Ten który był u mnie w (Auris HSD hatchback z pażdziernika 2013) miał oznaczenie 20HR 35Ah CCA 272A S34B30L-A GS YUASA. Symbol z datą produkcji 230613W, czyli najprawdopodobniej był to akumulator oryginalnie założony w fabryce - choć pewności nie mam, bo auto sprowadzone z Włoch w 2020.
Wymieniając tydzień temu założyłem Yuasa YBX3054, który ma prawy (+) bo taki był u mnie.
Z lewym (+) ma końcówkę oznaczenia 55.
W tym w którym był w aucie, było odgazowanie z otworem w akumualtorze o średnicy 8mm. W tym nowym, otwór miał średnicę 6mm - było jednak dosyć "mięska" i wystarczyło lekko rozwiercić otwór i kolanko odgazowania weszło.
Powód wymiany: auto było na przeglądzie w serwisie i stwierdzono, że trzeba wymieć, ale nie mieli, poinfomowali o cenie za wymianę około 1100zł.
Jak córka przyjechała do domu sprawdziłem napięcia na zaciskach akumulatora. Przy wyłączonym aucie 12,4V, przy standby (zasilanie radia etc - bez możliwści uruchomienia auta) 12,1V, przy uruchomieniu auta 10,1V.
Dla nowego napięcia wynosiły 12,7v, 12,6V 12,2V.
Za kilka lat, ale to pewnie inny właściciel, możliwe będzie stwierdzenie, czy warto było wymienić akumulator w technologi AGM, na zwykły.