Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 346226 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1635 dnia: 18 Października 2022, 10:14:09 »
Wentylacja jest super I tego mi w rav brakuje.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1636 dnia: 18 Października 2022, 10:22:14 »
Jak dla mnie, poza rodzajem pokrycia są zauważalne różnice w wielkości siedziska i wygodzie siedzenia.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1637 dnia: 18 Października 2022, 10:59:32 »
Mnie w C+S brakuje podgrzewanej przedniej szyby oraz przednich czujników parkowania / kamerki.
Reszta niedostatków już poprawiona. :)

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #1638 dnia: 18 Października 2022, 11:21:25 »
Ja mam wersję Exe AWDi od maja tego roku. Przejechane prawie 14k km - więc mogę chyba co nieco powiedzieć o aucie.
Średnie spalanie ~6,9 przy czym średnią bardzo zawyżają trasy z wypakowanym autem i prędkością 160+. Jak się uparłem, to w lecie zszedłem poniżej 5l. Przy normalnej jeździe mieszanej w okolicach 5,5-6. Dla mnie wynik ok.
Mega praktyczne auto - podczas tegorocznych wakacji nie miałem problemów z pakowaniem (1 wyjazd na spływ kajakowy 1,5 - 2 dorosłych, 1 chłopak 16 lat i 1 7, namioty, śpiwory, jedzenie..i ogólnie sporo rzeczy biwakowych - bez problemu do bagażnika i w aucie wygodnie; 2 wyjazd nad nasze morze, gdzie trzeba było się na każdą pogodę naszykować i bagażnik rowery na hak). Lusterko cyfrowe bardzo fajny pomysł jak się wypakowany bagaznik pod sufit - trzeba jednak się do tego przyzwyczaić (ja mam wrażenie, że auto za mną zaraz mi w cztery litery wjedzie - inna perspektywa jak patrzysz w lusterko i masz jeszcze całą kabinę, a jak patrzysz przez kamerę przyklejoną do szyby).
Dynamiczne - żeby była jasność - nie jest to samochód rajdowy, ale jest wystarczająco dynamiczny przy normalnej jeździe.
Wygoda - w środku z jednej strony jest przestrzeń i z drugiej strony jest przytulnie.
Wspomaganie kierowcy - z tego co zauważyłem, to jak nie trzymam kierownicy to jest w miarę delikatne ostrzeżenie, następnie info że asystent pasa ruchu jest wyłączony....a auto dalej jedzie - IMHO po wyłączeniu samochód powinien włączyć awaryjne i zacząć hamować (jakaś utrata przytomności albo cokolwiek.....), zczytywanie znaków - pierwsze co robię, to wyłączam (ciekawe, czy da się by default wyłączyć....).
Komfort - dla mnie jak najbardziej ok. Hałas akceptowalny, zawieszenie ok. Wentylacja foteli super.

Wady:
Asystent pasa ruchu dyskusyjny, zczytywanie znaków do (Y). Brak zamknięcia auta razem z klapą (drugi guzik obok, albo dwa mniejsze zamiast tego, ewentualnie 2x naciśnięcie by załatwiło sprawę). Do jazdy na długie trasy (zwłaszcza szybkie i dynamiczne) znacznie lepiej mi się jechało Camry - ale to kwestia rozmiarów i prześwitu. Kamera cofania mogłaby być schowana (jak chociażby w VW).

Ogólnie jestem zadowolony ze swojego wyboru. 3.11 mam wizytę umówioną na pierwszy przegląd, ale mam nadzieję, że to będą tylko płyny i filtry i wszystko będzie ok.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1639 dnia: 18 Października 2022, 11:42:14 »
Mnie w C+S brakuje podgrzewanej przedniej szyby oraz przednich czujników parkowania / kamerki.
Reszta niedostatków już poprawiona. :)

..ii jeszcze nie dodales czujek i kamerki.. ? ;]

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1640 dnia: 18 Października 2022, 14:39:10 »
..ii jeszcze nie dodales czujek i kamerki.. ? ;]
Jakoś jeszcze nie, czujniki przednie nie zintegrowane z systemem mi nie pasują, a z dodaniem oryginalnych jest chyba problem bo nigdzie nic nie spotkałem na ten temat.
O kamerce myślę i pewnie się za to wezmę, są jakieś opisy w sieci jak to zrobić aby działała jak oryginał.
W zasadzie jak założę przednią kamerkę, to czujniki już nie będą tak potrzebne.
Z tyłu mam czujniki i kamerkę (w C+S to jest) i bardziej zerkam na kamerkę niż na czujniki.
Zapomniałem jeszcze wspomnieć o podświetleniu przycisków konsoli mapnika ale po 2 latach stwierdzam, że to nie jest must have,
natomiast wymiana głośników podszybia to był dobry krok - grają dużo lepiej niż te plastikowe oryginały.
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2022, 14:47:22 wysłana przez Markid »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1641 dnia: 18 Października 2022, 14:49:32 »
kamerka przód - bardzo prosty temat

szerokokątna kamera do przodu o odpowiednich parametrach obrazu (przednia a tylna - ma znaczenie, więc lepiej się upewnij) zamontowana w przednim zderzaku, bez wyświetlania linii, elegancko umieszczona
sterownik po prędkości załączający ją na ekranie radia poniżej danej prędkości gdy zwalniasz, i wyłączający ją również od danej prędkości - gdy ruszasz
do tego pasujący w wolną zaślepkę przycisk by zawsze można było ją włączyć ręcznie

zostało to tylko założyć
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1642 dnia: 18 Października 2022, 15:01:58 »
... ooo właśnie to - to idę montować ;) dzięki za wskazówki
- musze jeszcze zgromadzić podzespoły i wybrać ciepły dzień, by plastiki współpracowały.
@Colin, a co myślisz o montażu kamerki wg wskazówek kolegi Koval'off z Ukrainy:
https://www.youtube.com/watch?v=OEQP085CsQc
(trochę offtop się zrobił, bo to maja być dylematy przed a nie po ...)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1643 dnia: 18 Października 2022, 15:16:04 »
Są dylematy przed... założeniem kamery, sam chętnie podpatrzę ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1644 dnia: 18 Października 2022, 16:04:18 »
kamerka przód - bardzo prosty temat
Czy w Camry przedliftowej  żeby działała z fabrycznym wyświetlaczem 8 cali, również bezproblemowo? Jaki może być koszt w ASO?
Tylko mnie chodzi o krawężniki i nie wiem, czy kamera to rozwiąże.
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2022, 16:31:50 wysłana przez surrender »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1645 dnia: 18 Października 2022, 19:54:12 »
wg wskazówek kolegi Koval'off z Ukrainy:

Dobrze prawi

Czy w Camry przedliftowej  żeby działała z fabrycznym wyświetlaczem 8 cali, również bezproblemowo? Jaki może być koszt w ASO?
Tylko mnie chodzi o krawężniki i nie wiem, czy kamera to rozwiąże.

Dałoby się zapiąć. Architekruta radia podobna jak w RAV choc producentem jest Pioneer.
Dałoby się też po prędkości plus również z włącznika. Dla ASO wszystko co niestandardowe jest problemowe.

Kamery mają kąt nawet 180 stopni (rybie oko), zakładając montaż na grillu, w osi pojazdu, ale nie wiem jak proporcje krawężnika do drogi
wyglądałyby na ekranie
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2022, 19:56:39 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1646 dnia: 19 Października 2022, 15:33:01 »
Ok - zamówiłem elementy (całość niecałe 300 pln):
- przełącznik (wersja self-lock): https://pl.aliexpress.com/item/1005001709322858.html
- moduł przełącznika video: https://pl.aliexpress.com/item/32250060678.html
- kamerka przednia (wersja sonyccd-CVBS): https://pl.aliexpress.com/item/4001120861799.html   (nie chciałem wersji fisheye, jak dla mnie za bardzo wykrzywia obraz)
teraz czekam na dostawę i dobrą pogodę - jak zmontuję to wrzucę relację na "Nasze modyfikacje"
... i koniec ze stresującym parkowaniem przodem do przeszkody ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2022, 15:42:42 wysłana przez Markid »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1647 dnia: 20 Października 2022, 08:15:19 »
Gratulacje zamówienia. Poczekam na Twój poradnik. Jak nie będziesz za bardzo przeklinał, to na wiosnę też skuszę się, bo tylko tego mi jeszcze brakuje ;).

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1648 dnia: 20 Października 2022, 09:34:33 »
Gratulacje zamówienia. Poczekam na Twój poradnik. Jak nie będziesz za bardzo przeklinał, to na wiosnę też skuszę się, bo tylko tego mi jeszcze brakuje ;).

ja wczoraj dodalem do koszyka :D ale zima idzie i nie wiem czy mi sie bedzie chcialo to zrobic .. moze na wiosne .. / poza tym na razie to mnie czeka 2dni detailingu przed zimą  :shock: :shock: :cool:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1649 dnia: 20 Października 2022, 11:10:40 »
No ja przez zimę nie liczę, że będzie mi się chciało i mimo, że w Markida wierzę, to raczej też na wiosnę mu się zachce ;).

Co do detailingu, ostatnio w sierpniu chyba 3 dni się bawiłem, pięknie wyszło, i co... "ktoś" zaparkował rav4 pod lipą, cała oblepiła się, okrutnie, pojechałem na mechaniczną myjnię po miesiącu takiego ulepa, bo nie mogłem patrzeć i widzę, że z wosku nic nie zostało :). Na przyszły rok planuje przejść na jakiegoś quicka, glinkowanie i przygotowanie do powłoki zostawiam jak dotychczas, ale wcieranie wosku i docieranie + uważanie na porowate plastiki - trochę tego mam już dosyć :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl