Autor Wątek: Odpowiedni powerbank (starter) na czarną godzinę dla RAV4 hybrid  (Przeczytany 38459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Odpowiedni powerbank (starter) na czarną godzinę dla RAV4 hybrid
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Kwietnia 2022, 16:30:04 »
Ja przez te przygody z akumulatorem i żeby mieć pewność czy nie będę jednak potrzebować prostownika to podpiąłem sobie moduł na bluetooth monitorujący napięcie na akumulatorze (https://allegro.pl/oferta/wskaznik-naladowania-stanu-akumulatora-battmon-jmp-10498505219), dzięki temu auto w garażu a ja sobie w domu sprawdzam jak mi się przypomni w razie czego. 

Nie wiem czy ktoś z Was sprawdzał, ale dzięki temu modułowi to na bieżąco czy to w drodze czy w garażu sprawdzałem sobie stan naładowania i do tej pory zawsze po uruchomieniu napięcie w trakcie ładowania było ~14.5-14.8V, wiadomo po wyłączeniu auta spadało do różnie, ale tak do 12.2V - 12.6V.
Jednak jakoś od miesiąca jak sprawdzam sobie ładowanie podczas jazdy do widzę, że proces ładowania następuje jedynie kiedy mam auto na biegu P lub R, w przypadku D niestety przestaje ładować. Czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem?
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2022, 16:37:38 wysłana przez kinim0d »

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Kwietnia 2022, 23:13:45 »
Tak miałem latem i do późnej jesieni, z początkiem zimy miałem 14,5V w P i cały czas w D, do tej pory, bo co raz częściej w D nie mam już ładowania.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Maja 2022, 08:44:12 »
Ja kupiłem starter/powerbank z Lidla (Ultimate Speed UPK 10 D1) . Koszt ok. 280 zł. Do 26 letniej Corolli jak znalazł. Czy do RAV4 nie wiem, wg instrukcji będzie pasował. Tak samo prostownik automatyczny Ideal Praktik Charger 10A. Koszt na Allegro 199 zł.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Maja 2022, 09:55:19 »
Tak miałem latem i do późnej jesieni, z początkiem zimy miałem 14,5V w P i cały czas w D, do tej pory, bo co raz częściej w D nie mam już ładowania.

Ok czyli całkiem możliwe, że sprawdza temperaturę na zewnątrz + aktualny poziom naładowania i na tej podstawie podejmuje akcję� ładowania czy nie - dzięki za info, bo przynajmniej mam porównanie,a  pewnie w ASO by robili oczy ze zdziwienia lub potwierdzili, że tak ma być :)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Maja 2022, 21:11:59 »
Ja kupiłem starter/powerbank z Lidla (Ultimate Speed UPK 10 D1) . Koszt ok. 280 zł. Do 26 letniej Corolli jak znalazł. Czy do RAV4 nie wiem, wg instrukcji będzie pasował. Tak samo prostownik automatyczny Ideal Praktik Charger 10A. Koszt na Allegro 199 zł.
miałem ten powerbank z Lidla i do hybrydy się nie nadawał i oddałem. Nie wykrywał akumulatora, nie potrafił podać tej energii przy bootowaniu systemu hybrydowego. Zmieniłem na Noco GB20 i jest git

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Maja 2022, 16:58:09 »
miałem ten powerbank z Lidla i do hybrydy się nie nadawał i oddałem. Nie wykrywał akumulatora, nie potrafił podać tej energii przy bootowaniu systemu hybrydowego. Zmieniłem na Noco GB20 i jest git

Nie patrzcie na te nie markowe sprzęty bo to tylko dla naiwnych gdzie tylko patrzą o grosz tańszy, niestety tak żyjemy w społeczeństwie gdzie nie liczy się marka ,a tylko cena
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2022, 17:01:08 wysłana przez mleni »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Maja 2022, 21:36:41 »
Czasy się zmieniły, gdzie z rozruchem auta alternator ładował w 12 V baterie ile wlezie prądu i po paruset cyklach z baterii nic nie zostawało.
Teraz jest mądre ładowanie i właśnie jak nie ma potrzeby to tę 12 V oszczędza. W końcu każdy cykl się liczy :).

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #67 dnia: 04 Maja 2022, 18:03:23 »
Czasy się zmieniły, alternator nie ładuje bezmyślnie w 12 V baterię ile wlezie prądu, sterownik pilnuje aby ładowanie zostało odcięte kiedy trzeba.
Co do hybrydy, teoria jest częściowo prawdziwa, ale w praktyce bywa różnie. To że w D miałem 14,5V wcale nie spowodowało utrzymania pojemności aku, wprost przeciwnie pojemność ta systematycznie malała i w spoczynku aku miało mniej niż 11,8V. Wszystko zależy od bilansu energetycznego, co z tego że było 14,5V jak prąd ładowania był zbyt mały. Jak miałem 12V w D to aku padł, ładowania nie było, a ten „inteligentny” system nie zaskoczył, że trzeba ładować.
W hybrydzie RAV4 trzeba systematycznie doładowywać małym prądem z gniazdka i nie będzie problemu. Ja niestety nie jestem systematyczny i doprowadziłem znowu aku do stanu, że zaplanowałem na jutro pełny cykl ładowania z odłączeniem klemy.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 05 Maja 2022, 08:18:39 »
To ja też dodam od siebie - kupiłem Baseus CRJS03-09 i odpalałem ten hybrydowy gruz już kilkukrotnie na jednym ładowaniu akumulatora (i wciąż niby 100% pojemności pokazuje), co potwierdza, że do hybrydy nie trzeba dużego prądu rozruchu.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 05 Maja 2022, 14:11:30 »
Czasy się zmieniły, alternator nie ładuje bezmyślnie w 12 V baterię ile wlezie prądu, sterownik pilnuje aby ładowanie zostało odcięte kiedy trzeba.
Co do hybrydy, teoria jest częściowo prawdziwa, ale w praktyce bywa różnie. To że w D miałem 14,5V wcale nie spowodowało utrzymania pojemności aku, wprost przeciwnie pojemność ta systematycznie malała i w spoczynku aku miało mniej niż 11,8V. Wszystko zależy od bilansu energetycznego, co z tego że było 14,5V jak prąd ładowania był zbyt mały. Jak miałem 12V w D to aku padł, ładowania nie było, a ten „inteligentny” system nie zaskoczył, że trzeba ładować.
W hybrydzie RAV4 trzeba systematycznie doładowywać małym prądem z gniazdka i nie będzie problemu. Ja niestety nie jestem systematyczny i doprowadziłem znowu aku do stanu, że zaplanowałem na jutro pełny cykl ładowania z odłączeniem klemy.

Jeśli na zaciskach akumulatora jest 14, cz 14,7 V to znaczy, że akumulator ma do takiego napięcia celki podciągnięte i leci albo ogromny prąd i wytracane jest to na rezystancji ogniwa, doładowywana jest (ogniwo puste) lub aku jest naładowane i prąd mały leci. Resztę zjada elektronika auta. Bilans tu nie ma nic do tego, skoro na zaciskach jest napięcie graniczne akumulatora. Dziwi mnie jeszcze jedno, że u mnie właśnie aku natychamiast wskakuje w 14,7 V po starcie - może to oznaczać, że ogniwo jest bardzo miękkie - tj. zniszczone przez rozładowanie...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #70 dnia: 05 Maja 2022, 16:31:29 »
Ja kupiłem rok temu 70mai jump starter za około 200 pln i przy ostatnim padzie akumulatora się sprawdził.
Nie wiem jak jest w innych ale ten długo trzyma poziom naładowania - po pół roku od ładowania dalej pokazywał 4 kreski (full) - sprawdzałem przed przymusowym użyciem.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Maja 2022, 10:47:51 »
Ja kupiłem takie urządzenie: https://sklep.akustrefa.pl/mocny-powerbank-booster-2000a-kompresor-utrai-p-3127.html
Dzisiaj niestety się przydało. Miał 87% (używałem wcześniej kilka razy kompresora), z włączoną latarką doładował aku i odpaliłem - spadło 2%....chyba akumulator w Ravce jest z zegarka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Maja 2022, 19:23:08 »
No i mnie - po pół roku z kamerką - też dopadło, a Hardmuth ostrzegał ;) 3 dni parkowania i auto zdechło.
Nie zabezpieczył tematu adapter zasilania kamerki - ustawiony na max napięcie odcięcia (12,4V).
Jak inni pisali - już po otwarciu auta "poczułem pismo nosem" - lampki jakoś dziwnie słabo zaświeciły.
Podręczny power bank pomógł - auto ożyło.
Przed podpięcie power banku - mając na żywo przypadek kliniczny - zmierzyłem napięcie na akumulatorze - było tylko 6,7 V.
Adapter zasilania kamerki poszedł się paść ;) tzn. jednym ruchem ręki wyrwałem dziada (wtyczki) z gniazdek bezpieczników.
Możliwe jednak, że to nie on.
Zobaczymy co dalej.
Już wiem co było powodem kompletnego wyładowania akumulatora 12V - adapter HK3 od kamerki.
Po tej wpadce na początku kwietnia wypiąłem adapter i używałem tylko kabla do zapalniczki - nagrywanie tylko w czasie jazdy.
Nic się przez te 1,5 mc nie działo, napięcie na akumulatorze w normie, żadnych problemów przy uruchamianiu auta.
Wczoraj miałem trochę czasu i zacząłem sprawdzać adapter - okazuje się, że to on był sprawcą awarii.
Prawdopodobnie coś się przepaliło w środku, cały czas pobiera prąd (niezależnie od tego czy jest włączony napęd czy też nie), a kamery w ogóle nie zasila.
Na kablu od zapalniczki kamera działa normalnie.
Czyli dodatkowe zabezpieczenie stało się powodem awarii. Słabe to ;)

« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2022, 19:25:10 wysłana przez Markid »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 29 Maja 2022, 19:36:12 »
Ja mam Yato 9000
Mam nadzieję że będzie ok.

https://www.ceneo.pl/66656626

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Maja 2022, 08:23:03 »
No i mnie - po pół roku z kamerką - też dopadło, a Hardmuth ostrzegał ;) 3 dni parkowania i auto zdechło.
Nie zabezpieczył tematu adapter zasilania kamerki - ustawiony na max napięcie odcięcia (12,4V).
Jak inni pisali - już po otwarciu auta "poczułem pismo nosem" - lampki jakoś dziwnie słabo zaświeciły.
Podręczny power bank pomógł - auto ożyło.
Przed podpięcie power banku - mając na żywo przypadek kliniczny - zmierzyłem napięcie na akumulatorze - było tylko 6,7 V.
Adapter zasilania kamerki poszedł się paść ;) tzn. jednym ruchem ręki wyrwałem dziada (wtyczki) z gniazdek bezpieczników.
Możliwe jednak, że to nie on.
Zobaczymy co dalej.
Już wiem co było powodem kompletnego wyładowania akumulatora 12V - adapter HK3 od kamerki.
Po tej wpadce na początku kwietnia wypiąłem adapter i używałem tylko kabla do zapalniczki - nagrywanie tylko w czasie jazdy.
Nic się przez te 1,5 mc nie działo, napięcie na akumulatorze w normie, żadnych problemów przy uruchamianiu auta.
Wczoraj miałem trochę czasu i zacząłem sprawdzać adapter - okazuje się, że to on był sprawcą awarii.
Prawdopodobnie coś się przepaliło w środku, cały czas pobiera prąd (niezależnie od tego czy jest włączony napęd czy też nie), a kamery w ogóle nie zasila.
Na kablu od zapalniczki kamera działa normalnie.
Czyli dodatkowe zabezpieczenie stało się powodem awarii. Słabe to ;)

Kurcze, wygląda jak mój... ale mój żyje...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl