Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367751 razy)

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1530 dnia: 17 Sierpnia 2022, 11:56:27 »
Skoro ktoś decyduje się na zakup auta po przeglądnięciu katalogu, to nie mam pytań.
Wystarczy spojrzeć na historię kolejnych generacji 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Toyota_RAV4, by zrozumieć dedykację wykorzystania tego modelu toyoty. Ba, wystarczy spojrzeć na bryłę, wysokość zawieszenia, by zrozumieć, że ten (jak ktoś żartobliwie nazwał) kiosk nie jest wycelowany do połykania autostradowych km. Dla mnie akurat ta sprawa była jasna i świadomy był mój wybór, bo właśnie taki typ pojazdu pasuje do moich potrzeb.
Kto tu pisze, że wybiera auto tylko na podstawie katalogu? Może mniej walenia na oślep a więcej merytoryki

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1531 dnia: 17 Sierpnia 2022, 12:00:36 »
poza fiatem 126 jest to moje pierwsze auto w którym są gołe blachy
Fiat 126p miał gołe blachy widoczne w środku. Gdzie Rav4 ma gołe blachy bez materiałów tapicerskich w środku. No poza ramkami szyb, bo po zamknięciu drzwi tego nie widać?
Jedni porównują tutaj Rav do BMW a mi pierwsza myśl skojarzyła się ze 126 bo tu i tu po 500km huczało mi w głowie

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1532 dnia: 17 Sierpnia 2022, 12:01:04 »
Obecnie takie rav4 jak Twoje, kosztuje w okolicach 220k, więc zostaje 60-70k różnicy. Przy czym x3 to bardzo ciasne auto, dużo lepszym wyborem jest q5.
Za 70 tys różnicy jestem skłonny znosić wyższy hałas:)). Mój kolega ma Q5 co prawda w wersji Sportback i rzeczywiście miejsca więcej niż w X3, ale nadal mniej niż w Rav4. Z drugiej strony nie każdy potrzebuje dużo miejsca z tyłu czy dużego bagażnika. Są tacy, którzy na codzień wolą mieć auto mniejsze i bardziej zwrotne, a na wyjazd wrzucić trumnę na dach. Uwierz mi, jeżdżąc do tej pory samochodami dla ludu, zastanawiałem się nad Q5 i X3 oraz Volvo XC60 właśnie dlatego, że chciałem liznąć klasy premium. Pracuję w firmie leasingowej, raty ustawiłbym sobie tak, żeby spłacać rok dłużej niż Ravkę przy takiej samej wysokości raty i specjalnie bym tego nie odczuł. Od premium odrzuciły mnie- płacenie za ideologię a nie za to co dostaję, oraz koszty serwisu. Kolega za wymianę klocków z przodu w CLA zapłacił 1680 zł, a mi policzyli w Q2 za wymianę oleju po roku( sam chciałem, Audi zaleca wymianę po wskazaniu komputera) 980 zł. Oczywiście wymieniłem u zaprzyjaźnionego mechanika za 480 zł. Mając samochód premium, dostajesz w pakiecie snobistyczne ceny serwisu premium. Płacisz za całą bajkę, ideologię, wciskaną Ci przez producenta, nie mającą nic wspólnego z rzeczywistym kosztem usługi. Zgadzam się, że utrzymanie ludzi, budynków, sprzętu kosztuje. Ale nie tyle. I dlatego zadecydował rozsądek, a nie serce. Sercem brałbym Porsche Cayenne S Turbo za 800 tys, albo BMW x5 M.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1533 dnia: 17 Sierpnia 2022, 12:02:05 »
Jedni porównują tutaj Rav do BMW a mi pierwsza myśl skojarzyła się ze 126 bo tu i tu po 500km huczało mi w głowie
Nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie o gołych blachach w Rav. Gdzie są?

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1534 dnia: 17 Sierpnia 2022, 13:09:03 »
Nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie o gołych blachach w Rav. Gdzie są?
Łapiesz za słówka, nie traktuję jakieś osłony np na podłodze czy boki plastikowe w bagażniku jako warstwy wygłuszającej, chodzi mi o to, że pomiędzy blachą a taką osłoną nic nie ma, taka osłona nie wyciszy żadnego hałasu. Pisząc, że w poprzednim aucie było 3 cm grubości wygłuszenia, połączona warstwa maty bitumicznej z jakimś materiałem ala filc, było to pomiędzy blachą a osłoną. W Raw  zdejmując niektóre osłony nie stwierdziłem śladu jakichkolwiek materiałów wyciszających. Oczywiście masz rację, w maluchu nie było osłon i widoczne były blachy, w Rav mam już bizancjum ale czy te osłony coś zmieniają w kwestii głośności auta?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1535 dnia: 17 Sierpnia 2022, 13:33:25 »
czy te osłony coś zmieniają w kwestii głośności auta?
Wydaje mi się, że coś tam zmieniają. Tak jak pisałem, nie mam takich radykalnych odczuć jak niektórzy z Was. Nie wiem, czy wynika to ze skoku jakościowego między poprzednią RAV4 a obecną, czy może EXE jest lepiej wyciszona od niższych wersji? Dla mnie Rav4 4x4 Hybrid jest głośna powyżej 140 km/h, ale bez przesady, jak niektórzy tu piszą, że muszą krzyczeć, żeby rozmawiać z pasażerami. I po raz kolejny powiem, że nie rozumiem tego swoistego masochizmu. Po co kupować samochód, który ma irytować kolejnych 5 czy 8 lat. Jeżeli mnie coś by irytowało tak mocno, sprzedałbym i zamienił na mniej irytujący.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #1536 dnia: 17 Sierpnia 2022, 14:38:33 »
Nie rozumiem dlaczego na tym forum niektórzy zachowują się jak szmaciarze z tvp info i nie mogą pojąć, że może ktoś mieć odmienne spostrzeżenia i opinie i nie są w stanie się z tym pogodzić. Jak nie ma argumentów to zawsze powiedzą "jak ci się nie podoba to sprzedaj i spływaj". Ogólnie auto jest fajne tylko dla MNIE ma kilka mankamentów, z którymi żyję i tyle. Jak ktoś pyta o wrażenia z jazdy to mówię kiedy to auto jest np. głośne i żaden głąb już tego nie zmieni.

Ja oglądam tvp info i nie tylko i mam również krytyczne zdanie co do wycieszenia. Po przejechaniu 7000 km do prędkości 80 km/h jest cicho, przy prędkości 100 km/h słychać szum szczególnie od lusterek, a tak od 120-130 km/h, żeby można było rozmawiać to trzeba głośno mówić. Jak na takie gabaryty samochodu to dobrze się prowadzi tak do 120 km/h.
Ze spalania jestem zadowolony 6,9 l/100 km. Exe tak samo wyciszona jak inne wersje.
Miałem na uwadze jeszcze Skodę Kodiaq ale tutaj spalanie mniej niż 9 l/100 km byłoby nieosiągalne i dlatego wybrałem RAV4.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1537 dnia: 17 Sierpnia 2022, 14:48:51 »
Jeżeli RAV4 to auto budżetowe to czym jest np. Dacia ja się pytam? Albo Tata Motors.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1538 dnia: 17 Sierpnia 2022, 15:01:34 »
Jeżeli RAV4 to auto budżetowe to czym jest np. Dacia ja się pytam? Albo Tata Motors.
Wyroby samochodo-podobne.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1539 dnia: 17 Sierpnia 2022, 16:05:08 »
Obecnie takie rav4 jak Twoje, kosztuje w okolicach 220k, więc zostaje 60-70k różnicy. Przy czym x3 to bardzo ciasne auto, dużo lepszym wyborem jest q5.
Za 70 tys różnicy jestem skłonny znosić wyższy hałas:)). Mój kolega ma Q5 co prawda w wersji Sportback i rzeczywiście miejsca więcej niż w X3, ale nadal mniej niż w Rav4. Z drugiej strony nie każdy potrzebuje dużo miejsca z tyłu czy dużego bagażnika. Są tacy, którzy na codzień wolą mieć auto mniejsze i bardziej zwrotne, a na wyjazd wrzucić trumnę na dach. Uwierz mi, jeżdżąc do tej pory samochodami dla ludu, zastanawiałem się nad Q5 i X3 oraz Volvo XC60 właśnie dlatego, że chciałem liznąć klasy premium. Pracuję w firmie leasingowej, raty ustawiłbym sobie tak, żeby spłacać rok dłużej niż Ravkę przy takiej samej wysokości raty i specjalnie bym tego nie odczuł. Od premium odrzuciły mnie- płacenie za ideologię a nie za to co dostaję, oraz koszty serwisu. Kolega za wymianę klocków z przodu w CLA zapłacił 1680 zł, a mi policzyli w Q2 za wymianę oleju po roku( sam chciałem, Audi zaleca wymianę po wskazaniu komputera) 980 zł. Oczywiście wymieniłem u zaprzyjaźnionego mechanika za 480 zł. Mając samochód premium, dostajesz w pakiecie snobistyczne ceny serwisu premium. Płacisz za całą bajkę, ideologię, wciskaną Ci przez producenta, nie mającą nic wspólnego z rzeczywistym kosztem usługi. Zgadzam się, że utrzymanie ludzi, budynków, sprzętu kosztuje. Ale nie tyle. I dlatego zadecydował rozsądek, a nie serce. Sercem brałbym Porsche Cayenne S Turbo za 800 tys, albo BMW x5 M.

łapka mocno w górę za ten komentarz, bardzo trafny. moi chłopacy codziennie rozbierają i składają takie wozy premium żebym coś w nich mógł naprawić. trzeba to robić w taki sposób żeby właściciel nie widział, bo wtedy pryska ten czar niezwykłości i indywidualizmu. nie chce nikogo tutaj urazić, więc nie będę się zanadto rozpisywał; niemniej: fajne auto ma bardzo mocny silnik i odpowiednie do niego zawieszenie - to kosztuje i jest premium, stanowi wartości dodaną i nie ma tego wiele na rynku. natomiast trochę większe ekrany i trochę więcej wygłuszeń może dodać każdy. siłą toyoty jest implementacja przetestowanych rozwiązań, to co oferują działa za przystępna cenę..

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1540 dnia: 17 Sierpnia 2022, 16:11:01 »
E tam samochodo - podobne, a Panda zła ? ;)
https://www.youtube.com/watch?v=B2s8v3htHZY

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1541 dnia: 17 Sierpnia 2022, 21:53:01 »
Nie rozumiem dlaczego na tym forum niektórzy zachowują się jak szmaciarze
mówię kiedy to auto jest np. głośne i żaden głąb już tego nie zmieni.
Chyba cię lekko ponosi. :shock:
Czy jest na sali moderator?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #1542 dnia: 17 Sierpnia 2022, 22:05:39 »
Nie rozumiem dlaczego na tym forum niektórzy zachowują się jak szmaciarze
mówię kiedy to auto jest np. głośne i żaden głąb już tego nie zmieni.
Chyba cię lekko ponosi. :shock:
Czy jest na sali moderator?

Jest.

Pan RPW przywoływany do porządku po raz pierwszy.
3VZ.pl

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1543 dnia: 17 Sierpnia 2022, 23:43:39 »
...swoją drogą to wiele wyjaśnia, a nikt mi nie zarzuci, że jestem fanem tej marki  :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1544 dnia: 18 Sierpnia 2022, 09:57:03 »
Znaczy się Daci, Taty czy Pandy ? ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl