Ja mam wersję Exe AWDi od maja tego roku. Przejechane prawie 14k km - więc mogę chyba co nieco powiedzieć o aucie.
Średnie spalanie ~6,9 przy czym średnią bardzo zawyżają trasy z wypakowanym autem i prędkością 160+. Jak się uparłem, to w lecie zszedłem poniżej 5l. Przy normalnej jeździe mieszanej w okolicach 5,5-6. Dla mnie wynik ok.
Mega praktyczne auto - podczas tegorocznych wakacji nie miałem problemów z pakowaniem (1 wyjazd na spływ kajakowy 1,5 - 2 dorosłych, 1 chłopak 16 lat i 1 7, namioty, śpiwory, jedzenie..i ogólnie sporo rzeczy biwakowych - bez problemu do bagażnika i w aucie wygodnie; 2 wyjazd nad nasze morze, gdzie trzeba było się na każdą pogodę naszykować i bagażnik rowery na hak). Lusterko cyfrowe bardzo fajny pomysł jak się wypakowany bagaznik pod sufit - trzeba jednak się do tego przyzwyczaić (ja mam wrażenie, że auto za mną zaraz mi w cztery litery wjedzie - inna perspektywa jak patrzysz w lusterko i masz jeszcze całą kabinę, a jak patrzysz przez kamerę przyklejoną do szyby).
Dynamiczne - żeby była jasność - nie jest to samochód rajdowy, ale jest wystarczająco dynamiczny przy normalnej jeździe.
Wygoda - w środku z jednej strony jest przestrzeń i z drugiej strony jest przytulnie.
Wspomaganie kierowcy - z tego co zauważyłem, to jak nie trzymam kierownicy to jest w miarę delikatne ostrzeżenie, następnie info że asystent pasa ruchu jest wyłączony....a auto dalej jedzie - IMHO po wyłączeniu samochód powinien włączyć awaryjne i zacząć hamować (jakaś utrata przytomności albo cokolwiek.....), zczytywanie znaków - pierwsze co robię, to wyłączam (ciekawe, czy da się by default wyłączyć....).
Komfort - dla mnie jak najbardziej ok. Hałas akceptowalny, zawieszenie ok. Wentylacja foteli super.
Wady:
Asystent pasa ruchu dyskusyjny, zczytywanie znaków do (Y). Brak zamknięcia auta razem z klapą (drugi guzik obok, albo dwa mniejsze zamiast tego, ewentualnie 2x naciśnięcie by załatwiło sprawę). Do jazdy na długie trasy (zwłaszcza szybkie i dynamiczne) znacznie lepiej mi się jechało Camry - ale to kwestia rozmiarów i prześwitu. Kamera cofania mogłaby być schowana (jak chociażby w VW).
Ogólnie jestem zadowolony ze swojego wyboru. 3.11 mam wizytę umówioną na pierwszy przegląd, ale mam nadzieję, że to będą tylko płyny i filtry i wszystko będzie ok.