Autor Wątek: Awarie TTTM  (Przeczytany 50831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Greenarrow

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2021
Odp: Awarie TTTM
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Stycznia 2022, 21:04:53 »
A mnie ciekawi, jak odpalę auto, idę odśnieżać to kluczyk trzeba zostawić w środku czy można w kieszeni? Mam wrażenie, że ostatnio coś pikało chyba, że nie widzi kluczyka... Samochód ma może blokadę przed samoistnym zamknięciem, jeżeli kluczyk jest w środku?

Edit I jeszcze kwestia cobry, nie zacznie wyć jak będę miał w kieszeni kartę a nie w aucie? :D

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Stycznia 2022, 22:23:06 »
jeżeli kluczyk jest w środku?
Nawet jeżeli w środku jest kluczyk zapasowy, to drugim kluczykiem nie da się zamknąć.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Stycznia 2022, 09:30:56 »
Nie zacznie wyć po odpaleniu.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Stycznia 2022, 22:47:37 »
W USA alert dla silnika A25A (dotyczy rocznika 2020 Avalon HV, Camry spalinowa i AV, RAV4 też oba warianty, Highlander AV) z maja 2020r więc dość stare info.
"może wyciekać płyn niezamarzający z pompy elektrycznej i/lub mogą wystąpić powiązane kody błędów P26CB71, P26CA14, P26CA31. Trwa badanie stanu problemu."
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2022, 22:51:04 wysłana przez Krisman »

Offline Tyson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Stycznia 2022, 17:37:44 »
A mnie ciekawi, jak odpalę auto, idę odśnieżać to kluczyk trzeba zostawić w środku czy można w kieszeni? Mam wrażenie, że ostatnio coś pikało chyba, że nie widzi kluczyka... Samochód ma może blokadę przed samoistnym zamknięciem, jeżeli kluczyk jest w środku?

Edit I jeszcze kwestia cobry, nie zacznie wyć jak będę miał w kieszeni kartę a nie w aucie? :D
Jak wysiadziesz z auta z kluczykiem to są 3 sygnały informujące, że zostawiłeś uruchomione auto

Offline Greenarrow

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Stycznia 2022, 19:44:36 »

Jak wysiadziesz z auta z kluczykiem to są 3 sygnały informujące, że zostawiłeś uruchomione auto
I coś się później dzieje czy normalnie auto sobie działa ?

Offline Tyson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #81 dnia: 30 Stycznia 2022, 19:50:13 »
Normalnie działa. Jest to tylko informacja dla kierowcy, że wysiadł z auta z kluczykiem, mimo że dalej jest uruchomione.
Spokojnie, lawety nie trzeba wzywać :)
W Camry niestety trzeba się przyzwyczaić do wszechobecnego pikania

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
  • Samochód:: Camry 2021 Exec
« Odpowiedź #82 dnia: 30 Stycznia 2022, 21:06:58 »
Fajnie jak masz z czego odśnieżać... U nas śnieg był tylko w prognozie, w realu nic i 2 stopnie na plusie, plus wicher.

Z Camry to ma niewiele wspólnego, może tyle, że chętnie bym sprawdził jak się zachowuje na ubitym śniegu.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

LChmiel

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 31 Stycznia 2022, 15:08:52 »
chętnie bym sprawdził jak się zachowuje na ubitym śniegu.

Na ubitym - spoko. Gorzej na luźnym, bo nie da się wyłączyć kontroli trakcji. To znaczy da się, jest nawet klawisz od tego, ale żeby wyłączyć to musisz się zatrzymać. Więc ciśniesz pod górę koła zaczynają się kopać, auto by szło, ale kontrola je wyhamowuje. Musisz się zatrzymać i możesz wyłączyć kontrolę, ale teraz nie masz już rozpędu i ruszasz na śniegu pod górę. Klniesz na japońców za taki patent, ale myślisz sobie "najpierw wyłączę, a potem się rozpędzę" :) i co ? i też , bo kontrola włącza się z powrotem przy chyba 40 km/h.
Tak, że ten... guzik jest, ale właściwie nie wiem po co.
Ale na szczęście samo rozłożenie masy nie jest złe i mimo swojej wagi Camry idzie dość dobrze.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2022, 15:18:07 wysłana przez Yabadabadoo »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #84 dnia: 31 Stycznia 2022, 15:59:21 »
Jak przytrzymasz dłużej przycisk kontroli trakcji to też się nie wyłączy? Są dwa tryby wyłączenia

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #85 dnia: 31 Stycznia 2022, 16:06:25 »
Dokładnie,  w ravce też przycisk działa na dwa sposoby więc i tu zapewne to samo. Zresztą w poprzednim aucie ten sam myk miałem, by wyłączyć na amen.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2022, 16:09:43 wysłana przez Krisman »

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
  • Samochód:: Camry 2021 Exec
« Odpowiedź #86 dnia: 31 Stycznia 2022, 16:45:57 »
Zaskoczę Was: piszą o tym w instrukcji (s. 317 wersji polskiej).

Ale z instrukcji wynikałoby, że szybkie naciśnięcie nie wymaga zatrzymania i wyłącza tylko TRC. Długie naciśnięcie przy nie poruszającym się samochodzie wyłącza TRC i VSC (i przy okazji PCS).

TRC - kontrola trakcji
VSC - stabilizacja toru jazdy
PCS - zabezpieczenia przeciw kolizji

LChmiel

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 01 Lutego 2022, 14:57:52 »
Zaskoczę Was: piszą o tym w instrukcji (s. 317 wersji polskiej).

Ale z instrukcji wynikałoby, że szybkie naciśnięcie nie wymaga zatrzymania i wyłącza tylko TRC. Długie naciśnięcie przy nie poruszającym się samochodzie wyłącza TRC i VSC (i przy okazji PCS).

TRC - kontrola trakcji
VSC - stabilizacja toru jazdy
PCS - zabezpieczenia przeciw kolizji

hmm... chyba czas przeczytać instrukcję  :grin:

Może ja używam niewłaściwej nomenklatury, ale chodzi mi o to, że mimo wciskania klawisza i pojawiania się różnych komunikatów - w czasie jazdy nie umiem sprawić, by elektronika przestała działać i koła zwyczajnie kopały w śniegu. Jak ktoś potrafi to proszę o info - mam taki dojazd do domu, że czasem pomogłoby mi to bardzo  :cheesy:

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #88 dnia: 02 Lutego 2022, 08:40:04 »
Kontrola trakcji od dawna jest obowiązkowym wyposażeniem samochodu. Także raczej co do zasady nie da się definitywnie wyłączyć.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #89 dnia: 02 Lutego 2022, 09:34:16 »
Kontrola trakcji od dawna jest obowiązkowym wyposażeniem samochodu. Także raczej co do zasady nie da się definitywnie wyłączyć.
Da się, choć nie we wszystkich. Wszystko zależy od danego modelu auta i marki, nap. w mojej RAVce da się.
Tak w skrócie:
-  w celu wyłączenia układu (TRC) należy szybko nacisnąć i puścić przycisk .Na wyświetlaczu wielofunkcyjnym pojawi się komunikat „Układ kontroli trakcji WYŁ.
-  W celu wyłączenia układów (TRC),(VSC) i kontroli toru jazdy przyczepy należy przytrzymać  wciśnięty przycisk przez co najmniej 3 sekundy, gdy samochód nie
   porusza się.
Gdy wyłączony jest tylko układ (TRC), to po zwiększeniu prędkości zostanie on automatycznie włączony. Jednak jeżeli układy TRC i VSC są
   wyłączone,to automatyczne aktywowanie układów nie nastąpi po zwiększeniu prędkości.

Dodatkowo z AUTOMATU w wersji AWD systemy te są wyłączane gdy korzystam z trybów jazdy w terenie, ale to jest logiczne :)
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2022, 09:38:38 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl