Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 346077 razy)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1725 dnia: 09 Grudnia 2022, 14:58:12 »
9 miesięcy
I uważasz, że MB wiedział na 100 %, że za 9 miesięcy czy choćby 8 będzie miał wszystkie składniki które zamawiasz?
Ja osobiście w to nie wierzę co z resztą potwierdził firek.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2022, 15:00:09 wysłana przez EliotNes »
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #1726 dnia: 09 Grudnia 2022, 16:22:49 »
Naprawdę myślisz, że firmy produkcyjne mają na magazynie zapasy części na rok produkcji w przód?
Nie mają, ale zamówienia też nie są robione jednego dnia na cały rok. Tak więc na bieżąco mogą wszystko monitorować. Widoczne w MB tak potrafią w przeciwieństwie do innych.
Mercedes ma problemy jak każdy inny producent, choćby ostatnia akcja na ponad 700tys aut zagrożonych pożarem, do tego problemy z częściami których nie ma by to naprawić. Kolega odebrał w grudniu auto, a już w marcu dostał wezwanie na naprawę tylko z...odroczonym terminem, bo brak części. Do tego nie dostał pakietu który pierwotnie zamówił, ale tu go poinformowano o tym.
Edit: to była ta akcja, zresztą chyba nadal trwa:
https://motohigh.pl/2022/01/07/mercedes-mozliwy-pozar-akcja-serwisowa-brak-czesci/
Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

no nie jaki wielki wstyd MB! Tyle lat doświadczeń, a już wpadka taka?!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1727 dnia: 09 Grudnia 2022, 22:37:21 »
A co potwierdził firek?  Odebrał Mercedesa w innej konfiguracji niż zamówił? Bo ja odebrałem dokładnie takiego jak zamówiłem. Mi od razu powiedziano, że nie będzie nagłośnienia Burmester, a nie jakieś cyrki jak z JBL w Toyocie.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2022, 22:47:06 wysłana przez pireus »

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #1728 dnia: 09 Grudnia 2022, 22:49:33 »
A co potwierdził firek?  Odebrał Mercedesa w innej konfiguracji niż zamówił? Bo ja odebrałem dokładnie takiego jak zamówiłem.
Brawo Ty. Nie znaczy to, że nikt nie ma żadnych problemów przy zamówieniu MB. Moje zamówienie z 10.11.2021 miało być do odbioru w maju 2022 i wtedy odebrałem (hybryda, exe, awdi). Jak widać na forum są osoby, które miały mniej szczęścia. Jedno problematyczne zamówienie produkuje więcej negatywnych komentarzy niż 10 dobrych

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1729 dnia: 09 Grudnia 2022, 23:36:33 »
i wtedy odebrałem (hybryda, exe, awdi)
Rozumiem, że z JBL ? Bo ja piszę o tym, że Toyota przyjmuje do realizacji zamówienia, a potem nie wywiązuje się z przyjętej konfiguracji.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2022, 23:39:05 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1730 dnia: 10 Grudnia 2022, 00:35:07 »
Rozumiem, że z JBL ?
Ja odebrałem z JBL.

Toyota przyjmuje do realizacji zamówienia, a potem nie wywiązuje się z przyjętej konfiguracji.
A co twoim zdaniem mają zrobić, jeśli JBL nie jest w stanie wyprodukować? Proponują wydanie bez tego zwracając pieniądze albo odstąpienie o umowy. Jak dla mnie zachowali się wzorowo

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1731 dnia: 10 Grudnia 2022, 08:44:09 »
Ja odebrałem z JBL.
I prawidłowo
A co twoim zdaniem mają zrobić, jeśli JBL nie jest w stanie wyprodukować?
Nie przyjmować  zamówień na JBL. Ja bym się wściekł jeżeli po kilku miesiącach oczekiwania, albo przy odbiorze dowiedziałbym się, że auto jest w innej konfiguracji niż zamówiłem. Dlatego zrezygnowałem, z BMW bo nie gwarantowali aktywnego tempomatu i HUD. Takie rzeczy powinni mówić w dniu przyjęcia zamówienia, bo chyba wiedza co mają w magazynach., i na ile egzemplarzy do produkcji im wystarczy. Ale może po prostu jestem starej daty i uważam, że umowy powinny być dotrzymywane. A jeżeli już dochodzi do takich sytuacji to powinni  zawiedzionemu nabywcy jakoś zrekompensować, bo zwracając pieniądze lub odstępując od umowy nie robią łaski. I nie widzę w tym zachowaniu, nic wzorowego Mi za kilkudniowe opóźnienie w dostawie , położyli gratis ceramikę i dali pierwszy przegląd za darmo. Można? Tylko trzeba chcieć, a nie mieć wywalone na klienta bo jak nie on, to kupi ktoś inny.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1732 dnia: 10 Grudnia 2022, 09:33:39 »
Chyba zaczynamy kręcić się w kółko i powinienem napisać to, co w komentarzu #1720...

Naprawdę musisz zrozumieć, że żaden producent na świecie nie ma magazynu na rok w przód. Ani toyota, ani BMW, ani Mercedes ani nawet ferrari. Żyjemy w takich czasach, że moce produkcyjne zakładów zmieniają się z tygodnia na tydzień. Najpierw covid, a później wojna...

Kiedyś negocjowało się spore rabaty i jeszcze dostawało gratisy, ale dziś już nie. Szczerze mówiąc to nie sądzę, że dostałbyś ta ceramikę za kilkudniowe opóźnienie gdybyś odbierał dziś

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1733 dnia: 10 Grudnia 2022, 09:43:08 »
że dostałbyś ta ceramikę za kilkudniowe opóźnienie gdybyś odbierał dziś
Odbierałem w czerwcu.
Naprawdę musisz zrozumieć, że żaden producent na świecie nie ma magazynu na rok w przód.
Owszem, nie ma magazynu, ale zamawia cyklicznie, tak jak cyklicznie wpływają zamówienia na samochody. Więc ma możliwość zorientowania się jakich elementów może zabraknąć do kolejnej partii produkowanych samochodów.A osoby które zmówiły np. JBL zwodzili do samego końca.
Jak dla mnie zachowali się wzorowo
A na czym polega to wzorowe zachowanie, może to mi wytłumaczysz? Trudno, żeby nie oddali pieniędzy za coś czego nie było ,a za co im zapłacono. Albo, żeby nie można było odstąpić od umowy , jeżeli produkt był niezgodny z zamówieniem
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 09:50:24 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1734 dnia: 10 Grudnia 2022, 10:20:49 »
Więc ma możliwość zorientowania się jakich elementów może zabraknąć do kolejnej partii produkowanych samochodów.A osoby które zmówiły np. JBL zwodzili do samego końca.
Do kolejnej partii - jak najbardziej, ale do aut produkowanych za kilka miesięcy już nie. Nieprawdą jest to, że te osoby zwodzili do samego końca - JBL nie dało się zamówić już od wprowadzenia cennika '22

A na czym polega to wzorowe zachowanie, może to mi wytłumaczysz? Trudno, żeby nie oddali pieniędzy za coś czego nie było ,a za co im zapłacono. Albo, żeby nie można było odstąpić od umowy , jeżeli produkt był niezgodny z zamówieniem
Pisząc "wzorowo" miałem na myśli, że nie zrobili nic, czego można by się przyczepić. Może użyłem za mocnego słowa, ale chodziło mi tylko o to, że postąpili dokładnie tak, jak powinni

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1735 dnia: 10 Grudnia 2022, 10:23:32 »
Może trzeba pomyśleć o jakiejś firmie/kancelarii która zajmie się sprawą.  Ktoś poniósł koszty nie zrealizowania zamówienia, może ktoś miał jakieś plany zarobkowe co do zamówionego auta może coś tam...
Takie pismo będzie trudniej olać i ktoś się nad tym pochyli a nie zastosuje odpowiedź zgodną z zasadą "kopiuj wklej".

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1736 dnia: 10 Grudnia 2022, 10:52:40 »
postąpili dokładnie tak, jak powinni
Postąpili dokładnie tak jak musieli, łaski nie robili, po najmniejszej linii oporu.  Mogliby dać choćby kupon na balon, albo na kurwę talon , jak to się mówi w takich przypadkach
Może trzeba pomyśleć o jakiejś firmie/kancelarii która zajmie się sprawą.  Ktoś poniósł koszty nie zrealizowania zamówienia, może ktoś miał jakieś plany zarobkowe co do zamówionego auta może coś tam.
Jest to jakiś pomysł, dla tych, którzy czują się pokrzywdzeni
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 11:00:17 wysłana przez pireus »

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1737 dnia: 10 Grudnia 2022, 10:56:44 »
Jest to jakiś pomysł, dla tych, którzy czują się pokrzywdzeni
Ja, ja jestem pokrzywdzony ;)
Przy Toyocie trzymają mnie tylko 2 rzeczy - niby jestem 20 "do przodu", ale jestem też 20 "do tyłu", bo konkurencja też zdrożała...
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1738 dnia: 10 Grudnia 2022, 10:59:21 »
I tylko to jest pocieszające, z tej perspektywy. Ale mogłeś być i 20 tys. do przodu i mieć konfiguracje jaką chciałeś.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 11:02:47 wysłana przez pireus »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1739 dnia: 10 Grudnia 2022, 11:00:17 »
A co jeśli Toyota uwzględniała zamówienia z JBL, bo JBL ich zapewniał, że dostarczy swoje głośniki, bo podwykonawcy JBL zapewniali ich, że złożą ich głośniki z części, które zapewniali im ich podwykonawcy, którzy ich zapewniali, że mają te części, a jeśli ich nie mają, to ich podwykonawcy im je dostarczą? A nagle podwykonawcy podwykonawców, którzy są podwykonawcami ich podwykonawców nie dostali zamówionej partii, bo zdarzyło się coś nieprzewidzianego? Trudno, żeby w takiej sytuacji finalny dostawca miał pełną wiedzę, że któryś z kolejnych podwykonawców podwykonawcy zawiódł. Prawdą jest, że Toyota wcześniej powinna poinformować nabywców, że JBL nie wywiązał się z umowy i nie będzie możliwości zrealizowania takiego zamówienia.
PS: Piszę się "linii najmniejszego oporu", bo co to jest "najmniejsza linia oporu"?
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 11:02:36 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl