbuję.  :grin:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1459 dnia: 20 Lipca 2022, 15:43:49 »
Czyli polecasz wsiadanie przegubowe. Nie wiem co na to mój kręgosłup ale spróbuję.  :grin:
Ewentualnie pokrowce, kocyk, albo inne koraliki. Wsyztsko zależy od wieku.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1460 dnia: 20 Lipca 2022, 17:19:14 »
Mnie chyba najbardziej irytuje w rav4 taki ogólny brak pomyślunku z kategorii user-friendly. Porównując do mondeo:
1. Jak jest zimno, to muszę włączyć: a) nawiew na max, b) podgrzewanie przedniej szyby, c) podgrzewanie tylnej. Każdy przycisk gdzie indziej, zwłaszcza ten do przedniej szyby. w mondeo był jeden, który załączał to wszystko
2. Jak jest ciepło, a auto jest nagrzane, to muszę przestawić klimatyzacje na FAST. No po co? Po to mam automat, żeby AUTOMATYCZNIE schładzają wnętrze do określonej temperatury najszybciej jak to możliwe
3. Jak słucham muzyki z AA, a w kolejnej podróży go nie podłączam, to nic nie leci. Mondeo włączał FM jeśli nie było AA (ten problem zniknął po zakupie AAW)
4. Jak otwieram bagażnik w zamkniętym samochodzie, to otwieraja się wszystkie drzwi, które nie blokują się po zamknięciu bagażnika
5. Włączenie tempomatu aktywnego to stanowczo za dużo kliknięć. Również zmiana ustawionej prędkości (np. w mondeo było tak, że tempomat dajmy na to na 90, przyspieszam nogą do 120, naciskam + i wskakuje 120. Tu wskoczy mi 95 i muszę kliknąć jeszcze 5razy...)

Pewnie bym jeszcze kilka przykładów wymyślił, ale chyba te obrazują o co mi chodzi. Tak po prostu nie przykładają tam uwagi do robienia ułatwień. Jakkolwiek wszystkie te rzeczy to pierdulki, bez których można żyć, a zalet samochodu dostrzegam zdecydowanie więcej

EDIT: dopisalbym jeszcze pamięć ustawień fotela tylko w najwyższej możliwej wersji (serio?) I w dodatku wybrakowaną (bez pamięci ustawień lusterek). W mondeo (wcale nie najwyższej wersji), nie dość, że pamiętał mi 3 komplety ustawień wszystkiego, to jeszcze przy wyłączeniu zapłonu odsuwał fotel do tyłu i kierownicę do góry, a po włączeniu ustawiał według zapamiętanej konfiguracji - niby dla łatwości wsiadania, w praktyce dla mnie zbędny, ale bardzo przyjemny "wodotrysk"
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2022, 17:25:36 wysłana przez firek »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1461 dnia: 20 Lipca 2022, 17:31:23 »
Cytat: Kiełek w Wczoraj o 18:16:02

Jak się komuś nie podoba, nikt nikogo nie trzyma, nie nakazuje. Można sprzedać od razu, przed odebraniem z salonu. I możliwe, że za większe pieniądze.

Przepraszam, myślałem, że to forum dyskusyjne, a to Kościół Wyznawców Toyoty? Nie zadawać niewygodnych pytań?

A coś konkretnego, jakieś konkretne pytanie padło w Twoich wypowiedziach? Czy tylko miauczenie spasionego i zbalzowange kocura...

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1462 dnia: 20 Lipca 2022, 23:16:52 »
:
4. Jak otwieram bagażnik w zamkniętym samochodzie, to otwieraja się wszystkie drzwi, które nie blokują się po zamknięciu bagażnika
Mnie to akurat pasuje, bo otwieram za jednym zamachem całe auto nogą . Jak chcę zamknąć wszystkie drzwi z pozycji bagażnika to wciskam przycisk z bąbelkiem.
(np. w mondeo było tak, że tempomat dajmy na to na 90, przyspieszam nogą do 120, naciskam + i wskakuje 120. Tu wskoczy mi 95 i muszę kliknąć jeszcze 5razy...)
przyspieszasz nogą do 120, wciskasz "-"... i masz 120    :grin:
W chevrolecie miałem identycznie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1463 dnia: 21 Lipca 2022, 00:37:18 »
:
Mnie to akurat pasuje, bo otwieram za jednym zamachem całe auto nogą . Jak chcę zamknąć wszystkie drzwi z pozycji bagażnika to wciskam przycisk z bąbelkiem.
(np. w mondeo było tak, że tempomat dajmy na to na 90, przyspieszam nogą do 120, naciskam + i wskakuje 120. Tu wskoczy mi 95 i muszę kliknąć jeszcze 5razy...)
Dzięki za hinty. Z tym "-" spróbuję przy najbliższej okazji. "Przycisk z babelkiem" to masz na myśli ten na klapie do otwierania? Zamykasz tym auto? Da się w ogóle jak klapa jest podniesiona?

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1464 dnia: 21 Lipca 2022, 07:51:12 »
[/quote]

A jak nacisniesz i przytrzymasz (-/SET) to ustawi Ci predkosc odczytana ze znaków.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #1465 dnia: 21 Lipca 2022, 08:07:53 »
A ja zapytam o Wasze wrażenia z nawiewu zimnego powietrza (jazdy testowe mieliśmy w maju, więc nie było upałów). Idealne rozwiązanie jest kiedy mamy nawiew zimnego powierza wokół siebie - czyli z 80% leci na szyby, ze 20% na nogi, nic na nas (łatwo się przeziębić). We wszystkich wcześniejszych modelach (Octavia, Mondeo, Primera) było to właśnie tak realizowane. W Outlanderze (obecny samochód) pękały przednie szyby więc szybko zmieniono oprogramowanie i teraz jest dokładnie na odwrót (ze 20% na szyby,  reszta daje po kostkach). Niestety nie daje to rady (przednia szyba daje jak grzałka i prawie nie czuć ruchu powietrza), co jakiś czas trzeba włączać nawiew bezpośrednio na siebie.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1466 dnia: 21 Lipca 2022, 08:41:08 »
Dzięki za hinty. Z tym "-" spróbuję przy najbliższej okazji. "Przycisk z babelkiem" to masz na myśli ten na klapie do otwierania? Zamykasz tym auto? Da się w ogóle jak klapa jest podniesiona?
No nie, przy otwartej się chyba nie da. Tzn nie próbowałem, bo jestem zbyt kurduplowaty żeby tam dosięgnąć.  :-)

Pod górną osłoną lampek tablicy rejestracyjnej masz dwa przyciski gumowe. Jeden płaski do otwierania i drugi bąbelek do ryglowania zamków. Trzeci płaski jest pod spodem klapy, dostępny gdy jest otwarta.
Za jednym zamachem wszystkie drzwi i klapę otwieram nogą lub płaskim nad rejestracją.
Zamykam klapę nogą lub płaskim na spodzie klapy (do tych nad rejestracją nie ma dostępu , chyba że ktoś jest koszykarzem i ma 2.5m wzrostu).
Po zamknięciu klapy naciskam bąbelek nad rejestracją i zamykają się lusterka i wszystkie zamki.
Jak dla mnie wygodne rozwiązanie. Jedynie mam zastrzeżenia do marnej prędkości otwierania i zamykania się klapy. 2x szybciej byłoby ok.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1467 dnia: 21 Lipca 2022, 08:45:24 »
U mnie klima to jedna z najmocniejszych pozycji, chłodzi szybko skutecznie w pozycji normal. Eco nie używam, a FAST to raczej do osuszania jesienią szyby jak jest taka potrzeba. Mam na AUTO, więc wieje w różnych kierunkach w zależności od okoliczności. Przy wciśniętym przycisku odcinającym tył (jeżdżę w 95% sam) wieje przy dużej temperaturze intensywnie z przodu (kieruję kratki do góry)
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2022, 08:47:42 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1468 dnia: 21 Lipca 2022, 09:58:39 »
Po zamknięciu klapy naciskam bąbelek nad rejestracją i zamykają się lusterka i wszystkie zamki.
Ale to znaczy, że musisz tam stać dopóki klapa się nie zamknie, a to słabe :-| ja się przyzwyczaiłem, że puszczam zamykanie klapy tym płaskim wewnętrznym i w czasie jej zamykania muskam zamknięcie na drzwiach - zamyka się wtedy wszystko, tylko mnie irytuje ten dodatkowy ruch, o którym na początku zdarzało mi się zapomnieć (byłem przyzwyczajony, że otwarcie klapy, otwiera tylko ją, a auto zostaje zamknięte)

Co do pytania o klimę: nie kombinuje z żadnymi ustawieniami. Mam na auto i jak wieje na mnie, to zmieniam położenie kratki nawiewu. Jedyne, co robię, to jak wsiadam do bardzo nagrzanego auta stojącego kilka h na słońcu, przełączam ją na FAST - chłodzi wtedy zdecydowanie szybciej i nie rozumiem czemu zrobili z tego osobny tryb, który trzeba włączyć manualnie - w poprzednich autach zawsze z automatu włączała mi się maksymalna moc w takie sytuacji...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1469 dnia: 21 Lipca 2022, 10:30:47 »
Ale to znaczy, że musisz tam stać dopóki klapa się nie zamknie, a to słabe :-| ja się przyzwyczaiłem, że puszczam zamykanie klapy tym płaskim wewnętrznym i w czasie jej zamykania muskam zamknięcie na drzwiach - zamyka się wtedy wszystko, tylko mnie irytuje ten dodatkowy ruch, o którym na początku zdarzało mi się zapomnieć (byłem przyzwyczajony, że otwarcie klapy, otwiera tylko ją, a auto zostaje zamknięte)
Możesz to włączyć przez techstream lub w ASO, na pewno z kluczyka,( otwieranie tylko bagażnika) nie wiem czy pozostałe przyciski też. Masz o tym w instrukcji w tych tabelkach z ustawieniami na końcu.
U mnie mimo że niby poprawili w ASO to zamykanie "na dwa" nadal muśnięcie klamki podczas zamykania klapy, wiesza COBRĘ. Będzie OPR w ASO.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl